Poftiti la tribunal - partea a treia, episodul doi

Monday, 21 March, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cum poate ca va amintiti din episodul precedent, ajutam statul roman sa-si puna afacerile in ordine, pe banii nostri. C-asa-i in tarile tinere, ori iti faci ori n-ai. Stat, zic.

Cu aceasta ocazie Ministerul Justitiei, prin Ovidiu Putura, Directorul Directiei de Contencios si-n timpul liber bloger ne raspunde ca :

min_just_rasp-1 min_just_rasp-2 min_just_rasp-3

Teoria legala pe care o propune domnia sa este ca desi conform HG 552/2009 Ministerul Justitiei este "organul de specialitate al administratiei publice centrale [...] care asigura elaborarea, coordonarea si aplicarea strategiei si a programului de guvernare in vederea bunei functionari a justitiei ca serviciu public si vegheaza la stricta aplicare a legii, in conformitate cu principiile democratice ale statului de drept", totusi institutia respectiva nu are calitate procesuala pasiva intr-o cauza civila rezultind din... nerespectarea normelor legale.

Intrucit judecatorii sunt independenti si sa se descurce, ce daca au de judecat cite o suta si mai bine de dosare intr-o zi, ce daca n-au un prapadit de ventilator in sala de judecata, ce daca ? Chestiile astea cu buna functionare a tribunalelor nu sunt problemele Ministerului Justitiei, sa se descurce judecatorii (ma intreb daca si Ministerul Invatamintului sau cum i-o mai fi zicind astazi gindeste similar). Nu-i ca si cum Ministerul Justitiei are responsabilitatea de-a se asigura ca tribunalele chiar exista fizic, ca judecatorii pot in fapt judeca si asa mai departe.

Pe scurt, inca o institutie centrala cu o groaza de drepturi si o deosebita importanta in propria imaginatie colectiva dar fara responsabilitati si fara utilitate practica, precum rezulta din declaratia, semnata si stampilata, a reprezentantilor ei indrituiti sa raspunda.

Sunt curios ce va gasi judecatorul pe tema. Celalalt pirit n-a gasit cu cale sa raspunda, deloc. In conformitate, bineinteles, cu numa' un moment sa citez, "principiile democratice ale statului de drept". Ce daca-i judecator recent promovat la Curtea de Apel inseamna asta neaparat ca tre' sa raspunda ? Uite ca nu.

Per total zic ca-i destul de bine, mai dam ocazia unui set de minti infantile sa confrunte realitatea infantilitatii lor. Cine stie ce iese de aici ? Nu zic acuma ca direct maturizare, responsabilizare si restul, nici vorba. Da' poate un pas in directia ceea, cine stie ? Poate ?

Category: Activism
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

11 Responses

  1. dar ce ti-a facut judecatoria tie?

    sau sunt eu troll si am ratat ceva in articolul asta sau ala catre care dai link la inceput.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 21 March 2011

    Ai ratat probabil in primul articol relationarea la etc scl.

    Pe scurt zis, n-o pronuntat o sentinta in 30 de zile, cum cere legea (ci-n vreo 100+)

  3. pai poftiti la partea 3 parca n-avea link catre 1 si 2, deia ziceam.

    eu as zice mai bine sa fii fericit ca s-au pronuntat in cele din urma si n-au uitat de dosar :))

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 21 March 2011

    Eu sunt fericirea lui Mircea Popescu.

  5. Deci stai să văd dacă-mi lipseşte vreun detaliu.

    Constituie raporturi de prepusenie:
    - raporturile nascute in temeiul unui contract de munca,
    - raporturile nascute in temeiul unui contract de prestari servicii,
    - raportul nascut in temeiul unui contract de mandat,
    - raportul nascut in temeiul unui contract de management etc.

    Pe de altă parte, pe prima pagină a ministerului (just.ro) zice că:

    Ministerul Justiţiei contribuie la buna funcţionare a sistemului judiciar şi la asigurarea condiţiilor înfăptuirii justiţiei ca serviciu public, apărarea ordinii de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

    Mai departe în site, pe pagina cu atribuţii ministerului, găsim că:

    X. în domeniul gestionării patrimoniului, asigură buna organizare şi administrare a justiţiei ca serviciu public, scop în care:

    c) coordonează şi îndrumă activitatea economică, de investiţii şi administrativă a instanţelor judecătoreşti, a aparatului propriu şi a unităţilor subordonate ministerului, putând emite norme şi instrucţiuni obligatorii pentru aplicarea unitară a reglementărilor legale;

    The catch? Păi, de fapt ..

    Atribuţiile secţiilor CSM - cariera judecătorilor şi procurorilor

    Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii au următoarele atribuţii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor:

    a) dispun delegarea şi detaşarea judecătorilor şi procurorilor, în condiţiile legii;

    b) numesc în funcţii de conducere judecătorii şi procurorii, în condiţiile legii şi ale regulamentului;

    Ce treabă avea ministerul cu tanti aia care n-o fo' în stare să dea răspunsul în termenul legal?

  6. fffuuuu iar am futut un quote :|

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 March 2011

    Zic c-ai ratat partea unde scrie c) coordonează şi îndrumă activitatea economică, de investiţii şi administrativă a instanţelor judecătoreşti, a aparatului propriu şi a unităţilor subordonate ministerului, putând emite norme şi instrucţiuni obligatorii pentru aplicarea unitară a reglementărilor legale;

    da' fiind un suflet generos ti-am reparat quota.

  1. [...] Popescu : Nu, nu, ci AM DAT IN JUDECATA tribunalu'. La tribunal >D Diana Coman : A :))) [...]

  2. [...] prin nerespectarea de catre acestia a sarcinilor ce le revin, cit si fata de orice altceva (al doilea episod). Pentru ca e un Minister, si Minister fiind nu raspunde de [...]

  3. [...] la limita analfabetismului sub o mantie colectiva, procedeu care-i si primul ingredient si garantia iresponsabilitatii. [↩] Category: Cocietate si Sultura Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment [...]

  4. [...] Casei de Jecmanire a Fraierilor Transilvania si cu ajutoru' judecatorilor vinduti sau pur si simplu incompetenti buni-curati, platiti la banci da' nu la fraierii care va dau marfa pe teoria naiva ca vai, ei au [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.