Un rasad uscat

Tuesday, 07 June, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Mie imi place leusteanul ceva de speriat. Nu doar in ciorba, si-n tot soiul de mincaruri. Lumea nu-l prea cunoaste, asta-i problema lui, si ca atare nu-l foloseste, dupa care ma intreaba pe mine cu ochi uimiti "da' ce-ai pus in pateu de-i asa de bun" ?! Pai ce sa pun, sfircuri tocate.

Da' revenind, ca ne pierdem : mi-am cumparat niste rasaduri de leustean, sa am mereu proaspat, iar peste iarna uscat din productie proprie. Si le-am plantat, la loc umbros, strategic fata de un scoc, sa aiba mereu apa. Ca asa-i place, apa si umbra, e un fel de ciuperca, practic.

Trei s-au prins, unul s-a uscat. Asta-i datul sortii, nu tot ce pui in pamint, oricit de bun, oricit de bine ales si convenabil plasat prinde. Unele rasaduri se usuca, toate bat la poarta vietii, dar putine, alea alea.

Stiti ce alt rasad s-a uscat, in solul generos si atit de convenabil ales al patriei noastre ? Rock-ul.

Cind eram eu copil problema se punea foarte ascutit intre rockeri si depesari. Care din urma, precizez aici sa stiti, in caz ca n-ati prins vremea si n-aveti habar : sunt ghei. Da' grav de tot. Eram, intr-un cartier de vre-o mie de plozi, majoritatea rockeri! Pai o luau astia ca tiganii, numa' sa fi ciriit ceva ca nu-i airanmaidan cel mai tare ca-i faceam nus' cum sa zic, pateu. Cu leustean cu tot.

Inainte de asta, cu inca vreo ceva zeci de ani, problema se punea tot foarte ascutit, intre rockeri si sistem. Aia o fost miza, pe linga grohaielile lui Vadim Tudor mai exista rock-ul. Si tinarul rocker din anii 60, 70, chiar si 80 era un visator, era un intelectual, citea, gindea, se straduia, aspira la libertate, era la nivelul tesaturii sociale micro un depozitar a tot ce-i frumos si bun. Asta a fost adevarul, si cine nu si-l aminteste n-a fost acolo.

Aceste aspiratii au dat si rezultate, sub forma a diverse formatii de mina a doua, specializate-n cover-uri, gen Phoenix/Pasarea Colibri etc. A, pardon, am gresit ? Toti ceilalti erau formatii de mina a doua specializate-n cover-uri, un fel de Al Yankovic pentru limba romana, mai putin Phoenix ? A, si de asemenea mai putin formatiile din orasu' dvs, Rapid, Steaua, cum le zicea lor, Compact, Iris ?

Mbine. La douazeci de ani de la eliberare Phoenix a dat chix, din cel mai simplu motiv : n-au fost capabili sa faca muzica buna. Fara discutii posibile, n-o mai dati la intors ca suntem oameni batrini deja, adevaru-i gol si ride-n soare. Nicu Alifantis a dat chix, poate ca nu neaparat muzical, da' cind se string o suta de oameni la tine si trei mii la Bregovic, in acelasi oras, desi tu ai biletul la jumatate pret... parca e clar cum stam. Corina Chiriac este, in caz ca n-ati mai auzit niciodata de ea, "o cântăreață de muzică ușoară, compozitoare, textieră, realizatoare TV și actriță din România", Ada Milea e pe nicaieri, unde-s ai nostri, bre fratilor ?

Da, am inteles, astia-s toti folkisti, experimentalisti, moasa-sa pe ghiatisti, nu-s roacheri adevarati. Pentru ca pe vremea lui ceausescu nu se poate face rock adevarat, si ca atare ne refugiem in ce se poate, am inteles, asa era ideea. A murit de douazeci de ani ala, bre, e ingropat de mult, unde-i rock-ul ? Iote ca nu e.

Nu e, si nu e nicaieri. Nu doar in muzica bate vintul, ci in general. Aratati-mi marele politician, marele chimist-matematician-fizician-biolog, marele scriitor de proza-poezie-romane, marele bucatar mei frate, orice absolut care se reclama de la traditia vie a rock-ului ca subcultura-n Romania. Ce-a dat ea ? Mari speologi ? Mari plimbareti pe munti ? Mari jucatori de WoW, mari gratargii si mari experti in motociclete importate ? Voi sunteti normali la cap ?

Un curent care avea la dispozitie, in anul de gratie 1989, absolut toata suflarea cea tinara a Romaniei, la care se afiliau si cu vorba si cu fapta toti, absolut toti inginerii patriei (in conditiile in care patria consta din ingineri si profesoare, stiti voi) a reusit sa produca o gramada de artefacte culturale (ca in civilizatie nici nu mai intram, ca mi-e si mie mila) comparabila cu gramada de haine murdare care-si asteapta rindu' in fata masinii mele de spalat.

Pentru comparatie, manelistii au reusit mult mai mult, cu mult mai putin. Poate fi din cauza ca ei nu-s chiar la fel de idioti. Sau daca nu, e o conspiratie a masonilor la mijloc.

Sau daca nici, atunci e simplu : unele rasaduri pur si simplu nu prind. Ghinion.

PS. A, da, am uitat sa definesc ce inteleg prin "rocker". Gresala mea.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

70 Responses

  1. Lautari de soi nu avem pe nici o directie, si nu doar la noi, si nu doar pe parte de metale.

    http://youtu.be/HId52xFctHo

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 June 2011

    Da ? Si restul ?

    Ca uite cum romanticismul englez a dat un imperiu, si clasicismul german doua razboaie muzicale astaaa, mondiale.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 June 2011

    Ps. Intr-u ? Pastisa dupa MGM ? Tu zici parodic sau zici propriu citatu' ala ?

  4. Parodic bre

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 June 2011

    Asa, ca ma spariasem.

  6. Ma, trupe sunt, dar majoritatea slabe si profund frustrate. Era la un timp intrebarea simpla: Frate, astia despre ce canta? Si e o intrebare buna, dat fiindca ii vezi pe unii ca se bat cu pumnul in piept pentru zecile de trupe de alternative, clonele de Nirvana si trupele de indie rock romanesti care sunt mai putin valoroase decat un club de divizia D. Pentru multi, folkul a pierdut pariul (cum o spusesesi si tu), cel putin in zona lirica. Nici rock-ul nu-i departe. Lasand la o parte mainstreamul (care nu prea exista, ca Holograf, Iris sau Voltaj nu stiu ce canta), nici in zona metalului si alternative-ului lucrurile nu stau mai bine.

    As mai vedea speranta in folk-rock si folk-metal, desi simt acordurile imprumutate pe filiera celtica si scandinava. Chiar si asa, as plati si am platit bilet pentru Bucovina, Bucium, Odyssey si poate si pentru altii. Nici Bolthard nu-s de ocolit, pe partea de metale mai extreme. Ar mai cateva trupe in underground, nepromovate, dar si lipsite de dorinta de promovare. Celelalte Cuvinte sunt laudati mai putin pentru vreo creatie de geniu, cat pentru faptul ca in general isi vand toate biletele la concert.

    In mare simt ca lipseste cultura muzicala (am un articol care zace din 2008 pe tema asta). Oamenii astia asculta Metalica de prin liceu (si nici macar Metallica anilor 80'), iar in materie de muzica romaneasca se lauda cu Travka sau mai stiu eu ce. Oamenii nu fac diferentele intre subgenuri, habar n-au cine-s vocile actuale din rock si metal si n-au idee la ce instrument cantau Jimmy Page sau Frank Zappa. Ce te astepti sa scoata atunci cand pun mana pe instrumente? Jeff Beck? Paganini?

  7. ^ Sincer, sunt destule personalitati care-si reclama radacinile in cultura rock, doar ca-s personalitati in domeniile lor. In zona media, mai toti oamenii care mi-au insuflat o bruma de respect au avut backgroudnul asta.

    Spatiul public e dominat in continuare de o masa de oameni amorfi, care asculta tot si n-asculta nimic, iau apararea ''muzicii clasice'' dar ii inmaneaza premii personal Innei si tot asa.

    Pe langa asta, e mai greu sa te declari ''roachar'' la 40 de ani, cand vezi prin parcuri zeci de pustani jegosi cu placute cu ''Traiasca rockul'' si ''Punkul n-a murit''. Oricum, faptul ca ''sunt acolo'' se vede la concertele mari, cand pe langa sulifrici, o sa vezi si oameni la costum si oameni vizibil instariti care n-au probleme sa-si ridice coarnele. Rock-ul n-a murit, e doar lipsit de lideri si de stralucirea cuvenita.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 June 2011

    Io vreau sa-ti ridic respectuos un exemplu cu care-am mai dat in cap o tura lumii si la articolul despre vina batrinilor.

    Deci Finlanda, mai frate! Finlanda cum poate ? Au ?

    Deci copiem succesele nordicilor, dupa 50 de ani de copiat engleji si apoi americani ? Nu mai bine trecem direct pe Andrews Sisters, "Both mother and daughter
    Workin' for the Yankee dollar" ?

    Vezi tu, ca tu-mi zici de trupe, da' io vorbesc de impact cultural. De ce nu merg mei tinerii cite o suta de mii la un concert de roackeri ? Cine erau BUG Mafia in 1988 ? De ce aia or putut pornind de la nimic si astia nu pot pornind de la tot ? De ce impact cultural zero ?

    De ce n-au oamenii cultura muzicala ? Da' lasa asta. De ce nu exista saituri macar la grupurile astea ? Blogurile unde-s ? Ce plm ?!

  9. Cred ca pleaca si dintr-o tampenie din aia de atitudine ''they will come to me'', valabila si in literatura (care apropo, e in acelasi hal cu rockul din punctul asta de vedere). Un fel de atitudine elitist-cretinoida de tip ''noi nu facem muzica/arta pentru mase'', uitand ca arta depinde de public. E un fel de ''facem o mancare atat de buna, incat n-o mananca nimeni''.

    Unele trupe mai au ceva activitate, dar multe crapa intr-un ocean de frustrare. Am ceva speranta de la generatia mai noua. Din putinii care mai stiu de unde vine genul asta, sunt cativa talentati si macar un produs de calitate daca ar da, daca o sala de 5000 de oameni nu pot umple.

    Nu-i vorba numai de Finlanda ci de toate tarile nordice (Suedia, Finlanda, Norvegia). Astea trei cap la cap au cat populatia Romaniei, putin mai mult. Sa nu uitam ca Norvegia a popularizat un gen care-i 100% atitudine si context (black metalul). De nemti, cu Wackenul lor de 80 000 de oameni , cu bilete vandute cu 3-4 luni inainte, nu mai zic.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 June 2011

    Pai just. Aia e clar o jumatate din problema, poate chiar jumatatea mare, atitudinea de om prost de care zici.

    Eu propun ca cealalta jumatate-i frica. Sopirleala. Lipsa curajului, de-a spune adica o chestie clara, da' dureroasa. Chiar cu riscul de-a fi gresita. Si-o tot scalda baietii in formulaic si-n tolerabil si-n caldut. Toti si cutotii.

    Ori ceea ce nu doare n-are cum fi arta.

    Generatia mai noua zici tu ? Johny, la gente esta muy loca, what the fuck ? Astia ? Eu am speranta de la baieteii care-s acum la gradinita.

  11. Si intre noi fie vorba, hai sa trecem peste tarile nordice, ca aia sunt deja alta cultura. Bulgaria cum poate? De ani de zile, astia au festivaluri de rock si metal (si nu ma refer doar la Kavarna/Kaliakra).

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 June 2011

    Corect, am fost o singura data, exact la Kaliakra. Cu niste amici.

    Stii ce-au constatat surprinsi ? Ca pizda-i exact ca-n vremurile bune ale rock-ului, la el acasa acum jde ani. Da' exact, in amanunte.

    Pai si-atunci, bulgarii cum poate, basca ma-sii de treaba!

  13. Apoi c-ai trântit-o chiar şi-n articol... ca să faci rock trebuie coaie, exclusiv coaie. De metal dacă se poate. Ţi se pare că exista aşa ceva la finele anilor 80 şi începutul anilor 90?

  14. Totusi, asa cum nordicii isi urla predecesorii vikingi in zeci de piese, de ce-ar ramane mistificata istorie romaneasca in manuale? De ce nu vedem trupe care sa cante despre vitejia si sporul la viol al dacilor?

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 June 2011

    @dAImon Pai sa existe!

    @krossfire Noi avem niste babalici adunindu-se pe la colturi sa discute ei cum ii cu dacii care-au inventat scrisu', da' n-aveau nevoie sa chair scrie, ca tineau minte. Cam trist, sincer sa fiu, mi-ar place sa incercam si varianta ta, macar un 50-60 de ani asa. Sa ne putem forma o idee.

  16. Rock-ul nu-i la noi, e înafară. Unu la mână, ca să faci rock ai nevoie de niscaiva tradiție în domeniu (cum i-au avut britanicii pe Beatles și pe Zeppelin, așa i-am avut și noi pe... Phoenix? Să fim serioși, cu două-trei melodii, din care una folk, nu faci rock).

    Doi la mână, formațiile care chiar vor să facă muzică nu rămân în România, a se vedea Negură Bunget. Motivul? Uite, de exemplu eu n-am auzit concert la noi care să se audă impecabil (excepție făcând jazz-ul, muzica clasică și formațiile rock străine) și nici disc care să fie masterizat măcar decent, nu zic bine. Și rock fără scule și ingineri de sunet nu prea se mai face de vreo 30 de ani încoace.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 June 2011

    Deci stai, ce traditie aveau britanicii la momentul Beatles ? Ce traditie au nordicii la momentul anii 90-2000 ?

    Nu te obliga nimeni sa masterizezi aici, Frankfurt-ul e la doua ore distanta cu avionul. Cu bani angajezi pe oricine, nu-i problema, ai inginer de sunet cit de performant doresti.

  18. Stai, Beatles au creat tradiția aia. După care a urmat valul de trupe britanice și americane. Phoenix și alte trupe ale vremii au avut probabil potențialul ăla, dar nu a fost să fie. De ce, nu știu. O fi fost regimul, o fi fost altceva.

    Nordicii au tradiție fiindcă în anii '70 făceau cam la fel de mult progresiv ca și britanicii. Nu neapărat la fel de bun calitativ (motiv pentru care nici nu a ieșit la rampă), dar una peste alta a ieșit ceva din el.

    Asta-i foarte drept. Dar în același timp te lovești și de indivizii din casele de discuri care au propriile politici, și așa mai departe. Moment în care te gândești că mai bine te lansezi direct acolo și te scapi de-o problemă. După care îți dai seama că na, dacă tot vrei să faci o meserie din asta mai bine te muți cu totul acolo. Dacă a mers pentru Negură în vestul Europei și pentru A.G. Weinberger în State, atunci merge pentru orice muzician respectabil.

    Și apropo de Weinberger, cunosc unul-doi bluesmeni care trăiesc de pe urma muzicii la noi. Dar asta nu înseamnă că ceea ce fac ei e tocmai blues. Nu-i blues, că blues-ul îl fac negrii din Mississippi, că ăia știu ce și cum, ai noștri mai au de învățat. Cam așa ceva și cu rock-ul.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 June 2011

    Foarte bine. Si Bug au creat o traditie la noi, si Adrian Copilul Minunii idem. Astia rocherii ce traditie au creat ? Ca io aia intreb, si de aia discut. Unde li-s fructele bai frate, ca daca pun pe-un pogon numa' meri si-ntr-un colt un nuc, si la final am o tona de nuci, sapte kile de cartofi care nu se stie cum au aparut acolo, si-n rest doua cirese si-o para malaiata, imi pun niste probleme.

    Sau tu zici ca aia din casele de discuri din Anglia n-aveau in anii 50, 60, 70 propriile politici ? Ai sa fim seriosi, astazi internetul a redus costurile spre zero si nevoia de o casa de discuri la epsilon. Uita-te numa' la Robotzi. Alta chestie pornita pe o soseta si-o bricheta. Unde-s ma Robotzi-i rockerilor ?

  20. Manelele e normal să aibă priză, tot pe motive de tradiție. O bună parte din maneliști sunt foști sau actuali lăutari, au cântat și/sau cântă la petreceri, îi cunoaște lumea. BUG sunt un fenomen foarte interesant, aproape la fel de interesant ca rap-ul din afară, din motivul că uite, ei și Paraziții au arătat la începutul anilor '90 că se poate face muzică din te miri ce.

    Roacherii nu, pentru că na, o fi el rock-ul un pop mai elevat un pic, dar nu-i așa simplu să îl faci. E nevoie de un minim de teorie muzicală, un pic de tehnică, pe lângă care mai trebuie și public care să dea banul. Eu pot să bag mâna în foc că orice grup de lăutari mai răsărit poate cânta Metallica și Maiden (sau Miles Davis sau Dvorak, dacă e să o luăm așa) lejer. Dar cât timp iese banul din manele și lăutărească, nu au de ce să cânte altceva.

    Dar măcar avem o scenă underground de metale, poate iese din aia ceva, cine știe.

  21. spyked: Cum zicea si Mircea, nu te obliga nimeni sa faci aici masterizarea (vezi Bucium si altii care pleaca prin Austria, Ungaria, Elvetia sau Italia sa-si rezolve problemele de sunet). E si un echilibru intre cat esti dispus sa investesti in muzica si cat anume te astepti sa scoti dintr-un anumit gen, intr-o anumita regiune.

    Cat despre Negura Bunget, e o formatie ok pentru scena romaneasca, dar e departe de nivelul la care o considera a fi publicul cu pretentii de elitism. Una peste alta, sunt doar o trupa de black/pagan care a integrat filonul folcloric romanesc cum a putut (meritoriu a fost si ca a explorat latura lui intunecata). E adevarat ca a fost ceva de impact la momentul respectiv, dar un videoclip premiat pe metalstorm si 7-8 concerte prin tarile invecinate nu-i fac ''avantgarda metalului est european'' (cum abera cineva pe un forum). Apreciez totusi ca sarbi, cehi si unguri de care mai dau pe forumuri au auzit, fie si de la distanta, de o trupa romaneasca.

    Altfel, alte tari fara traditie precum Polonia au trupe precum Vader, Decapitated sau Behemoth (ultimii cu vanzari relevante). Ok, nu-s mega faimoase (nici n-ar avea cum sa fie pe zona lor), dar sunt peste Negura Bunget la nivel de public, iar componentii lor traiesc in mare parte din muzica.

  22. Las aici şi-un link mai vechi-aşa: http://blogulderock.blogspot.com/2009/09/pudica-iubire-rockului-romanesc.html

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 June 2011

    @spyked Totusi, orice e simplu de facut prost si greu de facut bine. Cine are impresia ca "e usor" sa faci manele are bineinteles sa raspunda de ce nu-i mare manelist atm. A, da, nu "se coboara" la nivelul ala, el tinteste imperfectiunea in domenii mai eterate, in locul perfectiunii-n manele. Sigur ca bineinteles ca nici intr-un caz.

    Ce vreau eu sa stiu e de exemplu de ce un pustan in dificultate azi, ia orice pustan si orice dificultate, ia-l pe amicu' Critic, nu isi pune intrebarea "oare ce ar fi facut Florin Pittis" ? Ca pina la urma de-acolo incepe. De ce n-au reusit macar sa-si mentina statutul de idoli si modele primit (iara nu cistigat) in anii 70 si mai ales 80 ? A, pentru ca n-au avut de fapt nici un mesaj, nici o idee, nimic util ? Noi cintam nu gindim ? Mbine. Asta-i marea diferenta pina la urma, bug au un mesaj. Bun, prost, ofera ceva. Niste solutii, functionale sau dis, eficiente sau in, e ceva.

    @krossfire Tu esti de-a dreptu' erudit bag sama.

    @dAImon Zice omul ceva acolo. Romanii nu stiu inca sa suga pula, de-un exemplu. Sau sa faca un sait porno, sau nudism, sau alte multe chestii de bun simt.

  24. Mihai B`s avatar
    24
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 8 June 2011

    man, paserea ceea phoenix s-a nascut sa cante impotriva comunismului. era un fel de reactie romantica la europa libre. ca s-a ascuns ala si a fugit in straintate... si apoi i-au maltratat familia... si ca trupa a devenit "interzisa" e deja alta poveste.

    e ca si cu impaunescu, marele poet geniu roman. ma pis pe barba sa muiata in cerneala cu care a scris. pentru mine, el si poezia lui nu reprezinta nimic. poate o incercare de parodie dupa goga, si acela antic. pentru ai mei insa reprezinta muult marele geniu adrian paunescu. de ce? pentru ca ei erau generatia in blugi. tot asa si phoenix. negru voda, ce mai vremuri. tit tirat tit, tit tirat tit...

    singura chestie e ca generatia in blugi nu mai merge la concerte. au imbatranit, au obosit. asa ca pentru cine sa mai cantefabule acesti phoenix? pentru psd in campaniile electorale ca doar aia le mai arunca cate un ciolan.

    pe de alta parte, rockul era deja mort spre 90 in cultura occidentala. apus rau, asa. incepea moda metalelor extreme si pana si rockul comercial devenea hardrock. p'urma a venit moda grunge si occidentul a dat-o pe alternative. ca nu a avut succes la noi rockul greu? pai a avut! iote-i pe altar. iar cat despre metalul extrem, el este o muzica teribilista, asa ca nu avea cum sa dureze. exista si acuma, nu zic nu, dar in afara de cativa copii de liceu si cateva specimene care s-au complacut prea bine in fenomen ca sa evolueze, nu are audienta.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 June 2011

    Problema este ca nimeni nu zicea in 1990 ca "e, o mai ardem si noi rock un an-doi, da' pe urma trecem pe altceva ca o murit in vest si nu mai renteaza". Nu puiule, erau toti rockeri pina la moarte, din convingere pura a sufletului lor curat, asa credeau ei sincer, aia ii reprezenta pe ei, adevarul unei generatii, chestii.

    Mnoa ? Unde-s ? Ce s-a ales ? Ca n-o sa-mi zici acuma ca vorbeau pe nas, cu totii.

  26. Mihai B`s avatar
    26
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 8 June 2011

    nu erau roacheri, erau hard-roacheri. si ala e teribilism.

    cand tu erai mic, probabil jucai leapsa in fata blocului sau daca mergeai la tara, prin gradini or pe ulita. acuma de ce nu mai joci? ;)

  27. Ce-i interesant e că la Maiden la Cluj or fost 15000 de oameni. La Ac/Dc la Bucureşti or fost cât? 80k parcă? Biletele pentru Scorpions s-or vândut ca pita caldă din Februarie încoace. Pentru Bon Jovi în Iulie .. tot pune lumea bani la ciorap. Haggard în ultimii ani or fost de vreo două ori la Cluj.

    Public ar fi, da' e un public care cred c-a ascultat atâta rock în anii pre-90 încât acum s-a blazat oleacă. Nu poţi să vinzi lălăielile lui Minculescu pe post de rock, să fim serioşi, motiv din care Iris mai mult cântă la Festivalul Berii decât la alte evenimente. Holograf e pentru gagici. Phoenix nu-i cel original, mesajul etnografic s-a pierdut, a rămas rictusul lui Covaci. Flecuşteţurile şi giumbuşlucurile lui Baniciu nu mai duc Colibri niciunde, de altfel lipsa de inspiraţie şi bătrâneţea îşi spun şi aici cuvântul. Pe de altă parte sper din tot sufletul Luna Amară să scoată un album nou în româneşte. IPR să revină cu album în română. De Trooper n-am mai auzit din 2006 de la albumul Electric, slab promovaţi sunt. Da' mergeau ultima oară când am ascultat.

    Mnuştiu ce să zic, da' undeva e o ruptură. Public ar fi.

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Thursday, 9 June 2011

    @Mihai Dar joc. I am moar buccolic than thou.

    @dAImon Deci public ar fi, da' nu-i cine sa i se adreseze ? Soc.

    PS. Luna Amara suge. Toti sug!

  29. Mihai B`s avatar
    29
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 9 June 2011

    man, du-te si spune-le asta in fata! si lor si la zob. ;))

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Thursday, 9 June 2011

    Da' si ma rog care-i problema ? Ca-s copchii prosti si au impresia ca daca sar la bataie rezolvam ceva ? Nu-i nici o problema, aducem atitia gealati, avocati, militari in termen scl citi e nevoie. Deocamdata comparatia accesului la resurse nu-i favorizeaza deloc, asa ca nu mi-as prea face probleme.

  31. Mihai: Wtf are you talking about? Rockul era mort in anii 90'? Metalul extrem e mort? (depinde ce intelegi prin metal extrem - daca te referi la metalcore si alte mizerii americane, pricep, dar altfel genul e destul de larg incat sa ti se demonstreze in X feluri ca n-ai dreptate).

    Marile festivaluri exista, marile trupe canta. Metalul nu-i mort si nici rock-ul (rock-ul de ani 70' da, dar traim totusi in 2011). Si in Romania se platesc bani pentru trupe pe care multi le considera obscure. Singura problema e ca nu se produce nimic comparabil autohton. In plus, muzica asta e in esenta o defulare, fie ca-i vorba despre batalii epice, demoni sau ''viata in general'', ea ar trebui sa aiba un fundal serios, ceva din care sa ''tasneasca''. Pilonii rockului romanesc nu prea exista, asa ca fiecare copiaza ce gaseste si adapteaza ilar (vezi Altar-ul pe care l-ai dat exemplu, Trooper si altii).

  32. @krossfire Mie metalul nordic mi se pare destul de mort. Adica mort in sensul ca are cam acelasi viitor pe care il au manelele in Romania. CAT sa tot asculti aceleasi grohaieli si aceleasi versuri patetice si etc. ?

    In ultimii ani nu am mai ascultat nimic de genul, dar retrospectiv imi vine sa rad ce bullshituri puteam sa ascult.

  33. @gheorghe: Mie mi se pare că manelele au un viitor în România. Serios. Cât timp le ascultă mai tot prostul, altă explicație nu văd. Și nu știu cât de bine sună ele în general, dar par mai apropiate de muzică decât bubuielile din cluburi.

    Uite, eu mai ascult una-două trupe de metal nordic care mi se par fresh în orice moment. Una e Meshuggah, cealaltă e Opeth. Ambele ar trebui să scoată albume anul ăsta, deci vedem atunci dacă-s expirate au ba.

  34. Pai bun, dar o sa faca probabil exact aceleasi lucruri pe care le-au facut pana acum. E ca si cum ai asculta o manea dinaia de jale in 2011 si cand iti amintesti o manea de jale din 2003, constati ca e identica, doar ca a schimbat cateva cuvinte si ca o canta altcineva.

  35. Păi așa și Maiden au găsit o rețetă de succes pe care pedalează de ani de zile. Cât timp lumea o să le aprecieze munca, asta nu mi se pare o problemă așa de mare. Mă rog, s-ar putea considera că se cam plafonează în felul ăsta, dar deh, bătrânețile, între timp apar alții mai tineri.

    Cu toate astea, îndrăznesc să bag mâna în foc și să zic că n-o să fie cazul ca Meshuggah să scoată ceva care să sune fix ca înainte, fiindcă ei oricum abordează un stil experimental cam la fiecare album nou. Sigur, probabil râgâielile o să sune în mare parte la fel, dar restul muzicii sigur o să fie mult mai interesantă de atât.

  36. @spyked Pai hai sa vedem si istoric cam ce-a scos meshuggah in ultimul deceniu. Spot the difference:

    http://www.youtube.com/watch?v=6aMng-SNtkk 2002
    http://www.youtube.com/watch?v=OXoLLiGSKQ8 2005
    http://www.youtube.com/watch?v=qc98u-eGzlc 2008

    Obzen mi-a placut si mie la vremea aia, dar n-am mai rezistat sa ascult si restul operei lor, ca sunt toate acelasi bullshit, dar poate-s eu prea ADD si mi se pare...

  37. De gustibus...

    Io le-am ascultat cam toată discografia, inclusiv astea trei albume. Și au elemente comune, mai exact groove-ul, da' mi se pare că farmecul stă în elementele mai complexe din punct de vedere tehnic. Cum ziceam, ține de gust. Dar așa cam orice formație ajunge să își formeze un sunet propriu când ajunge la maturitate. Eu când caut ceva cu totul nou schimb formația și aia e.

  38. Da, dar cand trebuie sa schimbi un intreg gen muzical ca sa gasesti ceva nou, e cam naspa, parerea mea.

  39. Mircea Popescu`s avatar
    39
    Mircea Popescu 
    Thursday, 9 June 2011

    Pai poate depinde si ce intelegi prin nou.

    Uite Bach. De ce-as dori ceva nou ? Da' nu doresc, mersi.

  40. Gheorghe: Nu stiu ce ''ascultai'', dar in zona aia exista destule elemente ''fresh'' incat sa ai de unde alege. Daca bagai H.I.M, Nightwish si The Rasmus, pot intelege deceptia, dar sunt destule trupe care inca suna bine dupa ani de eroziune. Korpiklaani au scos acelasi album de sase ori la rand si tot merita ascultati. Ensiferum, chiar si cu alt solist, sunt inca o trupa misto. Sabaton sunt o trupa cu o baza de fani in continua crestere. La fel si Turisas.Altii, gen Kalmah, erau trupa de zbantuiala in liceu, dar nici acum, la 5-7 ani distanta, nu pot spune ''ce material de cacat au scos astia''. Nici metalul german n-a murit, desi tot cu mosuleti defileaza.

    Cat timp poti strange 10 000 de oameni la un concert, eu zic ca trupa te numesti, nu ''has been''. La americani procesul de degradare este mult mai rapid pentru ca si numarul de trupe este mult mai mare si genurile mai facile. Sa ne amintim de invazia pop-punkului si NU Metalului din perioada 2000-2004. In mai putin de cinci ani, trupe ca Blink, Sum, Good Charolotte si alte chestii de mangaiat pustanii, alaturi de Limp Bizkit, Drowning Pool si altii s-au ridicat, au luat platina pe piese din 2 acorduri si apoi au disparut in neant fara posibilitatea de a se mai ridica vreodata. Asta sa nu mai vorbim de zecile de trupe de garaj cu 1-2 hituri in aceeasi vara care le-au urmat.

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Thursday, 9 June 2011

    Stiu ca ie foarte veche, da' nu ma poci abtine :

    HEAVY METAL:
    The protagonist arrives on a Harley, kills the dragon, drinks a few beers and fucks the princess.

    THRASH METAL:
    The protagonist arrives, fights the dragon, saves the princess and fucks her.

    POWER METAL:
    The protagonist arrives riding a white unicorn, escapes from the dragon, saves the princess and makes love to her in an enchanted forest.

    FOLK METAL:
    The protagonist arrives with some friends playing accordions, violins, flutes and many more weird instruments, the dragon falls sleep (because of all the dancing). Then they all leave… without the princess.

    VIKING METAL:
    The protagonist arrives in a ship, kills the dragon with his mighty axe, skins the dragon and eats it, rapes the princess to death, steals her belongings and burns the castle before leaving.

    DEATH METAL:
    The protagonist arrives, kills the dragon, fucks the princess and kills her, fucks her again, then leaves.

    BLACK METAL:
    The protagonist arrives at midnight, kills the dragon and impales it in front of the castle. Then he sodomizes the princess, and drinks her blood in a ritual before killing her. Then he impales the princess next to the dragon.

    GORE METAL:
    The protagonist arrives, kills the dragon and spreads its guts in front of the castle, fucks the princess and kills her. Then he fucks the dead body again, slashes her belly and eats her guts. Then he fucks the carcass for the third time, burns the corpse and fucks it for the last time.

    DOOM METAL:
    The protagonist arrives, sees the size of the dragon and thinks he could never beat him, then he gets depressed and commits suicide. The dragon eats his body and the princess as dessert. That’s the end of the sad story.

    PROGRESSIVE METAL:
    The protagonist arrives with a guitar and plays a solo of 26 minutes. The dragon kills himself out of boredom. The protagonist arrives at the princess’s bedroom, plays another solo with all the techniques and tunes he learned in the last year at the conservatory. The princess escapes looking for the “HEAVY METAL” protagonist.

    GLAM METAL:
    The protagonist arrives, the dragon laughs at the guy’s appearance and lets him enter. He steals the princess’ make-up and tries to paint the castle in a beautiful pink color.

    NU METAL:
    The protagonist arrives in a run-down Honda Civic and attempts to fight the dragon but he burns to death when his moronic baggy clothes catch fire.

    GRINDCORE:
    The protagonist arrives, screams something completely undecipherable for about 2 minutes and then leaves.

    INDUSTRIAL METAL:
    The protagonist arrives wearing a greasy overcoat, makes obscene gestures towards the dragon and gets escorted out of fairy tale land by security guards.

    EMOCORE:
    The protagonist's mother drives the protagonist and his friends to the castle. He kills the dragon with some awesome arm-spinning and spin-kicking while his friends observe the scene with their arms crossed; then the princess laughs at the protagonists ridiculous hairstyle and the boys leave weeping.

    PUNK:
    The protagonist hitchhikes to the castle, asks the dragon for some bucks, buys some cans of beer, gets pissed, insults the princess as “monarchist cunt” and “commerce bitch” and leaves the castle in a black maria.

    PORNO GRIND:
    The Protagonist arrives at the castle without any clothes on and grunts loudly for a few minutes. Then he fucks the dragon in every body cavity it has, kills the dragon, fucks the carcass the same way again, grunts loudly again for a few minutes, grabs the princess and fucks her in every body cavity she has, kills her and fucks her in the same way again. Then he piles up the dragon’s and princess’s remains, fucks them in every body cavity they have, grunts loudly and screams senselessly for a few minutes. Then he leaves.

    POP ROCK:
    The protagonist arrives in a limo. The dragon lets them in as long as they sign an autograph for its mom who is a big fan. The protagonist leaves with the princess and they get married.

    GOTHIC METAL:
    The protagonist arrives along with a cold wind of winter in the middle of the night, frustrates the heck out of the dragon until it dies of fear and desolation, comes to the princess and discusses how to clean make- ups without inflicting skin irritation.

    METALCORE:
    The protagonist swings his feet and arms about wildly, accidentally knocking the dragon out. Then he storms off in anger that someone messed up his dance routine.

    Mdeci. Nu inteleg de ce-o dati automat in metal, daca se vorbeste de rock, mie unul metalul imi pare o particica, pina la urma nici asa relevanta. Rock-ul se intinde de la Baez la Elvis, de la glam la Madonna scl. Sigur ca exista si metalul, da' ce era la moda in Romania era rock-ul, nu neaparat metalul.

  42. Florin`s avatar
    42
    Florininsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 9 June 2011

    http://youtu.be/JQB3AUcZzWU

  43. Metalul e partea dominanta a rockului actual (asta daca trecem multe trupe care-si atarna chitara de gat in zona pop-ului si pop-rockului). Nu luam in considerare titanii rock-ului.

  44. http://www.youtube.com/watch?v=VjnGCspzEys

  45. Mircea Popescu`s avatar
    45
    Mircea Popescu 
    Thursday, 9 June 2011

    @krossfire Hotii sunt partea dominanta a politicienilor actuali (asta daca trecem multi tipi care incearca sa faca politica da' nu-i baga nici dracu' in seama). Proastele sunt partea dominanta a femeilor din ziua de azi (asta daca trecem multe tipe care-s chiar destepte, da' ele fiind destepte clar nu-s femei). Tiganii sunt partea dominanta a hotilor la ora actuala (asta daca trecem multi tipi care-s hoti si nu-s tigani, ca nu ne intereseaza problema asta). Vezi care-i defectu' cu rationamentele astea ?

  46. Critic`s avatar
    46
    Critic 
    Thursday, 9 June 2011

    h3h3, hater ca nu ti-a iesit la pnl afacerea, eh?

  47. Ma...si daca-i trecem, cele x zeci de genuri si subgenuri de metal tot fac de vreo 3 ori cat restul de chestii incadrabile la rock.

    http://mapofmetal.com/

  48. Vad ca mi-ai halit linkul la mapofmetal. Probabil ai realizat si tu cat e de incomplet (sunt numai subgenurile mari si in plus, lipseste copilul bastard al powerului cu folk metalul...pirate metal..arrrghh!)

  49. Mircea Popescu`s avatar
    49
    Mircea Popescu 
    Friday, 10 June 2011

    @Critic Mnu, de fapt cu PNL e chiar invers. Nu c-ar mai conta.

    @krossfire Nu ti l-am halit mei, ce are link intra-n moderare.

    Io oricum n-am flash asa ca mniezo stie ce-o fi acolo.

  50. http://en.wikipedia.org/wiki/Sziget_Festival - Uitasem

  51. Apropo, am mai zis chestia asta?

    Mdeci toata natia il uraste pe Boc. Fie pentru c-o taiat chestii, fie pentru ca-i lingau, nu conteaza. Mbun. Apoi apare asta:

    http://www.youtube.com/watch?v=F7iPS83NKYo

    Where are rock's gods now? Parca roacherii erau aia cu revolta, antisistem, chestii? Initial voiam sa scriu si articol pe tema, da' ar fi cam scurt.

  52. Mircea Popescu`s avatar
    52
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 June 2011

    Mei, chestia asta cu natia care-l uraste pe Boc... Natia e prea proasta ca sa isi formeaze idei politice, asa ca repeta ce-o auzit. Cum astia de la teve s-or hotarit sa dea pe Boc, noul punct de intelegere al orcaror doi plebei intilniti intimplator va fi "ce rau e Boc". Intreaba-i numa' sa-ti spuna concret, de ce e rau Boc, sa vezi acolo exercitiu-n umor absurd, de-ala rusesc.

    Io atita ma intreb, ce-ar zice un Marian S de-asta daca intr-o zi l-ar alege tara pe el sa fie Bocu' pe ziua aia. Ca banui ca nu-si pune nime' problema, oare cum ii sa se fi hotarit toti timpitii lumii ca tu esti Raul si de-aia nu-si pot ei minca prajitura in timp ce-o pastreaza.

  53. gata, m-am inscris. excelenta discuta. trista situatie

  54. Mircea Popescu`s avatar
    54
    Mircea Popescu 
    Sunday, 12 June 2011

    La ce te-ai inscris buei om ?

  55. Totu-i clar, e tocmai finca' au avut - si deci au cantat - doar leustean! La calu' balan, la calu' balan....

  56. Mircea Popescu`s avatar
    56
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 September 2019

    Nuca spanacul ie altceva...

  57. Mircea Popescu`s avatar
    57
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 May 2020

    In other news, Rammstein has a pretty kickass website. The only band in history to produce anything on the web nearly as widely seen as Trilema gotta count for something.

    Yes, that's right -- the Beatles' website isn't in the top 10k ; Britney Spears' website isn't in the top 10k. You name it -- they're not there. Rammstein is, nobody else.

    And while we're on it : the fact that you didn't know makes you an idiot. If you also add "but I don't see how the news relates to me" or "I don't think it should [...]" or anything else in the political vein, you're now exactly the enemy : idiots organized with a view to protecting their idiocy. Don't fucking do that.

  1. [...] citea, gindea, se straduia, aspira la libertate, era la nivelul tesaturii sociale micro un depozitar a tot ce-i frumos si bun. Asta a fost adevarul, si cine nu si-l aminteste n-a fost [...]

  2. [...] cu roacheri versus depesari ? Disputa de casta in cel mai pur sens, pentru ca modificarea pozitiei intelectualilor in raport cu [...]

  3. [...] cam toti copchii nihilisti, disperati si oarecum inspaimintati de viitor. Stiti de cine vorbesc, roacherii din noua [...]

  4. [...] Un rasad uscat [...]

  5. [...] de ma rog, o larga paleta de manele, de la Ada Milea la aia cum ii cheama, ca mereu uit trupele de "rock" romanesti. Trecind neaparat prin dubstep sau ce-s porcariile alea [...]

  6. [...] plus mai poarta si sepcile cele mai traznite, poarta mustati de-alea de roacher din vremea cind rock-ul era inca oarecum viu intre niste plictisiti rasi si obtuzi, e o pata de culoare. E un monument de cool, de fapt, e un [...]

  7. [...] alive every last one of you. [↩]By the West-oriented "rockers", which is... well, not exactly a thing of its own. Or if it ever might have been, it certainly never actually came to it. [↩]Venetic literally [...]

  8. [...] socialists, there's a deep red-blue cleavage in Romanian between the constructive reds and the "mountaineering" blues, it's a whole pile of broadly inconsequential lulz you're not expected to either understand or care [...]

  9. [...] landslide in Richard Nixon with a victory margin 3 times higher than Obama'sxi. Guess music can't change the world after [...]

  10. [...] coming to his shitty bar to entertain his dumbass, holy shit pop music's fucking dead. Not just rock, all of fuckin it, deader than disco. I suspect by now there's more singer-songrwiters (in their [...]

  11. [...] (but kudos to Rammstein, they do figure on the list as "somehow"iv the only live outgrowth of that rasad uscat -- no other rock band, or any other kind of band, or any other kind of musician or musicelebrity [...]

  12. [...] (but kudos to Rammstein, they do figure on the list as "somehow"iv, the only live outgrowth of that rasad uscat -- no other rock band, or any other kind of band, or any other kind of musician or musicelebrity [...]

  13. [...] "N-ai pe cineva..." and leave it at that. You find Tomita on your own. [↩]In continuation of pre-90s fashions. [↩]Nor do I have any shot in hell of ever catching up. For one thing I'm way the fuck too [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.