Studiu de impact.

Sunday, 21 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Companieeeeee STAI!

Ati facut armata ? Banuiesc ca nu. Nu-i problema, ca va explic pe scurt cum sta treaba, si ai' de-or facut-o pot eventual sa dea din cap confirmativ. Deci, o companie e cam o suta - o suta si ceva de oameni, cel mai adesea sub ordinele unui maior (batalionul, unitatea superioara, fiind indeobste e condusa de-un colonel sau locotenent-colonel). Citeva plutoane acolo.

Mnoa, si daca admitem ca-i o companie de infanterie, e perfect posibil sa iasa cindva in formatie completa la manevre, undeva pe-un drum, sau intr-un cimp. Mai devreme sau mai tirziu cineva va urla Companieeee STAI! si toti astia o suta si citi or fi de oameni or bate pasu' sting si s-or opri pe pasu' drept. Ca asta inseamna companie, infanterie, manevre scl etc. Sigur, e in principiu posibil sa se gaseasca un zarghit care sa nu stie pe ce lume se afla, da' nu-i foarte probabil. Pina la urma, cam de-asta se si face armata, in tarile civilizate : pentru eliminarea creativilor zarghitilor din populatie, de la virste inca fragede, cit se mai poate.

Sa alegem esentialul din ce s-a intimplat :

    S-a dat un ordin si ca rezultat 100 de oameni au executat o manevra.

Fascinant, este ? Ei, problema mare in ce priveste impactul este ca noi am facut aici niste presupozitii pe care nu ne-am obosit sa le explicitam. Hai sa vedem cu ele explicit :

    S-a dat un ordin catre 100 de oameni. Din cei 100 de oameni care puteau auzi ordinul, toti cei 100 de oameni l-au auzit. Din cei 100 de oameni care au auzit ordinul, toti cei 100 de oameni l-au considerat relevant. Din cei 100 de oameni care au considerat ordinul relevant, toti cei 100 de oameni l-au considerat aplicabil. Din cei 100 de oameni care au considerat ordinul aplicabil, toti cei 100 de oameni l-au chiar aplicat.

Punind asta intr-o formula am avea :

    100 × 1 × 1 × 1 × 1 = 100
    target ori % atins ori % convins ori % suprapunere ori % realizare egal rezultate

Armata este in general un paradis al executiei ordinelor (care vorba ceea nu se discuta si asa mai departe). In lumea reala cea plina de zarghiti avem niste probleme destul de serioase, dat fiind pe de-o parte ca ordinele nu-s nici la fel de simplu de executat, nici la fel de usor de inteles, nici executantii nu-s la fel de atenti, nici la fel de interesati sa execute imediat-exact-si-corect, ca nu-i baga nimeni la brig sau cum ii zice chestiei pe romaneste ca nu mai retin si asa mai departe. Asta in cazurile fericite in care e cu bani. Uite sa luam un exemplu relativ recent, aventura Imparatesei Nedeflorena a Vorbitului in Gol, venita in vizita in tara celor care fac chestii.

    1 × 1 × 0 × 0 × 0 = 0
    target ori % atins ori % convins ori % suprapunere ori % realizare egal rezultate

Deci, in cazul in care s-a dat un ordin catre un singur om, care l-a auzit dar nu l-a considerat relevant si nici aplicabil, precum nici n-a trecut la aplicarea lui, rezultatul a fost 0 oameni l-au chiar aplicat. Precum lesne va puteti inchipui, un singur zero oriunde pe teava asta aduce rezultatele la zero, precum si-un singur epsilon, la epsilon. In cazul extrem in care nici macar nu-i vorba de platit executantii sa execute, ci dimpotriva, de lamurit executantii sa plateasca ei ca sa execute (caz extrem cunoscut indeobste drept marketing si publicitate) situatia se prezinta inca si mai palid.

Sigur, se fac mereu progrese in stiintele manipularii soft a executantilor, sa-si inchipuie ei tot felu' de prostii precum de exemplu ca beau coca cola pentru ca aia vor si-si cumpara apple ca sa fie unici ca toti ceilalti prieteni ai lor scl. Pe linga aceste progrese stiintifico-tehnice, se incearca in general latirea cit mai nemasurata a esantionului initial, pe principiul ca daca jumatate de mar e o jumatate de mar, jumatate de doua mere e un mar intreg. De-acolo si disperarea dupa trafic scl.

Sa luam pentru edificare un exemplu relativ recent : mega-fail-ul revistei Biz in colaborare cu Cristi China, apropo de numairetin ce prostie cu ceva credite bancare.

Numeric, sub aspectul participarii blogerilor :

    50`000 × 0.1 × 0.2 × 0.5 × 0.3 = 150
    target ori % atins ori % convins ori % suprapunere ori % realizare egal rezultate

Cifrele raportate de organizatori tantalai** ? 153. Eroarea evaluarii noastre ? 1.96%. Mai departe, sub aspectul participarii publicului :

    4`500`000* × 0.33 × 0 × 0.01 × 0 = 0
    target ori % A ori % C ori % S ori % R egal rezultate

Intr-adevar, cifrele raportate de tantalai sunt de 1`540`000 vizitatori unici (noua ne ies aproximativ 1`485`000, adica o eroare de 3,57%) si fix 0 rezultate (aici avem o eroare de fix 0%).

Vedeti voi, dragii mosului, ia mult mai mult decit o proasta si-un autoexpert ca sa ajungi din urma (macar aproximativ, in zona a doua ordine de marime, ceva) performanta unui maior anonim, cum sunt cu sutele in armata romana. Sau a unui agent de circulatie. Problema despre care noi de altfel am mai discutat pe-aici.

Asa-i viata, grea.

---------
* Numarul persoanelor fizice cu credite la banci sau la institutii financiare (ultima raportare BNR)

** "Biz si Blogal Initiative au prezentat, vineri, 15 iulie, la Hotel Howard Johnson din Bucuresti, rezultatele si strategiile campaniei in social media #Refinantare BCR." Evidament. Pentru ca rezultatele deosebit de proaste nu pot fi prezentate-n bufetul garii. Ce-ar mai ramine atunci ?

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

  1. Nu am participat la acea campanie , motivul principal fiind ca nu am fost convins de serviciile cărora trebuia sa le fac reclama... În ceea ce privesc vizitatorii unici, mă cam îndoiec că au ajuns la 1 500 000.

  2. unici .. adica unicul de pe blogul X + blogul Y + blogul Z.

    doar n-or fi aceiasi tipi care se citesc intre ei? apara Satana.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Sunday, 21 August 2011

    @Madalin Blidaru Daca acelasi "unic" se poate aduna azi cu miine sa dea doi, nu vad de ce acelasi "unic de la Ion nu se poate aduna cu acelasi "unic" de la Marin sa dea tot doi. Astfel, o suta cincizeci de blogari cu o suta de unici zilnici fiecare (din care 1/4 diversi spideri de google/spam/etc) ajung sa aiba in doua saptamini nu mai putin de un sfert de milion de unici!!! 1% din populatia Romaniei!!! Pe e-republic ce-i drept, dar 1%, cifrele conteaza bwey, nu stiti voi care n-ati facut comunicare la scoala cum conteaza cifrele.

    PS. Vezi si-aici.

    @dAImon Haha, mnoa, te-am plagiat. Chit ca nu te citisem inca lol.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.