Ce aveti nevoie pentru a tine un ciine ?

Wednesday, 18 January, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Pe linga ca-s cei mai incompetenti la parcat masini din toata lumea (literalmente, nu glumesc, la Conventia Nationala a Orbilor din Brazilia vei vedea masini mai bine parcate decit in curte la Politia Circulatiei la noi in tarisoara), romanii sunt de departe cei mai... nici nu stiu cum sa zic, bunghiti ? in ce priveste ingrijirea ciinilor proprietate personala.

Nu, nu toti, exista crescatori experti si dresori experti si vinatori care se pricep si asa mai departe, la capitolul elita suntem reprezentati. In medie insa, la nivelul omului de pe strada, al cetateanului de zi cu zi vai frate ce dezastru. Am scris pe undeva de nenorocitul de catel legat intr-un tarc de doi metri patrati, beton pe jos sub dogoarea soarelui fara un fir de umbra sau urma de speranta. Nu mai gasesc acuma. Unde am scris vreau sa zic ca nu mai gasesc, altfel ciini tinuti in conditii inumane gasesti cam doi pe zi fara probleme si fara sa chiar cauti.

Asa ca m-am gindit ca poate ar fi o idee sa zicem doua vorbe de baza pe tema, sub forma unei liste de ce-i nevoie pentru a tine un ciine. Cine stie, poate ajuta vre-un biet dobitoc fara vina. Deci :

I. Spatiu. Ciinele nu-i om, sa sada in fata televizorului uitat de mniezau si sa se uite la filme cu oase si catele. El nu se joaca WoW 16 ore la rind intr-un patratel de un metru patrat constind din ansamblul masa-si-scaun. Ciinele are nevoie de spatiu, si spatiul asta trebuie sa fie pamint, iarba, nisip si nu ciment, parchet scl. Exceptiile sunt rasele de tinut in brate, pechinezii si aia. Deci, daca nu aveti gradina luati-va ceva mic pentru nevasta.

Nu-i sanatos si nici uman sa tineti ciobanesc, husky sau rotweiller in apartament de bloc. Cred ca vor fi gagicile tare impresionate de masculinitatea revarsind din dumneavoastra cind iesiti cu ciinele la plimbare, nu ma indoiesc ca toti dujmanii vor muri de frica si toti tovarasii vor fi incintati de cit sunteti de speshal. Da' totusi : nu e bine, si ciinele n-are nici o vina. Spre deosebire de stapin, care-i acolo pentru ca n-o invatat la scoala, n-are slujba si nu stie face bani cit sa-si cumpere o casa - deci pe merit - ciinele e acolo din gresala. E frumos asa ceva ?

II. Atentie Pe linga spatiu si oarecum invers proportional cu el (in sensul ca un ciine care necesita putin spatiu necesita multa atentie, si un ciine care are foarte mult spatiu la dispozitie nu necesita atentie mai deloc, nu ca se plinge dac-o primeste) ciinele are nevoie de atentie. Atentia se manifesta pe trei planuri :

    II.1. Ciinele trebuie obosit. Ala ciine care nu cade lat de osteneala macar o data pe luna nu are cum fi fericit (si chestia asta nu se limiteaza la ciini, e universala pentru manifere, si stapinul care nu cade lat de osteneala o data pe luna va dezvolta nevroze). Asa ca duceti-l la plimbare, da' nu asa ca o tura in jurul blocului. Plimbare adica o tura in jurul Timisorii, sase ceasuri, pina cind nu mai poate sa umble. Puneti-l sa va aduca batul, da' nu asa ca o data sau de doua ori. De cinci sute de ori, doua ore sau ceva. Duceti-l la vinatoare, chestii de-astea de baza. Iar daca-i Husky si nu-l duceti la zapada in toata ziua, hai rar o data la doua zile sunteti un om rau, pur si simplu.
    II.2. Ciinele trebuie disciplinat. Un ciine care n-are un stapin puternic creste prost si fricos. Uitati-va putin la grupurile de ciini, si vedeti cum un ciine mic cu un stapin competent e dominator si un ciine mare cu un stapin nepriceput e numa' cu capu' pe jos, sfios si timid ca un labagiu de liceu. Ciinii sunt exact ca si copiii, si daca traiesc lipsiti de o legatura cu axa lumii vor fi fricosi, speriati si nesiguri, cu voce tremuratoare si tendinta nesanatoasa de-a se izola si-a "contempla" viata in timp ce le trece pe linga bot.

    Nu-i foarte greu sa inveti cum sa stapinesti un ciine, ar trebui sa se faca pe la zece-doisprezece ani asta, urmind apoi calul, femeia, armata si-n fine regatul. La noi nu se mai prea practica dat fiind ca nu ne mai percepem nevoia de oameni de calitate si nici nu mai stim cum se obtin ei (dat fiind ca n-am stiut niciodata, neavind noi ev mediu ca lumea civiliata da' asta-i alta poveste) da' neputintele noastre oricit de generalizate nu schimba nimic din cursul lumii. Puneti mina si invatati cum se stapineste ciinele, e primul pas in devenirea dumneavoastra spre umanitate.

    II.3. Ciinele trebuie iubit. Da, e adevarat, poate sa se bata cu alti ciini, sa muste din dujmani, sa chestii. Totusi, ciinele nu se reduce la ce poate el face. Nu, nu va cere nimeni sa dormiti cu el in pat sau sa-i bagati degetu-n fund, nu e vorba sa-i spuneti te iubesc ori de cite ori va suna la telefon, ca nu-i vorba de surogate de relatii cu proaste anonime aici. Nu va invata nimeni cum sa va iubiti ciinele, fiind una dintre chestiile alea care tre' sa si le construiasca fiecare pentru sine. Da' clar sa fie ca-i o problema, si daca nu aveti nici un fel de raspuns pierdeti vremea dobitocului, fiind un dobitoc mai mare decit el.

Contrar asteptarilor un ciine nu mai are nevoie de nimic altceva. Nici de mincare, nici de apa, nici de televizor, nici de hainute, nici de absolut nimic. Spatiu si atentie. Aveti ? Pentru ca daca sunteti unul dintre timpitii care si-au luat ciine pentru ca asa e imaginea, "nu poti avea casa fara ciine", cam ca si cum si-au pus horn pe casa pentru ca "nu se poate acoperis fara horn", daca sunteti unul dintre nuliferii care au ciine pentru ca au vazut copiii un pui si au tot plins si-au urlat, da' nu stiti ingriji de el si deci nu-i stiti invata sa ingrijeasca de el - chestie evidenta dupa faptu' ca nu ati stiut sa-i invatati sa se poarte si pling ca prostii si urla ca maimutele, daca sunteti unul dintre penibilii care v-ati gindit ca luati rinichi gratis de la varu' Marin macelaru' si deci e ok sa tii un ciine nu stiu cum sa va spun, da' sper sa va manince-n somn.

In speranta ca v-am fost de folos incheiem aici. Iar daca v-am enervat puteti fi siguri ca v-am fost de folos.

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

31 Responses

  1. Sun ceva orori, incepand de la faptul ca sunt rase de caini "de apartament", rase care n-au nevoie de spatiu (si nici de foarte multa miscare, gen bulldog), trecand pe la faptul ca, cainii au obiceiul sa copieze comportamentul stapanilor (un stapan fricos poate fi perceput ca un stapan agresiv), sa fie dominati sau sa domine (deci, nu-i musai ca un caine cu un stapan pampalau sa fie la randu-i pampalau, ci poate sa-si domine stapanul fara nici o problema, si nu numai stapanul) ajungand la faptul ca disciplinarea cainelui implica un minim set de baza de comenzi. Cainele va trata diferit membrii familiei, daca pe unul il va accepta ca stapan, pe ceilalti va cauta sa-i domine. Depinde foarte mult de temperamentul rasei si de caracterul fiecarui caine in parte.
    A spune "caine ciobanesc" ii in general o aiureala, pentru ca sunt atatea rase de ciobanesc (parte dintre ele ramanand doar cu denumirea de ciobanesc, temperamentul fiind de caine de companie), astfel incat termenul mai mult largeste aria de definire (in loc sa o restranga).

    Depinde foarte mult pentru ce-ti iei cainele, asta-i criteriul definitoriu, doar visatorii isi cumara Husky pe post de caine de companie. Daca iti iei un caine de paza, are (de regula) la dispozitie intreaga curte pe care o pazeste, si-n cazul asta alergatul in jurul blocului ii o aiureala.
    Vrei caine de companie, iti iei un caine de talie medie sau mica, mai ales daca stai la bloc, vrei un caine utilitar, nu-ti cumperi ciobanesc carpatin (au un temperament bun, sunt caini de paza si de turma buni, dar sunt niste caini simpli) da' poti sa-ti cumperi un ciobanesc scotian (ca-i Border sau un Collie cu par lung, merge) un ciobanesc german, sau chiar un Caniche, ca-s a naibi de inteligenti.
    Refa-l :P

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 January 2012

    Exceptiile sunt rasele de tinut in brate, pechinezii si aia. Deci, daca nu aveti gradina luati-va ceva mic pentru nevasta.

    Ororile alea is de lectura sau cum ?

    Aia cu ciinele ciobanesc intr-adevar, da' io pur si simplu din lene am zis asa in loc de ciobanesc german.

    Si mi-i lene si sa-l refac, da' se noteaza obiectiile pentru eventualii cititori. E si mai bine asa, ca articolu-i pe bani da' comentariile se dau gratis.

  3. Nu-s numai rasele de tinut in brate, gen Pomeranian, Yorkshire si alte ghemotoace, in Frant, de ce moasa-sa pe gheata crezi ca ti-am dat exemplul cu buldogul? Un buldog poate sa ajunga la 30 kg, ala numai de tinut in brate nu ii, da in nici un caz nu ii un caine care are nevoie de spatiu sau de ture in jurul blocului. Hater ce esti tu, ororile sunt de la lectura comentariului.

    Ideea ar fi ca omii trebui sa inteleaga ce inseamna un caine ca beneficii precum si resurse cheltuite (nu vorbesc de bani, ci de timp, disconfort, constrangeri), asta randuit frumos in functie de incadrarea cainilor pe grupe in functie de caracteristici si utilitate. Abia apoi, pentru fiecare grupa, se vine cu listuta care difera de la o grupa la alta.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 January 2012

    Apropo, buldogu' nu era cam cel mai prost dintre toti ciinii ?

  5. Tii minte bine, buldogii sunt cam prostali de felul lor (da nici cu cockerii sau cu dalmatienii nu mi-i rusine).
    Io o sa-mi iau ori amstaff, ori Staffordshire bull terrier (rasa pe care o recomnad calduros oricarei familii cu copii), cam in 6 luni, o sa vin si cu pose :D

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 January 2012

    Cockerii is dasteptii bwey hatere. Dalmatienii saracii fac dementa congenital asa, e cam trist. Aia Staffordshire is chiar simpatici, da' adevaru-i ca mai toti terierii sunt foarte buni pentru copii.

  7. Newfoundland fo' life :P (imediat ce am casa, desi cainele ala nu se omoara cu spatiul, chit ca-i imens)

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 January 2012

    http://www.nzoncanvas.com/wellys_album/pup_micks_hand_18.02.06.jpg

    :D

  9. Bwei deci da, in special achiesez la II.2. Mor când văd prin oraş stăpâni cu câini de talie medie-mare pe care trebuie să-i târască cu lesa pentru a-i opri şi de la cele mai simple gesturi (sau invers pentru a-i face să-i urmeze etc). Măcar să ştie un "la picior", "stai", când îşi aud numele să devină atenţi - chestiile de bază.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 January 2012

    Cea mai faza faina pe tema s-a consumat in parcul rozelor. O gagica cu un cur ce nu se poate povesti, pe tocuri de fo' 6, cu un ditai rotweiller in lesa. Un tip cam burtos da' mnoa, de la o virsta se mai tolereaza, cu ceva corcitura de daschund sa se bage in vorba cu ea.

    Mergea rotweilleru' fetei in pas cu ea ca buiestrasii de parada, in timp ce tragea ala micu de stapin mai sa-i mute mina din cot, cind incolo cind incoace. Te prapadeai de ris sa-i vezi nu altceva.

  11. Intr-adevar mare dreptate ai....sunt innebunita dupa animale, in special catei, dar pentru ca stau la bloc mi-a parut rau sa imi bat joc de saracul animalut. Mai ales ca am vazut atatia chinuiti :(

  12. Contraasteptarilor n-ai poze cu fete-n lesa si chiar vorbesti pe bune de caini, ala care nu are caine, idem masini care nu are masina.

    Oh internet.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 January 2012

    Recunoaste c-aveai deja soseta pregatita cind ai dat click pe titlu.

  14. Nu o stiu p-aia cu 'soseta'.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 January 2012

    Vezi pe fain ca se explica. Si eu de-acolo ma informez.

  16. Loc perfect să te masturbezi, fiindcă nu laşi urme.

    Cu plăcere.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 January 2012

    Io sincer nu inteleg logica. E un loc foarte naspa sa-ti lasi smecleu' dat fiind ca masina de spalat nu baga degetu-n soseta sa o spele pe interior. Daca nu te poti masturba-n femeie ca omu' normal, ce te impiedica sa te masturbezi nu stiu, pe-o foaie de ziar, ca si cum ai curata cartofi ?

  18. @alex: da' tu de unde stii?

    @mp: a deci daia citeai tu carti de mic?

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 January 2012

    Da bre, m-ai prins, eram un fel de Burroughs devant les lettres.

  20. Întorci şoseta pe dos înainte de spălare, sau speli cu mâna după o vreme.

    Aia cu ziar/şerveţel stârneşte bănuieli prin recurenţă, ceea ce un adolescent nu-şi permite.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 January 2012

    Banuieli ca ce adica, e suspect sa citesti ziaru' gen !?

  22. Mereti ma-n Frant, de la caini ati ajuns la sosete, huo! Dublu huo!

  23. Ahahahahaha.

    Ie foarte suspect in zilele noastre sa citesc asa ceva daca nu-i cu tate, si in special daca-i si vorba de carti fara poze sau necolorat.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 January 2012

    @Florin Taci ma ca io tocma' ce m-am dumirit din interactiunile cu tineretu' asta revolutionar momentan delegat in piata aici la Trilema care-i sursa etimologica a iubitei expresii "sa-mi sugi ciorapii mamaie", folosita cum probabil iti amintesti de-un cetatean cu nume lung la adresa personajului interpretat de Charlote pe-o rampa. Pai stii de cind se chinuie toata floarea cea vestita a etimologilor argoticieni sa lamureasca problema ?

    @Freud Chestie bizara, ca te-ai astepta ca minoru' sa se masturbeze pe ziaru' cu tite, doara DE AIA II SI FACUT EL ASA.

    Vai, vai, lume cu fundu-n sus si io am gatat vazelina...

  25. Domnu' Marcel Popescu, va rog sa-i puneti (tanarului si nelinistitului) lui Freud - cel mai dinsus comentatand - la dispozitie ce putin o pagina plina cu poze cu catele, ca nu fim total ovtopic, acces prilema tremium silver/gold/platinium pe viata, precum si alte materiale dicaticotatografice.

  26. Burghezu' de Mircea n-are cum şti, presupun că-şi importa ziare pe la 14 ani sau ceva.

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 January 2012

    @Florin Da' ce-i aici, visele ?!

    @Alex Bwey auzi, daca ma apucam sa mi-o frec pe ziare garantat faceam numa' pe Le Monde sau ceva.

    Muie socialistii! La propriu.

  28. *CITESTI, SA CITESTI, ERA O CRITICA SOCIALA

    Io citeam ielpaees ca era pe bani statului la biblioteca publica. Si mai multe, vreo 10 ziare, erau si din america latina, nu le retin titlurile.

    Io merit insigna speciala, am si banda alocata extra cu siguranta.

    @alex: zici ca mircea stie turca? ca la bosnia astia e allah mai multi asa.

  29. Si eu care ma gandeam ca ai scris articolul asta special ca sa umezesti o armata de piarizde iubitoare de patrulabe... ioite dupa comentarii ca prind povestle cu cutzu si la metrosexuali.

  30. Banuieli ca ce adica, e suspect sa citesti ziaru’ gen !?

    Allow me to refresh your memory.

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Thursday, 19 January 2012

    @Freud Si ai gasit ceva interesant ?

    @Dr.A Precum si la iubitorii de patru labe-n general vorbind.

    @Anon Noa bine, bine, lasa.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.