"Că d-l Bleichröder s-a opus la contractarea oricărui împrumut al României în Germania ?"

Thursday, 16 August, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Titlul survine dintr-un citat de pe la 1800, foarte actual in antichitatea lui patinata :

Oameni politici sunt aceia care nu găsesc alt mijloc de-a combate guvernul decât acela de-a pune în circulație fel de fel de știri pline de neadevăr, menite a discredita nu numai guvernul dar țară întreagă ?

Oameni politici sunt acei care anunțau acum câtva timp că guvernul va revizui din nou art. 7 ? Că guvernul trebuia să convoace chiar în septembrie Camerele pentru a propune abrogarea legii privitoare la comerțul ambulant ? Că d-l Bleichröder s-a opus la contractarea oricărui împrumut al României în Germania ? Că guvernul are de gând să facă în străinătate un împrumut de 155 milioane ? Că negăsind 155 el se mulțumește cu 30 milioane ? Că negăsind nici această sumă, guvernul va scade toate lefurile funcționarilor cu 20 la sută ? Că d-l Grigorescu, șeful direcției contabilității din Ministerul de Finanțe, va pleca la Berlin, Viena și Frankfurt în scopul de-a plasa rentă 5 la sută română pe prețul de 75 suta ? Că guvernul a dat ordin să nu se mai achite nici un mandat la casieria centrală ?

Cine-o fi Bleichröder asta de care vorbeste Caragiale ? Ei, cine sa fie, Gerson von Bleichröder, al doilea evreu inobilat de Otto von Bismarck (primul a fost Abraham Oppenheim). Chestia pe care nimeni n-o mai retine astazi este ca americanii n-au inventat nimic, au copiat pur si simplu Europa. Sistemul social numit azi pompos "the military-industrial complex" este o creatie a lui Bismarck, din cap in coada. Toata societatea prusaca din epoca, de la un capat la celalalt, e constructia lui, e aplicatia unui plan scos de capatina plesuva a celui mai cancelar. Omul se naste, merge la scoala care-i ca un fel de cazarma, iese din scoala si intra-n cazarma armatei sau in cazarma fabricii de tunuri, pusti si munitii, isi face "datoria fata de patrie", iese la pensie. Povestea vietii in comunism este povestea incercarii rusilor de-a copia sistemul prusac. Un sistem care pentru vremea lui (anii 1800) era un progres cert si indiscutabil fata de alternative, fata de varianta vietii in feudalism cu iobagia si pelagra aferente, cu fii de boieri desucheati si iresponsabil si fete de taran violate din lipsa de activitati mai productive, ori pentru armata ori pentru politicienii.

Si toata povestea asta s-a construit pe aurul evreiesc, Germania moderna exista in urma reunificarii, Germania lui Hitler exista in urma infringerii in razboiul dintii (cel Mare, pe-atunci), iar Germania care fusese infrinta in acel razboi exista in virtutea muncii unei generatii de nemti pe banii unei generatii de evrei. Situatia in romania nu era tocmai diferita, pentru ca romanii nu se pricep la comert. Pentru toate osanalele care i se ridica lui Carol I el n-a fost in practica decit un fel de Bismarck, ceva mai placid, ceva mai calm, ceva mai putin bataios. Cealalta jumatate au fost tot evreii, si scandalurile din jurul punctului 7 din epoca (drepturile civile pentru israeliti cum li se zicea) reflecta exact dificultatile unei populatii nepricepute de-a accepta ideea ca orice se face pe lumea asta se face din doua jumatati : una-i munca si cealalta-i capitalul.

Care-i intre ele jumatatea mare e discutabil, se discuta de la inceputurile lumii si se va discuta probabil dupa sfirsitul ei, da' ideile socialiste expuse de diversii hitleristiii cum ca "capital = munca" nu se pot sustine in practica.

Mnoa si-atunci am uitat ce voiam sa zic.

A, ba da. E cam asa : dragi socialisti, finanta mondiala...

———
  1. Politicienii sunt un corp de barbati adunati pentru a viola fetele scapate de militari. []
  2. Da, Lenin este un hitlerist in acest sens, nu-i o idee originala de-a lui, e o idee preluata de la centrul de influenta intelectuala la ora respectiva, care era Germania. []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

One Response

  1. Omega Peter`s avatar
    1
    Omega Peter 
    Friday, 17 August 2012

    Care nu sunt menite sa discrediteze!? S-a format un obicei din asta! Dar ce mai atata politica...

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.