Veniti sa luati canoane - partea aV-a

Saturday, 06 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

CANONUL 27
Pe furul cel ce de bună voie se pocăieşte, îl oprim până la 40 de zile de împărtăşire. Iar pe cel ce s-a vădit, până la 6 luni, mâncând uscat până la al 9-lea ceas, şi în fiecare zi făcând câte 100 de metanii.

Probabil cea mai absconsa portiune din tot documentul. Cum adica "iar pe cel ce s-a vadit" ? Intentia ar trebui sa fie ceva precum "daca s-a vadit", dar interpretarea asta nu prea functioneaza cu textul concret. Oare ce ne lipseste aici ?

CANONUL 28, 29, 30, 31
Cel ce s-a prins fur public, în furtişaguri ce se zic de cap, nu vine la preoţie. Dar şi dacă după preoţie ar cădea în patima aceasta, de preoţie se dezbracă, după cel 25 al Apostolilor.

Spărgătorul de morminte hotărâm a fi neîmpărtăşit într-un an, după al 9-lea ceas mâncând uscat, şi făcând în fiecare zi câte 200 de metanii.

Furarea de cele sfinţite (ierosilie), mai în puţin timp se pedepseşte decât preacurvia, după Sfântul Grigorie Nissa. Se iconomiseşte însă până la al treilea an.

Cel ce de voie (sau fără de voie) a călcat jurământul, socotim că trebuie vreme de un a le prelungi neîmpărtăşirea, după al 9-lea ceas mâncând uscat, şi în fiecare zi făcând câte 250 de metanii.

Furtisaguri ce se zic de cap, adica furt capital ? Interesant conceptul legal, si interesanta implicatia : gainarii pot deveni preoti, borfasii nu. Spargerea de morminte, adica furtul din avutul sfint (prin care termen intelegem acele bunuri de valoare carora li s-a adaugat o seminficatie ideala) al oilor se plateste cu un an. Furtul din avutul sfint al sarlatanilor se plateste cu trei ani. De ce ? Pai pentru ca orice trupa de sarlatani, indiferent in ce scop anunta public ca s-ar organiza ei, se vor pune pe sine deasupra scopului aceluia. Asa face toata lumea, de la guvern pina la ultimul ONG, mai repede mor de foame aia pe care-i ajuta ONG-ul decit sa nu-si primeasca angajatii lui salariile. Ca asa-i "logic", iara biserica nu face nici ea exceptie de la logica asta pervertita.

CANONUL 32
Celor ce se mărturisesc de sineşi de păcatul vrăjitoriei, sau de farmece, la trei ani le scurtăm iconomia pocăinţei, dacă se vor sârgui în fiecare zi mai mult să ajuneze, şi după al 9-lea ceas, să întrebuinţeze hrană puţină şi uscată, încât numai să fie vii. Dar şi închinăciuni să facă 250 cu evlavie plecându-şi fruntea la pământ. Cu acestea îndreptăm şi pe muierile cele ce fac baere, şi întrebuinţează vrăji.

Baere, adica talismane. Intersant paralelismul : cea ce face vraji isi construieste practic o mica antrepriza de belit oile, independenta de marea sarlatanie a bisericii. Ca atare, ce face ea e furt din avutia bisericii, care se vede pe sine, ca orice sarlatanie serioasa, drept stapina lumii. Ca atare, mica intreprinzatoare se pedepseste idem ca orice hot de efecte bisericesti : de trei ori cit un hot de efecte ale mortilor. Ca mortii nu-s smecheri.

Istoria n-a consemnat, din nefericire, cum se pedepseste de catre diversele mici intreprinzatoare aroganta bisericeasca. Probabil ca prin guta.

CANONUL 33
Muierea nici călugăriţă, nici mireancă, pentru orice fel de greşeală de Biserică nu se desparte, fără numai de împărtăşirea. Că zice canonul că aceasta o facem, pentru că multe de ruşine se omoară pe sine. Precum nici prezbiterul, nici diaconul, pentru ceea zice că „nu vei izbândi de două ori pentru aceeaşi greşeală” (Naum: 1,9).

Tradus pe inteles, bucatica asta zice ca "femeia nu se pedepseste, ca-i isterica". Interesant conceptul, dar suspectez fatarnicie. Motivul real pentru care biserica nu-si permite sa se separe de femei e simplu si explicat de-un practicant : "Pentru că ea o să-l îndrepte și pe bărbat, că are răbdare multă." Aia-i toata chestia, supravietuirea bisericii depinde de bunavointa femeilor. Ca au rabdare multa, isterice cum sunt ele. Si-acum suntem in masura sa intelegem politica intregii chestii : disparitia bisericii nu se poate realiza decit prin separatia femeilor de ea. Separatia femeilor de biserica se poate realiza cel mai usor invatindu-le cu curvia. Consider ca suntem pe drumul cel bun.

CANONUL 34, 35
De va cădea vreun lucru necurat în puţ, sau în unt de lemn, sau în vin, cel ce va gusta din acelea, în trei zile, de carne şi de brânză să nu se atingă. Iar şapte să nu se împărtăşească.

Cel ce a vărsat după dumnezeiasca Împărtăşire, 40 de zile se opreşte de dumnezeiasca Cuminecătură, cântând în fiecare zi Psalmul 50 şi făcând câte cincizeci de metanii, măcar oricum s-ar întâmpla aceasta. Că deşi nu s-ar socoti că însuşi a dat pricină, dar însă pentru alte oarecare greşale ale sale, i s-a slobozit aceasta cu adevărat.

Pentru a pastra coerenta, n-ar fi cazul ca Iamuie sa fie oprit de la a se mai baga in seama sapte ani dupa ce vomita careva mizeriile lui ? Ca la Canon 34 asa zice. Doar intreb.

Apocrife :
De va cădea cineva cu dobitoc de multe ori, având şi muiere, opt ani se canoniseşte. Iar de nu are muiere, şi odată, sau de două ori, sau mai mult de trei ori a căzut, trei ani se canoniseşte, după al 9-lea ceas mâncând uscat, şi făcând 300 de metanii mari. Aceste canonisiri să le ia şi muierea ce va păcătui cu dobitoc.

Deci, cine are nevasta da' iubeste un cal (ca bou-i bou, si ce sa-i faci) sau o iapa (ca la animale nu exista sodomie) e un om proportional mai rau decit ala care iubeste o oaie in sensul propriu al acestui termen (iara nu oaie in sensul figurat, de proasta talimba care pune botu' la minciunile veninoase debitate de popa), Idee destul de interesanta de altfel, dat fiind ca vine in contradictie cu o teorie expusa anterior apropo de incriminarea masturbarii. Singura explicatie posibila este ca raritatea bestialitatii ingaduie tratamentul rational, in timp ce omniprezenta polutiei o preteaza abordarii ideologic interesante.

De va cădea cineva cu muiere de alt neam, adică cu evreică, ori turcoaică, ori şi eretică, neavând muiere legiuită, trei ani se canoniseşte, mâncând uscat după al 9-lea ceas, şi făcând în fiecare zi câte 200 de metanii mari. Asemenea se canoniseşte şi muierea care nu are bărbat legiuit, de va păcătui cu unii ca aceştia. Iar bărbatul ce are muiere legiuită, şi muierea care are bărbat legiuit, de vor cădea cu nişte feţe ca acestea, patru sau cinci ani se canonisesc, mâncând uscat după al 9-lea ceas, şi făcând câte 250 de metanii mari.

Evident, puritatea cultural-rasiala e in interesul sarlatanilor, ca altfel te pomenesti ca scapa oile, nedind doua parale nici pe una, nici pe cealalta dintre traditii. Cam asta-i, cel putin dupa parerea mea, cea mai grava crima din altfel lungul sir de crime si atrocitati aduse-n lume de mizeria indescriptibila numita impropriu religie, cind avem un cuvint atit de expresiv si descriptiv precum "cicat". Falsa identitate de grup bazata pe nevoile religiei de a-si mentine oile-n buna stare de exploatare e cauza proxima a minim jumatate din suferinta omenirii de la facerea ei, si sta la radacina a cam tot restul.

Nu mi-e clar cam ce pedeapsa ar fi suficienta pentru a spala aceste grave caderi ce-apasa mizerabilii respectivi, da' imi place sa cred ca se gaseste descrisa-n cartile lor, si cu drag i-asteapta, pe fiecare. Precum de altfel si merita. Cel putin in universul paralel in care eu sunt divinitatea, va asigur ca tocmai asa si stau lucrurile.

Acest articol este al cincilea dintr-o serie. Daca avea ghinion sa fie de gen feminin insa, era a cincea din serie. Pentru ca asa-i logic, de altfel, al cincilea a cincea, si nu al cincelea a cincia, ori alte combinatii. Sau nu-i logic, da' ne prefacem ca nu conteaza. Indiferent de aceste considerente, pe primul il gasiti aici.

Category: Cuvinte Sfiinte
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

12 Responses

  1. Hipsterilor`s avatar
    1
    Hipsterilor 
    Saturday, 6 August 2011

    lasa ba asta

    http://www.dailystar.com.lb/Culture/Arts/Mar/18/Hitlers-Mein-Kampf-sells-50000-copies-in-Turkey-in-three-months.ashx#axzz1UGoaTI3L
    http://www.guardian.co.uk/world/2005/mar/29/turkey.books

    m-am spart de ras

  2. Re: 27

    Din câte-mi amintesc, furtul era de neiertat dacă rămânea comis şi neispăşit prin returnarea bunului până în faţa morţii. Discuţia despre iertare poate începe doar după ce se cunoaşte fapta - ori te denunţi singur sau eşti prins că eşti făptuitorul.

    Primul caz -neprinderea- nu-l poate cuprinde canonul, e chestiune de noroc şi conştiinţă, eşti doar ameninţat cu iadul. Dar dacă ai fie ghinion fie conştiinţă atunci se poate prescrie o îndreptare.

    Re: 33

    Să notăm aici că mai des vedem bărbaţi ce se cunună religios de gura femeii decât invers.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Saturday, 6 August 2011

    @dAImon A, deci, "cel ce se pocaieste" = autodenunt, "cel ce se vadeste" = prins. E o idee, intr-adevar, privind asa textul capata inteles.

    E drept ce zici cu 33, da' unde bati ?

  4. Hipsterilor`s avatar
    4
    Hipsterilor 
    Saturday, 6 August 2011

    eu vreau sa stiu unde bati cu toate aste 5 postari

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Saturday, 6 August 2011

    Pai le-ai citit ?

  6. Hipsterilor`s avatar
    6
    Hipsterilor 
    Saturday, 6 August 2011

    doar 1,2 si 3 ca m-am plictisit complet.

  7. Nu bat niciunde, doar am făcut legătura între ce zici şi un exemplu.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 August 2011

    @Hipsterilor Pai repede te plictisesti tu.

    @dAImon A ok.

  9. anonimosu`s avatar
    9
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Sunday, 7 August 2011

    Separatia femeilor de biserica se poate realiza cel mai usor invatindu-le cu curvia. Consider ca suntem pe drumul cel bun.

    Fals. Femeile invatate cu curvia cat timp sunt tinere vor imbatrani. Isi vor dori pula in continuare -pula ioc. De frustrare vor deveni cele mai de baza sustinatoare ale bisericii. Fail.

    Singurul mod de a scapa de biserica este bunastarea. Restul- dream on.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 August 2011

    Ia uite, intr-adevar, la asta nu m-am gindit.

    Nici macar bunastarea nu prea functioneaza, uite la americani, cel mai mare venit pe cap de locuitor jumatate din secolul trecut, cei mai habotnici din toata lumea civilizata. Pe de cealalta parte francezii s-au curatat destul de bine de clericalism - ce-i drept destul de nationalist-violent.

    Poate ca separatia prostimii de biserica e cam ca si separatia prostimii de alcool : o imposibilitate.

  11. anonimosu`s avatar
    11
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Sunday, 7 August 2011

    Re cei mai habotnici din lumea civilizata: americanii se compun din centru si coaste. Pe coaste traiesc americanii bogati, care sunt si separati de biserica. In centru traiesc americanii atasati de biserica, care sunt si saraci. Ca medie, da, "cei mai bogati si cei mai habotnici". Ziceai la un moment dat de "genul mediu al unei populatii sexuate"?

    Povestea cu Franta e o aiureala, vezi "Culte de la Raison" etc.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 August 2011

    Zici tu ceva acolo, la ambele capete.

    Ata ete, ca nici bunastarea nu-i posibila intre credinciosi, nici separatia de credinta fara bunastare. Nu degeaba evolutia speciei dureaza milenii.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.