Observatii la Topul Blogurilor Romanesti, editia V

Friday, 26 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

I. Evolutie. Scor total 162`222 (+26`428, +19.5% fata de editia precedenta), obtinut din 15`248 voturi (+2`673, +21.5%), 4`742 comentarii (+848, +21.8%) si 100 publicari (-23, -18.7%). Precit se vede participantii la fain prefera sa-si ia concediu mai degraba in luna Iulie decit in August.

Oare cit urmeaza in August, dat fiind ca August e traditional luna concediilor, -30% ? Sau poate August e pentru corporatisti, blogerii fac vacanta cu studentimea, in Iulie, si vom vedea atunci -10% sau asa ceva ? Sunt curios de pareri.

Remarcabil cit de mic e impactul publicarilor in scorul general, si remarcabil cit de consecvent urmeaza evolutia voturilor evolutia comentariilor. In principiu aceasta din urma observatie ar sustine ideea ca in general voturile se acorda rational, cazurile votarii aleatorii fiind mai degraba exceptia. Remarcabil si saltul de la 400 la aproape 600 de bloguri incluse. +50% nu-i de colea.

II. Punctuale. Blogvista.ro mai c-a depasit polimedia.us in editia curenta, apropiindu-se in zona a 10%, o premiera absoluta. Ma gindesc ca daca intr-adevar reuseste cineva sa depaseasca dragonu' voi renunta la "locul zero", da' e o tema pe care cu drag astept si alte pareri.

In rest, acelasi amestec bizar de stabilitate si evolutii explozive, cam jumatate din blogeri se mentin, cam jumatate se prabusesc sau urca meteoric (apropo de care chestie, salutam aparitia lui Stefan Caraman pe locul 19). Ziarele in continuare sunt pe nicaieri, de data asta realitatea.net e pe 25, in loc de dilema, care mai c-a iesit din top 100. Pina la urma ideea care incepe sa se cristalizeze in mintea mea este ca internautii ar dori un ziar cam undeva in zona 20-30, da' nu prea conteaza care anume, si-n rest nu-i intereseaza. Grav broblem pe partea de "quality", "brand management", "UVP" si alte bizdiganii, da' din fericire nu-i in curtea noastra, e-n curtea chestiei de-si zice "presa", s-or descurca ei cumva cu a ignora problemele pina la groapa.

Piticigratis e sub timesnewroman, ceea ce poate sa insemne ca one man show e un business plan perdant si forta e-n echipe, sau poate sa insemne ca shock humour si restu' de bizdiganii ale anilor 90 de le practica Radu is pe moarte sub asaltul umorului obosit de corporatisti, da' cel mai probabil si mai probabil nu inseamna absolut nimic.

III. Sa mai zicem o data bizdiganii sa fie trei in articol.

IV. Modificari. Ma gindesc ca impactul si importanta comentariilor sunt semnificativ subevaluate in actuala schema de punctare, si ar fi poate o idee sa acord ceva intre 2 si 3 puncte per comentariu, in loc de 1 cit e acum. Si asta e o tema pe care cu drag astept si alte pareri.

Acestea fiind spuse, va asteptam cu drag la urmatoarea editie, care se va petrece pe 30 Septembrie.

PS. Doritorii de insigna ca-n stinga sa copieze din dreapta la ei in blog, modificind unde scrie =0 sa scrie = cit e locu' lor.

Stinga Dreapta
<a href=http://trilema.com/2011/topul-blogurilor-romanesti-editia-v/><img src=http://trilema.com//fain/banner/pic.php?loc=0 width=180 height=60 alt="Topul Blogurilor Romanesti" /></a>

Daca doriti alta latime adaugati parametrul &w=latimea. De exemplu, pentru un buton lat de 120 de pixeli folositi img src=http://trilema.com//fain/banner/pic.php?loc=0&w=120. Optiunea functioneaza pentru latimi intre 90 si 270 de pixeli, inaltimea se scaleaza proportional. Aveti grija sa modificati si parametrii width= si height= corespunzator.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

9 Responses

  1. pfoia ce erezie a satanei d'le, auzi, o femeie sa-l intreaca pe trilema.

    nu mai bagi iar asta cu badge-ul tau minunat pentru editia 5?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 26 August 2011

    Apai am crezut ca-i evident, da' sa completam.

  3. mitzaabiciclista`s avatar
    3
    mitzaabiciclista 
    Friday, 26 August 2011

    Comentariile sunt mereu importante în publicarea unui articol şi îmi pare firesc să le acorzi o mai mare importanţă în sistemul de notare. Dar nu sunt atât de importante pentru publicarea unui articol cât sunt pentru menţinerea spiritului viu al comunităţii de pe Fain. Căci, zic şi eu şi o zic fără nici o urmă de ironie sau răutate, nu comentariile în care se cer voturi ţin spiritul viu al Fainului, oricât de benefice ar fi acestea pentru publicarea mai rapidă a articolului pentru care se cer voturile,ci tocmai comentariile în care se dezbat până în pânzele albe diverse subiecte, chit că unele sunt offtopic. Ori acordarea unui punctaj mai mare pe această zonă poate să fie chiar stimulativă mai ales în cazul userilor care frecventează Fainul în mod constant dar au nu'ş ce jenă să discute pe marginea vreunui articol(gen:timiditate, lene sau poate chiar lehamite). Plus de asta, cred că s-ar îmbunătăţi şi calitatea comentariilor, că nu de alta, dar întotdeauna e loc şi de mai bine.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 26 August 2011

    Da' stai ca ne confuzam.

    Deci, sigur ca pe de-o parte comentariile sunt lucru bun ca mai comunica oamenii si asa mai departe, comunitate chestii.

    Totusi, noi aici discutam strict sub aspectul valorizarii unui articol. Probleme simple precum, un articol cu 10 voturi si 100 comentarii sa fie deasupra unuia cu 20 voturi si 0 comentarii ? Sau sub ? Da' fata de unu' cu 30 voturi si 0 comentarii ? etc.

    In general ori de cite ori un comportament uman oarecare primeste o valorizare exterioara lui, calitatea scade proportional. Din punctul asta de vedere nu ma astept ca masura sa imbunatateasca nicicum calitatea comentariilor, da' se poate sustine ca n-o va inrautati semnificativ.

  5. Cât timp ponderea în cadrul scorului final agregat nu se măreşte semnificativ - şi cât timp nu se apucă iar diverşi să transforme diverse articole în chat .. mie-mi pare ok.

    N-ai putea rula o simulare comparativă pe ediţiile trecute dar cu punctajele pe care le vrei modificate?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 26 August 2011

    Pai am rulat. Ponderea se mareste cu vreo 3-5%, daca totu' ramine la fel. Cum totul nu ramine niciodata la fel...

    Chestia-i ca nu mi-e clar cit de rau e sa transforme diversi articole in chat.

  7. mitzaabiciclista`s avatar
    7
    mitzaabiciclista 
    Saturday, 27 August 2011

    Păi io pricep ce vrei să zici, da' io mă refeream la cele care chiar dezbat. Acuma că pe lângă iaşte şi o iluzie de chat şi alte alea, nah, îs colaterale.
    Dar ia'n de vezi pe BunDeCitit. că-i tot un fel de copie la Fain, şi-s majoritatea userilor de aici şi acolo înscrişi, şi acolo abia dacă apare un comentariu o dată la zece zile. Şi încă acolo Karma e forever, nu fluctuează, dacă ai un scor mare te publici by default şi ţâşpe mii de avantaje. Şi totuşi...e mort. Deşi multe articole care se postează spre publicare acolo sunt destul de bine scrise, nu se întâmplă nimic,d-aia că nu le discută nimeni.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 August 2011

    Morala ar fi ca degeaba sunt de toate daca nu este hinghereala, utilizatorii nu-s fericiti fara sula-n coaste.

  1. [...] doreste buton e fix la locul lui, nu sunt probleme. Pot intelege chiar si de ce modificarile sau observatiile n-ar prinde loc mai sus (chit ca mi s-ar parea judicios ca ordinea lor sa fie [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.