Vindem casa fara utilitati

Saturday, 27 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Locuintele din Pipera sunt printre cele mai scumpe din Capitala, desi nu au canalizare, apa curenta sau o retea electrica dezvoltata. In doi ani, preturile caselor din aceasta zona au crescut in medie cu 30 - 40%, informeaza editia online a ziarului Gandul.

Hai sa facem o paranteza pentru a explica cum functioneaza succesul online.ro : fragmentul de mai sus e preluat din ziare.com, o mizerie care fura ce text gaseste prin ziare, "indicind sursa", chipurile, asa cum i-am indicat si eu pe ei, adica in batjocura. Chiar daca gindul.info o fi publicat la momentul respectiv (cindva acum 3 ani) paragraful sparlit de ziare.com, iata ca astazi respectivul articol nu se mai gaseste online. De fapt, singura referinta gasita via google pe site:gandul.info "Locuintele din Pipera" este o chestie de prin 2009. Un singur articol, de prin 2009.

Cit i-ar costa pe cei de la gandul.info sa angajeze o persoana competenta care sa impiedice acest soi de probleme ? Citeva sute de euro pe zi, probabil. De ce nu angajeaza cei de la gandul.info o persoana competenta care sa impiedice acest soi de probleme ? Pentru ca piata pe care activeaza ei nu valoreaza citeva sute de euro pe zi. De ce nu ? Pentru ca nu aveti bani. Si atunci, intr-o tara populata de niste oameni atit de inutili si irelevanti incit sa n-aiba bani, iote ca nu merita sa angajezi o persoana competenta care sa faca treaba calumea, si deci iata ca diverse mizerii a la ziare.com isi gasesc si ele nisa lor.

Revenind la subiect, si anume faptul ca in Romania cea populata de niste oameni atit de inutili si irelevanti cit sa n-aiba bani cele mai scumpe locuinte din Capitala nu au canalizare, apa curenta sau curent electric, sa reamintim publicului interesat de problema ca dupa aderarea Romaniei la UE, procentul locuintelor fara instalatii sanitare in regula s-a dublat. Da, la nivelul UE, adica jumatate de miliard de suflete. Noi le-am dublat negrul de sub unghii. Nu tiganii sunt problema noastra, nu ei ne dau o imagine proasta in lume. Romanul mediu ne da o imagine proasta in lume.

Pentru comparatie, ca sa intelegem corect cum fac altii, avem aici dinjos o veche harta a unui oras american circa 1873.

old_map-houston-1873

Vedeti voi, dragii mosului, cum la ei strazile sunt trasate DINAINTE de-a se construi case ? La ei de ce se poate, de-acum 150 de ani incepind ?

Si nu-mi veniti cu cacaturi ca tiganii, ca politicienii, cacoruptie si capovesti. Daca voi credeti ca nu exista coruptie in Statele Unite leat 1873 (mai ales ca pe-atunci Texasul era usor republica, da-n fine), ori ca nu exista chiar astazi bine-mersi (1, 2 alese din sute si mii de exemple disponibile) apai imi pare rau sa va spun ca va aflati in plin delir si v-ati pierdut in cel mai pur oniric.

Raspunsurile sunt bineinteles mult mai simple si mult, mult mai incomode.

Ziarele sunt proaste pentru ca voi n-aveti bani sa platiti ziare bune. Casele sunt proaste pentru ca voi n-aveti bani sa platiti case bune. Iar voi n-aveti bani pentru ca sunteti inutili si irelevanti. Adica simplu spus prosti.

Asta-i adevarul, ca va convine sa-l auziti sau nu va convine sa-l auziti, ca va creste tensiunea sau nu va creste tensiunea, ca va vine sa dati cu ceva-n mine sau ca nu va vine sa dati cu ceva-n mine. Sunteti inutili, sunteti irelevanti si sunteti cu asupra de masura prosti. Si atunci normal ca o casa care nu-i buna nici de cocina dupa standardele europene va costa pe voi 500,000 de euro, in timp ce pe un european normal, spre deosebire de anormali ca voi, pe un european uman, spre deosebire de subumani ca voi il costa ceva peste o suta de mii. Si atunci normal ca voi subumanii si anormalii platiti zece spre douajcinci la suta dobinda pe an si europeanul normal si uman plateste intre unu si doi jumatate la suta dobinda pe an.

Tot ce conteaza in discutia asta este cam ce masuri luati pentru a va normaliza si umaniza, si cam cit estimati ca mai dureaza. Iara daca in loc sa va preocupati de propria normalizare si umanizare teoretizati despre cit de rau sunt eu si ce ar trebui sa faca statul, pare rau, da' vom purta discutia asta tot in acesti termeni si-n zece ani de-acum.

La munca, ba, nu la intins mina. Si nu, munca nu inseamna sudoare, munca nu inseamna tras de timp, munca nu inseamna cladit socialismul si ctitorii marete.

La munca.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

29 Responses

  1. plateste europeanul 3.5 % pe an daca e descurcaret. daca nu de la 1% in plus

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 August 2011

    Nu le dadea ceva deduceri fiscale mai nou ? Nu-s chiar la curent cu chestia, da' parca asa ceva intelesesem.

  3. Mesaj Becalian`s avatar
    3
    Mesaj Becalian 
    Sunday, 28 August 2011

    Sa moare dujmanii mei
    Ca n-are ca mine lei
    Ei n-are utilitati
    N-are nici futilitati
    Ei este niste tarani
    Ca n-are ca mine bani

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    Asa sat ajute dumniezau.

  5. Cristian`s avatar
    5
    Cristianinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 28 August 2011

    Iarăși cu munca. Și ăia de la Sidex Galați munceau și la ce le-a folosit? Până n-a venit indianul, erau mereu pe pierdere.

    Tu muncești?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    Si nu, munca nu inseamna sudoare, munca nu inseamna tras de timp, munca nu inseamna cladit socialismul si ctitorii marete.

    Si da, eu muncesc. Citez :

    Deci per total Trilema inseamna undeva intre 1300 si 1600 de ore din timpul meu. Ca sa ingaduim echivalari cu timpul altora pot eventual mentiona ca acest timp ar fi costat undeva intre 70,000 si 80,000 de euro daca il vindeam drept consultanta, si deci orele respective inseamna undeva catre 35-40,000 de ore de munca pentru romanul mediu (1300 lei salar lunar mediu net in Romania, 160 de ore de munca lunare program normal), sau echivalentul muncii pe doi ani a unei echipe de zece oameni. Ca o notita in trecere, e amuzanta potrivirea cu masuratorile din practica, pentru cei dintre noi care cunosc citi oameni lucreaza in diversele proiecte online ale diverselor trusturi de presa, si pot constata cam cit si cam ce produc ei.

  7. SI DE CE SCRII IN CULOAREA SOCIALISMULUI STIINTIFIC, TU, PLATONIST IMPERIALIST MURDAR MORAL CE ESTI?

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    Doar pentru simplul fapt ca pot.

    (Pentru simplul fapt ca am sapca mea cu PCR
    Pentru simplul fapt ca tot ce am ie-al meu fraere etc scl)

  9. Pentru simplul fapt ca am sapca mea cu PCR

    gibe pix.

  10. Cristian`s avatar
    10
    Cristianinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 28 August 2011

    Deci ăia care erau doar executanți și nu mahări, nu munceau deloc? Ce vină aveau ei că aia din conducere erau hoți sau cretini? Ce nu-și făceau chiar toți treaba cum trebuie?

    Așadar zici că muncești. Atunci cum se face că n-ai avut plasă cu țânțari și nici instalație ca lumea? Mie-mi pare din astea că și cu muncă și fără muncă, rezultatele sunt cam aceleași.

    Pentru că cineva se îndoia despre veridicitatea unor informații, doresc să confirm că în Pipera erau probleme cu alimentarea cu apă în 2008. Știu de o familie care folosea veselă de plastic pentru că nu avea apă cu care s-o spele. În 2006 erau probleme la alimentarea cu energie electrică. De conexiuni la Internet nici nu mai vorbesc.

    P.S. Mai recent, chiar anul ăsta, s-a întâmpla și altceva și mai grav, dar nu era chiar în Pipera, ci în alt loc de lângă București. Niște cretini au conectat canalizarea pentru ape reziduale la canalizarea pentru apă potabilă. Asta a durat aproape de un an și o parte din locuitori s-au îmbolnăvit „subit”. Poate găsesc și știrea mai încolo.

  11. Cristian`s avatar
    11
    Cristianinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 28 August 2011

    Gata, am găsit-o http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/strigator-la-cer-beau-apa-cu-dejectii-din-cauza-unui-cartier-rezidential.html

  12. nu era in pipera, dar la niste vile.

    mirshea munciesti ientelectual.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    Deci aia care erau doar executanti si nu mahari nu munceau deloc.

    Stiu ca suna indigest, dar asta-i adevarul. Uite de exemplu degetele de la picioare ale lui Mutu tot nu platesc o ceapa degerata, chit ca nu ele si-au ales sa faca parte dintr-un narcoman iresponsabil, chit ca ele n-ar putea face absolut nimic diferit, chit ca nu-i vina lor si chit ca alte degete de la alte picioare (ale unor tipi mai seriosi si mai muncitori) par ca fac exact acelasi lucru da' la ele se socoteste drept munca.

    De-asta pulimea are a-si apara cu dintii si cu gherele elitele : pentru ca fara elite pulimea nu doar ca nu munceste, dar nici macar nu mai poate munci, indiferent ce-ar face. Si de-aia am zis niste chestii despre cazul I Gh Duca, de exemplu.

    Noteaza ca eu nu am avut dar acum am plasa de tintari. Si normal ca tie-ti pare ca si cu munca si fara munca rezultatele sunt aceleasi, da' e din cauza ca ti-i cicat nasu', cum se zice in popor.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    O suta de mii, ieftin ca braga.

    Chinezii ii impuscau.

  15. tianamen a fost un montaj mincinos facut de al-jazeera si cnn

  16. Cristian ☭`s avatar
    16
    Cristian ☭insigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 28 August 2011

    @Mircea Popescu: nu e vorba că sună indigest pentru că până la urmă realitatea tot e într-un anumit fel, chit că mie îmi place sau nu. Totuși fiecare om cu talentul său. Dacă un om știe doar să dea doar cu sapa, nu e păcat să i se irosească „talentul” nemuncind? Iar dacă alții îi omoară elitele, el ce să facă?

    Să știi că m-am gândit c-o să-mi spui că n-ai avut plasă, iar acum ai, dar mi se părea că miza articolului este de a tăia răul de la rădăcină și a de a avea din start o casă așa cum trebuie.

    Legat de împușcatul de la chinezi: asta dovedește superioritatea sistemului comunist ☭ ☭ ☭ La o adică nici nu trebuiau neapărat împușcați. Mai mișto era să-i pună să bea apă dintr-aia.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    @Cristian Io nu contest ca e pacat. Este.

    Uite a dracului ca asa-i viata asta tocmita, te intilnesti cu de toate, cam amestecate. Nu merge asa ca "eu dau cu sapa", ca nu esti masina de sapat. Esti om. Sau macar teoretic ar trebui sa fii.

    Stii cum se zice ca overnight success usually takes about five years. Noa tot asa, rau' se taie de la radacina de catre aia care l-or tot forfecat la frunze o vreme, nu exista in natura situatia aia ca vii direct la tufa proaspata si-o tai de la radacina fara alte discutii, dupa care incaleci si pleci fluierind.

  18. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔`s avatar
    18
    Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔insigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 28 August 2011

    @Mircea Popescu: fiecare om are aptitudinile sale. Ce tu poți să faci ce face Mutu și invers?

    Cât despre răul de la rădăcină:

    Casele sunt proaste pentru ca voi n-aveti bani sa platiti case bune. Iar voi n-aveti bani pentru ca sunteti inutili si irelevanti. Adica simplu spus prosti.

    Cum ziceai că era casa ta? :-)

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    Ce treaba are pelteaua aia cu "fiecare om are aptitudinile sale" ? Io atita-ti zic, ca unde nu-i cap picioarele o sug indiferent ce fac. Pentru ca optiunile lor depind in primu' rind de existenta capului.

    Asa ca ala cu talent la sapat poa' sa se duca sa se spinzure fix a doua zi dupa ce o ramas fara Duca.

    Mi se pare oarecum bizar sa confunzi doctorii cu nebunii pe motiv ca toti traiesc in ospiciu.

  20. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔`s avatar
    20
    Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔insigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 28 August 2011

    @Mircea Popescu: iar capul ăla e ceva înnăscut la fel ca picioarele. Învățatul sau munca ajută, nu neg asta, dar o bază trebuie să existe.

    Dacă ăla cu sapa se spânzură, cine mai culege porumbul și face canele după aia? 'Telectualii ca pe vremea comuniștilor? Mi se pare păcat să facem risipă de talente. Sau poate că sunt eu prea „comunist”.

    Să uităm de nebunii care se cred doctori.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    Mi se pare ca ti-a scapat elementul esential in discutie.

    poa’ sa se duca sa se spinzure

    Nu mai conteaza, intelegi tu ? Game over.

    Cea mai importanta precizare e totusi aia ca-i perfect irelevant in discutia asta daca-i inascut sau nu. Faptul ca ala destept s-o nascut destept sau o ajuns destept, bind apa vrajita sau catarindu-se pe munti putin conteaza. Nu-i ca si cum primeste prostu' niste drepturi pe desteptaciunea desteptului in virtutea faptului ca "nu-i a lui", ci "asa s-o nascut" si atunci "s-o impartim frateste", ca doara avem in proprietate egala sursa metafizica a desteptaciunii.

  22. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔`s avatar
    22
    Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔insigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 28 August 2011

    Dacă e înnăscut înseamnă că degeaba vii tu cu sfaturi și îndemnuri capitaliste pentru că nu se va schimba mare lucru.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    Mi se rupe mie ce mare lucru se va schimba au ba.

  24. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔`s avatar
    24
    Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔insigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 29 August 2011

    Lăsând astea deoparte, hai să te-ntreb altceva: de ce nu te apuci tu de făcut case? Tare aș vrea să văd și eu casele alea ieftine și decente. Bani ai, deștept ești, ce te oprește?

  25. @Mircea Popescu Da, chiar asa, ai sesizat o oportunitate in piata, sa faci case la aceleasi preturi si calitate ca in ieuropa, care fiind mai ieftine decat casele scumpe si proaste romanesti evident ca se vor vinde mai bine. Apoi o sa-ti faci o banca care practica niste comisioane si dobanzi decente si deja esti mai tare decat Tiriac.

    Motivul pentru care pipera nu are canalizare este evident, si anume ca nu-i construia nimeni lu becali canalizare cand el avea doar o mana de pamant, si cum banii cu care putea sa faca canalizare i-a facut doar dupa ce a vandut casele construite fara canalizare... deja nu mai conta.

  26. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔`s avatar
    26
    Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔insigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 29 August 2011

    Mă gândisem și la bancă, la ceva gen Porsche Leasing mai exact, dar mi-am zis să nu cer prea mult :-)

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Monday, 29 August 2011

    @Cristian, gheorghe Problemele sunt numeroase si de mai multe clase.

    In primul rind, din directia fortei de munca. Intr-o tara civilizata eu as putea angaja direct lucratori calificati in diferitele meserii necesare, care cu un minim de supraveghere ar reusi sa-si duca la bun sfirsit sarcinile la standardele lor normale. In Romania nu as putea angaja aceeasi lucratori, ci m-as trezi incaltat cu idioti, care tre' apoi supravegheati sa nu faca liniute cu motostivuitorul, si eventual calificati in meseriile la care chipurile se pricep pe banii si socoteala mea. Asta in timp ce oricum stiau ei mai bine.

    In al doilea rind din directia cumparatorilor. Intr-o tara normala maghernitele diverse s-ar vedea vindute la preturi cu disconturi adinci, care sa le reflecte maghernitareala. In Romania oamenii nu au percutat inca la adevarul simplu ca defect = discont. Ca rezultat, eu nu as primi pentru casele mele la standarde un premium corespunzator acestei superioritati a lor, ci doar o fractie din el, care reflecta incompetenta/toleranta stupida a cumparatorilor.

    In al treilea rind, din directia statului, care nu reuseste sa ofere un mediu uniform. Niste alti dezvoltatori ar oferi case mai proaste la preturi ceva mai mici, dar vor declara ca-s "proprietatea lor personala" pentru a nu plati TVA (un caz chiar recent cu niste retardei care au vindut sute de case asa, de altfel). Acei douazeci si la suta conteaza. Niste alti dezvoltatori vor fi veri de-al doilea cu tipul de la autorizatii, sau cumnati cu tipul de la montat gaz, sau vor cumpara materiale de constructii furate de la ceva santier public, sau asa mai departe.

    In al patrulea rind, din directia financiara. Romania e o tara notata cu un risc semnificativ, si o investitie semnificativa in Romania mi-ar degrada portofoliul si sub aspectul riscului si sub aspectul lichiditatii. Problema din urma fiind amplificata de faptul ca sectorul bancar local e incompetent si ineficient, nefiind capabil sa-mi ofere produse care sa-mi reduca expunerea eficient, iar bancile altor tari nu ating Romania fara premium-uri serioase.

    Si-atunci, un premium de 20% pentru calitatea proasta a muncii + 10% pentru incompetenta cumparatorilor + 30% pentru aiureala statului + 50% pentru problemele financiare (20+30) ne duce deja hapt peste 100%, adica fix cam pe unde suprataxeaza localnicii. Doar ca eu voi avea baza de costuri ceva mai mare. Sigur ca as putea sa ignor toate provizionele astea si sa ma comport ca si cum Romania ar fi Germania, da' ca sa vezi chestie, eu nu fac cadouri.

    Dincolo de toate astea, care poate ca s-ar putea rezolva cumva, domneste al saselea rind, care rupe tot : n-am nici un fel de leverage cu ideea asta. Asa ca nu vad de ce m-as obosi. Sa-mi petrec eu zilele cu niste zeci de tolomaci pe care sa-i invat civilizatie pe banii mei ? Da' mersi frumos, n-am sclave ?

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 May 2019

    Uite minune cum purtam tat discutia asta tat in termenii astia mintenas zece ani de-atuncea.

  1. [...] în discuție se cheamă “Vindem casa fara utilitati“, iar convingerea e că în România la momentul actual merg lucrurile prost pur și simplu [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.