Sa desenam cu fain

Friday, 04 November, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cea mai faina chestie din lumea asta e abilitatea de-a formula un plan, de-a purcede la implementare si de-a avea rezultatele in miini intr-un ceas, cel mult doua. Credeti voi ce poftiti, ca sanatatea, ca viata lunga, ca copiii, ca banii, ca mincarea buna, ca povesti. Toate is cacat. Tot ce conteaza pentru fericirea omului este abilitatea de-a formula un plan, de-a purcede la implementare si de-a avea rezultatele in miini intr-un ceas, cel mult doua. Fara sa astepte dupa X sau Y, fara sa ceara voie de la Z sau K, fara nici un fel de considerent, ca nu se poate, ca nu-i o idee buna, cacare or fi consecintele si asa mai departe. Nimic nu se poate compara cu asta, e primul si singurul atribut al divinitatii, daca exista asa ceva.

Si exista, pentru ca tocmai asta am facut (si ma rog, fac, de cind ma stiu). Precum urmeaza :

desen-fain-s

Ce-avem aici ? Pai, liniile reprezinta momentul de timp de la primul vot si pina la ultimul vot acordat de-un utilizator pe fain, de sus in jos in ordinea in care si-au facut conturile (utilizatorii care n-au dat voturi la minim o zi distanta sunt exclusi). Fiecare pixel de la stinga la dreapta reprezinta o zi din cele ~820 de la nasterea fainului (recte 11 August 2009). Culorile sunt compuse dupa formule logaritmice care iau in considerare raportul numarului de voturi (albastru), comentarii (rosu) si link-uri (verde) introduse de catre fiecare utilizator in raport cu cel care-a introdus cele mai multe.

Ramine o singura intrebare : cum se face ca fisierul original are 818 x 3000 pixeli si 25,1kb, iar fisierul micsorat 560 x 2054 pixeli si 57,3kb ?

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

28 Responses

  1. Eu nu pricep ce zici ca ai acolo.

    "Fiecare pixel de la stinga la dreapta reprezinta o zi" - Bun, clar, dar:

    "liniile reprezinta momentul de timp de la primul vot si pina la ultimul vot" - deci cum? Credeam ca liniile fiind ele o serie de pixeli reprezinta in fapt zilele pe fain. Adica ai timpul de activitate pe fain al fiecarui utilizator acolo.

    "(utilizatorii care n-au dat voturi la minim o zi distanta sunt exclusi)" - pe care i-ai exclus? Daca au dat voturi mai des de o zi (ziua fiind distanta minima)?

    Si in sfarsit, cum tu se cheama ca pricepi ce-ai pictat acolo: si? Ce arata de fapt palnia aia colorata si deformata?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 November 2011

    Pai sa vedem cu trei exemple :

    Utilizatorul 1 da un vot in ziua 5 si un al doilea vot in ziua 45. Linia lui va avea 40 de pixeli.
    Utilizatorul 2 da cite un vot la fiecare 15 secunde din ziua 5 pina in ziua 15. Linia lui va avea 10 pixeli.
    Utilizatorul 3 da cite un vot la fiecare 15 secunde in ziua 6. Linia lui nu apare.

  3. Aha, deci ai in grafic pe cei care au fost activi (dand voturi) in minim doua zile distincte. Iar graficul ar fi mai degraba un fel de "intensitate" si tipologie a activitatii utilizatorilor fain. Chestiunea fiind totusi ca tot nu-i vad o utilitate reala in forma data. Pe de o parte lungimea barei indica doar intervalul maxim de activitate (de ce nu intervalul real de activitate cu granularitatea de o zi daca tot se cheama ca asta vrei sa arati?), iar pe de alta parte culoarea amesteca trei tipuri de activitati intr-un mod cam greu de descifrat.

    La mine fericirea aia de care zici merge doar cu impuls iscat de o curiozitate in general (ori lene :D )

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 November 2011

    E, pai esti tu haterita. Lungimea indica intervalul de activitate iar culoarea indica intensitatea activitatii pe categorii. Nu inteleg de ce botezi intervalul de activitate "maxim", si cum ai defini unul "real" altfel decit ala... real. Granularitatea chiar este de o zi, in sensul ca atit duce un pixel. Ce hatereala auzi la ea, aia-i greu de descifrat, aia-i nustiucum, pfui...

  5. Compresia suge si etc.

    Banuiesc ca la compresie mai multe tonuri de culoare de combina involuntar intre ele si creste nr. in paleta de culori a imaginii, therefore moar kb.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 November 2011

    Probabil ca asa ceva.

  7. A si ps :>

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 November 2011

    Chestia-i ca ambele sunt la fel de comprimate, pe aceleasi proceduri. Doar ca una-i mai mare si ailalta mai mica la suprafata.

  9. Ma rog, zic aia ceva prin linkuri ba de canalele fisierului, ba ca un fisier care deja a iesit compresat, compresat iar va da mai mare decat originalul si alte chestii.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 November 2011

    N-au legatura, dat fiind ca io am creat fisieru' original, pe care l-am scalat.

    Problema probabil ca este faptu' ca scalarea creeaza nuante la zonele de contact intre barele alea.

  11. Adica tu repeti la al doilea paragraf cam ce am zis eu la #5

    Lolocaust.

  12. "Pe categorii" adica ai cate trei bare acolo pentru fiecare utilizator zici?

    Zic interval maxim de activitate pentru ca daca n-are omul activitate deloc in x zile (nu voteaza, nu comenteaza, nu introduce), se cheama ca activitatea care va sa zica nu exista, chit ca pur informatic vorbind utilizatorul respectiv e "activ" ca adica vezi ca se mai trezeste omul sa intre apoi din nou. Sigur ca unde pui limita la x acela cam conteaza, dar daca n-o pui deloc, e intervalul maxim pe care-l poti numi "de activitate", nu tocmai cel de activitate reala.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 November 2011

    @Giuu Pai da, aia zic, ti-am confirmat si la 6, suntem de acord ce te ajiti.

    @Diana Coman Pai nu trei bare, ci trei culori in fiecare bara. Tu stii ca orice culoare e formata din trei canale de baza, corect ?

    Daca nu voteaza X zile vezi in culoarea barei mei om.

  14. Da, pai daca te uiti bine, sa stii ca vezi si viitorul in zatul cafelei, in matele boului etc. Este acolo, ca doar tot ce exista are cumva legatura cu ce va fi :D

    Asta e mai degraba exercitiu in criptarea informatiei, nu grafic cu ceva utilitate practica.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 November 2011

    Apai acuma depinde si cita experienta ai cu vizualizarile. Aia care lucra cu cantitati mari de date statistice is invatati cu prostii de-astea "criptice".

  16. mbun, daca nici Diana n-a inteles io-mi iau gandul.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 November 2011

    Lol ce compliment, ejti periculos de-a dreptu'.

    Da' totusi, ce asa mare chestie ? Daca e lung e lung, daca e scurt e scurt. Daca-i negru are activitate slaba, daca-i mai spre alb are activitate mai intensa. Daca bate-n rosu mai mult comenteaza, daca bate-n albastru mai mult voteaza. De ce nu-i evident ma intreb ?

  18. De obicei, din scheme și desene înțeleg foarte bine, dar din acesta... în niciun caz

  19. #17: da, aia am inteles si eu din descriere lol.

    ce n-am inteles este la ce te ajuta un grafic, in afara de a vedea intuitiv ca pe masura ce ne apropiem de prezent se comenteaza tot mai intens. da' asta puteai afla si punand si cifre, eventual scalate daca nu vrei sa le faci publice pe alea reale.

    spre exemplu poti tu sa-mi zici daca numarul utilizatorilor care-si fac cont, arunca 2-3 voturi/comentarii/articole si apoi dispar e mai mare acum ca in 2009? strict din imagine? din cifre se putea spune acusi.

  20. adicacum ce satana e asta, ataci egoul perfect multidezvoltat si ultrafolositor a lui mircea pentru interneti?

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Saturday, 5 November 2011

    @Daniel Mnoa.

    @dAImon Noa ma. Un grafic nu te ajuta la nimic in afara de a vedea intuitiv, ca fix aia face el, te ajuta sa vezi intuitiv. Chestii pe care sigur ca da, le poti vedea si din cifre, doar ca nu intuitiv, ci matematico-deductiv!

    Io banuiesc ca de fapt problema-i ca voi aveti niste intrebari anumite la care cautati raspunsuri, care se intimpla ca mie mi-s indiferente, ori pentru ca stiu raspunsurile ori pentru ca is niste intrebari timpite (in particular asta cu "numarul cvasi-utilizatorilor" mi se pare timpita, adica ce conteaza citi spammeri [recte conturi facute si nefolosite ca scriptu' nu-i capabil sa treaca de problema karma] ai ? sau ce conteaza daca azi is cinci care vin, fac un cont, baga doua voturi si pleaca fata de miine cind is patru si peste o luna zece [pentru ca evident nu pot introduce 2/3 articole in prima zi, si deci toti aia care au chiar introdus macar un articol apar acolo in grafic, ca niste linii eventual foarte scurte, si acelasi lucru e in mare valabil pentru comentarii, ca nu faci karma aia instantaneu] ?).

    Da' io n-am nimic impotriva, formulati intrebarile respective ca in principiu au mai bune sanse sa primeasca un raspuns formulate ca atare decit tinute-n sin si pe urma incercat sa li se raspunda din chestii pe care eu le-am facut fara sa am neaparat in vedere raspunsul la ele si pe urma frustrare ca nu iese neaparat mare lucru. Pai ce abordare chinuita a interactiunii e asta ?!

    @Giuu Nu am înţeles totuşi de ce nu ai dat curs invitaţiei mele să te alerg puţin prin parc. Ţi-a fost teamă? Doar te alergam, să ştii :D

  22. interesant c/p de unde oi fi dat de-i cu diacritice

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Saturday, 5 November 2011

    Maricari e mai pe faza ca tine.

  24. mnoa pai sa munceasca karma, ce-i asta.

  1. [...] ma preocupa si pe mine (Fainografice, Grafice tridimensionale, Note medii la bacalaureat dupa gen, Sa desenam cu fain). Mai amatorist asa, ca un hobby, dar asta e, nu putem fi toti niste profesionisti in domeniile [...]

  2. [...] Pentru curiosi, alte surse de informatii statistice pentru fain : Fainografice ; Sa desenam cu fain. ———The art and science of herding cats. [↩] Category: 3 ani experienta [...]

  3. [...] vi se pare ? ———Fainografice ; Sa desenam cu fain ; Noaptea pe fain ; Microblogogie ilustrata si poate ca mai sunt. [↩] Category: Meta [...]

  4. [...] Ca tot suntem la momentul - ma rog, nu suntem, da' sunt eu - cu revazut grafice si adus completari, mi-am amintit de-o incercare mai veche botezata "Sa desenam cu fain" [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.