Veniti sa luati canoane - partea aII-a

Saturday, 06 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

CANONUL 2
Năvălirea (sau lovirea) dulceţii prin gânduri în inimă, ca un păcat încă nefăcut este şi cu totul necanonisit.

Libertatea de gindire, un principiu fundamental al lumii antice, cam pierdut in zilele noastre. Sa notam totusi ca distinctia intre fapta si gind in ce priveste responsabilitatea e cel putin la fel de veche precit patriarhul Ioan, si se gaseste consemnata pe vremea imparatului Μαυρίκιος. Da, a existat un imparat al Bizantului pre numele lui Maurice, ce mare chestie ?

CANONUL 3
Învoirea, se spală cu 12 metanii.

Mens rea in limbaj de specialitate, intentia odioasa.

CANONUL 4
Lupta este vrednică ori de cununi, ori de certare.

Dihotomia asta-i interesanta : odata ce-am purces la a considera o chestiune, rezultatul va fi ori un lucru bun, in masura in care se potriveste cu adevarul, ori un lucru rau, in masura in care nu se potriveste. Tot asa cum odata ce-ai pornit la razboi poti reveni ori victorios ori infrint, da' nu mai poti veci pururi reveni asa cum ai plecat. Alea iacta est si toate alea, e o tema foarte zemoasa pentru istoricul cultural, se poate folosi ca un fir rosu pentru a insira pe el o buna jumatate din tot ce s-a gindit intr-o mie de ani inceputa cindva inainte de Socrate.

Fara a va duce-n smircuri perfect capabile sa va inghita cu tot cu caii si tot harnasamentul din dotare, o intrebare simpla : considerati ca odata ce v-ati pus o problema, oricare ar fi ea, mai puteti reveni la starea mentala dinainte de-a v-o fi pus ? Poftiti cu raspunsuri si discutii dinjos la comentarii, ca-s chiar curios.

CANONUL 5
Înduplecarea, este cauză (pricină) şi început a canonisirilor.

Contractele izvorasc din intilnirea unei minti cu alta, iata minune ca si-n afara trupului, intre oameni, si-n interiorul trupului, in acelasi om. Cind partea care zice nu si cu partea care zice da se-nteleg la un capat, de-acolo-ncep problemele. Este.

CANONUL 6
Cel ce s-a întinat în somn, cu patima scurgerii, o zi se scoate de la împărtăşire. Iar psalmul 50 cântându-l, şi 49 de metanii făcând, aşa se crede că s-a curăţit de întinăciune.

Vorba asta, patima, are in contemporaneitate sensul de placere nemasurata. Daca spun "patima tutunului" voi va ginditi la unu' care se bucura de ceva incintari indescriptibile, il gidila pe el la glanda tutunu' pina-n halu' in care nu se poate abtine.

Istoric insa, patima-i un sinonim al suferintei. De-aici expresii precum "cit am patimit", pentru ca sensul termenilor se poate schimba in constructiile cu ei liberi, dar se mentine in general fix in constructiile idiomatice. Deci, patima tutunului este suferinta tutunului, si patima scurgerii este, in termeni moderni, o disfunctie.

Ea nu e de fapt o disfunctie, ci chiar semn de functionare normala, veziculele seminale se tot umplu si cumva-cumva tre' sa se goleasca (ca de exemplu), da' aici sa vedeti chestie interesanta : aparatul reproducator functioneaza mult mai bine la barbatii tineri, si slab pina la deloc la barbatii batrini. Pe de cealalta parte, prin insasi cursul lucrurilor si-al economiei, resursele de toate felurile se acumuleaza in mina barbatilor batrini - si pentru ca sunt mai prudenti, si pentru ca au avut timp sa invete si sa inteleaga mai multe chestii, si pentru ca stiu valoarea muncii aplicate si rabdurii, si pentru ca au avut mai mult timp in care sa acumuleze avere.

Ca atare, incriminarea unei functii normale a corpului, care se intilneste insa mult mai frecvent la barbatii tineri serveste unui important rol de control social : le da astora un bun motiv de-a suge coiu' stafidit al patriarhului clanului, cot la cot cu fetele de-o virsta cu ei. Pentru ca uite ce pacatosi si murdari sunt, le curge sperma afara noaptea. Sperma care nu s-a putut scurge ziua acolo unde-i locul ei, adica fix in fetele de-o frageda virsta. Tot din cauza babaciunii. Moment la care simt nevoia sa va povestesc despre pitbuli. Stiti ca-s niste ciini rai si-ai dracului. Chestia cu ei este ca daca-i bati prind ura pe tine si mai devreme sau mai tirziu tot te-ataca. Pentru ca de pedepsit tot trebuie pedepsiti, exista un paleativ : ii duci frumos in usa, ii montezi acolo, dupa care inchizi usa peste ei. Prostalai cum is isi inchipuie ca ii loveste usa, si eventual se apuca de muscat din ea, ceea ce nu-i asa de grav, usa se inlocuie usor de tot, mai ales daca o prezentam drept un ce abstract, "usa in sine", pe care-o tot intrupam in usi concrete atit cit este nevoie.

Merita probabil notat ca daca nu se inventau prezervativele, sugeati si astazi la coiu' stafidit a lu' bunu, viteji si mai inteligenti cum va gasiti, ca toti oamenii tineri. Si cica voi o sa-mi platiti mie pensia, blyad ? Psssss.

CANONUL 8
Cel ce a făcut malahie, patruzeci de zile se canoniseşte, cu mâncare uscată petrecând. Şi în fiecare zi, o sută de metanii făcând.

Ca tot vorbeam de patima dinsus, care-a trecut din suferinta-n placere : totalul per total e-n conserva, si ca atare iata un cuvint care-a ajuns sa insemne chin, chit ca initial el avea un sens mai apropiat de "educa". Luati fraza "ma canonesc cu probleme de matematica" si priviti-o din ambele unghiuri : si in sensul de "ma chinui cu" si in sensul de "ma antrenez cu". Ei ?

Probabil merita notata si influenta medicinii umorale-n chestie : presiunea seminala e pina la urma o problema de supraabundenta de lichid, nu-i asa ? Inseamna ca ar trebui tratata cu mincare uscata. Logic, nu ? Ma rog, eu as fi recomandat insertii anale de iasca, macar sa stim o treaba.

'Ai sa citim doua idei si din tilcuirea incompetentului comentator original, ca mai ridem :

Blestemata malahie, care în ziua de astăzi este o obştească şi de suflet pierzătoare ciumă, stricând şi pierzând pe cei mai mulţi oameni ai lumii, şi mai ales pe ticăloşii tineri. Asupra căreia, şi oricâte ar zice cineva, având scop de a dezrădăcina din lume răul acesta înfricoşat şi urât de Dumnezeu, niciodată s-ar socoti că sunt zadarnice şi de prisos.

Deci malahia este un păcat atât de urât lui Dumnezeu, încât a omorât pentru el pe Oinan fiul lui Iuda, carele mai întâi a arătat răul acesta, pe pământ. De la carele şi s-a numit păcatul acesta Oinanism. Că zice Duhul cel Sfânt la facere (cap 38,10): „Şi rău s-a arătat înaintea lui Dumnezeu, căci a făcut el aceasta, şi l-a omorât pe el”. Şi este socotinţa a oarecăror învăţători, că Dumnezeu atât de mult urând pe filosofii cei mândri ai elinilor, i-a lăsat să se stăpânească de păcatul acesta, pentru pedeapsa slujiri de idoli, căci cunoscând pe Dumnezeu, nu ca pe Dumnezeu l-au slăvit. Şi se încheie aceasta din ceea ce zice Pavel pentru dânşii: „Pentru aceea şi i-a dat Dumnezeu întru poftele inimilor lor, de a necinsti trupurile lor întru sineşi” (Romani: 1,24). De unde cu aceasta lor întru sineşi au arătat pe patima malahiei, după care, acelaşi trup, şi lucrează, şi pătimeşte, el întru sine.

Nu stiu sa fie pacat mai mare intre oamenii cu carte decit citarea tendentioasa. Sa punem lucrurile la locul lor : Onan a fost al doilea fiu al lui Iuda, dupa Er. Tamah s-a maritat cu Er, care-a murit (tot in urma unei interactiuni nefericite cu Iemuie sau cum il cheama pe ala al evreilor). Dupa legea timpului, Onan trebuia s-o insarcineze pe Tamah, cuscra-sa, ca sa i se pastreze aleia linia. Chestie pe care Onan n-a dorit s-o faca, asa ca a practicat cu ea coitus interruptus, o practica cu care sigur sunteti familiarizati, aia ce-ati prins vremurile bune de dinainte de Revolutie. Dupa care Onan a murit tinar. Nu stim ca l-a omorit Iemuie, putea foarte bine sa fi murit de exemplu de plictiseala, intre caprele ce populau desertul la vremea aia.

Deci, ca sa ne lamurim : Onan nu s-a masturbat, ci "a lasat saminta sa i se scurga in tina", adica n-a ejaculat in femeie. Nu vad dupa ce standarde moderne asa ceva s-ar putea numi masturbare, da' va puteti eventual documenta vizual aici. Mai departe, nu l-a omorit nici dracu'. A murit pur si simplu de tinar. Chestie care se mai intimpla. (Si, daca sunteti curiosi, Tamah aia se imbraca mai tirziu in curva si se fute si cu tatal copiilor. Asa, de-o chestie.)

Partea cu filosofii elini care "l-au cunoscut dar nu ca pe Dumnezeu l-au slavit" e chiar haioasa. Transmitetim pe aceasta cale multstimatului si atotslavitului Iemuie ca am o pereche de pantofi care inca asteapta crema, sa puna mina pina nu ma scol de-aici. Da' trecind peste, va dati seama cam de pe cita frustrare acumulata-n mintiucile putine ale unor mici Becali vin aiurelile alea ? Va dati seama cit or fi ris grecii de ei ? Lol.

Malahia precum zice Ioan al scării (în cuvântul 15) este o curvie ce se face fără de alt trup, din care a căzut marele sihastrul acela, ce mai înainte poruncea măgarilor celor sălbatici, iar în urmă de sălbaticii măgari diavoli s-a batjocorit. Despre care a zis atunci dumnezeiescul Antonie, că mare stâlp a căzut. Pe malahie acelaşi Ioan (întru acelaşi cuvânt) moarte şi pieire a căderii o numeşte, care de-a pururea se află şi împreună cu noi se poartă, şi întru înşine noi, şi mai ales în tinereţile noastre. Deci, fiindcă păcatul acesta împreună cu noi se poartă, foarte cu anevoie este a înceta despre el, şi a se pocăi cel ce a apucat a se prinde de el. Pentru aceasta un învăţător pe malahie o aseamănă cu o mare mreajă a diavolului şi a iadului, cu care a tras pe lume în pieire, şi mulţi se prind de dânsa, iar puţini scapă. Şi se bucură inima lui pentru multul vânat ce face cu această mreajă, şi tămâiază, pentru că ia prins multă hrană, şi multe suflete, precum zice proorocul Avacum (cap 1,15): „Pieirea în undiţe a tras (pe lume) şi o au tras pe ea în mreje, şi o strâns în cursele sale. Pentru aceasta se va veseli şi se va bucura inima lui, şi va jertfi mrejei sale şi va tămâia năvodului său că întru acestea a îngrăşat partea sa, şi mâncările lui alese.

Deci mai frate... deci... vai. Eu ce sa mai zic ?! Cu magarii ? Cita i-o fi fost borta marelui stilpul ala ?! Voi ati vazut vre-odata cam ce poa' sa insemne o erectie de magar ? Si iapa o desfunda. Cu ce chestii se ocupau sfintii parinti astia, pe bune acuma...

Dar trecind peste, sa venim la lista de spitarie.

Ce să zic multe? Acest păcat pricinuieşte sufletului nu numai vătămare veşnică, ci şi sănătăţii trupului vătămare. Veşnică vătămare sufletului pentru că îl lipseşte de Împărăţia Cerurilor, şi îl osândeşte în munca iadului. Pricinuieşte şi vătămare trupului, la sănătate, pentru că precum toţi doctorii de obşte zic, şi cei vechi şi cei mai noi, că malahiştii sunt ticăloşi şi vrednici de jale, pentru că întâi se îngălbenesc, al 2-lea slăbeşte stomacul lor şi nu pot mistui. 3. Slăbeşte vederea ochilor lor. 4. Îşi pierd glasul. 5. Îşi pierd agerimea şi ascuţimea minţii. 6. Îşi pierd ţinerea de minte. 7. Îşi pierd somnul cu oarecare visuri îngrozitoare. 8. Le tremură trupul. 9. Îşi pierd toată bărbăţia trupului şi a sufletului, şi se fac slabi ca muierile. 10. Le vine dambla. 11. Adeseori le urmează scurgerea în vis, iar de multe ori şi deştepţi fiind. 12. În sfârşit în grabă îmbătrânesc, şi mor rău.

Pe puncte :

  1. Va dati seama bietii chinezi ?
  2. Deci cam ca un fel de cura de slabire ar fi asta ? Pai atunci pacat ca fetele nu ejaculeaza, trista dovada de lipsa a inteligentei in design. Oh, wait.
  3. Asta cu masturbarea si orbirea e intr-adevar foarte veche, si oarecum interesanta. Pe de-o parte, sigur ca acuitatea vizuala scade in timp la mai toti oamenii. Asta ar putea fi o explicatie, am vorbit deja de tendinta religiei de-a se insinua in evolutia normala. Pe de alta parte, copiii care nu vad prea bine nu-s foarte probabil capabili sa participe la jocurile si giumbuslucurile normale copilariei, raminind astfel cu un deficit de socializare, care probabil se va traduce mai apoi intr-un deficit de copulatie, care va corela cu masturbarea, si supa-i gata. Dincolo de aceste doua parti, nu ma duce capul sa-mi explic de unde vine ideea asta atit de raspindita ca laba orbeste.
  4. De-a dreptul bizar. E adevarat ca labarii-s in general mai sfiosi si mai tematori decit ceilalti plozi de-o virsta cu ei (probabil din socotelile explicate dinsus, corelatie inversa), da' chiar asa, isi pierd glasul ? Ca iara-i pacat ca femeile nu pot ejacula. Unintelligent Design deja, ce vocea mea.
  5. Exact aceeasi discutie ca si la 3, ma gindesc.
  6. Mbine. Memoria chiar se imbunatateste-n timp, am observat eu. Am si demonstrat pe undeva, doar ca nu mai gasesc unde.
  7. Obiceiul e obicei, daca se-nvata sa se masturbeze noaptea se vor tot trezi noaptea sa se masturbeze. Cu care ocazie au o aderenta mai buna decit cetateanul mediu la lumea oniricului, care intr-adevar poate parea destul de "infricosata", mai ales cuiva suficient de... destramat mental, sa zicem astfel, cit sa ia in serios prostiile astea.
  8. N-am idee
  9. O fi ? Adevaru-i ca experienta sustine teoria, da' intrebarea ramine : oare nu punem cauza in loc de efect ? Poate ca aia care-s ei de felu' lor slabi ca muierile se masturbeaza, si nu aia de se masturbeaza devin slabi ca muierile. De exemplu sa-l luam pe baiatul asta : ce credeti voi, ca-i prost pentru ca se-mbraca asa sau ca se-mbraca asa pentru ca-i prost ? Hm ?
  10. Corect. Iar daca le vine dambla unora care nu se masturbeaza o fost ei oricum vinovati de ceva, iara daca nu asa a vrut Iamuie.
  11. Functia creeaza organul.
  12. Nici n-ar prea avea cum muri bine, si nici n-ar avea cum sa traiasca bine, dat fiind ca deja am stabilit ca-s paria. Cu o dieta mai scazuta si-o munca mai grea oricine imbatrineste repede si moare rau.

Acest articol este al doilea dintr-o serie. Pe primul il gasiti aici.

Category: Cuvinte Sfiinte
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

14 Responses

  1. Onan nu s-a masturbat, ci “a lasat saminta sa i se scurga in tina”, adica n-a ejaculat in femeie. Nu vad dupa ce standarde moderne asa ceva s-ar putea numi masturbare

    Mei, Biserica zice că omului i s-a dat sexul pentru a face copii, punct. Plăcerea e secundară şi e lucrul dracului. Pe ideea asta a copula fără ejaculare e (din câte înţeleg eu) tot un fel de masturbare, numa' că te ajuţi de vagin în loc de mână. Atât. Presupun că s-a mutat încet-încet sensul spre "pedepsirea masturbării" pentru că pân' la urmă ăsta e comportamentul vizat mai des decât coitus interruptus. Na, zic şi io.

    Apropo de chestiune, câte femei nu ajung la psiholog explicând că s-or săturat să fie tratate ca un fel de vagin umblător, numa' bun să nască copilul bărbatului (şi de către soţi şi de către soacră)? Cred c-am întâlnit de câteva ori exemplul ăsta.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 6 August 2011

    Bun, eu n-am nimic impotriva, sa zica ce pofteste. Da' pe de cealalta parte am ceva impotriva sa-si falsifice propriile referinte. Pai ce-i aia "Deci malahia este un păcat atât de urât lui Dumnezeu, încât a omorât pentru el pe Oinan fiul lui Iuda" ? Odata ca nu l-o omorit, ci a murit el, si-a doua ca nu "pentru el", ci pentru altceva. Ce-i aici, radio Erevan ?

    Că zice Duhul cel Sfânt la facere (cap 38,10): „Şi rău s-a arătat înaintea lui Dumnezeu, căci a făcut el aceasta, şi l-a omorât pe el”.

    o fi zicind, da' se refera la altceva. Nu-i mizerabila chestia asta ?

    E mutuala chestia asta, cum citesti la reprezentantii mai vocali, si barbatii-s satui sa fie priviti ca un fel de izvor de lapte si miere, bunastarea casei, si femeile-s satule sa fie privite drept un fel de pizda ambulanta, reductionismele pe care s-a intemeiat societatea traditionala nu mai satisfac... membrii, sa-i numim astfel. Ca daca le-om zice membre s-or mai supara.

    Asta e.

  3. La buche zice că 'mnezo l-o omorât, doar ai pus citat. N-am înţeles în ce fel ai arătat că el de fapt o murit de moarte naturală. Sigur că da, putem să fim de acord între noi ca oameni normali că nu-i posibil să fi fost omorât Oinan de către un tip imaginar din ceruri, da' pentru contextul discuţiei ăla chiar o fost omorât de Ăla De Sus. Pentru că aşa scrie şi exegeza pleacă de la cuvântul existent.

    Că-i forţat şi aşa mai departe, desigur. Presupun că nici femeia lui Lot n-o fost transformată fizic în stană de sare ca pedeapsă, de altfel, cum nici nu o apărut un înger adevărat să-l împiedice pe Isaac să fie sacrificat de tac'su. Să aştept articol pe temă?

    Legat de "pentru păcatul onaniei" .. mnoa, referinţe:

    According to the Kitzur Shulchan Aruch, "It is forbidden to discharge semen in vain. This is a graver sin than any other in the Torah".

    http://en.wikipedia.org/wiki/Sperm_in_vain_%28Judaism%29#Judaism

    Văd că subiectul e discutat & discutabil, aşa că eu unul mă retrag aici.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 6 August 2011

    Citatul exact este "י וַיֵּרַע בְּעֵינֵי יְהוָה, אֲשֶׁר עָשָׂה; וַיָּמֶת, גַּם-אֹתוֹ.", ceea ce s-ar putea traduce prin "Ce-a facut el a fost urit in ochiul lui Yehova, si a murit si el". Discutabil in ce masura varianta originala contine elementul activ din partea divinitatii si-n ce masura. Interpretarea traditionala este ca da, suportul ei lingvistic e insa destul de indoielnic.

    Eu am pretentia la seriozitate, cit si la responsabilitatea unui interlocutor. Deci, daca se scrie-n carte ca "o fost transformata in stana de sare" ma astept ca intr-adevar si literalmente sa fi fost transformata intr-o stana de sare, cu dimensiuni anumite si masurabile, solubila-n apa si asa mai departe. Voi sa-mi pot la nevoie sara ciorba cu sare din femeia anonima in discutie.

    Subiectul inseminarii aerului e foarte discutat la evrei, da' pina la urma nu-s convins ca asta-i relevant in discutia noastra, care-i despre problemele altei cete de zarghiti.

  5. Un Cineva Oarecare`s avatar
    5
    Un Cineva Oarecare 
    Monday, 8 August 2011

    Foarte tare postul!!!! Am citit cu toti colegii de birou toata seria! Reprezinti frate!!

  6. La munca ba, Cineva Oarecare.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Monday, 8 August 2011

    Saracu' crede la sarac, da' corporatistu' nu crede la corporatist, hm ?

  8. http://img508.imageshack.us/img508/2236/fixedmishea.png

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Monday, 8 August 2011

    Da' io-s evreu ?

  10. Critic`s avatar
    10
    Critic 
    Monday, 8 August 2011

    cum sa nu, Kirchemann ;D

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Monday, 8 August 2011

    Nu prea cred ca poci fi evreu, ca aia n-aveau puta mica ?

  12. Critic`s avatar
    12
    Critic 
    Monday, 8 August 2011

    am dubii, majoritatea sunt albi si blonzi cu ochi albastrii, s-au asimilat cu europeni de mult.
    restul, palestinienii, s-au amestecat cu arabi da' n-au migrat de acolo. acuma e ceva bataie pe pamant, deh, costurile crearii unui stat fals.

  13. Critic`s avatar
    13
    Critic 
    Monday, 8 August 2011

    related http://img691.imageshack.us/img691/4092/1311960506004.jpg

  1. [...] debitate de popa), Idee destul de interesanta de altfel, dat fiind ca vine in contradictie cu o teorie expusa anterior apropo de incriminarea masturbarii. Singura explicatie posibila este ca raritatea bestialitatii [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.