Vizualizarea datelor : Market depth pentru bitcoini

Wednesday, 09 November, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Vizualizarea datelor e probabil cea mai importanta preocupare tehnica a momentului.

Civilizatia noastra a ajuns in pozitia in care produce niste cantitati absolut imense de informatie, mult dincolo de abilitatile noastre de-a o gestiona, chiar si folosind metode automate. Toata aceasta informatie trebuie sa fie livrata cumva creierelor, si acest "cumva" este cam la fel de important ca si obtinerea datelor alora in primul rind. Totusi, in indeletnicirea din urma se investesc procente insemnate din PIB-ul mondial de decenii, in timp ce in preocuparea dintii se investesc firmituri si de relativ recent incepind. Ca atare, "tehnician vizualizare" va fi mai probabil o meserie mai de viitor decit "jurnalist" sau "parerolog". Sigur, nu-i o indeletnicire la indemina oricarui barosan porno, dat fiind ca reclama niste solide intelegeri de statistica generala, teoria reprezentarilor, fizica, psihologie si asa mai departe. E, cum se spune, o activitate de sinteza, spaima educatilor de catre gloriosul sistem romanesc cu dascalii lui cu tot.

Recunosc ca ma preocupa si pe mine (Fainografice, Grafice tridimensionale, Note medii la bacalaureat dupa gen, Sa desenam cu fain). Mai amatorist asa, ca un hobby, dar asta e, nu putem fi toti niste profesionisti in domeniile cele mai interesante, e nevoie sa fie cineva si diletantul.

Ei, ca tot mi-am facut afacere pe bitcoini, sa vedem ceva si de-acolo :

market_depth

Chestia dinsus este dupa parerea mea o metoda foarte ingenioasa de-a vizualiza numita market depthi, al carui echivalent in limba noastra nu-l cunosc. Pe coloana din stinga aveti cererile, pe coloana din dreapta ofertele, in cadrul fiecarei coloane pe stinga e pretul si pe dreapta volumul (in BTC). Precum se poate observa volumele mari sunt scrise cu negru si cele mai mici in degradeuri de gri, pina la neglijabil, care-i alb. Imaginea se bazeaza pe 15 capturi de-a lungul a ceva peste o ora (75 de minute).

Mie unul imi este de un real folos, ca de-aia am si facut-o, pina la urma. Cum vi se pare ?

———
  1. "Adincimea pietei", cum ar veni, sau cu alte cuvinte lista ordinelor de vinzare si de cumparare in asteptare pe o bursa. []
Category: Actiuni si Optiuni
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

19 Responses

  1. Ba, legat de monezi virtuale si faptul ca eu le dispretuiesc, totusi eu vreau ceva.

    Un sistem monetar bazat pe numere irationale. Pe bune.

    Gramajul unui produs nu e mereu aceasi si e cam imposibil sa ai o precizie asa mare incat sa torni tu 10 g platic intr-o periuta sau 100 g faina la o punga de fastfood, cifrele sunt intotdeauna cu +- si virgula.

    Ei nene, dece nu avem si noi moneda e? Moneda pi? Moneda fi?

    Ar fi proportional cu imprecizia cantitatilor.

  2. lolz, diferentele alea sunt cantitati atat de putin signifiante incat sa merite efortul de a fi cuantificate.

    btw, poti folosi cea mai mica denominatie a unui bitcoin pentru a reprezenta asa ceva - 0,0000001 sau cat era cel mai mic ordin de marime.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 9 November 2011

    @Freud Mare parte din problemele - atit de ordin practic cit si de ordin teoretic - pe care le intilnesti in viata de zi cu zi survin din aceea ca tu plutesti in deriva printr-o reprezentare de mina a doua sau a treia a realitatii, asa cum si-a format-o mintea ta din auzite. Daca ai petrece mai mult timp in contact nemijlocit cu realitati obiective ai avea probabil probleme de alte naturi, eventual chiar mai interesante.

    @dAImon Opt ordine de micime, da.

  4. @mp : da da, foarte inteligent comentariu domnule adult popescu, detailz moar i just nigger adolescent dunno internets explain me plox

    @daimon : ahaha, uite din cauza argumentelor de genul asta a ratat omul scara evolutiei si ceva inteligenta matematica sporita in populatie.

    pentru ca mnoa, ce sa ne obosim noi cu virgulele alea, lasasa ochiometric.

    cantitati atat de putin signifiante

    da ma, spunele arabilor alora din antichitate care foloseau balante pe drum si schimbau aur pe grane masurand si cel mai mic gram ca meh, ce pula lor mai conteaza inca vreo cateva grane neplatite la sac.

    sau idem egipt, in special in seceta.

    ne permitem acuma doar din cauza capitalismului si cultivatul in prostie, mda.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 9 November 2011

    @Freud Dar este adevarat!

  6. Freud prac ca de obicei.

    @Mircea Popescu Dar ce vizualizezi tu de fapt acolo? Si la ce te ajuta sa vezi la fiecare secunda ce se intampla, faci trade-uri manual de cateva ori pe minut? :)

  7. praf*

  8. Ba, un criteriu cum ca am dat eu bani pe un PC overpriced, dupa parerea mea nu, nu e valabil pentru "praf".

    Muie si sa fi sanatos.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Saturday, 12 November 2011

    @gheorghe

    Imaginea se bazeaza pe 15 capturi de-a lungul a ceva peste o ora (75 de minute).

    Le-am pus la .8 secunde pe ideea ca n-aveti chef sa priviti intr-un gif 15 minute per poza, si ca asa se intelege cam care-i ideea. Altfel chestia mea imi da situatia la momentu' la care vreau, nu-i stress.

  10. Mda, am un talent sa sar exact peste randurile esentiale. Da de ce e mai smechera vizualizarea asta decat aia cu grafic gen aia de pe bitcoincharts? De fapt mtgoxlive mi se pare si mai ok, ca vezi pe acelasi grafic si moving average cu trade-urile efective.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Saturday, 12 November 2011

    Mie-mi convine, acuma nu stiu daca-i in mod obiectiv mai smechera, da' mie mi-i mult mai usor sa-mi creez in cap o idee privind la asta decit la grafice.

  12. "sa fii sanatos".

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Saturday, 12 November 2011

    Detaliii.

  14. La noi la romania se zice si mue, dat fiind ca noi suntem stropul latin din paharul slavic dacilisea din rusiiia, cu multi iiii.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Saturday, 12 November 2011

    Mei auzi, ca tot ai adus in discutie aspectul, satisfa-mi si mie o curiozitate : de cite ori ai stropit o fata cu pula-n git in viata asta ?

    Sa te-ntreb si pe ruseste ?

  16. Pe mine Domnul Dumnezeu Minunatul Atotstiitorul Atotputernicul [etc] a avut grija sa ma pedepseasca cu darul castitatii, precum cel al laconicitatii, singuratatii, ignorantei, neintelegerii lumii dpdv stiintific, mai multe.
    Boli, alergii, accidente, etc.
    Let's not question his divine muie.

    Het.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 November 2011

    Lolz.

    Uite o idee : fa-ti un blog de "tinar, caut doamna ori domnisoara care sa-mi rapeasca virginitatea". Si scrie acolo pe tema (da' onest, partea asta e foarte importanta, onest, fara figurile si impresiile cu care pustanii au impresia ca-s cool, pentru ca alea-s toate putoisme si alunga femeile precum le atrag pe cap diversele accidente). Fii explicit, pune poze, clar si raspicat, sa se inteleaga.

    Probabil ca-n naivitatea ta ti se va parea ca fac misto, da' eu vorbesc chiar serios.

  18. Meeeh, ce zici tu de facebooku' asta al tau avansat e ceva pe net deja, okcupid.com ii zice.

    In rest ce zici tu e absurd.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 November 2011

    Nici vorba bre.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.