Starea lumii pe inteles.

Monday, 05 December, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

E simplu de explicat : Statele Unite au crucea pe casa. Intregul conglomerat cvasi-national in care-si puneau sperantele bunicii si-n care mergeau sa faca bani strabunicii, aia de ne-au salvat de doua ori secolul trecut, toate povestile frumoase cu "government of the people, by the people, for the people, shall not perish from the earth" si asa mai departe au ajuns la final. Asta este. Saminta sadita de inamicii dinlauntru (Lincoln, Ford, destui altii) a rodit intr-un pom veninos de toata frumusetea, care i-a otravit cu totul. Statele Unite fac deja parte din istorie, alaturi de telefonul cu disc si patefonul cu dinam actionat manual.

Putem observa ca socialismul importat din Anglia le-a fost in cele din urma fatal, si deci ca intr-o superba ironie a istoriei au fost ucisi de europeni tot cu paturi infectate, asa cum i-au ucis si ei pe indieni. Putin conteaza asa ceva, dat fiind ca voi nu sunteti divinitati sa rideti la filmul istoriei, ci gindacei in insectarul ei, si oricum saminta era demult sadita acolo, fara tradatori (Lincoln) si antihristi (Ford) n-ajungeau prostioarele englejilor niciunde.

Ca si-un muncitor eviscerat brusc, americanii (mai ales americanii "de rind", adica nonpersoanele de pe-acolo) nu realizeaza ca sunt, deja, morti. Ca nimeni si nimic nu-i mai poate ajuta, ca nu mai este cu ce sa-i ajuti. Ei cred, cu naivitatea bonoma de altfel specifica solului aluia ca "orice se poate" si ca e destul "sa-ti doresti victoria". Asta este, totul se-nvata pe lumea asta.

Conducatorii lor (si nu ne referim neaparat la politicieni, ne referim in principal la ce-a mai ramas dupa masacrul aplicat de arabi, prin care acestia din urma si-au asigurat locul trei in lume, dupa China si Europa) stiu insa ca-i grav, si probabil intr-un spatiu al propriei constiinte pe care nu indraznesc sa-l viziteze realizeaza ca-s deja morti. Ca nicicind, niciodata si nicicum nu vor mai recupera si nu vor mai fi ce-au fost jumatate de secol, secolul trecut. Realizarea asta se va instala, rece, in anii ce vor veni, si-atunci sa vezi macel.

Dar pina atunci, inca incearca. Creierul inunda cu impulsuri circuitul nervos catre receptori si efectori care-s de fapt imprastiati prin tina, zacind intr-o baltuta de singe. Parte din ei mai recepteaza si mai efectueaza, de exemplu pleoapele clipesc des. In cazul nostru, pleoapele sunt imensa masina de piar, care pompeaza pe banda rulanta imbecilitati imunde precum acest articol din the Economist. Nu-i de crezut in ce hal a ajuns publicatia asta, apropo, acum douazeci de ani era respectabila, acum zece ani era acceptabila, astazi se gaseste undeva intre Formula As si Infractoarea. Pina si prapaditul de Capital, ani de zile ciuca batjocurilor (pe drept) a ajuns sa publice continut de calitate mai buna. Nu stralucita, in nici un caz, dar mai buna decit the Economist.

Strategia-i destul de simpla, si de altfel neschimbata de cincizeci si mai bine de ani incoace : americanii incearca sa distraga atentia de la problemele interne prin razboaie peste mari si tari. E o strategie extrem de scumpa, dar atita timp cit faci bani iti poti permite sa-i arunci, asa ca-n anii `50 si `60 functiona de minune. Deja de prin 1970 a inceput sa se raceasca, prin 1980 a ajuns cam la fel de scumpa cit beneficiile pe care le aducea si de-atunci incoace e haos. Cindva prin 2005 s-a abandonat orice incercare de-a mai tine cassa, cam ca o familie de "prosperi oameni de afaceri" care descopera ca de fapt cheltuie mai mult decit cistiga si renunta sa-si mai tina socotelile. Sa nu cumva sa le distruga moralul. Extrem de scumpa, absolut nesustenabila, si de data asta au muscat dintr-un mar care-i de fapt degetul de la picior al unui colos.

Europa ii va ingropa, nu doar pentru ca Europa este mai mare, nu doar pentru ca Europa este mai puternica, nu doar pentru ca Europa este mai bogata. Si nici macar pentru ca Europa a fost dintotdeauna mai mare, mai puternica si mai bogata. Nu-i o problema culturala, e o problema de simpla istorie : am vazut, privind de-aici, sute de State Unite de-a lungul istoriei. Europa este tot aici, si va fi tot aici sa priveasca la Statele Unite ale viitorului, cu aparenta de slabiciune, inconsistenta si inferioritate a doctorilor in spitalul de copii bolnavi de cancer in faza terminala.

Pentru ca asta inseamna, pina la urma, cultura, si asta este, pina la urma, esenta Europei : toate constructiile barbarilor de pe marginile lumii sunt sortite mortii. Iar Europa... Europa este eterna.

Sa cada euro ? Cinta aceiasi ceterasi platiti despre cit de slab, cit de defect si cit de sortit esecului e euro-ul de la nasterea lui, cind mergeau trei euro la doi dolari. Azi merg trei dolari la doi euro, si normal ca s-a intensificat corul vaierelor pe tema "cit de defecta, de naspa si de sortita esecului" e chestia asta care ne-a facut pe noi de ris.

Nu cade Euro. Cad Statele Unite, si cu atit mai bine : chiar ma saturasem de fata lor.

Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

27 Responses

  1. Deci wow, te-a durut capu, te-ai inecat in vin expirat, te-a bautut vre-un vecin cu cazmaua, ti-a murit pula, care-i evenimentul de-a dus la scrierea capodopere-i de fata?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 December 2011

    Iti dai seama, au avut loc 22 de evenimente luna asta pina acum. Sa sarbatorim.

  3. Si cine da berea? Logic ar fi sa dea propretaru de carte de cultura de masa de elita zisa.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 December 2011

    Apai eu nu beau bere, da' tocmai mi-am dat o sticla de vin. Ceea ce de altfel va doresc si voua.

  5. Avantajul de-a te durea-n chestie de program si etica la munca.
    Aseara m-am imbatat ca porcu, acu-s nepatat. Si uite asa functioneaza economia euro, cum s-ar zice ca-s cetateanu model, asa consum ca porcu, asa produc exemplar.

  6. Lmao acum vagina rica si sua e prea mainstream?

    Deci vor cadea atat euro cat si dolarul, sa vedem ce mai invart coroana si lira. Da' avand in vedere ca Suedia exporta otel in Germania si Norvegia petrol in Europa, cam asta e; si nici lira nu va rezista ca-i lipita de cursul euro si-s si ei in euro.

    Oh the irony. Toti vor vrea franci elvetieni sau vor retrage, si tot va scadea valoare; iar China si renminbi ies pe plus.

    Give me my passport. I might even choose lolkorea.

  7. 1) Arabii n-au masacrat nimic la WTC. Zi-mi o persoana notabila care a murit acolo... erau niste callcenteristi obositi si femei de serviciu la ora aia in cladiri.
    2) Chiar daca ar fi macelarit niste asa-zisi experti, oameni importanti, etc. cred ca le-ar fi facut un bine, dar n-a fost sa fie. Toate elitele pulii ale lumii la un loc n-au cum sa scoata omenirea din criza asta, cel putin nu cu averea lor intacta.
    3) Daca americanii ar avea o oarecare sansa de supravietuire, europa mi se pare chiar terminata cu moneda ei unica. Adica macar americanii ar putea sa dea niste politici, sa faca ceva, in europa nu merge pupitrul de control, mai bine ar lasa-o pe liber, dar evident ca n-o sa faca asa ceva pana n-o sa fie prea tarziu. Singurii care sunt destul de prosti incat sa puna botul la eurocaca sunt romanii, si culmea, noi fiind in situatia de a putea alege, fata de restul care si-ar da foc la valiza daca ar iesi din euro.
    4) Nu cred ca are cum sa mai crape ceva la nivel foarte dezastruos in america, gen Lehman, cel putin cativa ani. N-au destula transparenta, lumea inca are incredere in ei, cel putin mult mai multa incredere decat in ioropa si ar fi mers asa business as usual, pe cand europa e oarecum mai transparenta si se vede exact ce si cum si oamenilor le e frica. Nu ii pasa nimanui ca california e in faliment din moment ce sar cu banii de la bugetu federal, nici n-au cum sa vada foarte clar implicatiile in schema generala a lucrurilor, dar daca grecia e in faliment, si e o tara adevarata care tre sa se finanteze din lumea adevarata si n-au masina de printat, apar probleme, apar oameni care vor sa speculeze pe faza asta, etc.
    5) Nu cred ca printatu de bani afecteaza foarte mult inflatia atata timp cat banii aia nu ajung in mainile populatiei, mai ales nu pentru america, din moment ce dolarii sunt folositi de majoritatea statelor din lume ca sa cumpere petrol si alte resurse. Au printat 8 triliarde de-alea dintr-un foc, le-au dat bancilor si n-au avut nici pe dracu. De fapt, "pietele" reactioneaza mult mai favorabil daca pot sa se bazeze pe banca centrala ca o sa printeze bani sa le dea inapoi investitia vs ioropa care zice ca ne pisam pe voi nu printam ca facem inflatie, dam faliment si asta e. Dintre astea 2 abordari am impresia ca ne-printatul failuieste primul, desi in amandoua cazurile rezultatul e cam acelasi, adica falimentul.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 December 2011

    @Cristi Tu chiar nu contezi. In orice discutie.

    @Freud Si ce-astepti ? Ca diferenta intre om si cristi este ca omul are niste convingeri pe care actioneaza, iar cristiul mimeaza niste convingeri si mimeaza actiunea.

    @Gheorghe 1. "Cantor Fitzgerald L.P., an investment bank on the 101st–105th floors of One World Trade Center, lost 658 employees." De-un exemplu. Prin comparatie, callcenterista obosita-i ma-ta, gen.

    2. Ce crezi tu, idem.

    3. Ce ti se pare tie, si mai idem.

    4. Ce crezi tu, idem.

    5. Sa mai zic ?

    Mnoa, cam asta e. Inainte sa dai diagnostice ai de facut doi pasi : a) sa devii expert si b) sa oferi niste fapte. In rest, nu te distingi de-un popa de la tara.

  9. Ba, mie mi-ar fi placut sa ma fi nascut in Lolcorea, pentru ca la aia viata are sens.

    De la 3 ani din gradinita, pana sa-mi dezvolt personalitatea, imi vorbeau aia despre oda poporului si liderul zeu, ma invatau sa ma inchin la el si etc.

    Cand cresteam ma trimiteau la munca pro bono, sa 'mentin orasul curat', primeam insigne, medalii si coronite la scoala.

    Festivale speciale, intalnesti si tu fata din proletariat cu programare si asta e. Munca si muie pensie ca-i decedat in mina sau ce invartesc aia pe acolo.

    Fara televizor, muzica, internet, cacaturi. Si fara curent, si apa curenta, dar ma rog.

    Acu' ie prea tarziu.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 December 2011

    Pai nimeni nu contesta ca pentru toata trupa de incapabili comunismul e o salvare.

    Singura chestie e ca noi aici in lumea civilizata preferam sa-i calcam pe cap pe incapabili, sa ne batem joc de ei si sa-i chinuim pina mor. In timp ce aia prin asia, lipsiti atit de inteligenta cit si de simtul umorului cum se gasesc incearca sa-i salveze.

    Sa-i salveze linistiti. Ce nu te muti tu in Coreea ?

  11. io-te ioroptimistul unde s-ascundea... nu ca usepesmistul ar fi departe sau ceva

  12. Pai gresesti dat fiind ca si aia se descotorosesc de incapabili, la gulag.

    Meh, n-am ce sa le ofer.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 December 2011

    @F Pam-pam.

    @Freud Pai da' inseamna ca-i salveaza, ca doar a lor va fi imparatia cerurilor, nu ? Ii ajuta sa si-o atinga mai repede.

    Trista stare, sa n-ai ce oferi nimanui.

  14. Nu au cum sa pice. Nici ei, nici SUE (cele in devenire). Daca pica oricare dintre ei, suntem la sapa de lemn, cu totii. In articolul pe care l-am scris de cateva zile (link in nume) scriam exact despre asta. Momentan valoarea activelor financiare nereglementate (derivatele financiare care contin o doza enorma de rahat) este de vreo 700 mii de miliarde de dolari. Pib-ul mondial este de vreo 60 mii de miliarde de dolari. Prin urmare, stam pe marginea prapastiei. Daca cineva doar si sufla gresit, ne ducem in fras. Nu au stimabile de ales, nici SUA nici UE. SUA va salva Euro, Euro va salva dolarul, iar chinezii si arabii doar isi scuipa-n san si sufla a paguba. N-au de ales, ca altfel de toata averea lor se alege praful. Si nu numai asta, dar politicienii sunt perfect constienti ca daca averile se duc dracului si somajul intra in ecuatie, avem miscari sociale. De genul razboaielor. Ca e cel mai simplu pentru masele de manevra sa gaseasca vinovati si apoi sa incerce sa-i spanzure, chit ca is de la ei sau de la altii.

  15. Lol ba, deci a stat lumea in loc ca au murit 700 de callcenteristi care tradeuiau bonduri. Trebuie sa ai un adevarat geniu nativ sa poti sa rezolvi niste formule de-alea sa-ti dea pe plus niste chestii fixed income. Probabil ca de-aia a decazut piata de treasury bonduri din america, oh w8, e tot cea mai mare si cea mai lichida din lume? Mda, deci cam asta e contributia lor.

    In rest, da, asa cred eu, la fel cum asa crezi si tu ce-ai scris mai sus. Ioropa e atat de proasta incat desi e cu un picior in mormant a devenit SUA wannabe, ca oau, poate o sa devina euro reserve currency, singura lor sansa sa se lafaie ca pana acum :) Dar toata lumea s-a prins ca n-ai cum sa faci niste politici coerente din moment ce ai 27 de tari si fiecare care trebuie sa decida in unanimitate (what are the odds of that?), eventual o sa mai adauge in timp, sa devina si mai fun. Alternativa fiind sa decida germania si tziganii de francezi pentru toata uniunea, iarasi, superb, unde trebuie sa semnez?

    Deci cum cacat sa fie reserve currency o aberatie de moneda sustinuta doar de niste aiureli politice, sau mai nou frica de colaps economic mondial... Sau in vremuri bune de faptul ca germanii vor o moneda mai slabuta sa exporte la greu in toata lumea iar restul europei sa bage bani ieftini in imobiliare si parcuri de distractie, ca au de unde, le da captain euro.

  16. SUA trebuie sa cada. O tot cauta cu lumanarea de 100 de ani de o tot tine-n criza.

    Amuzant e ca ei maresc plafonul indatorarii ca sa-si plateasca armata in continuare care-i terorizeaza pe aia de-s deja pe default, gen libia, egipt, sudan(care s-a lasat cu divizie), afganistan, irak, etc.

  17. Aia cu plafonu a fost praf in ochi, sa se pise pe obama. Normal ca mareau plafonu, wtf, il tot maresc de 100 de ani si tocmai acum au stat ei sa se gandeasca ca vai, ce sa facem :))

  18. Pai da aia fac mereu. In 79 s-au suparat totusi si-au zis muie Iran hai sa vedem ce face Afganistanu'.

    Salutarile mele requiescat Bin Ladin Salabombalin.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 December 2011

    @vinoverus E n-au cum. Stai numa' sa vezi. Turnu' din Pisa e-n Pisa nu-n Connecticut.

    Nu conteaza ce au sau ce nu au de ales, ca nu intereseaza pe nimeni. Toti cei ce au avere sub forma de hirtii sunt niste oameni saraci. Toti cei ce au avere sub forma concreta, ca-s paminturi, case, gume de mestecat, saituri web sau ce-or mai fi sunt ceva mai putin saraci decit erau sub presiunea hirtiilor imaginare ale astorlalti. C'est tout.

    Daca miine dispare toata piata de produse derivate mie mi se va rupe fix cit mi se rupe daca miine moare Arhi.

    Baga-l in fain. Articolul zic.

    @gheorghe A stat mei. A stat.

    @Freud Prima regula a razboiului este ca razboiul trebuie sa fie profitabil economic. Americanii n-au purtat inca un razboi profitabil economic. E drept c-au reusit sa negocieze o pace profitabila, dupa al doilea mondial, dar nu prea acopera cheltuielile, mai ales daca-l adaugam si pe primul in socoteala, din care-au luat fix mumu.

    @gheorghe De fapt nu.

  20. Mai, nu zic ca nu sunt sanse teoretice sa pice, ci doar reale. Dar voluntar, nu vor pica - ca toti se vor ajuta intre ei, mark my words. Ca daca pica ei, pica toti. 3 sferturi din averea lumii e gestionata de 200 de firme, in marea lor majoritate americanesti, englezesti si ... de fapt cred ca si restul tot cam pe acolo este. Nu vorbesc de PIB, vorbesc de activele financiare. Daca pica aia, pica toti, de la vladica la opinca. Si crezi ca ala cu terenul nu o sa dea de naiba cand vin toti flamanzii si-i fura recolta? Eu unul nu cred. Ca pamantul nu-l poate manca. Jocurile sunt facute, acum trebuie doar impachetate frumos astfel incat sa-i dea impresia lui Sam, lui Gheorghe din Cucuietii din Deal si lui Jean ca e groasa si e mare si vartoasa. Trebuie sa ii faca sa se scape pe ei de frica, ca sa le ia si restul din buzunar.

  21. Care mumu' ma, SUA avea un profit enorm din vanzarea de armament si cereale spre Europa. Au supto' cand s-a terminat razboiul, criza din 29 pe superproductie, actuini, chestii deja vandute dar nefacute, etc; a venit al doilea razboi mondial ca l-au sustinut pe pulete ala hitler, si suntem iar fericiti.

    Hopa 1945 surpriza pulii ajung rusii-n berlin. Ok, no problem, reconstruim Europa, imprumutam europa cu 13 mld plan marshall, ca sa cumpere de la comertul nostru in continuare, privatizat, cu banii nostrii de la buget, lol. Il lasam pe Einsenhower sa se descurce. Herp derivam atentia publica cu asesinatul Kennedy, herp watergate si nixon, herp arabii razboi aleo democratia trebuie sa aparam patria, etc.

    Astia-s un fel de nu numa' greci, ci si un fel de jidani - nigger. Prosti, lenesi si fatarnici. Eh, acum platiti factura.

    S-a dus visul american, la wall-mart in linie.

  22. @Freud Ei ma lasi? Cum de-i faci lenesi si prosti? In comparatie cu ei noi ce suntem? Ca avem fix 50 de kilometri de autostrada facuti in 10 ani, ce fras... Mai da si tu un google, sa vezi tu acolo autostrazi si poduri suspendate...
    @Mircea Din pacate @fain nu e pentru mine.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 December 2011

    @vinoverus E bine, pai cine pica voluntar ? Nu pica voluntar. Pica pentru ca nu mai are cine si cum ii salva. E gata.

    E fals ca daca pica ei pica toti. E o teorie asta, o propaganda convenabila, vezi doamne suntem toti impreuna. In primul rind ca-i fals real privind problema, si-n al doilea rind ca-i fals in principiu privind problema : niciodata niciunde si nicicind nu se poate asa o situatie de egalitate perfecta, toti pentru unul. Chestia-i ca-s prea socialisti vesticii, si pe cale de consecinta insuficient de romani. Dar vor invata ei, dat fiind ca toate se-nvata. Stii cum divorteaza ai nostri pentru ca is ratele la casa mai mari decit salariul ? Pe capete. Ce, crezi ca "nu se poate" ? Crede linistit, ca crezutu-i gratis.

    Nu conteaza cele 200 de firme, asta-i chestia pe care lumea se preface ca n-o intelege. Niciodata nu vom duce lipsa de stapini, asa va agitati toti parca daca miine mor 200 de sefi vai, nu se vor mai gasi cine sa fie sefi. Sunt 200 de firme, da, si sunt 5 miliarde de oameni dispusi sa-si faca firma. Care-i problema ? Cad alea, a doua zi sunt 400 sa le ia locul.

    Confuzia asta intre economic si statal e iarasi amuzanta. Tu crezi ca daca da faliment nustiuce firma care-i problema ? Uite chestie, in Belgrad nu s-au platit salariile sase luni la rind, oamenii mergeau oricum la serviciu, ca ce sa faca ? Nu existau bani, magazinele erau deschise, se schimbau bunuri. Documenteaza-te cu experienta reala a razboiului de la sirbi, dat fiind ca-i - spre deosebire de fantasmele puite de minti fara experienta concreta - un exemplu real.

    Toata teoria cu "jocurile sunt facute blabla" e o aiureala. Cred ca tu si restul ati vrea sa credeti ca exista un Dumnezeu acolo sus. Nu exista.

    @Freud Revino cu numere.

  24. Normal ca Dumnezeu nu exista. Tocmai din cauza aia zic ce zic. Ca ce tranzactioneaza astia te fereasca sfantul. Problema nu-i la sarbi, problema e in general, ca-n bancul ala cu optimistul si pesimistul. Cand optimistul e suparat ca lucrurile merg rau si ii zice la pesimist ca daca merge tot asa, o sa ajunga sa cerseasca. Iar pesimistul ii raspunde: De la cine?
    Problema nu-i ca pica sau nu pica. Problema e ca si la sarbi, si la croati, au fost pe acolo aialalti - de unde se putea aduce. ONU, Nato, soldati de ocupatie, vecinii de peste granita, bursa neagra, etc. Trocul e ok, pe termen scurt. Dar daca dureaza mai mult de 6 luni?
    Exista tari fain frumos unde se moare de foame pe capete. Si nu doar de X luni, de ani de zile, de zeci de ani. Somalia, etc. Explica-le la aia cum e cu first world problems, ca nu-mi merge mac-ul sau chestii de-astea.
    Problema e ca daca deviem fie si un pic, romanii o sa fie fericiti ca nu stau in zgarie nori. Sa vezi tu atunci, marea depresie e fix pix.

  25. Lolz deontolog de 5 minute protv.

    Nu moare nici dracu-n Somalia, aia traiesc linistiti in guverne locale. Ce se da la tv sunt chestiile propagandiste pentru a justifica cheltuielile suedia sau finlanda pe ajutoare, sau santaj de la chestii gen salvati copiii sa mai usureze bugetul guvernelor.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 December 2011

    Hai sa ne lamurim, pe puncte.

    I. O explicatie destul de buna ca ce si cum tranzationeaza astia se gaseste la rubrica Actiuni si Obligatiuni. Zic ca-i lectura obligatorie pentru oricine simte dorinta de-a discuta economie. Idem ca principiu general apelul la cifre concrete tre' sa preceada absolut orice judecati. Spre exemplu in ce priveste chestia cu firmele si gestiunea, ai aici o lista. As putea sa pun pariu cu tine ca nu auzisesi de NLY, si pe cale de consecinta sa demonstrez ca vorbesti teorii, da' ma abtin.

    II. Bancurile sunt un prost substitut de intelegere. Eu nu ilustram "problema" de la sirbi, eu iti atrageam atentia ca in experienta noastra concreta, de oameni care traim in realitate (iara nu, subliniez si apas, in fantasmele debitate la o bere de diversi dorei fara calificari si fara alte ancore-n real) relatia intre stat si finante e mai slaba decit crezi tu. Ba chiar si relatia intre ordine si finante e mai slaba decit crezi tu. Nu-i vorba ca-i o idee, un pic, putin mai slaba. E MULT mai slaba.

    III. Eu am o gradina in spatele casei. Ma crezi ca nu ma duc sa verific in fiecare dimineata starea burselor inainte de-a uda o rosie sau ce mai e ? Marea majoritate a afacerilor sunt conduse operational, nu financiar. Colapsul pietei financiare va expune o parte dintre ele (anume, pe cele mai slabe) unor dificultati de finantare. Tot ce-i operationally sound, cum se spune, va continua neabatut. Aceasta imprejurare este un beneficiu net, pentru ca oricum nu-i de dorit sa vedem chestii functionind care n-aveau de ce sa functioneze.

    IV. Foarte bine ca exista tari unde se moare de foame pe capete. Acest lucru e un beneficiu net, pentru toata lumea (inclusiv cei ce mor de foame). Eu sunt pentru, sa existe tari, sa existe orase si sa existe oameni care mor de foame. Nu scrie pe nimeni ca s-o nascut sa-i mearga bine.

    V. Eu m-am mutat in Romania dintr-un motiv. Acest motiv e exact ca mi se rupe de problemele fraierilor. Ca stau ei in zgirie nori si se dau mari, foarte bine, cit tine mergem la ei la petreceri, cit nu mai tinem mergem la altcineva. O atitudine pe care-o recomand cu caldura, da' si daca n-as recomanda-o eu, aia mai sanatosi la cap tot ar aplica-o, dat fiind c-o aplica de capul lor oricum.

  1. [...] Statele Unite : 1`500 de miliarde, un deficit de te trazneste, 50%. De-asta oamenii sanatosi la cap stiu preabine ca atit Statele Unite ca alcatuire politica (nu-i o natiune, orice s-ar zice) cit si moneda lor, [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.