Romanii fata cu antreprenoriatul

Saturday, 25 June, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Adevarul este ca incet-incet vom ajunge si-acolo, tot asa cum incet-incet va creste consumul de sapun, tot asa cum incet-incet va scadea ponderea locuintelor fara apa curenta de la fifty-fifty cum e acuma la un procent, cit e-n restul Europei (era jumatate de procent daca nu se alaturau cele zece milioane de romani-africani).

Sunt oameni care se chinuie sa impinga lucrurile in aceasta directie, ca de-un exemplu Radu Georgescu*. Citindu-i cel mai recent articol (Evaluarea unei companii tehnologice), ma gindesc c-ar fi cazul sa aduc la zi si sa pun in perspectiva ce-am zis pe tema anul trecut, pentru beneficiul tineretului care-si cauta un drum in viata.

In primul rind, e usor de inteles care-i motivatia de-ar impinge un tinar inspre antreprenoriat : cind vezi chestii precum "Daca e sa o iei si mai din avion spui ca fiecare dev e un million de dolari" si tu stii ca un salariu poate fi o mie, doua, hai poate trei mii pe luna dintr-o data se aprinde un beculet. Pai bai frate... lasa mia, da milionu' mai bine. Logic.

De fapt, exact asta-i motivatia si-n restul lumii, sau ca sa citam din Graham** :

Economically, a startup is best seen not as a way to get rich, but as a way to work faster. You have to make a living, and a startup is a way to get that done quickly, instead of letting it drag on through your whole life.

E destul de clar, limpede si lamurit : banii***. Pai de ce sa o arzi opt ore cu sefi timpiti, trafic si cladiri de birouri cind poti sa dai in brinci douazeci de ore pe zi doi ani dupa care sa ti se rupa de toate, Becali style ?

Ei, de-aici incolo incep problemele. Exista cam trei spatii in care viitorul antreprenor se poate manifesta. Zona I e indisputabil Silicon Valley. Nu exista discutii, ca hir, ca mir, ca Londra, ca Seattle. Povesti. Silicon Valley exista, restul nu exista. Zona II sunt spatiile lingvistice secundare, in principal Franta si Germania, pentru noi. Iar Zona III este Romania.

Deci simplu si pe inteles, daca serviciul, programul, proiectul, ideea se adreseaza "oricarui utilizator", atunci el intra in Zona I. Fara discutii. Ca atare, tinarul antreprenor roman are a ajunge in Silicon Valley. Nu ma intereseaza cum, si nu conteaza cum. Faceti rost de-o bursa, oriunde in SUA, dupa care fugiti, mergeti pe jos, faceti hitchhiking pina-n SV. Gasiti-va o fata si insurati-va cu ea. Mergeti in Mexic si treceti granita ilegal, ca pe vremuri la bulgari. Nu conteaza cum reusiti sa ajungeti acolo, pentru ca daca nu reusiti sa ajungeti acolo nu contati. Punct.

Sa-ti inchipui tu ca vei putea depasi dezavantajul de-a fi roman**** in acelasi timp in care vei depasi dezavantajul de-a te afla in Romania e o naivitate comparabila cu a-ti inchipui ca vei reusi sa conduci masina desi n-ai carnet, in timp ce te afli incuiat in portbagaj. Multa lume poate conduce ok fara carnet, de fapt asa se si invata a conduce, intii conduci fara carnet sub supraveghere dupa care iei carnetul. Putina lume, un Houdini, un Uri Geller pot conduce masina chiar incuiati in portbagaj, primu' pentru ca iese de-acolo, al doilea cu puterea mintii, magii, smecherii de-alea. Combinatia naivitate+portbagaj insa e insurmontabila.

Daca o viata eroica de fugit in SUA pare prea mult, daca aveti deja copii, sau sunteti prea copii ca sa lasati in spate fustele "prietenei", sau prea limitati ca sa nu va pese de parinti si "radacini" inseamna, pur si simplu, ca nu veti fi niciodata antreprenori in Zona I. Niciodata!

Nu-i o catastrofa, ca mai avem doua. Deci, daca aveti bune cunostiinte de o limba straina si niste competente in IT va puteti cu minim efort reloca intr-o tara bine aleasa, unde in paralel cu o slujba de zi puteti lucra la un proiect. Intre opt ore la job si zece la proiect nu veti avea nici intr-un caz timp de familie (precum nici de nimic altceva), asa ca ori sunteti in parteneriat cu o femeie inteligenta si care va stie sustine, ori patiti ca tristul asta.

Trebuie inteles ca milionul ala pe cap de dev se reduce atunci cam la un sfert (poate de euro), da' totusi, intre salar si asa mai departe... tot nu-i rau. Asta-i varianta oarecum mainstream, asa s-au descurcat marea majoritate a celor despre care stiu ca s-au descurcat.

In fine, ramine si Zona III, patria nostra. Din capul locului sa va fie clare doua chestii : aici n-aveti ce cauta fara a) competenta si b) bani. Situatia de-aici e exact la fel de extrema cum e si-n Zona I, doar ca exact invers. Acolo e disperare mare ca nu se pot aloca atita amar de bani citi sunt disponibili, da' e clar si transparent cum se evalueaza performanta. Aici e disperare mare ca nu exista bani nici macar cit sa merite alocati, da' e complet neclar cum s-ar evalua performanta.

Ca atare, daca n-aveti competenta, da' solida - SOLIDA - nu aveti ce cauta. Incompetentii locali va vor reduce la nivelul lor, pentru ca nu oricine-i dispus sa puna un roman timpit sa faca o chestie de atitea ori pina cind o face bine, indiferent de cite ori e aia, chiar daca acolo moare refacind, de cinci mii de ori timp de zece ani daca-i nevoie, pina cind e bine facuta. Asa ca incepeti sa negociati, sa acceptati, sa "fii si tu mai tolerant", si cu aia s-a terminat orice poveste de antreprenoriat, ramineti cu regretele si cu frustrarile. Ca si ei.

Tot ca atare, daca n-aveti bani, da' suficienti! iarasi n-aveti ce cauta. Pentru ca in Romania banii inca circula pe criterii paraeconomice, si ca atare va va fi imposibil sa va finantati rational activitatea. Orice activitate. Chestia asta corupe cel putin la fel de mult ca si cealalta, hai sa o intelegem cu un exemplu simplu : un site de continut.

Peste tot in lume, un site de continut traieste din publicitatea pe care-o cumpara diversi. Si in Romania se vinde si se cumpara publicitate, si anume, in trei feluri. In primul rind, o firma afiliata politic cumpara publicitate ca un mod ascuns de-a sustine un partid politic. In al doilea rind, o persoana corupta dintr-o firma suficient de mare cumpara publicitate ca un mod de-a sifona fonduri, primind pentru asta un kick-back. In al treilea rind, un escroc vinde publicitate imaginara unui cumparator naiv.

Astea sunt cele trei cai prin care se finanteaza un site de continut in Romania, si-s toate trei paraeconomice. Datorita apasarii lor, canalul economic - in care, reamintim pentru cititorii locali - un agent economic cumpara publicitate pentru beneficiile pe care aceasta i le chiar aduce e complet blocat, ca nu mai merita urmarit (tot asa cum intr-un stat in care se dau zece mii de dolari pe luna ca "ajutor de somaj" e cam greu sa gasesti muncitori pentru economia reala - "nu se merita sa muncim, domnule").

Oricit de serios ar fi el, un antreprenor care n-are suficienti bani cit nu ca sa nu depinda de piata, ci sa-si poata permite sa puna el toata piata in genunchi (si vorbesc foarte literal, veti fi silit sa ingenunchiati, cu forta, si sa umiliti pe absolut toata lumea pentru a avea succes) n-are nici un fel de sanse. Mai devreme sau mai tirziu tot se va adapta sistemului, si odata cu asta adio antreprenoriat. Sigur, e posibil sa faca ceva bani vinzindu-se pe directia asta, asa cum e posibil sa aghete o slujba onorabila daca se lasa corupt de lipsa de etica a muncii a romanilor. Totusi, ambele aceste variante ies cu totul din cadrul discutiei noastre : noi nu discutam aici curvia ca ocupatie, ci antreprenoriatul. Diferenta intre cele doua e marcata : curva face bani adaptindu-se la lume, antreprenorul face bani schimbind lumea.

Sigur, se vor schimba lucrurile si aici, sau mai propriu spus vor ajunge lucrurile la standarde si-aici, ca de schimbat se schimba deja. Undeva in vreo zece-douazeci de ani diferenta dintre Zona II si III nu va mai prea conta. Copiii care-s acum in liceu nu au probabil a-si bate capul cine stie ce cu povestile astea, inca.

Dar daca aveti douazeci si ceva, treizeci si un pic si va intereseaza problema, discutia-i mai sus. Restu-i gargara, tot ce credeti, ati auzit ori va inchipuiti dumneavoastra pe tema-i gargara. Discutia-i dinsus.

PS. Pe linga cele notate aici, despre care stiu cite ceva, mai exista un tarm misterios, despre care nu stiu aproape nimic : Asia. E perfect posibil sa existe varianta laterala a evadarii-n China, probabil implementabila cam tot pe coordonatele discutate apropo de Zona I, cu diferenta ca riscurile administrative sunt mai mici (nu cred sa va aresteze chinezii, ori sa va refuze viza), dar riscurile operationale mai mari (mniezo stie ce-i acolo). Daca stiti chineza (sau inca si mai bine, daca aveti o iubita care-i chinezoaica si va propune sa mergeti in China sa faceti de-astea, da' iubita-iubita, suflete pereche, alea) poate merita incercat. E, pina la urma, o aventura, de-aia-i zice antreprenoriat.

---------
* GeCad, care intentiona sa faca oarece CAD, da' a sfirsit facind RAV Antivirus de prin '94 incolo, si-a fost vinduta catre Microsoft in 2003 pe niste bani onorabili. Nu multi, dar onorabili.

** Apropo de care chestie, Paul Graham e lectura obligatorie pentru oricine se crede interesat de antreprenoriat in tech. Bonus.

*** Pentru ca in Romania nimeni nu stie ce-i ala leverage. Inca.

**** In ce priveste afacerile in general, a fi roman este un dezavantaj. In ce priveste antreprenoriatul de tech, a fi roman este un dezavantaj inca si mai mare. Chestiile astea nu-s opinii, nu-s pareri, nu-s discutabile. Sunt fapte, de aceeasi tarie ca si gravitatia : cine arunca caramizi drept in sus va avea cucuie in cap.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

40 Responses

  1. Eu cred ca mai degraba problema e ca nu prea mai exista idei care sa faca 2 bani. Mare diferenta intre a lucra la un sef si-a arde bani de VC nu prea mi se pare, poate in afara de faptul ca arsul de bani e platit mai bine.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 June 2011

    Tu esti invidios pe succesul twitter ?

  3. Pai twitter e o idee foarte buna, doar ca nu creeaza bani decat daca il inchid de tot si taxeaza la sange, doar ca atunci deja se sictireste lumea de el si cauta altceva.

  4. tl;dr imbarligatura de cuvinte cu multe linkuri -> consum credite => $$$ MP jew

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 June 2011

    @gheorghe Io stiu mei ? Poate ca or face ceva cu advertisingu' pina la urma. Vedem, de-aia-i frumos capitalismu', ne face lumea cercetarea pe banii lor.

    @Critic Pai nefiind astea probleme pentru aia de doispce anisori, e normal sa nici nu-i intereseze. Perfect design!

  6. mmm, obvious troll is obvious, nu toata lumea a fost in US si nu poate spune ca da, wow, cea mai tare tara de pe lume.

    eu nu vad ce antreprenoriat. defapt s21 a ajuns culmea prin democratie si capitalism ce cautau totalitaristii in in secolul trecut, si anume muncitorii in serie.

    acuma se scot pe banda cretini inutili, consumatori in masa, care ar munci orice pentru un pahar de cola.

    se poarta multinationale care se transmit cum ar fi de la tata la fiu gen mosie, iar restul, cei care muncesc pentru afacere sunt in serie si prost specializati. unul baga surubul, altul da cu cheia, altul spala, altul ambaleaza si tot asa.

    muncesc repetitiv acelasi lucru, simplu de facut si simplu de platit.

    functioneaza in orice domeniu, chiar si birouri-it. numai e vremea aia cu desk-ul tau si cheie, acuma sunt niste cacaturi separate prin plastic intro sala enorma cu vreo 50-100, unde mail-urile si bazele de date circula din pc in pc, precum hartiile din masa in masa.

    e mult mai simplu sa fii angajat undeva decat sa angajezi tu cu afacerea ta, neavand fonduri. asta cu pensiile de holocaust s-a terminat, casa regala a mancat-o dictatura, tactu a vandut pamantul ca sa se mute la oras de 50 de ani, nu ai de unde suge bani. asa ca ori te angajezi la o firma, ori plm sa fie careva din familia ta boss la multinationala.

    ca asa in rest cel mai antreprenor lvl max ar veni a fi gigel cu buticul din fata blocului, ca ala nu prea are cine stie ce competenta la vandut seminte si cola, ca alea se vand oricum.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 June 2011

    Nu-i vorba de cea mai tare tara din lume buei. E vorba ca daca vrei sa lansezi rachete tre' sa stai in Cape Canaveral, ca vrei ca nu vrei, si daca vrei sa lansezi companii de tech tre' sa stai in Silicon Valley. Ca vrei, ca nu vrei.

    In rest n-am prea inteles carui film ii faci tu rezumatu' acolo, da' nu pare prea interesant.

  8. Asta cu Silicon Valley nu prea-mi vine s-o cred. Deci daca eu am o idee absolut geniala, care va face garantat milioane, n-o sa-mi dea nimeni bani decat daca ma mut in cacatul lor de oras?

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 June 2011

    Exact.

    Trecind usor peste faptul ca nu poti sa ai o idee geniala decit in cacatul lor de.. ma rog, vale, ca nu-i exact un oras.

  10. Marele avantaj al antreprenoriatului e ca te ajuta sa pierzi bani si timp, rapid. Marele avantaj al prostilor e ca in general, dupa 2-3 ratari, o lasa balta.

  11. Mișto articol. Fain. Deci șansa ar fi o chestie solidă în .ro

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 June 2011

    @krossfire Pai timpul nu-l poti pierde mai repede decit oricine altcineva.

    E neclar cu banii, cred ca pitipoanca medie are burnrate mai serios decit o trupa de copchii "delicati si sensibili", ahtiati dupa gadgeturi. Eventual daca nu esti multumit o duci pina-n Viena si-o lasi acolo un weekend cu niste carti de credit bine alese. Garantat "omu' de afaceri" de productie locala, un Gigi B, un Tintareanu, un etc e mult mai capabil sa piarda bani-viteza decit cele doua categorii impreuna.

    Eu estimez asa ochiometric ca daca aduni o trupa de sase pustani de-astia famelici si-i pui la internet, in timp ce patru gagici cu posete si tite mari iau la rind Zarile ai sanse bune sa cheltui in fiecare doua-sase saptamini cam cit poate sparge un burtos echipat cu SUV si telefon.

    Cit despre prosti, exista prosti destepti si prosti prosti. Astia din urma n-o lasa balta, ca n-au cum si de ce.

    @f Mersi. N-am priceput ultima propozitie.

  13. pai nimica mai mult decat o recapitulare a ceea ce ai expus pt zona 3

  14. n-o sa-mi dea nimeni bani decat daca ma mut in cacatul lor de oras?

    pai nu si-ar pierde ei valoarea comerciala? la cati bani vand mp de teren, inchiriaza cladiri, investitii si etc.

    tu ai idea, ei au banii -> tu ai bani, ei profit si investii + continuitate.

    werks.

  15. @Critic Deci tu zici ca VCii imi dau mie bani sa-i ard in orasul lor si de fapt ei sunt si moguli in imobiliare si ei imi dau mie bani ca apoi eu sa le dau o parte din bani inapoi? Reformuland, ei si-au facut niste proprietati si sunt propii lor clienti? Nu prea are sens.

    Mai mult sens ar avea sa-mi dea mie niste bani sa-mi cumpar hosting si salarii obscene pentru mine si pentru cativa si sa stau in Rm. Valcea sau alt oras mai obosit unde e chiria mai ieftina si sa fac acelasi cacat redundant si overrated pe care l-as fi facut in Silicon Valley.

  16. iei iti da banii da' start , ss. , si cand tu faci profit s.s.s.s.s.s.s.s.s.s.s.s.s.s.s ia si ei o bucatica ca iei ti-a dat startul, lol.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Monday, 27 June 2011

    @gheorghe Mnu, de fapt ce zice el e chiar corect, asa si functioneaza, doar ca vazut din satelit. Da' de corect e corect.

  18. mmm, y u all so jelly?!

  19. Hai sa vina IPO-ul facebook, si vedem atunci cat de bine werks.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Monday, 27 June 2011

    Si zici ca nu cumpara nimeni fb ?

    Io-ti reamintesc numa' cu cit s-o vindut MySpace, cind s-o vindut. Miliardu' si.

  21. Parerea mea de naiv scapat din portbagaj :)

    Orice antreprenor care urmareste ca singur tzel, sa se imbogateasca financiar, va esua. (exceptiile sint putine, si fie norocoase, fie au un atu forte).

    Telul principal este sa aduci valoare. Daca creezi valoare (fara sa distrugi valoare de altundeva), garantat vei primi inapoi de la societate.

    O problema este efortul sustinut care trebuie depus. Orice antreprenor care nu face ceva care il pasioneaza cu adevarat (la nivel visceral), o sa esueze sau o sa aiba un succes ne-decisiv. (exceptiile sint putine, si chiar in cazul exceptiilor, de multe ori pasiunea este insusi procesul de facut bani: managementul de oameni, strategia firmei, etc).

    Competenta si norocul si le face fiecare cu mina lui.

    Problema adevarata sint zonele, si nu am foarte mult de adaugat la ce zici mai sus. Atita timp cit in Romania, atitudinea societatii este de "neincredere" in aptitudinile si moralitatea individului, de la scoala si pina la batrinetze, nu vad cum o sa se schimbe lucrurile. Fiecare tre sa devina Uri Geller.

    Ce-as face eu ca sa accelerez procesul: mutat capitala la Brasov, filtrat candidatii la guvernare (toti!), pe baza de IQ (fara sa sar calul), experienta si alte considerente morale, pe linge cele politice (dar votati tot democratic). Schimbat radical programul scolar inainte de orisice. Schimbat radical sistemul juridic, urmatorul punct. In cel mult citeva decenii am avea Sillicon Valley-ul nostru.

    Disclaimer: nu sint in Ro, poate lucrurile s-au imbunatatit semnificativ. De-aici se vede un peisaj foarte mixed: vesti bune si vesti rele intr-o egala masura.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Monday, 27 June 2011

    Orice antreprenor care urmareste ca singur tzel, sa se imbogateasca financiar, va esua. (exceptiile sint putine, si fie norocoase, fie au un atu forte).

    Telul principal este sa aduci valoare. Daca creezi valoare (fara sa distrugi valoare de altundeva), garantat vei primi inapoi de la societate.

    Sa scriem cu litere de foc.

    Nu cred ca se pune problema de "SV nostru". In sprijin aduc tot Paul Graham. Eventual si bonus.

  23. @Mircea Popescu Aminteste-mi cu cat s-a vandut linkedin si cat mai valoreaza acum, sau si myspace... dar cat mai valoreaza acum? Ce au castigat aia care le-au cumparat? Au dat miliarde pe un sloboz cu google ads in el.

  24. a cumparat cineva linkedin, cand? acolo sunt numai labari oracle, cisco si etc. retarzi care sunt prea putori sa mearga din firma in firma cu un cv frumos de mana si fac unul in 2 secunde pe java applet ceva.

    myspace numai era o afacere rentabila de cand cu hi5, ulterior orkut si etc, si a mai venit si facebook, da' s-au incapatat.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Monday, 27 June 2011

    @gheorghe Pai problema nu-i "cit mai valoreaza acum", ca tu ai zis "vedem IPO".

  26. http://en.wikipedia.org/wiki/Reid_Hoffman jew. nuff said.

    http://www.renaissancecapital.com/ipohome/news/LinkedIn-prices-IPO-at-$45-high-end-of-revised-range-9638.html

  27. @Mircea Popscu Pai si cat de important e evenimentul in care niste oameni arunca niste bani in buda si trag apa? Eu zic vedem IPO in sensul de "vedem cum arunca niste oameni banii la gunoi si radem", ca e mai greu sa faci profit din google ads ca sa le platesti saracilor actionari dividende.

  28. @gheorghe relativ la ideea geniala: idei geniale sint foarte multe. Un ordin de marime mai multe decit probleme care trebuie rezolvate (si sint multe probleme care trebuie rezolvate). Drumul de la ideea geniala (necacata si neredundanta) si pina la produsul final, aia e cheia.

    In ce priveste contraptiile astea pe jumatate inutile, gen LinkedIn, Facebook, etc, tin sa re-amintesc ca si calculatoarele personale pareau a fi o contraptie ciudata si foarte inutila, cind au fost prima oara vindute de Apple. Cuiva care nu cunostea viziunea completa din spatele lor. Care viziune uneori se implineste, alteori nu.

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Monday, 27 June 2011

    Buei cu risu' asta stii cum e, cica erau odata la un chef monstru trei tocilare care sedeau intr-un colt si birfeau petrecaretii. Care era urit, care era prost, care era grasa, beata, etc scl.

    Chestia-i ca la chefu' ala toata lumea s-o futut, unii si de cite cinci-sase ori. Mai putin astea trei.

  30. n-au vrut trilema premium sau cum/de ce? :}

  31. @Critic Si? Nu e de parca se poate retrage si sa stea toata viata cu jacuzzi-ul plin de cocaina. Acum tre sa stea si sa stoarca bani dintr-un cacat de site ca sa le dea actionarilor :) Si cand o sa se termine acele milioane o sa o ia la mu3.

  32. capitalism werks, always.

  33. @Tony Da, sunt extrem de multe probleme de rezolvat, dar majoritatea nu sunt viabile din punct de vedere economic. Sigur, si facebook si twitter sunt dragute, dar nu sunt viabile din punct de vedere economic.

    Mai succint, tre sa gasesti probleme care trebuiesc rezolvate si exista oameni dispusi sa plateasca ca ele sa fie rezolvate.

    @Mircea Popescu Pai si ce-ai vrea, sa ma duc la aia in timp ce se fut si sa-i bat pe spate sa-i felicit? :))

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Monday, 27 June 2011

    @Critic U jolly ?

    @horhe Mei, la orgie daca ti se-aude vocea inseamna ca you're doing it wrong, ma-ntelegi tu ? Pune gura.

    PS. Asta inseamna "sa rezolvi" : sa gasesti solutii viabile economic.

  35. Pai singurul mod in care facebook si twitter ar fi viabile din punct de vedere economic ar fi daca ar fi moca si fara aduri si fara sa-ti vanda date personale. Deci trebuie sa le faci cumva sa mearga singure :))

    Daca cele mai capabile minti ale planetei fac un cacat pe bat in momentul de fata, cum as putea eu sa fac ceva mai bun? Macar nefacand nimic nu ma stresez.

  36. cine e giolly asta fratele meu, btw.

  37. @MP relativ la SV: ramin convins ca se poate face in Romania. De acord ca ar fi pe o reteta diferita, noi nu avem oameni bogati si educati, nu destui, si nu cu cultura potrivita. Dar restul il avem, sau il putem forma relativ repede.

    Oameni cu cap care sa aloce fondurile, se formeaza mult mai greu, dar daca scoala...

    E facubil. Genele/memele necesare sint foarte prezente. Tre filtrate si ridicate din gunoiul general.

  38. Mircea Popescu`s avatar
    38
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 28 June 2011

    Da' vreau cu citat, mei Tony, ca sa fii eliminat. Deci :

    I think you only need two kinds of people to create a technology hub: rich people and nerds. They're the limiting reagents in the reaction that produces startups, because they're the only ones present when startups get started. Everyone else will move.

    Observation bears this out: within the US, towns have become startup hubs if and only if they have both rich people and nerds. Few startups happen in Miami, for example, because although it's full of rich people, it has few nerds. It's not the kind of place nerds like.

    Whereas Pittsburgh has the opposite problem: plenty of nerds, but no rich people. The top US Computer Science departments are said to be MIT, Stanford, Berkeley, and Carnegie-Mellon. MIT yielded Route 128. Stanford and Berkeley yielded Silicon Valley. But Carnegie-Mellon? The record skips at that point. Lower down the list, the University of Washington yielded a high-tech community in Seattle, and the University of Texas at Austin yielded one in Austin. But what happened in Pittsburgh? And in Ithaca, home of Cornell, which is also high on the list?

    I grew up in Pittsburgh and went to college at Cornell, so I can answer for both. The weather is terrible, particularly in winter, and there's no interesting old city to make up for it, as there is in Boston. Rich people don't want to live in Pittsburgh or Ithaca. So while there are plenty of hackers who could start startups, there's no one to invest in them.

    [...]

    Do you really need the rich people? Wouldn't it work to have the government invest in the nerds? No, it would not. Startup investors are a distinct type of rich people. They tend to have a lot of experience themselves in the technology business. This (a) helps them pick the right startups, and (b) means they can supply advice and connections as well as money. And the fact that they have a personal stake in the outcome makes them really pay attention.

    Bureaucrats by their nature are the exact opposite sort of people from startup investors. The idea of them making startup investments is comic. It would be like mathematicians running Vogue-- or perhaps more accurately, Vogue editors running a math journal.

    Though indeed, most things bureaucrats do, they do badly. We just don't notice usually, because they only have to compete against other bureaucrats. But as startup investors they'd have to compete against pros with a great deal more experience and motivation.

    Even corporations that have in-house VC groups generally forbid them to make their own investment decisions. Most are only allowed to invest in deals where some reputable private VC firm is willing to act as lead investor.

    [...]

    If you go to see Silicon Valley, what you'll see are buildings. But it's the people that make it Silicon Valley, not the buildings. I read occasionally about attempts to set up "technology parks" in other places, as if the active ingredient of Silicon Valley were the office space. An article about Sophia Antipolis bragged that companies there included Cisco, Compaq, IBM, NCR, and Nortel. Don't the French realize these aren't startups?

    Nu este facubil, nici macar teoretic. Oamenii bogati de la noi construiesc Turnul Eiffel in Slobozia, si imperii de mucava a la zona imobiliara Pipera. Oamenii mai rasariti iau BMW-uri in leasing. Si plajmi. Ca asa arata mai bine o garsoniera de cutie de chibrite de-aia comunista, inconjurata-n plajmi si beemvee.

    Problema nu-i ca n-avem nerzi. Aia avem, am avea, partea aia e ok. Problema-i ca suntem hapt in Pittsburg, cei mai bogati romani sunt niste sarantoci, si mai grav, sunt niste sarantoci prosti si jegosi.

    Si gata.

  1. [...] Romanii fata cu antreprenoriatul [...]

  2. [...] sa zic eu. [↩]Si apropo de care chestie, cind vre-un putulache anonim cu impresii de antreprenor o ia in gura pe aia cu "nu se poate", "nu sunt perspective", "nu ni se deie"... hai sa va zic o [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.