Povestea celor trei imparati smecheri si a celor trei negustori fraieri - fabula in versuri ilustrata

Tuesday, 24 May, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ca sa ne intelegem de la bun inceput, ce-i ala un smecher ? Ehehei, fetii mosului, smecher e ala care nu pune botu'. Si fraier ? Hahaha. Pai fraier e ala care pune botu'. Lamuriti ? Mnoa, sa purcedem.

Deci au fost odata ca nicaieri intr-un colt de lume si la un moment dat trei imparati deosebit de smecheri, care mai smecher decit celalalt. Erau atit de smecheri imparatii astia incit ori din care parte ai fi privit problema, fiecare dintre ei era mai smecher decit ceilalti doi adunati impreuna, dupa parerea lui.

Dar iata ca intr-o buna zi trei negustori fraieri au venit toti impreuna cu acelasi sloep (care-i un fel de vapor olandez, cu pinze si rapid, de-a dat in romaneste "slep", care-i lent si fara pinze, ca asa se intimpla cind aduci chestii-n Romania, sufera imbunatatiri), au debarcat pe-o insula din apropiere si-au trimis fiecarui imparat cite-un mesaj, de urgenta : "Sugi pula, fraiere!". Asa, scurt. Simplu.

Imparatii auzind asa s-au suparat tare, dat fiind ca ei erau fiecare precum am stabilit in expozitiune mari smecheri, iara nici intr-un caz fraieri. Poate ca negustorii erau fraieri, eventual. Asa ca s-au inteles ei trei intre ei sa stringa de urgenta armate si sa construiasca flote pentru a le arata veneticilor alora cine-i fraier si cine-i smecher aici la noi.

Acum, imparatii aveau niste imperii imense, asa incit fiecare dintre ei putea aduna daca-si punea mintea cite un milion de soldati. Precum de asemenea aveau si visterii intinse, asa incit fiecare putea cheltui cite un milion de bani de aur daca era nevoie. Chestiile astea nu erau meritul lor, bineinteles, dat fiind ca numarul de soldati depinde mai degraba de cit de iubete-s femeile si cit de roditoare finatele unei tari decit de smecheria imparatului. Iara tezaurul fusese lasat din mosi stramosi, nu-l adunasera ei (precum nici mosii si stramosii nu-l adunasera, ca se scosese din taxe si impozite, care iarasi din femei si finate curg, da' sa trecem).

Cei trei imparati smecheri si-au jurat ca Vor Face Totul! si si-au dat intilnire intr-o saptamina, ca sa purceada tustrei sa-i oblitereze pe fraierii aia. De negustori vorbim. Dupa care au pornit spre palatele lor. De imparati vorbim.

Ajunsi acasa, fiecare imparat smecher a inceput sa se gindeasca - vedeti voi, asta-i principalul atribut si motor al smecheriei adevarate : gindirea. Asa deosebim smecherul de fraier : ca gindeste. Despre smecher vorbim.

Deci au inceput ei fiecare sa se gindeasca : daca oare ceilalti imparati ii iau de fraieri, si fac ceva smecherii ? Daca in loc sa mobilizeze toata armata mobilizeaza doar o parte ? Asa ca s-au apucat sa angajeze spioni, fiecare dintre ei au cheltuit ceva sute de bani de aur sa trimita shinobii-n teritoriul inamicilor fraierilor alora. Dupa putin timp s-au prins ca totusi... parca le spioneaza cineva imparatia ?! Asa ca s-au apucat sa intareasca garzile, sa inchida portile oraselor si alte masuri de siguranta absolut necesare, care din nefericire au avut si efectul absolut necesar de-a stinjeni comertul, ducind astfel la venituri mai mici, si la cheltuieli mai mari, si deci topind galbenii din visterie cu miile.

Indiferent de aceste efecte nocive, masurile asiguratorii avura si efectele pozitive de-a prinde spionii! Care fura de indata executati, in public, sa se stie ca imparatii nu-s fraieri! Niciunul dintre ei. Chestie care avu evident efectul ca nimeni nu mai avea asa mult chef sa faca pe spionu', asa ca se cheltuira si mai multi galbeni pentru a angaja spioni noi, care insa nu spionara nimic, ci baura toti banii si povestira prapastii.

Sezind ingindurati in sala tronului, cu ceva intre sapte sute si noua sute de mii de galbeni ramasi in visterie (nu se stie exact, vistiernicii fiind spinzurati pentru ca furasera banii care lipseau datorita problemelor fiscale rezultate din problemele comerciale discutate mai sus, noroc ca imparatii nu erau fraieri sa puna botu' la explicatii idioate cum ca ei is de vina) fiecare se intreba oare citi soldati mobilizeaza celalalt ? Sapte sute de mii... poate opt ? Poate noua ? Singura chestie sigura era ca nu se pune problema de milionul promis.

Idem cu flota, fiecare ar fi putut construi o mie de nave bune, cu trei catarge, da' asta inainte de cheltuieli neprevazute. Plus ca ce, cred ceilalti imparati ca fiecare dintre ei ii fraier, sa plece cu toata armata si sa-si cheltuie toti banii, sa-si bata pe urma joc ei de el cum vor ? Ha! Si uite asa, din aproape in aproape la termenul stabilit cei trei imparati se intilnira fiecare in cite-o barcuta cu doi vislasi, si pornira, impiedicindu-se in propriile barbi si anterie (ca smecherii asa poarta, chestii incomode, mai ales la razboi, doara n-or fi fraieri sa se echipeze nearatos) la asalt!

Negustorii, care erau fraieri, se fraierisera ei intre ei intr-o veselie : intrucit nimanui nu-i pasa cine fraiereste pe cine, fiindu-le clar ca oricum nu scapa de pe insula aia decit toti impreuna, oricine punea botul la orice. Deci daca un negustor zicea catre altul, bre, fa si tu o oala de fiertura, fraieru' ala facea o oala de fiertura. Daca al treilea-i zicea primului mai om, mergi si tu si-aduna un brat de lemne, fraieru' ala mergea si aduna un brat de lemne, ba inca nici macar atita smecherie n-avea in capu' ala sec sa adune lemne ude sau sa se pise pe ele sau ceva, sa-si bata joc de ei. Nu dom'le, fraieru' tot fraier, aduna lemne uscate ce putea gasi el mai repede si mai bine, si venea cu ele.

Si uite asa din fraiereala in fraiereala cei trei negustori fraieri s-au trezit intr-o seara "asaltati" de cei trei imparati smecheri. Carora le-au tras cite una peste cap dupa care i-au dezbracat in pielea goala, i-au legat de niste copaci si au inceput sa-i futa in cur.

Stiti ce discutau imparatii, printre urlete de durere, ca totusi, nu-i usor ? Pai sa va zic : se certau care dintre ei e mai fraier.

Doriti si ilustratii ?

Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

33 Responses

  1. ce smecher-ie

  2. întrebarea e: ai ilustraţii?

  3. Povestea e așa de grăitoare încât n-are nevoie de ilustrații.

    Dar n-ar strica, mai ales dacă-i să fie mai plăcută pentru copii (sau copile, după caz).

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 25 May 2011

    Pai priviti si voi in jur ?

  5. la copile zici?

  6. Esti clar anti-regalist :D Urmarea e cand unul dintre negustori a inceput sa-si piarda fraiereala si sa se smechereasca. Mai ales de cand trecusera pe continent folosind corabiile imparatilor.

  7. Poveste inspirata din intamplari si personaje reale?

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 25 May 2011

    @Diana Coman Nu-i problema, ca negustori proaspeti se gasesc abundent.

    @Vlad Mai mult decit reale, de-a dreptul comune.

  1. Povestea celor trei imparati smecheri si a celor trei negustori fraieri - fabula in versuri ilustrata pe Trilema...

    Un articol de care-s pur si simplu mindru....

  2. 10
    Oameni interesanti, editia 3 « « oaltaparere.ro oaltaparere.ro (via Pingback)
    Sunday, 29 May 2011

    [...] final mergem pe Trilema pentru o poveste cu morala (cum sunt si majoritatea de pe acolo) marca Mircea Popescu. Acum, ce intelegem din ea si daca [...]

  3. [...] scris si-o fabula pe tema, da' sa scriem si clar si lamurit, poate ajuta la ceva, cine [...]

  4. [...] inchipui tu ca vei putea depasi dezavantajul de-a fi roman**** in acelasi timp in care vei depasi dezavantajul de-a te afla in Romania e o naivitate comparabila cu a-ti inchipui ca vei reusi sa conduci masina desi n-ai carnet, in timp [...]

  5. [...] Povestea celor trei imparati smecheri si a celor trei negustori fraieri - fabula in versuri ilustrat... [...]

  6. [...] Afacerile in Romania inseamna BOOMi si eMag, pentru ca romanii-s prea smecheri pentru fraieri ca mine. [...]

  7. [...] Totusi, nu-i cazul de asa ceva, mie-mi chiar plac ideile simple si imi displac literele mici - cine m-a vazut pe messenger stie despre ce vorbesc. Ca atare, nu exista litere mici, puteti aduce zece prieteni daca aveti zece prieteni, si-o suta de prieteni daca aveti o suta, puteti aduce toata clasa daca e dispusa sa faca o incercare, din partea mea e ok. Ce nu puteti este sa spamati (iar daca spamati si va prind am sa va banez) sau sa va apucati de facut conturi fake (idem), si-n general mizerii de-astea de tip prea destept. [...]

  8. [...] S-a trecut vremea de prostii de-alea, cind baiatu' intra intii in vorba cu fata, petreceau ei asa in vorba cit petreceau dupa care isi consumau cum se zice fructu'. Astazi baiatu' intra direct cu pula-n fata, c-o nimereste sau ba putin conteaza, idem putin conteaza unde (unde se nimereste, ce mare chestie). Dupa care o-njura bine si-se, si-se, sa fie sigur ca nu carecumva il iau prietenii de fraier. [...]

  9. [...] de-ala fraier, servitor de-ala knight ca la englezi, tu esti ditai imparatul Imaginariei ? Tu esti un smecher ? Bravo tie. Si daca esti asa de smecher cum se face ca lucrezi o luna pe doua sute de euro, bai [...]

  10. [...] bineinteles imprejurarea ca-n virtutea blablalogiei neaose ce se intelege indeobste prin prost e exact opusul realitatii. “E firma mea si fac ce vreau!” – replica indragita a impotentului puhav, cu limuzina si [...]

  11. [...] si ce nevoie avem sa ne imbunatatim ca e bine asa - de-aia am ajuns aici sus. Ca ati fost voi "fraieri" in loc sa fiti smecheri. Ca grecii. Ca grecii, care azi nu mai au nici un leut, ca ei cheltuiau pe [...]

  12. [...] pina la abjectie si muncitor pina la autodistrugere, in timp ce profesorul roman e si idiot si imbecil si mai ales lenes. [↩] Category: Actiuni si Optiuni Comments feed : RSS 2.0. Leave your [...]

  13. [...] Faptura din imagine, de dimensiuni "exact cit ii o pula, numa' buna" m-a asigurat asistentai este ceea ce englejii numesc squashii zuchinni, care-i un cuvint francez de origine maghiara si numeste-o leguma care creste mai ales pe la noi. Da' nu se prea maninca pe la noi, pe motiv ca noi suntem mult prea smecheri. [...]

  14. [...] to act as domestic servants but misrepresenting themselves as some sort of Freiherren if not Herzogen outright. This is a point which deserves some illustration [...]

  15. [...] is a fine point, previously discussed in Romanul si marea and Povestea celor trei imparati smecheri si a celor trei negustori fraieri - fabula in versuri ilustrat.... I'm not sure either is actually translatable to English, as English is not sufficiently culturally [...]

  16. [...] to limit importation of Greek arts and fashions. [↩]The matter's further expounded on in Povestea celor trei imparati smecheri si a celor trei negustori fraieri - fabula in versuri ilustrat.... [↩]This is basically what the WoT is trying to construct. The wilful submission of men that [...]

  17. [...] amply discussed in that much older article, the costs of genre savvy come straight out of the quality of living. Actual people living their [...]

  18. [...] lottery, and totally so do they, everyone's special in this land made up of no citizenry, just emperors. [↩]In fact, she does remember, which leads us to a useful tip to the lifestyle rapist : [...]

  19. [...] the biosacks involved. I was there just like I'm here, after all, where's the republic of there ? Why isn't it anywhere [...]

  20. [...] There is however a major difference between the plain folly of "here's a bit of paper issued by me" issued by him, that him who is the "me" in context, and the cleverness of "here's a bit of paper issued by me" issued by someone who very much isn't the "me" in context. This is the problem, see, that the first thing's foolish and therefore potentially useful, while the second thing's clever and therefore ruinous. [...]

  21. [...] the fuck else could he be doing ? [↩]For as long as y'all continue to take yourself for me, the empire of idiocy can well continue. [↩]"Dignity" is not what he here takes it to be, the "to each according to [...]

  22. [...] this is the problem with Romanian "cleverness", you see. If anywhere else the simple logic of "hey, everyone visiting Brasov will go stay in [...]

  23. [...] of people who drive well gets home a good half hour before a highwayful of people who drive "clever" ; a potful of crabs requires no lid to make delicious dinner ; mice have been caught in mice traps [...]

  24. [...] becoming too self-important, too great in their own self-estimation to follow another, much too imperial in their isolated islets of impotence to submit to their betters necessarily yields a situation of [...]

  25. [...] preserved in there for three thousand years untouched, because the Romanians are blessfully much too stupid to meaningfully touch anything -- and until recently they knew this, too!) "ziditoare". Its eminent [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.