Poveste din lumea afacerilor

Monday, 08 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

O stiti pe aia cind se iau copchii cu ale lor, ca ei au o idee. Care-i buna. Dupa care o vor implementa. Si le va iesi. Dupa care ii vor face reclama, si-o vor vinde, facind astfel bani. Tra-la-la.

La analiza se vadeste bineinteles ca ideea lor este a) idioata ; b) contradictorie si c) banala. Da, toate trei. Nu ca uneori toate trei, absolut intotdeauna toate trei. Stiti bancu' ala cu "aceasta propunere are parti originale si parti interesante ; din fericire partile interesante nu sunt originale si partile originale nu sunt interesante" ? Noa fix asa.

Da' chiar facind abstractie de problema asta, implementarea frate. Sufera. Plinge cu lacrimi de constelatie ranita. Boceste cu vaier de dincolo de morminte. Pentru ca nu functioneaza, la nici una dintre imbucari si pe nici unul dintre segmentele imbucate asa cum isi inchipuie tinarul intreprenor nu functioneaza. O stiti pe aia cu "daca gaina ar fi vida si-ar locui intr-o sfera" ? Noa, aia-i nimic in comparatie.

Dupa care ii vor face reclama, in sensu' ca vor cheltui banii si vor obtine rezultate zero, ca asa-i la noi, b2b functioneaza si diversii subcontractanti "livreaza". Scuze, explicatii si minciuni, da' de livrat ei livreaza. Si nu, nu-i o problema exclusiva a vinzatorilor de publicitate, doar ca ei sunt cei mai vizibili. Da' intregul univers b2b livreaza povesti, poti tu sa pui ce tender doresti si eu iti dau linga el garantia ferma ca nu va fi executat asa cum a fost contractat. De ce credeti voi ca iPad-urile nu se produc la Valenii de Munte ? Lipsa de "infrastructura" ? Sigur ca da, lipsa de infrastructura. Ce inseamna asta ? Simplu : faptul ca in limba romana nu se cunoaste echivalent pentru "execution". Toatal umea are o scuza, concept care n-are echivalent in limba engleza. Si tot asa. Aia e "infrastructura" pentru un om de afaceri : o suma de alti oameni de afaceri care-i livreaza piese, subansamble, servicii. Aia inseamna economie functionala, nu sa-ti construiesti tu tot, de la rafinarie de petrol la puturi de apa, ca nu mai traim in modernitatea timpurie.

Dupa care vor vinde. Cu cine ? A, nu se pune problema. Dam un anunt in ziar pentru o pozitie de vinzari, primim sase sute de catraliarde de cv-uri de la soferi, motostivuitoristi, coafeze si fete de liceu care "vor sa faca un pas in fata" in cariera lor. Ce, el daca n-are nici un fel de scoala si nici un fel de experienta nu-i bun de cea mai precara profesiune dintre toate ? Paidece! De-asta am murit la revolutie ?

Bun, astea-s problemele pe de-o parte, da' am scris doar ca introducere pentru a putea aborda si din partea contrara.

Deci, fie o idee noua si puternica. Fie un tip cu viziune care are si experienta, si resurse la dispozitie. Eu adica.

Tipul se apuca de treaba cu seriozitate si face o chestie care a) este dificila si b) este utila, recte o pagina de cotatii pentru optiuni, v-am mai povestit.

In sprijinul afirmatiei de la a) aducem faptul ca vreo trei entitati diferite, inclusiv aia care detin 9x% din piata de schimburi bitcoin-valute se chinuie cam de un an si mai bine sa faca asa ceva, fara nici un succes. In sprijinul afirmatiei de la b) aducem faptu' ca uite, lumea cere.

Ei, n-am dormit citeva zile da-i gata, facuta. Functioneaza. E disponibila. Exista. Lumea imi face reclama de bunavoie si in general ma sustine, ca asa-i la chestiile astea noi, oamenii-s binevoitori.

Bun, hai sa recapitulam, ce avem aici ? O idee, nu geniala, nu excelenta, ci fundamentala. O chestie care-i indisputabil necesara, care cu siguranta va exista, fara de care nu se poate (de exemplu si pentru motivul simplu ca n-ai, comerciant fiind, metoda mai buna de-a oferi preturi in bitcoin decit cumparind in paralel optiuni pentru hedging). Si mai avem implementarea, pe care n-aveti decit s-o denigrati daca doriti, da' cu mentiunea ca e mai mult decit a fost capabil sa faca oricine altcineva. Din lume (a cita oara e firma mea prima in lume, apropo ? hm ?). Si mai avem oameni competenti care se ocupa de vinzari, si infrastructura, si reclame (cel putin link-ul in topic-ul #bitcoin-otc e echivalentul unui mesh pe tot Palatul Victoria).

Avem tot, fratii mei albi. Tot absolut, la perfectie. Stiti cit sunt vinzarile ? Citiva dolari. Nu glumesc, la o piata de ~ 15 milioane de dolari pe luna eu am reusit vinzari sub o suta cincizeci de dolari. Sub 0,001%. Notati procentul asta undeva, tineti-l minte, pentru ca alaturi de numerele de-aici va poate servi in viata. Considerati-le un fel de pietre pentru tinut in buzunare sa nu va ia vintu', slabanogi cum va gasiti.

Asta cu o idee buna bine implementata si eficient sustinuta. De ce ? Pai pentru ca asa este. Pentru ca asa este, intelegeti si retineti : cea mai buna idee, executata de Mihail arhanghelul insusi, cu sprijinul consiliului suprem al iluminatilor, al grupului Bilderberg si-al francmasoneriei face o laie in prima faza. Si intr-o fractie insemnata din cazuri face o laie si-n ultima faza.

De ce ? Pentru ca asa este. Dar nu-i cinstit ? Zau ? Hai mai bine sa sugeti o ceapa. Si data viitoare cind o idee proasta implementata de dumneavoastra si fara nici un fel de suport nu merge nicaieri, nu va uimiti. Stiti de ce ? Pentru ca asa este normal.

Scris pentru incurajarea diversilor antreprenori, cit si a hipstarilor cu viziuni pozitiv-creative.
Sper c-a functionat.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

15 Responses

  1. in sfarsit esti un optimist...

  2. Mda, cred ca e mai greu cu comertul mai adevarat pe bitcoin ca nu-mi dau seama cum poti opera ca o companie normala cu contabilitate, facturi, etc. avand in vedere ca nu faci facturi si deci n-ai cum sa scoti marfa din gestiune, ce faci, tii in gestiune toate produsele pe care le-ai vandut ever, si cand vrei sa inchizi firma fugi din tara? :))

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 August 2011

    @f Am si eu momente.

    @gheorghe Pai depinde de jurisdictie, nu-s contabil si nu stiu raspunde, da' internaut sunt, si deci opinii pot sa-ti dau : scoti din gestiune ca materiale promotionale, pe Internet, cum se scoate din gestiune si brinza pusa pe bucatele de pita de catre fetele de prin supermarket-uri. Alternativ, tii gestiunea pe bitcoini, cu extras de cont autosemnat.

  4. Dar dar, ideea e ca ai niste furnizori, iar furnizorii aia sunt afaceri de-astea cu facturi & shit si in special in Romania nu discuta decat cu alte firme unde tre sa le dai un anumit tip de factura cu stampila si toate cele ca sa-si scada ei ce au de scazut, deci vrei nu vrei tre sa-ti faci firma. Si odata ce ai alea in gestiune, ce faci cu ele, le treci ca mijloace fixe? Ca nu cred ca poti sa zici ca le-ai dat pe moca :)

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 August 2011

    Mei : scoti din gestiune ca materiale promotionale, distribuite pe internet.

  6. dar buey, oameni buni, de ce nu ati tine voi bitcoinul ca si ceva moneda de cont? :D

    cumperi bitcoinul si in orice l-ai cumparat il evaluezi in lei. iar cand il vinzi daca e cazul si sigur este, inregistrezi pierderea sau castigul ca diferenta de curs valutar.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 August 2011

    Problema lui nu-i aia, ci cum sa se descurce contabil cu livrarile.

  8. pai amu, la prima vedere nu mi se pare cu nimic mai complicat decat e operarea cu orice valuta straina. oricum, totul se transforma in lei la final, ca asa cere legea.

    ce e mai dubios, e faptul ca bitcoinul acesta nu are vreo rata de schimb valutar afisata in ceva banca care activeaza in ro. aici nu stiu legea sa vad daca iti permite sa operezi cu o astfel de moneda?

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 August 2011

    Nu mi se pare ca-i posibil sa-l tratezi contabil drept valuta.

  10. Mihai B`s avatar
    10
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 9 August 2011

    https://en.bitcoin.it/wiki/How_to_accept_Bitcoin,_for_small_businesses si tre sa mai fie.

  1. [...] ca tot mi-am facut afacere pe bitcoini, sa vedem ceva si de-acolo [...]

  2. [...] de bine realitatea din teren. (Da, 55 + 193 = 248. Este unul care ajunge pe bitcoins, apropo de discutia cu succesul. Si da, cam tot asa arata si fain-ul prin Septembrie 2009. Pentru ca succesul ia [...]

  3. [...] {mircea_popescu} atm not very busy, no. [10:33] {mircea_popescu} and i dun see why i'd be offended [...]

  4. [...] MPOEii a trecut in mare de dificultatile inceputului ma aflu in pozitia foarte placuta de-a putea face ceva pe aceasta tema. Ca atare, incepind de chiar [...]

  5. [...] atare atmosfera trece foarte rapid din binevoitoare si deschisa inspre nu neaparat negativa da' cel putin critica (in majoritate constructiv-critica, ceea ce-i [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.