Romania fata cu energia

Tuesday, 21 June, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Doua considerente globale. In primul rind, problemele din Japonia :

The nuclear safety agency now says 770,000 terabecquerels escaped into the atmosphere following the 11 March disaster - more than double its earlier estimate of 370,000 terabecquerels.

Although the amount is just 15% of the total released at Chernobyl in Ukraine in 1986 - the world's worst nuclear disaster - it suggests the contamination of the area around the plant is worse than first thought.

The report also confirms that three reactors went into meltdown earlier than previously thought when the earthquake and tsunami knocked out cooling systems and back-ups.

Earlier, Nisa said that in reactor No 1, molten nuclear fuel dropped to the bottom of the pressure vessel within five hours of the quake - 10 hours earlier than initially estimated by operator Tepco.

The safety agency also said a meltdown damaged the No 2 reactor after 80 hours, and the No 3 reactor after 79 hours of the twin natural disasters.

via BBC

Deci, scapari in mediu semnificativ mai insemnate decit se estimase (si decit imi imaginam eu in Martie), trei reactoare topite, un dezastru de proportii. Daca mai adaugam si problemele recente din Omaha*, dintr-o data reactia nemtilor pare de inteles.

Bundeskanzlerin Angela Merkel hat im Bundestag das Ende der Atomenergie in Deutschland zur nationalen Aufgabe erklärt. "Wir können als erstes Industrieland der Welt die Wende zum Zukunftsstrom schaffen", sagte die CDU-Politikerin in ihrer Regierungserklärung. Die Energiewende hin zu mehr Ökostrom sei nur möglich, wenn Bürger und Parteien mitziehen. "Erreichen können wir diese Ziele nur durch einen tiefgreifenden Umbau unserer Energieversorgung", sagte Merkel. Deutschland steige nicht einfach nur aus der Kernenergie aus, "sondern wir schaffen die Voraussetzungen für die Energieversorgung von morgen."

via Die Zeit

Dupa ce prelungise durata de viata a reactoarelor nemtesti, coalitia Angelai Merkel si-a schimbat cu 180 de grade pozitia, hotarindu-se sa renunte la toate cele 17 reactoare pina in 2022.

Evenimentele astea ne prind pe noi intr-o pozitie destul de buna. Destinul Romaniei a fost legat de problemele energiei de la Revolutie incoace, chit ca aproape nimeni nu stie cam care-i secretul sustinerii politice acordata de Franta, de exemplu, sau care-i importanta politicilor pe tema implementate in principal de Basescu**. Chestiile astea nu se discuta pe la noi mai ales pentru ca intr-o tara in care toata lumea "stie mai bine" nimeni n-are habar de absolut nimic.

Se intimpla ca Romania este exportator net de energie electrica, de ani de zile nu asa (aveti aici situatia sistemului national, se actualizeaza la moment), se intimpla ca noi producem energie de inalta tehnologie (adica atomica, solara si eoliana), spre deosebire de rusi de exemplu (petrol, gaze, alea), se intimpla ca avem perspective.

Evolutiile recente ne avantajeaza semnificativ, ramine sa vedem in ce masura vom reusi sa folosim oportunitatea respectiva. Totusi, nu-i prima oara cind Romania are dreptate, si spre disperarea ipocritilor mai inconstienti sau mai interesati, progresele-s clare si vizibile : iata ca am trecut de la o industrie rau dimensionata si economic inutila la a produce chestii care se vind chiar bine, si-a ne dezvolta taman in cresterea cererii externe.

Cu alte cuvinte, suntem aliniati la start cam in pole-position, si nici macar nu-i prima oara. Sa se noteze.

---------
* V-as da o sursa, da' intre media de partid si de stat din SU, in care n-am absolut nici o incredere, si diverse dubiosenii sponsorizate aparent de Russia, in care n-am nici atita incredere, nu am ce folosi. Povestea pe scurt e ca o centrala nucleara fu surprinsa de-o indundatie, da' intrucit se cladisera special diguri nu sunt probleme. Sau dimpotriva, sunt probleme da' nu se vad, pentru ca apa riului raceste miezurile nucleare la ora actuala. Nu e clar.

** Ori pentru ca n-o fost cine, ori pentru ca s-o bagat el unde nu era cazul - cele doua variante sunt discutabile, dar numai de catre oameni care inteleg corect cam care-s problemele si care-s perspectivele, iara nu de catre politruci si cititori de prompter.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

20 Responses

  1. Mihai B`s avatar
    1
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 21 June 2011

    asa, si? ce propui, pt a fabrica energie iti trebuie parai, iara' daca ai parai, sa zicem cumva ca ne-am unii, noi vreo cativa multi, iti mai tre' aprobari de la blaga, videanu, etc. ne ajuti tu sa le obtinem? :D

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 21 June 2011

    Ne-am uni, buei.

    Si mi se pare ca este ceva program de instalat celule fotoelectrice pe coperis, pentru public, daca ai coperis, cu fonduri jumatate' de la stat sau asa ceva.

    Pina la urma, n-am inteles unde se zice ca problemele astea sunt sau ar trebui sa fie la nivelul a "vreo citiva multi". Ce urmeaza, sa se uneasca citiva multi sa-si faca uzina de material rulant, intreprindere de transport pe cai ferate scl ? Anarhosindicalismu' merge in vise, in teorie si pe hirtii, in rest e asa, fis.

  3. Mihai B`s avatar
    3
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 21 June 2011

    da, uni este, typo... de ce esti hater? :D

    este si programelul acela, doar ca e o marja fixa pe care ti-o acorda, nu mai stiu fix cat, dar parca nu trece de 1000 de euro. si aia pe fotovoltaice este parca la ora aceasta cea mai ineficienta.

    3. mno bine, mno... dar cine zice ca pe tine te citesc aia care nu ar trebui sa se uneasca si sa revolve cursa la nivelul celor multi? sau ai scris acest text ca si agenda? de maine te bagi cu afaceri pe piata productiei de energie in ro? :)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 21 June 2011

    Pai am scris pentru ca asa este. Ce-a mai fi... stii tu vorba aia, o gura de cafea si-om mai vedea.

  5. germania cam suge la basina ruseasca...

  6. tocmai a dublat petrom puterea de la centrala de la cernavoda cu o noua centrala pe gaz (de sonda ?) la petrobrazi parca. Daca Cernavoda avea vreo 10-20% din productia nationala imi pare ca partea disponibila pentru export va creste brusc in lunile ce vin.

    Eolian avem mai ales proiecte. in practica puterea instalata e mica

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 21 June 2011

    @Dr.A Cernavoda scoate cam 1300-1400 MWh dintr-un total de 6-7000. Deci vorbim de 20% si chiar peste.

    Productia se va mari pe toate laturile, din ce-am inteles se lucreaza plenar & multilateral dezvoltat, si foto si eolian si gaz si tatatat. Plus ca am ramas intr-o pozitie ingrozitor de buna pentru negociat inca doua-trei grupuri la Cernavoda, dat fiind ca suntem printre putinii cumparatori ramasi potential in schema.

    Stam bine, tot ce mai lipseste acuma e sa puste ceva ca sa fie treaba oabla. Trompi apara si pazeste.

  8. Cand te gandesti ca cele doua centrale de la Fukushima produceau cu 50% mai multa energie decat consuma toata Romania ...
    Ce e de observat e ca Cernavoda e unul dintr-o mana de reactoare de generatia III. Restul sunt I ca fukushima sau II ...

  9. e ca la noi totalitarismul a cazut cam tarziu, nu punea nimeni problema de mare consum de energie si dintr-o data au lovit electrocasnicele si pc-urile piata.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 21 June 2011

    @Dr.A Dap, e important ca ale noastre sunt foarte noi.

    Pe de alta parte, hai sa nu vorbim povesti, Fukushima facea zece mii, e drept, dar intr-o tara de 130 de milioane cu PIB pe cap de 50,000. In Romania, de cinci-sase ori mai putini oameni, de douazeci de ori mai putin PIB pe cap... dintr-o data impactul unui Cernavoda iese mult in fata.

    @Critic Vorbesti povesti, problema consumului de energie a fost cea mai acuta problema a regimului comunist, odata cu evacuarea rusilor si incheierea alfabetizarii.

  11. Critic`s avatar
    11
    Critic 
    Tuesday, 21 June 2011

    las' ba ca nu aveai tu atuncea jde mii de masini de spalat si servere. oricum era curentul cu portia.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 June 2011

    Cit 8% din energia electrica e consumat de Alro Slatina buei ? Cit consuma actualul Sidex pe vremea cind functiona la 105% capacitate ca sa produca otel pentru vagoane, constructii civile, turbine de hidrocentrala, vapoarele de le-o vindut Base scl ? Cit consuma Resita, cit consuma etc o intreaga lista ?

    Consumatorii casnici sunt fix pielea. Gindeste logic, tu daca dai 1000 de lei pe luna pe curent electric ti se pare ca e imens. Da' "tu" ala inseamna o casa, deci in medie 3 persoane, si mia aia de lei inseamna vreo 3-4MW. Cum o luna are nu mai putin de 720 de ore, rezulta ca per capita consumul "imens" inseamna vreo 1-2kWh putere instalata. In realitate romanul mediu consuma ceva in jur de 0,03-0,1 asa.

    Fa acuma inmultirea 23,000,000 x 0,03-0,1kWh si vezi ca-ti da undeva la 1-2GWh, adica un fel de-un sfert. Asa, cifre rotunde discutind.

  13. Hm, citeva probleme vad.

    Prima, Romania este net exportator de energie electrica, dar, cum sta cu energia totala consumata ? (ca sa nu ma bag in balanta generala a materiilor prime / produselor finite)

    (fast forward 10 de ani de acum, benzina sa zicem de 5 ori mai scumpa, automobile din ce in ce mai multe pe gaz & electric, mai sintem net exportatori?)

    A doua, o mare parte din Europa a luat decizia incorecta (parerea mea) relativ la energia nucleara. *Romania face parte din Europa*. Ergo, Romania va avea si ea de suferit de pe urma subjugarii energetice a Europei. (desi, ma astept ca decizia va fi rasturnata in citiva ani).

    In rest, sa traiasca inginerii de la Cernavoda, si la mai mare! (si pe cind una cu fuziune?)

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 June 2011

    Pai viitorul e o problema complicata. Eu de exemplu cred ca viitorul arata cam asa : sub 10% din populatie are masini personale in proprietate, intre 80 si 90% din transporturile de marfuri si persoane se realizeaza pe calea ferata, pe baza de energie electrica. Hidrocarburile sunt cam cu un ordin de marime mai scumpe si se folosesc preponderent in chimia industriala. Intr-un asa un viitor vom sta mai bine decit vasta majoritate a celorlalte state.

    Intr-un alt viitor... pai... depinde. Noi suntem una dintre tarile bogate ca resurse energetice, avem mult hidro destul de corect exploatat, avem rezerve de combustibili fosili destul de insemnate, toate tipurile, avem si ceva uraniu... Romania sta de fapt bine, in primii 5-10% din tari, sau in primii 2-5% dupa populatie.

    Nu cred ca intelegi corect jocul subtil pe care-l face echipa Basescu-Isarescu. Noi nu am trecut la euro de exemplu, ceea ce ne-a protejat intr-o uriasa masura de problemele sistematice pe care celelalte tari satelit (Irlanda, Portugalia, Grecia, Italia scl) le sufera pe propria piele. Strategia noastra energetica e perfect independenta de ideile germanilor pe tema, de alt exemplu, uita-te prin link-urile date in articol ca se fac trimiteri acolo la concret. Practic vorbind Romania va avea de cistigat, mai putin per total decit Russia, dar mai mult per unitate de pe urma zisei subjugari.

    Singura problema serioasa e daca pusca ceva. Altfel, la nivel de strategie stam chiar bine.

  15. http://www.dilemaveche.ro/sectiune/stiinta-tehnologie/articol/magurele-centrul-europei-domeniul-laserului

    vreo legătură cu cele de mai sus?

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 June 2011

    Pai cam da.

  17. @MP Cunosc un portofoliu care e in mare parte de acord cu viitorul cum il descrii tu acolo

    Ca sa insist un pic asupra aspectului: Romania e net importatoare de energie, in proportie de 34% in 2005. (conform: http://ro.wikipedia.org/wiki/Industria_energetic%C4%83_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia)

    In ce priveste Europa, independenta monetara si politica e una, fluxul de bani (si implicit de energie) din UE e alta. De exemplu, oare cum ar arata economia Romaniei, daca am taia la jumatate exporturile in UE, si banii de la "capsunari".

    Apropo de ce zice daimon, eu cred ca singurul capital de lunga durata a Romaniei, sint creierele. Asa sinistrate si prost crescute si multe fugite afara cum sint ele, daca le-am pune la treaba, si am reusi sa renastem efortul stiintific in Romania, cred ca am reusi multe.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 June 2011

    Apropo de ultima chestie, vezi de exemplu comentariul lui dAImon dinsus, de la #15.

    Apropo de prima chestie, cred ca faci o confuzie intre potential si actualizarile lui in situatii concrete. De exemplu, sa zicem ca eu am o livada cu cinci sute de nuci batrini. Aceasta livada imi ingaduie mie niste chestii : pot taia cinci sute de nuci, rezultind la vreo medie doua mii de metri steri de lemn de nuc. Sau pot culege cinci sute de nuci, rezultind spre douasutecincizeci de tone de nuci.

    Daca eu am cumparat 75% din nucile pe care le-am consumat in luna August pe piata libera nu rezulta de-aici neaparat vre-o concluzie despre livada mea de nuci. Poate fi ca nucile pe piata erau suficient de ieftine, de exemplu.

    Cu alte cuvinte, cei care n-au cumpara pentru ca n-au incotro. Cei ce au cumpara pentru ca asa vor ei. Si americanii cumpara petrol la greu.

  1. [...] Romania fata cu energia [...]

  2. [...] ca rezultat al nenorocirii de la Fukushima, si ca tot am scris eu intr-un sens pozitiv apropo de dezvoltarea sectorului in Romania, e probabil cazul sa zicem doua vorbe in principiu pe [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.