Blutjunge Verfuhrerinnen

Wednesday, 22 February, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Este ca titlul suna intr-un mare fel ? Hai sa-l demontam.

Blut e evident singe, de pe aceeasi radacina ca si blood. Ist Deutschland ja an Heldenblut, alea. Junge inseamna tinar, si-asta-i destul de clar. Fuhrer se recunoaste usor drept... ma rog, ca si Adolf Hitler ala adica pe romaneste ca si Antonescu : conducator. Iar ver e o particula verbala care are efecte dintre cele mai interesante. Ia s-o vedem la lucru : verachten adica a dispretui, de la achten care-i respect ; verbilden a educa gresit, a creste prost, de la bilden care-i a forma sa zicem ; verduften, care-i a-si pierde aroma, a se rasufla (de cafea putem zice de exemplu ca s-o farduftanit, si de-aia se si impacheteaza in vid, sa nu se farduftaneasca) vine de la duft/en care-i cu arome, cu mirosuri.

Pina aici pare un simplu privativ verbal, cam ca si ne- al nostru. Da' totusi : verbieten care-i a interzice de la bieten care-i a oferi (hai sa ne prefacem c-ar merge teoria cu privativul, daca nu se ofera inseamna ca se interzice, cu neamtu' nu te pui). Si vergeben care-i a da de lucru, sau a ierta (?!) si vine de la geben, care-i a da. Deci... cum ? Si n-am gatat : vergessen care-i a uita, de la gessen care-i... a ghici. Deci neghicit = uitat ? Mai, adevaru-i ca parca daca ne chinuim descoperim rationamentul adinc ingropat aici, adica omul chiar se gaseste izolat pe-o insula plutitoare-n marea timpului, de pe care a privi inainte e cam la fel de multa ghiceala ca si a privi inapoi, si-atunci... da, poate ca intr-adevar, a ghici e a-ti aminti si-atunci a neghici poate fi a uita.

Da' uite : versprechen care-i a promite, de la sprechen care-i a vorbi. Adica, a nevorbi = a promite ? Si totusi... poate ca da, intr-adevar, o promisiune buna-i chestia aia despre care nu mai e nevoie sa vorbesti, nu incape discutie. Forgeddaboutit, in versiunea englezeasca. Poate ca putem s-o scoatem la capat, daca ne straduim, e un fel de privativ cu cintec, bine ?

Bine. Ca de exemplu in vergrossern care-i a largi de la grossern care-i... mai mare. N-o sa-mi inventati acuma ceva explicatie prin care largirea e opusul si privativul marimii, sper ca nu sunteti atita de fixisti incit sa incepeti cu dume ca orice marire a ceva e o micsorare a mediului inconjurator, daca marim diametrul vestibulului vaginal neaparat scad largimile feselor fetei ca nu-i incotro. Sper, zic, da' nici nu bag mina-n foc, ca cu voi nu pot pune nici o baza. Ca sunteti fixisti dom'le, nuca mine, si odata ce apucati de o teorie pai nu va mai lasati de ea, indiferent de ce argumente vi se aduc si care-i situatia din teren. Nuca mine.

Deci bine ? Si-atunci ce Pastele fadarlandului o fi fiind si Blutjunge Verfuhrerinnen ? Pai, este titlul unui film de care v-oi povesti mintenas (ca de fapt de aia ma apucasem, aveam si categoria selectata pe Trilematograf, da' m-am luat cu vorba si uite unde ajungem in incercarea pina la urma futila de-a argumenta ceva pe blogurile astea arza-o-ar focu' de argumentatie inca azi si miine ca la nici un capat nu ajungi cu ea) si in timpul liber este si "tinere seducatoare". Deci aia-i verfuhrerinnen ala, seducatoare. Mai multe, ca adevaru-i ca sunt.

Felul exact in care fuhrer adica conducator si verfuhrerinnen adica seducatoare au atunci legatura este lasat ca exercitiu pentru cititor, sa se vada ca n-ati mers degeaba la Trilema iskolaba trei ani de zile aproape patru azi-miine.

In incheiere, va las cu o bucatica din autorul meu favorit :

No! mine apoi incepem doara! Citi ghintre voi au studuit, or mere mai gheparke; citi au fost putori si n-au studuit, trebuie ca ramin repekinti. Acuma doara numai sa va mustruluiesc ca cum sa fiti la aceea inaltime la carea cauta a fi scolerul intrucit priveske educatiunea printipiala, respeckive la o conduita examplara fata ghe azistentii cari vor fi ghe fata.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

  1. Verfluchten :))

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 February 2012

    Eheheh.

    Zweihundert Batallions und an die tausend Schwadronen, und jeder Grenadier kriegt sechzig Patronen.

  1. [...] Daca aveti curiozitati apropo de nume vedeti si articolul omonim. ———Sex und noch nicht 16, 1972. [↩]Smith-Corona electrica, model Coronet, [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.