Problema cu ciupeala, sau de ce-s prosti romanii

Wednesday, 15 June, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am scris si-o fabula pe tema, da' sa scriem si clar si lamurit, poate ajuta la ceva, cine stie.

Deci, Romania e ineficienta. Asta inseamna doua chestii principale. In primul rind, ca e incapabila sa absoarba investitii. In al doilea rind, ca e incapabila sa faca mare lucru cu investitiile pe care reuseste cumva sa le absoarba. De exemplu, daca se pune problema sa cumparam lapte, dintr-un euro cumparam un litru si un sfert in Franta si trei sferturi de litru in Romania. Aceeasi investitie ne aduce cu 40% mai putin. Ce reprezinta acel 40% ? E taxa pe ineficienta. De alt exemplu, din acelasi miliard de euro se construiesc in Germania cam de trei ori mai multi kilometri de autostrada (toate celelalte considerente fiind egale). Ce reprezinta acea diferenta, de 66% intre kilometrul romanesc si cei trei kilometri nemtesti ? Pai... e taxa pe ineficienta.

Precum observati, taxa pe ineficienta creste cu cit procesele in discutie sunt mai complexe. La o chestie relativ simpla, precum "cumparat lapte" ele sunt uriase, 40% vine de doua ori mai mult decit VAT-ul local. La o chestie relativ complexa, precum "construit drum" ele sunt imense, 66% vine de trei ori VAT-ul local. La o chestie cu adevarat complexa, precum "construit statiune turistica" taxa pe ineficienta este fara probleme 99.x%, atit de mare incit nu se mai pune problema de-a chiar incerca chestia in discutie.

Deci, dragi concetateni, cind va intrebati de ce cistigati 600 de lei pe luna, in timp ce neamtul cistiga 600 de euro pe saptamina, "pe aceeasi munca", trebuie sa intelegeti un lucru simplu : dumneavoastra cistigati in fiecare luna exact aceiasi bani pe aceeasi munca. Doar ca neamtul plateste o taxa pe ineficienta de citeva procente, iar dumneavoastra platiti o taxa pe ineficienta de sapte, opt sau chiar nouazeci la suta. Si ceva. Minim.

Cind va intrebati de ce "lucrurile sunt cum sunt", raspunsul nu are a veni de la "guvernanti", "politicieni", "impozite" si alte gogorite. Problemele economice ale Romaniei sunt absolut una singura : taxa pe ineficienta.

Totusi, cum apare aceasta taxa pe ineficienta ? Cine a introdus-o ? Cine o enforseaza ? Cine-a votat-o dom'le, sa-i spargem geamurile fraierului!

Ei bine... natura a introdus-o, pentru ca taxa pe ineficienta e de fapt echivalentul matematic al sportului national favorit al romanilor : ciupeala.

Nu stiu daca v-ati prins, da' orice actiune are intotdeauna si fara exceptii si o reactiune. Astfel, daca tragi un sut mingii de zboara si mingea-ti trage tie un sut de-aceeasi forta. De-aia nu-i bine sa joci fotbal descult. Iar cind ciupesti ceva, cu necesitate cineva, undeva, va fi ciupit. Nu mi-e clar daca se intelege acest profund concept filosofic asa, din prima. Sa repetam : ori-de-cite-ori tu ghe-or-ghe ciu-pe-sti pe ci-ne-va, ci-ne-va tre' sa fie ciu-pit!

Daca intr-o populatie de douaji de milioane de tolomaci toata lumea se preocupa cu a ciupi, rezultatul net este... noa da' tineti-va respiratia sa nu cumva sa va inecati din soc... resultatul este... caaaaa... fiecare va fi ciupit de douazeci de milioane de ori. PE ZI!

E clar ? Se intelege ? Deci, tu Gheorghe, taximetrist, il ciupesti pe un fraier de la aeroport. Faci cit ii fi facind, o mie de lei. Ala care iti vinde tie uleiul te ciupeste si el. Profesoara de la scoala unde iti trimiti copilu' te ciupeste si ea. Vinzatoarea de la colt te ciupeste. Si asa, din ciupitura-n ciupitura ajungi tu sa te rogi de mine.

O economie intemeiata pe ciupeala nu-i cu nimic diferita in functionarea ei de o economie capitalista : oamenii schimba bani pe servicii. Totusi, sub raportul eficientei ciupismul este semnificativ mai putin eficient decit capitalismul, din motivul ce se gaseste expus si-n fabula cu imparatii cei smecheri : se pierde timp, efort si se strica resurse cu ciupitul si masurile anti-ciupit. Toate astea sunt pierderi, si suma lor agregata se redistribuie populatiei sub forma unei... taxe pe ineficienta. De 40, sau 66, sau 99,895%. Cit iese. Poate sa fie si 99,9999985%, cum e prin tarile Africii alea unde se moare de foame in massa, poate fi si de 9x% cum e prin Russia, poate sa fie si de 1%, cum e prin Germania sau pe unde.

Pina la urma, fiecare-si alege in ce tara vrea sa traiasca. Dupa care nu prea are de ce se plinge.

Category: Actiuni si Optiuni
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

  1. Spania si-a facut autostrazi pe bani europeni...In Romania nu se poate...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 15 June 2011

    Soseaua de centura a Timisoarei e tot lipsa. Ca sa nu mai vorbim de autostrazi, chestii complicate.

  3. sunt curios eu de unde ziceti voi ca se scot fondurile astea europene magice.

  4. mmbleah, ciupi-v-as de fund. fundu' sufletului vost' mic si absorbant de lumina

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 15 June 2011

    @Critic In mare masura de la nemti.

    @f Ha ?

    Buei tu tot lasi comentarii criptice de la o vreme, lamureste-ne si pe noi sa te pricepem.

  6. mda, cica o pasarica zice ca-i banca centrala ue in germania si acolo ajung impozite specifice ue impuse tuturor tarilor membre, numite fonduri europene.

    sau ma insel.

    deocamdata asta ar fi si explicatia crizei din romania, ca trebuiesc date niste explicatii de ce nu are romania niste bani pentru etc.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 15 June 2011

    Pai e o explicatie aproximativ la nivelul de intelegere al lui Lotus, asa.

    Du-te si vezi citi bani plateste si citi bani primeste Romania de la UE (eventual ca procent din cit ar putea primi daca n-am avea chiar asa multi lotusi printre noi, care stiu ei mai bine doar ca de fapt nici vorba, si pe urma cind se dovedeste ca nici vorba e "jocuri de cuvinte"), vezi idem Germania si-ti faci o idee.

    Asta daca vrei explicatii reale. Daca vrei explicatii comode, probabil c-o furat Basescu banii sa-i cumpere lui Elena Udrea unitate de propulsie individuala cu cristale Swarovski.

  1. [...] Problema cu ciupeala, sau de ce-s prosti romanii [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.