Sa ne agitam putin pe tema notatiei limbii romane

Friday, 07 October, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu
    Stiti ce-i ala Iadul, corect ? Locul ala unde se duc fraierii. Da' idisul stiti ce-i ? Limba aia jumate' germana jumate' nu se stie ce de-o vorbesc evreii care conteaza, adica aia din Europa centrala si de est, pe care i-or omorit nazistii de-or mai ramas in viata numa' evreii care nu conteaza, chestie de pe urma careia spatiul cultural al lumii nu si-a revenit inca chiar complet, saptezeci de ani mai tirziu.

    Ei, aici aveti o problema. Cuvintul idis nu se citeste idis, cum v-ati astepta, adica cu i. El se citeste cu i tare jidovesc, si s-ar nota cel mai propriu in limba romana cam iîdis (da' nu despartiti in silabe, nu-i vorba de diftongul i-î, sa sune similar cu Ian [i-an], ci intr-o singura silaba, iî). In sirba chestia aia se noteaza (in alfabet latin cel putin) cu j, adica menjatnica, n-iî. Ca-i i lung si tare, mnoa, asa-i el ca asa l-o facut mamicuta lui cu multi ani inainte sa va faca pe voi mamicuta voastra, sau pe ea la rindul ei mamicuta ei.

    Deci in limba romana exista doua feluri de i initial : un i normal cum gasim de exemplu in idee sau inteligent, si un i tare cum gasim de exemplu in iad sau idis. Ca atare, sunetul respectiv ar trebui sa se noteze cu macron, si sa scriem īad si īdis.

    Ati avut la scoala un copil care sa citeasca in loc de iexemplu si ieste exemplu si este ? Asa, sec, e ? Ati avut. Si eu am avut. Il chema Cosmin.

    Cosmin are dreptate : tot asa cum iad si idee, idis si inteligent nu se pronunta la fel, totastfel exista si cuvinte care incep cu sunetul notat traditional prin e, care nici ele nu se pronunta la fel.

    Ar trebui deci sa scriem iexemplu si ieste, daca am fi oameni cinstiti. Nu suntem.

Atit despre chestiunea de fapt, despre sunetele limbii. Sa vedem acum chestiunea istorica.

    Ia derulati aici pina la poza, si explicati-mi mie ce-o fi fiind ceea zina ERNII, si inca cu al doilea i notat breve, ĭ. De ce nu scriem noi ieste si iegzemplu daca stim scrie iernii acolo unde era... ernii ? Ha ? Si ce s-a ales de i-breve ?

    clayton-shuttleworthAlt punct : stiti ce este o vinzare ? Actul transferului de proprietate asupra unui bun. Dar a vinde ce este ? Pai, tot aia, doar ca acum e verb. Si de ce se scrie unul cu d si altul cu z ?

    Pai se scrie asa arbitrar, si anume, pentru a evita situatia in care scriem corect, asa cum se nota istoric sunetul respectiv, adica cu dz. Vindzare, a vinde. Semnul respectiv se numeste d-retroflex, si-l puteti admira aici : Vinḍare. Il mai puteti admira de exemplu in ziarele de-acum o suta de ani, din care am reprodus o bucatica in partea dreapta.

Ce s-a ales de i-breve, de d-retroflex, unde-i i-macron cerut de nevoile limbiii ? Ca pina la urma asta-i marea problema : care-i diferenta intre a scrie tara Romaneasca, fara diacritice, si a scrie iad in loc de īad, vinzare in loc de vanḍare si iernii in loc de erniĭ ?

Oricum tot fara diacritice scrieti, indiferent cum intoarceti problema, si sub aspectul nevoilor limbii, si sub aspectul traditiei istorice, faptu' ca folositi doua feluri de s, doua feluri de t si trei feluri de i si a nu schimba nimic. Tot lipsesc, celalalt fel de d, celelalte doua feluri de i si asa mai departe. O groaza de litere, pentru o groaza de sunete neaparat necesare uruielii care-i singura limba care "se citeste asa cum se scrie".

Si daca tot scrieti fara diacritice, n-ar fi o idee mai rational sa scrieti fara niciunele ? Hm ?

———
  1. Spre intarire consultati si articolul Grafia istorica a limbii romane. []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

41 Responses

  1. taran apatrid care a vazut europa si si-a tradat patria pentru ieuroi vine noua sa ne deie lectii.

    hua.

    ps : elțîn

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 7 October 2011

    Asta-i prima ironie hiperbolica de-asta de stil nou-interneti care ti-a iesit. Cred, cel putin.

  3. Asta e un fel de hai sa facem limba romana mai clara pentru cei ce nu vorbesc limba romana care este.
    Deci navem nevoie.
    In plus limba se scrie intr-un fel si fiecare citeste conform accentului regional si graiului pe care il foloseste.
    De exemplu tu scrii Dumnezeu dar in functie de accentul regional se citeste:
    mnezau (ardeal)
    Dumniezau (Moldova proper)
    Dumnazau (Moldova de nord)
    Nezau

    deci if it ain't broke shut the fuck up

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 8 October 2011

    27 de litere.

  5. pentru ca limba romana suge pula. e si normal ca daca furi bucati din pamantul altora sa ai coispe accente, rusesti, poloneze, bulgare, maghiare sau slavice.

  6. 'nezo

  7. Pai mergi cu propunerea la Academie si vezi ce se alege din ea, zic.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Saturday, 8 October 2011

    Auzi, hai sa-ti zic un banc.

    Zice că umbla un țigan de vreo câteva nopți cu o potcoavă 'n mână și căuta pe 'ntunerec, ba pîn sat, ba pe lături, la pășune, încoaci, încolo, tot căuta...

    Paznicul satului l-a 'ntrebat:

    – Ce tot te învârtești pe aci, mă țigane, noaptea întreagă ? Ce tot cauți ?

    – Ce să caut ? a răspuns țiganul. Ia căutam un cal, să-l bat la potcoava asta.

    Asa ca sa faca bine sa vina Academina la mine, nu sa astepte sa ma duc eu la ea, ca unde s-o mai pomenit pe lumea asta sa vina ala mare la ala mic ? Pofteasca cantitatea neglijabila, cu basca-n miini, la mine-n vizita, si vedem pe urma.

  9. Copiii japonezi studiază hiragana și katakana în doar cîteva luni și apoi încep lungul drum al învățării ideogramelor kanji. Acestea se studiază pe tot parcursul școlii, fără să poată ajunge să le învețe pe toate. (...) În primii șase ani de școală elementară se predau 1006 kanji, urmînd ca în cei trei ani ai gimnaziului să se predea încă 939, astfel totalizînd 1945 de caractere, care formează setul obligatoriu prevăzut de Ministerul Educației din Japonia.

    De-a lungul vieții japonezii mai învață alte numeroase caractere, folosite mai rar sau numai în domenii specializate. (...) Analfabetismul în Japonia (excluzînd cetățenii străini) este extrem de redus și provine în principal din cazuri justificate medical.

    Ce nație de căcat.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Monday, 10 October 2011

    Mei, cre' ca m-ai inteles gresit : aici nu discutam despre ce invata sau nu invata plozii. Din partea mea, foarte bine, sa-i invete toate notatiile istorice incepind de la chirilice. Aici vorbim despre cum notam in viata de zi cu zi. Iara in viata de zi cu zi japonezii tai noteaza intr-un sistem simplificat si adaptat dupa limba engleza. Ce zici tu e oarecum echivalent cu faptu' ca daca io stiu APL sunt obligat acuma sa-ti scriu mesajul asta in APL, sau daca am root-ul la un server sunt obligat sa ma loghez in root mereu ? Nimic mai fals.

    Sirbii insista inca sa ii invete pe plozi doua seturi de caractere, si chirilice si latine, la scoala. Cind ai auzit ultima oara de-un sirb sa fi facut ceva brinza pe lume ?

  11. ori n-am inteles eu ceva, ori marius abereaza.

    pai care-i problema. asta e educatie nene, sa stii sa te exprimi naibii in dialectul tarii in care traiesti, daca mergi din sub pana-n nord sa stii sa te descurci. si lol, ei si-au reformat sistemul pe ideologie nazista. si uite c-a mers.

    noi avem 4-5 dialecte de limba romana in toata tara. se predau ele toate in scoala? nu. atunci cand vine moldoveanu la bucuresti ii dam muie, pentru ca futui natia sa-i fie nu stie sa vorbeasca lb. corect. A STAI LOL, E SUBDIALECT, E "LEGAL".

    lasa sa vezi lolkorea de nord, aia au acolo ceva intranet in toata tara, au site-uri in koreana/engleza/franceza/spaniola/araba/rusa/germana/japonese cu translate in ele.

    iti dai seama ce competenta o sa fie in europa cand vine democratia si emigreaza aia incoace?

  12. ps : naenara ca exemplu, care e controlat pentru stiri propagandiste si etc catre extern.

    http://175.45.176.14

  13. @Mircea - justa si treaba cu notatia simplificata, "de zi cu zi". Ar mai trebui definit insa si ce inseamna; daca eu las un comentariu rapid pe un blog, aia-i de zi cu zi, dar daca scriu un articol pe blogul meu, ma gindesc ca aia-i pentru eternitate: poate vreau sa public o colectie de articole intr-o carte sau poate vrea vr'unu' intr-o zi sa ma publice intr-o revista. Cam nasol de facut copy editing daca eu scriu cu notatia de zi cu zi, ii vine acru-n pula aluia.

    Mai e si treaba ca notatia de zi cu zi sa fie aplicata constient si intentionat, ca daca ghiolbanii care nu stiu sa scrie o iau drept norma ne-am futut in ea de romanie. Ma ataca una pe facebook, cica "cf", la care eu: "??" numa' de-al dracului, ca stiam codul. La care ea: "cam ciudat raspunsul". Baga-ti-ai pula, tot io-s ciudat ?

  14. @Freud - daca se muta capitala maine la Iasi asta-nseamna ca o sa va luati voi muie de la moldoveni ? Iar limba romana standard s-a facut la Sibiu, nu la Bucuresti, bai pulache.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 11 October 2011

    Daca eu public ceva in limba romana iti garantez ca se va tipari fara diacritice. Uite asa, de-al naibii.

    Chestia cu fata e cam asa : tu esti ciudat pentru ea, ea e ciudata pentru tine. Suna chiar promitator, cica asa-s imperechierile mai reusite. Parerea mea.

  16. @marius : n-ai inteles ce am vrut sa zic. deci nu-ti raspund.

  17. Bine, mei, atunci facem asa: de-acu' eu o sa militez pentru reintroducerea diacriticelor istorice in notatia standard, iar tu pentru eliminarea lor totala in notatia simplificata. Oricum se pare ca avem amindoi dreptate, fiecare pe felia lui.

    Felicitari pentru articol, m-a uns la inima :))

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 11 October 2011

    Corect, vom fi doi frati patati ai extremelor lingvistice.

    Ps. Daca io-s Stalin in distractia asta si te apuci sa incalci pactu' de neagresiune in congelator te-nfund, sa-ti fie clar.

  19. @Freud - imi pare rau ca n-am inteles, frate. Daca incerci sa explici in limba romana standard, poate inteleg.

  20. @Mircea - Deal. Io-n congelator si tu pe gratar ROTFL.

  21. stultus.

  22. Bai copchile, asta a fost buna. In rest, ce sa-ti zic ? Ia-ti bac-ul, intra la facultate (daca nu pentru diploma, macar pentru sex: nicicind nu futi mai misto decit in facultate), traieste-ti viata. Mai lasa-le-ncolo de psihoze.

  23. conformistule.

  24. Eu fut mai misto dupa facultate.

    Poate sunt eu defecta...

  25. @lexy229 , apai depinde ce facultate ai facut.
    Marius cam are dreptate, in facultate ai sanse mari spre foarte mari sa gasesti o gramada de oameni futabili, cu dispozitia necesara, conditiile necesare si cu o gramada de timp la dispozitie pentru activitati de gen.
    Pana la urma, fiecaruia dupa cum ii place, in facultate, sub facultate, pe facultate, dupa :P

  26. eventual facultatea sa fie ceva stiinte sociale si sa chiulim cat mai mult.

    w1n w!n 4oih23uhby 4 62ub jn6 nj69 6n 7

  27. Limbi.

  28. Ai de pana mea, pai daca mai demult spunea vreo cineva domsuoara ca ea se footea nustiu cum sau in ce fel, imediat sareau oamenii sa-i spuna ca "nu te cred".
    Si daca nici macar dAimon cu Lexy229 nu nimic nimicuta, clar ii ceva difect.

  29. Ati imbatranit si voi:))))

  30. No, vezi, asta-i problema cu "dupa facultate" :D

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 11 October 2011

    Foarte la subiect sau cum se zice in blogosfera oftopic.

  32. De ce oftopic, nu vorbeau despre limbi?

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 11 October 2011

    Nu ma simt capabil sa-ti explic notiuni exotice precum "ontopic" tocmai tie.

  1. [...] pentru oricine dispus sa urmareasca problema ca noi folosim doua feluri de i, unul i si unul j ca-n menjatnica desi le notam pe amindoula le feli (ca asa scriem cum se citeste, ce-o tot dati pe dupa piersic [...]

  2. [...] in limba latina de-a lungul unui interval si e o problema-n disputa si astazi (revedeti discutia cu мењачница/menjacnica ca-i exact acelasi principiu). Pe de cealalta parte ca noi scriem Iuliu Cezar nu Julius Cezar [...]

  3. [...] la cantitatea respectiva in limita a 10-15% dupa conditiile din piata. [↩]E o expresie-n idis, nu stiti voi de-alea ca nu sunteti bancheri. Ca un fel de "sabia lui Damocles" doar ca din carne. [...]

  4. [...] copii sau de fapt ziceti proprii copii da' notati cu trei de i ca "asa se scrie", si anume "singura limba care se scrie cum se citeste" sau cum [...]

  5. [...] De ce sunteti porniti impotriva logicii celei mai elementare, de ce v-ati facut o limba care-i cit mai absurd incilcita si inutil exceptionalizata cu putinta ? Aveti impresia ca sunteti atit de speciali incit nu puteti scrie daca nu adaugati alfabetului niste semne-n plus (lasa la o parte ca se tot schimba care anume) da' nu sunteti nici macar atita capabili, sa faceti diferenta intre e si i (ca sa nu mai vorbim de completa confuzie intre diversele soiuri de i). [...]

  6. [...] occurred, now a bunch of schmucky kids pretend like there's room, need or cause for such a thing as "proper" Romanian on the Internet, and so they do stupid shit like "diacritics". The whole thing's fully debunked, [...]

  7. [...] out of sticks or whatever else's available. [↩]Spelling was meanwhile altered, because "reforms", but in fact because the government just didn't like to think of citizens as actual people. So... [...]

  8. [...] Intrebari despre limba care se scrie "cum se aude" ; Singura limba care ; Mitologie lingvistica and Sa ne agitam putin pe tema notatiei limbii romane for the basis on this topic ; see also Hai sa studiem gramatica impreuna on the topic of "civilised, educated people" in [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.