Pregatiti-va de recesiune

Thursday, 15 September, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ce-ati vazut pina acum e nimic. Hai sa rationam :

Acum niste ani, cind eram si eu copil de scoala, sa nu-ti iei Bac-ul era hmm... degradant, pur si simplu la nivelu' "meri ma de-aici, ca nu-i pentru prostalai", te dadeau fetele afara de la ceaiul dansant. Nu mai erai om, aia era concluzia, ai picat Bac-ul deci nu esti om, sau cu alte cuvinte

Că-z prost l-ai făcut, cucoană! Apoi ăstuia doară numai paie să-i dai să mânce. (Mama lui Popescu plânge), Că-z geaba te mai bocești acuma, nu-l mai dreji. Are să mai steie încă șăpke ani repekinke...

Ti-ai picat bacul deci esti asin, sa ti se dea paie la tain, ma-ntelegeti voi ? Paie!

De-atunci-ncolo sigur ca lucrurile s-au tot degradat, vai ca sarmanii copii, cum nu pot ei sa invete si sa se dea pe mess in acelasi timp, vai ca sarmanii profesori, cum nu pot ei sa faca pe desteptii pe Internet si sa-si ia definitivatu' cu ceva nota omeneasca-n acelasi timp, vai multe toate. Si oricum subiectele erau prea dificile. Cind nici asta n-a mai fost de ajuns, s-a pus lumea pur si simplu pe copiat, si din rau in mai rau se-ajunsese de copchii din clasa a noua isi faceau ei planul ca vor copia la Bac peste patru ani. Deci va dati seama, nu solutie disperata, paleativ de moment, ci cale planificata, aia era evolutia, ca vom copia la Bac. Mbun.

Intr-un final, un ministru mai hotarit a introdus un Bacalaureat nu serios, dar mai serios. Cit de cit. Un Bacalaureat care aproape ca e la nivelul unui minim acceptabil, daca iei peste sapte, sau opt. Si ca rezultat au picat cam jumatate dintre tugulani. Dupa care - ca vedeti ce rau ii soiul omului ? - si-au pus tugulanii speranta-n sesiunea din toamna. Ca sa vezi surpriza, in loc sa fie editia din vara aproape serioasa si cea din toamna batjocoritor de simpla, cum "stiau si se bazau" prostii lumii, tantalai cum soarele n-a mai vazut de secole a fost tocmai dimpotriva : ceva mai aspru in toamna. O idee.

Ca rezultat, exista o suta de mii de tugulani care-si cauta, disperati, de munca. O fata mi-a povestit ieri cum a vazut pe-un stilp "Caut de lucru" si numar de telefon, atit. Fara dume si pretentii. O alta fata mi-a povestit azi dimineata cum s-a intilnit la magazin cu o fata noua, tinara, ca de vreo douazeci de anisori. Care, spre completa ei surpriza, nu vorbea englezeste deloc, si care idem folosea calculatoru' ca sa adune cumparaturi de cinci douazeci cu sapte patruzeci si asa mai departe.

Chestia-i cam asa : suta asta de mii de tugulani care in mod normal mergeau "mai departe", de parca departe si fusesera ei, la "studii", adica distractie prin "centrele universitare" pe banii munciti de parinti, de nu mai aveam eu un' s-arunc un ac la bordel fara sa impung cinci putoi cu impresii.

S-a-ntarcat balaia aia. Asta inseamna, la nivelul economiei reale, un foarte frumos 20`000 x 100`000 = 2 (doua) 000`000`000` (miliarde) da euro. Deci economia tocmai a pierdut venituri de doua miliarde de euro in urmatorii patru ani. Fara sa mai socotim faptu' ca o parte din aceiasi tugulani se insurau, rezultind nunta, unde se cheltuie bani, plus gospodarie noua, unde se cheltuie bani, si anume exact soiul de bani care invirt economia, ca-s bunuri de capital si cu folosinta indelungata, care antreneaza industrii conexe. A, si nici masina n-o sa le mai cumpere tati, mereti de-aici ba. Deci cit sa zicem, totalul tot ? Trei miliarde ? Patru ? Cinci ? Fapt e ca s-au topit niste bani din veniturile teoretice ale viitorului.

Si toti astia vor fi trimisi la munca, unde vor accepta orice si-n orice conditii, pentru ca nu au nici de ce nici cum sa ridice pretentii. Cel putin sa fie-ai mei si s-aud eu c-au zis nu la ce-a oferit patronu' i-as lega de stilpu' casei si i-as bate pin-as osteni. Traditia era ca pe astia de pica Bacu' ii angajezi gunoieri anume, din principiu. Nu cred ca se vor angaja prea multi gunoieri dat fiind ca e platit destul de bine si din ce-am vazut eu gunoierii sunt niste oameni competenti si muncitori, deci n-au a se teme de concurenta de la tugulanii astia. Da' se vor angaja chestii, experti web, jurnalizdi, piarizde si asa mai departe, tot meserii una si una. Plus vinzatoare, soferi, papusici pentru distractia sexuala a alora ce-or dat Bacu' odata cu mine sau mai devreme si-asa mai departe.

Ceea ce va duce niste presiuni in jos pe salarii, ceea ce va aduce diminuari de consum. Cit sa zicem, inca doua miliarde ? Trei ? Cinci ?

Fratii mei, PIB al Romaniei este vreo suta de miliarde, sau pe-acolo. Daca adunam cinci si cu cinci ne da minus zece, la suta. Ce-i aia minus zece la suta ? Pai dupa manual e recesiune.

Mnoa, pregatiti-va.

PS. Da, stiu ca vine minus zece la suta de-a lungul a patru ani, din ce-am socotit eu acolo. Asta nu-i mai bine, e mai rau : ginditi-va numa' ca daca e sa va trag in teapa, ati prefera probabil sa va trag in teapa pe loc decit sa va trag in teapa de-a lungul a patru ani. Este ?

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

45 Responses

  1. INVESTITI IN POOLIMEDIA SRL, SINGURA FIRMA LA SUPRAFATA, IN LARG, CAND IN ROMANIA RESTUL AU ESUAT LA MAL!!!!111

    POOLIMEDIA SRL, PENTRU ROMINIA, PENTRU VIITOR !!!!1111 W1N, W1N, W1N 112314532165247874574

    deci sa incepem sa semnam adeziuni la npcr.

  2. Toti piaristii, jurnalistele si expertii web pe care i-am vazut eu aveau minim o facultate.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 September 2011

    Pentru ca la momentul ala topirlanii faceau o facultate. Spiru Haret &co. Aceeiasi topirlani ies acum la lupta direct. Practic avem topirlani la oferta, toata productia pe patru ani livrata bugat si dintr-o data.

  4. da lol, exista facultate de marketing, da' ma rog ce fac aia acolo? lol, "experti web".

    au inceput sa vina si pe la noi chestiile astea gen postliceala, academie de televiziune, machiaj, cacaturi.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 September 2011

    Academia postliceala de machiaj cacaturi la televiziune, iata o specializare de viitor.

  6. ahaha nice remix.

  7. Există postliceale de când hău. Eu am văzut un afiș la una C(h)ronos de prin 2002.

  8. mnu, eu ma refer la academiile pulii de televiziune de le tot fac reclame acuma.

    postlicealele de felul lor exista de la comunisti si numai cei din blocul de est le au. incercam sa gasesc un termen cat mai apropiat de doar.

  9. Eu subliniam nu doar faptul că există, ci și că li se făcea reclamă de ceva vreme.
    Aș cumpăra și eu niște părți sociale din POOLIMEDIA cu karma care o am :-)))

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 September 2011

    Pai astepti sa se listeze.

  11. nu vrea mircea sa o scoata pe actiuni si nici curs oficial moneda virtuala-moneda reala.

    ca asa's jew-ii.

    defapt lol, ar fi extrem de dificil.

  12. Să se listeze la Nasdaq? Eu vreau de pe acum ca să pot da lovitura și să fac și eu milioanele miliardele alea ca orice jew care se respectă.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 September 2011

    Pai cine frantz ii prost sa listeze chestii-n recesiune ? Lasa sa fie boom, vorbim atunci.

  14. LinkedIn filed for an initial public offering in January 2011 and traded its first shares on May 19, 2011, under the NYSE symbol "LNKD".

  15. P.S. Filtrezi până și atributul cite al tagului blockquote, deși tu nu-l folosești aproape niciodată?

  16. Apropo de chestie, cum de nu s-a apucat Mircea sa faca reseller de hosting, ca la atatia putoii aia online si etc cum zice el, ieseau banii oricum.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 September 2011

    @Cristian Eu nu-l filtrez, si-i o idee buna sa te uiti in source inainte sa intrebi, daca toti esti cica tehnolog de-asta. Problema este ca nici un browser nu randeaza cite din blockquote. Ca asa-i cu standardele, e bine sa le avem si odata ce le avem nu mai e nevoie sa le si aplicam.

    Linked-in nu are optiuni, e nevoie de bani. Eu am optiuni. Si bani.

    @Freud Pentru ca Mircea da gratis.

  18. si lol, a luat cineva chestie daia?

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 September 2011

    De exemplu.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 September 2011

    PS. Eventual mai conspecteaza si pe-aici http://trilema.com/2010/castigatorii-concursului-de-proza-arhiscurta/

  21. @Mircea Popesc: eu sunt ăla care s-a plâns de mai demult de faptul că browserul nu face nimic cu atributul cite, iar acum tot tu îmi spui să mă uit la codul sursă? De ce trolezi? Nu ți-e rușine? M-am uitat prin mai multe citate de-ale tale și n-am zărit sau nu-mi aduc aminte să fi zărit pe undeva atributul cite.

    @Freud: nu-l crede pe evreul ăsta:

    Continut Platit
    Acest articol nu este disponibil gratis.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 September 2011

    Pai eu nu pun cite cind dau blockquote, daca asta incercai sa intrebi dinsus. Nu ai intrebat asta de fapt, da' mnoa, ochi inteligenti, exprimare-n basca.

  23. Recunosc că n-am talentul tău (sau al altora :-p) în ceea ce privește scrisul, dar credeam că m-am exprimat suficient de clar: filtrezi până și [după] atributul cite al tagului blockquote. Era vorba de filtrul care alege mesajele ce trebuie moderate. Lipsa atributului cite în scrierile tale e doar o constatare, nu o întrebare.

    P.S. Care e asemănarea dintre un câine și un inginer? Amândoi vor să spună ceva, dar nu știu să se exprime.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 September 2011

    Si eu ti-am raspuns la aceasta intrebare, atragindu-ti atentia ca din moment ce atributul cite din comentariul tau se regaseste-n sursa paginii asa cum apare ea in browserul tau inseamna ca nu, nu filtrez dupa respectivul atribut. Nu-i logic ?

  25. Mamă, văd că nu ne înțelegem deloc, deși am halit și niște struguri albi (copți). Eu nu mă plâng de faptul că atributul cite menționat de mine nu apare în comentarii, ci de faptul că acel comentariu ajunge să fie moderat. Mi s-a acrit și mie de la atâta moderare, de aia nici mai vreau să aud de aguride și alte verzituri.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 September 2011

    Pai atita timp cit

    1. Ceea ce contine link-uri ajunge in moderare si
    2. Ceea ce te intereseaza pe tine continea un link

    Cam ce iti lipseste ca sa tragi concluzia ?

  27. tocmai ma pregateam sa zic ca teoria clasicilor se sustine perfect, da' dupa reverse ip in fine.

    M-am gandit eu asa, eu Mircea Popescu, sa adaug un sistem de plata la site. Sistem pe care nu l-a cumparat nimeni, pentru ca internetul e gratis, si nici macar nu acopera factura lunara de server.

    da' se sustine, ca nu m-am mai legat de resurse neconsumate. fail me.

  28. Link-uri și link-uri. Una e elementul A și alta BLOCKQUOTE. Așa și SCRIPT e tot un fel de link. Ba chiar și IMG. Când spui link, lumea (și seoiștii în special) se gândesc la A cu al său atribut href.

  29. mai e si >a_target=blank href="a2456<

  30. Pe de o parte banii pe care nu-i cheltuie parintii cu loazele e putin probabil sa ramana necheltuiti. Pe de alta parte daca loazele muncesc cat de cat mai creste un pic si PIBul. Avand in vedere ca in mare parte koazele provin din scoli profesionale si ca era lipsa de "necalificati" efectul pare mai degraba pozitiv dpdv economic.

    Ce e sigur e ca vor creste statisticile cu somajul.

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 September 2011

    @1984 In continuare nu ti se vede blogul.

    @Cristian La ce se gindeste lumea o fi fiind problema lumii, ma gindesc eu ? De-aia au termenii definitii, ca sa nu trebuiasca sa facem risipa de gindire acolo unde nu-i cazul.

    @Dr.A Mbun, deci avem cele doua puncte de vedere expuse pe tema, acu' sa vedem ce confirma viitoru'.

    Un lucru cred ca nu poti disputa : atitudinea aia cu "scoatem de la ciorap, ca odata se marita baiatu'" va cam ceda locul lui "futu-ti prescura si grijania ma-tii de dobitoc, mars la munca". Sau ?

  32. @Mircea Popescu: termeni precum link către zoso care de fapt nu-i link către zoso? Întreb și eu ca un hater ce sunt.

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 September 2011

    Care zoso ?

  34. si tu faci la fel ca maricari? sterge cache.

  35. http://lmgtfy.com/?q=zoso

  36. Mircea Popescu`s avatar
    36
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 September 2011

    @Freud jupiter.paginieuropene.com (176.9.249.1) lmao. Paginieuropene ? Wtf ?

    @Cristian The Ultimate Led Zeppelin Experience ?

  37. Daca rezultatul e ca o suta de mii de pui de gostat sunt pusi la regim de mere padurete in loc de diplomat Spiru Haretz, nu pot spune ca perspectivele economice s-au inrautatit ci mai degraba ca din contra: viitorul suna bine.
    Daca recuperam 10-20% din ei ca muncitori calificati la locul de munca e un plus chiar pe termen lung.

    Rationamentul e ca principiile sanatoase sunt preferabile oricand unor principii nesanatoase. Recrutarea e mai facila daca diplomele incep sa insemne ceva, si banii sunt cletuiti de oameni care ii fac si deci mai judicios.

  38. ma merge sau nu?

  39. Mircea Popescu`s avatar
    39
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 September 2011

    @Dr.A La chestia cu principiile eu sunt absolut de acord cu tine.

    Hai acuma s-o luam pe partea practica. Complexul Studentesc, Timisoara. Cinci mii de prostituate in diverse statii ale carierei lor, inca zece sau douazeci de mii de actuale si viitoare vinzatoare. O suta de buticuri de la colt, si cincizeci de baruri, rotiserii, alte asemenea pot angaja cam doua-trei sute de tineri si tinere si genereaza venituri impozabile spre milionul de euro.

    Compelxul Studentesc, miine : Doua mii de studente la diverse specializari, cinci buticuri, doua restaurante din care unul cu bar care pot angaja zece tineri sau tinere si genereaza venituri impozabile spre ceva mii de euro.

    Noa, asta va fi un deficit - care inca o data, e o buna investitie-n viitorul tarii, doar ca... totusi... va fi un deficit. Citiva ani, pina se regleaza.

    @Freud http://browsershots.org/http://le.misanthrope.be/

  40. "It's just you. http://misanthrope.be is up."

    isup.me

  41. Io zic sa verifici la Mfinante. Toate firmele alea sunt falimentare. nici vorba de platit impozite. Eu nu contest ca anumite activitati vor avea de suferit. Eu zic ca activitatile respective aveau fundamante economice nesustenabile si ca-i normal sa pice. Si mai zic ca sumele necheltuite aiurea se vor cheltui mai sanatos dezvoltand astfel alte activitati. Tu presupui ca banii vor fi tinuti la ciorap si ca suta de mii se va dematerializa instantaneu.

    Lumea e interesata de evolutiile pietei muncii in Romania:
    http://www.viadeo.com/hub/forums/detaildiscussion/index.jsp?containerId=002aw6vknurcsif&forumId=002jobaolc1t1aj&messageId=002jobaolc1t1aj&action=messageDetail

  42. @Freud: Is it down for everyone or just me?

  43. @Mircea Popescu: acu' fiecare cu Gugălul lui. Tu ești pe ăla evreiesc de aia îți iese Led Zeppelin.

  44. Mircea Popescu`s avatar
    44
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 September 2011

    @Dr.A Stiu. Din pacate, piedicile in calea "lumii" sunt in continuare de naturi pentru care lumea nu-i chiar pregatita. Da-n fine, aia-i alta discutie.

    Eu sunt ferm convins ca banii vor fi tinuti la ciorap. Nu cred ca asta-i cine stie ce disputabil, in tara lui, si sa citez,

    Foarte putine familii au reusit sa-si "traga" apa in casa si sa aiba un minim de confort.

    Mai nou nu li se MAI da voie sa arunce gunoiul la rau si sunt aproape de a li se introduce sistemul ala cu tomberoane.

    Cu toate astea, mai sunt cateva case undeva la o margine de sat unde n-a ajuns electricitatea si unde batranii care le locuiesc asteapta sa moara la lumina lumanarii...

    Acum, pe partea dematerializarii... mnoa, discutabil. Sigur ca nu se vor dematerializa, da' pe de cealalta parte exista probleme. Pozele alea au niste ani deja, chiar recent a stat o cladire cu doua caturi la coltul Gh Lazar cu Circumvalatiunii neangajata doua luni de zile, dupa ce-a demenajat Raiffeisen. Cu mare greu au reusit proprietarii sa dea catul de la strada, celalalt e gol si-acum. Asa ca... mnoa, nu e clar.

  1. [...] ca s-a picat pe capete la Bac, stiti ca e trist, nu mai insist, pregatiti-va de primit pensie si beneficiat de proiecte de infrastructura realizate [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.