O problema ilustrata.

Friday, 19 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ilustratia :

    Listă de scriitori români
    (De la Wikipedia, enciclopedia liberă)

    • Precursori
        Dimitrie, Gheorghe
    • Proza romantică
        Constantin, Ion, Nicolae, Alexandru, Bogdan, Iosif
    • Marii clasici
        Mihai, Ion, Ioan, Ion
    • Proza de tranziție
        Ion, Gheorghe, Ioan Alexandru, Ion Alexandru, Grigore, Theodor, Constantin
    • Literatura feminină interbelică
        Hortensia, Maria, Elena, Ana, Henriette Yvonne, Martha, Jeni, Alice, Ticu, Ioana, Lucia, Adela, Cella, Alice
    • Romane de analiză
        Max, Anton, Constantin, Garabet, Horia, Gib, Victor, Camil, Mihail, Ion, Liviu
    • Proza exotică
        Panait, Mircea
    • Memorii de călătorie
        Ioan, Marina, Mihai, Johann
    • Realismul
        Carol, Ury, George, Eugen, Cezar, Liviu, Mihail, Dumitru
    • Romanul poetic
        Tudor, Mateiu, Alexandru
    • Romanul ghetoului
        Ion, Ury
    • Romane și scrieri istorice
        Mihail, Liviu, Barbu, Dumitru
    • Romane pentru copii și tineret
        Eugeniu, Constantin, Mihail, Ionel, Radu, George, Mircea
    • Romane polițiste
        Rodica, Haralamb, George, Petre, Theodor, Nicolae
    • Romanul experimental
        Felix, Geo, Horia, Demetru, Grigore, Marian
    • Proza fantastică și S.F.
        Felix, George, Romulus, Rodica, Voicu, Ovidiu, Mircea, George, Vladimir, Marian, Florin, Constantin, Dan, Mircea, Sergiu, Bogdan, Ona, Vlad, Silviu, Radu Pavel, Costi, Mihail, György, Michael, Ion, Dănuț, Dan, Lucian, Ana Veronica, Alexandru, Gellu, Leonida, Ana Maria, Radu, Rodica, Mircea, Alexandru, Ovidiu, Florin, Cristian Tudor, Mircea, Liviu, Cornel, Adrian, Cătălin, Gheorghe, Simon, Sergiu, Doru, Oana, Jean Lorin, Bogdan, Cristian, Lucian, Cristian-Mihail, Marian, Alexandru, Dănuț, Vasile
    • Proza existențialistă
        Mircea, Mihail
    • Reportaje literare
        Geo Bogza, Filip, Ioan Grigorescu, Paul, Marina, Camil
    • Interviuri literare
        Felix, Ion, Valeriu, Iolanda, Vasile, Dora, Dorin, Robert, Ovidiu, Petre, Marius
    • Proza postbelică
        Zaharia, Marin, Titus, Eugen
    • Prozatori ai Școlii de la Târgoviște
        Radu, Mircea Horia, Costache, Tudor
    • Prozatori contemporani
        Nicolae, Sorin, Anatol Eftimie, Dinu, Constantin, Iordan, Oscar/Radu, Daniel, Ștefan, Ștefan, Fănuș, Octavian, Paul, Petre, Alexandru, Mircea, Mircea, Mihai, Nicolae, Ioan Mihai, George, Dumitru Radu, Augustin, Livius, Dana, Dora, Ioan, Marian, Mihai, Doina, Stelian, Dorin, Ion, Eugen, Dan, Nicolae Romulus, Dușan, Marin, Petre, Paul, Dumitru, Nora, Ion
    • Proza anilor '70
        Bujor, Mirela, Silviu, Gheorghe, Gheorghe, Gabriela
    • Proza scriitorilor din diaspora
        Dumitru, George, Horia, Norman, Ion, Paul, Mihail, Radu, Octavian, Petru, Petru, Constantin, Matei, Ion, Andrei, Bogdan, Mirela, Virgil, Cristian Petru, Ioan, Leonard, Gabriela, Dumitru, Herta, Maria, Virgil
    • Proza generației optzeciste
        Dușan, Ioan Mihai, Gheorghe, Răzvan, Ștefan, Dumitru Radu, Sorin, Mircea, Cristian, Ioan, Nicolae, George, Mircea, Ioan, Bedros, Mircea, Stelian, Adriana, Vasile, Florin, Alexandru, Daniel, Nicolae, Ovidiu, Corin, Ruxandra, Eugen, Marian, Șerban, Ioan Alexandru, Nicolae
    • Scriitori interziși și redescoperiți după 1989
        Ion, Nicu-Aurelian, Ion, Oana, Lena, Herbert, Theodor, Jeni
    • Proza generației '90
        Perșa, Adrian, Ioana, Caius, Daniel, Ovidiu, Simona, Ion, Teodor Dobrin, Radu Pavel, Radu, Răzvan, Bogdan, Cecilia, Angelo, Valentin, Ștefan, Vasile
    • Prozatori neafiliați unei școli
        Marian, Cristian, Petre, Lorena, Felicia, Boris, Marin, Ion

Mbon. Sa lasam la o parte pentru moment observatia banala ca orice discutie despre "literatura" inteleasa ca mizgalirea copacilor morti este irelevanta azi, nemaiprezentind absolut nici un inters cam din mileniul trecut - pina la urma n-ar fi prima oara cind tratez eu teme irelevante, ba am scris chiar si despre politicieni.

Se pare ca asa-zisa "literatura" romaneasca e cam singura din toata lumea care vorbeste serios cind spune "scriitori romani". Adica, literalmente. Sunt strict scriitori. Nu si scriitoare, ci doar scriitori. Numai barbati. Dintre numele terminate-n a majoritatea sunt Mircea-n lista ceea, fratii mei. Fratii mei albi (si barbati). Mircea e un nume rar in limba romana. De fapt, stiti ce-i mai rar decit numele Mircea in limba romana ? Femeile in literatura romana. Asa zisa literatura.

Si stiti ce altceva ? Strainii. Nu exista scriitori romani femei, si nu exista scriitori romani turci. Sau pakistanezi. Sau macar unguri. Exista un american, si-o nemtoaica. Si-un evreu (sau poate doi). Ne gasim intr-un film de-ala timpit produs pentru sensibilitatile Mittelamericii, strafundurile kentuckyene cu motorul pe folie, in care exista un token nigger. Si-o femeie. Una singura. Si-n rest, baieti.

Nu vi se pare asa, o idee cam gay ?

Nu vi se pare asa, o idee cam stupid, si-o idee cam ridicol, si-o idee cam irelevant ? Ca mie mi se pare. Chiar doua idei. Functie de cit de mari va sunt ideile, chiar mai multe, ca ale mele-s destul de mari.

Sigur, se poate aduce argumentul irelevantei sursei. Adica, wikipedia e un rahat pansat (ceea ce-i adevarat). Da' nu-i suparare, ca putem usor rectifica : ce alte prozatoare lipsesc din lista ? Si nu, nu-mi veniti cu Lorena Lupu : pe linga faptul ca fata nu-i prozatoare, ea chiar se si regaseste-n pomelnic. N-am inteles de ce, da' poate de jena. Pe scurt, e posibil ca sursa sa aleaga cam aiurea, da' asta nu-i destul pentru a demonstra gender bias, ma-ntelegeti voi neicusorilor ?

Si, pentru un final apoteotic : cam pentru cite prenume puteti oferi nume, avind in fata si indicatia generala a ariei de activitate ? Da' fara sa cautati, asa, onest, din cap. Zece ? Douazeci ? Aproape zece la suta ?

Nu exista o cultura romana, chiar daca exista oameni care au pretentia de-a se comporta ca si cum ea exista. Tot asa cum nu exista nici o blogosfera, chiar daca exista niste oameni care incearca sa pretinda c-o reprezinta. Sau, in termenii impaminteniti, mai e mult pina departe.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

31 Responses

  1. Da' să știi că mie nu mi se pare absolut, dar absolut deloc ceva ieșit din comun. Dacă ne apucăm să calculim, noi avem vreo două sute de ani de istorie scriitoricească, plus minus cronicarii. Ok? Bun.

    Acum să ne gândim că în toți anii ăștia (până în anul 2011 și inclusiv) masa populației din spațiul ăsta geografic a fost și este formată din oameni cu o mentalitate aproape neschimbată, adică oameni care ziua se duc la crâșmă să bea iar seara se duc acasă și își bat nevestele. Sau iau bătaie de la neveste dacă-s mai fătălăi. Punem la socoteală și faptul că douăj de milioane nu-i mare chestie, iar acum două sute de ani eram mai puțini.

    Ei, plecând de la datele astea, poți trage concluzia că într-o țară care stă pe cifrele astea nu poți avea atâția intelectuali și mai ales atâtea *intelectuale* care să răsară. Dacă încercăm să ne dăm seama de ce doar în perioada interbelică a existat un număr mai mare scriitoare, s-ar putea să ajungem la ideea că aia a fost cam singură perioadă în care liberalismul s-a aplicat la nivelul societății, deci o serie de fete, viitoare femei, au fost scoase din ciclul „valorilor tradiționale românești” și au fost educate pe un model ceva mai modern.

    De ce avem foarte puțini scriitori despre care s-a auzit pe la noi și și mai puțini de care s-a auzit înafară? Cam aceleași motive, am impresia. Plus că românul mereu a avut un talent la a măcelări capra vecinului, o fi avut și asta un efect.

  2. da' care-i prostul ala de citeste carti din romania? o fi fost obligatoriu porcariile alea ubertaranesti bagate in scoli ca nu aveau altceva si academia pulii era plina de niste subsol-isti dubiosi, da' in rest chiar nu ai ce citi in tara.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Friday, 19 August 2011

    @spyked Mie mi se pare foarte iesit din comun, dupa standardele Europei, la care noi aspiram. Sigur ca dupa standardele Africii, din care in fapt facem parte e un lucru absolt normal si comun. Da' cred ca tu voiai sa zici ca nu te surpinde, nu ca nu-i iesit din comun.

    Douazeci de milioane e foarte mare chestie, suntem una dintre cele mai mari tari din UE. In prima treime oricum. Daca te iei dupa statele din SU, suntem iara intre primele. California de exemplu are putin sub dublu, Texas-ul vreo 25 de milioane daca bine retin. New York-ul (statul) parca avea sub 20. Cred ca ai auzit de astea 3 ? Mnoa. Franta cu chiu cu vai are dublu, si sa-ti mai spun o chestie : in perioada in care faceau Magna Carta, englejii erau cam doua milioane de toti. Si, daca tot suntem la momentul asta, spartanii au fost 300. Pe scurt, nu cred in numerologie.

    In fine, problema mea nu-i ca "nu avem intelectuali" in sensul ca nu avem. Problema mea e ca suntem dobitoci si prezentam drept intelectualii nostri o lista care in mod evident, pentru motive stiintifice indisputabile, nu este relevanta. Ma-ntelegi tu ? Finlandezii, care poate au cincizeci de nume, sau hai, Andorrezii, cu sapte nume, daca s-ar gasi in situatia de-a avea din alea sapte doua femei spre trei deja nu s-ar mai gasi in situatia noastra (de trogloditi). Pe scurt, problema mea nu-i ca-s putini, sau ca-s slabi, sau alte asemenea. Problema mea e ca-i clar ca lista aia nu conteaza. Sau cu alte cuvinte, ca suntem suficient de dobitoci sa nici nu reusim sa identificam cine-ar fi aia, intelectualii.

    @Freud Mei, faptu' ca voi acolo la voi in a 12-a F ati stabilit prin coluzie-ntre Ion, Ghita si Marin, toti baeti respectabili cacum e cu cartile nu conteaza. Pe bune.

    Deci, toti citim carti in Romania. Restu', care nu cititi carti, nu traiti in Romania. Traiti in ceva ghetou, vai pula voastra. Sper ca-i clar.

  4. Da' nu-i deloc numerologie, e statistică. Înainte să vezi care-s intelectuali și care din ei sunt demni de remarcat, e doar normal să determini câți din ei (ei = populația) pot să citească. Ori dacă n-ai oameni care să știe să citească, apăi atunci nici n-ai cui să te adresezi. Eliade n-ar fi scos un tratat de Istoria Religiilor în România, de exemplu, iar dacă ar fi scos probabil că îl luau la mișto „experții” din vremea lui. Puțini, extrem de puțini sunt ăia care au reușit să se lanseze aici, iar ăia (adică Caragiale) au avut un umor și un sarcasm extrem de fin, altfel poate nu auzeam de ei azi.

    Ceea ce mă duce la următoarea idee: ok, sunt de acord, suntem dobitoci, nu reușim să ne dăm seama care-s intelectualii noștri de marcă. Dar pe de altă parte nici ei nu-s un fel de mine de aur gata să fie descoperite, adicătelea au guri cu care să țipe, deci de ce nu țipă?

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Friday, 19 August 2011

    Pai textul e contextul. Nu poti avea text in lipsa contextului. Deci, cu alte cuvinte, nu tipa pentru ca nu exista, si nu exista pentru ca nu pot sa existe, chiar daca aceeasi oameni in alt context (unul cultural adica, in loc de cortorar) s-ar manifesta ca atare.

    Vezi Norman Manea ca exemplu "controlling", cum zice englezu'.

    Si da, am si eu problema asta. De ce nu avem noi blogosfera ? Pai de-aia, ca tembelii nostri sterg comentarii in loc sa participe la discutiile care-i pun in dificultate, sau le scutura preconceptiile. Si-atunci, cu cine sa avem blogosfera ? Ca ideea nu-i de un singur geniu neasemuit care sa domine el pe toata lumea, ideea-i de schimb mai frate. Si de-o cultura a schimbului.

    Ce cultura ?

  6. sa nu-mi spui ca ditai comentariul meu nu s-a trimis.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Friday, 19 August 2011

    Sa stii ca nu, dat fiind ca nu-l vaz nicaieri.

  8. cacamas sa ma cac in opera si in rds.

    tl;dr

    @mp : or fi fost aia din copilaria ta, ai mei nu sunt. si n-am nici contacte dinastea "respectabile", precum nu vorbesc asa.

    vroiam sa spun ca cine citeste carti de autori romani, nu cine citeste in romania in romania citeste unul cam la o mie si citeste fata de la pagina 5 si ce mai cumpara becali, cam asa.

    @spyked : da, romania are cultura, o tara indepedenta pe harta de vreo 80 de ani, dupa supt din secolul 2 si pana acuma invazii peste invazii.

    singura cultura de o avem noi e ce s-a furat de prin franta si germania.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Friday, 19 August 2011

    Da' eu citesc autori romani mei. De exemplu tocmai recitesc Caragiale. Creca a 500 oara, deja stiu de rost, ca copchii mici cu povestile.

  10. Caragiale e ceva amestec maghiar, grec si turc. E roman 1488% la suta.

    sa-ti traiasca. ma refeream la ceva secolul 21, cel mult 20.

    despre cum se jucau cu puta in tarana astia din trecut, sa ramana pentru scoli cu frecventa redusa de prin gauri dinastea cu vaca la pascut cu 500-1000 locuitori.

    sau a scris vreun roman din trecut ceva veritabil si n-am aflat eu?

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 19 August 2011

    Pai cu literatura moderna si contemporana mai greu. Exista pe alocuri autori, da' problema mare-i ca din 2000 incoace scrisul de carti e o indeletnicire irelevanta din punct de vedere cultural.

  12. nu e irelevanta, problema e ca acum pot scrie toti prostii.

    carti inca se mai vand, dar porcarii de stephanie meyer, federico moccia, ceva politiste cu stieg larsson, ma rog, cititul n-a murit.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 19 August 2011

    Mei, eu iti spun o chestie. Tu vii si spui ca nu-i asa.

    Intr-o situatie de-asta te poti intemeia ori pe-un argument, ori pe propria-ti autoritate (si-n cazul practic ar fi bine sa te intemeiezi pe ambele, ca si mine). Problema e ca tu nici argumente n-aduci, nici autoritate n-ai. Pai atunci ce rost mai are sa te arunci ?

  14. Mihai B`s avatar
    14
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 19 August 2011

    am mai comentat si dimineata de pe mobil,e ram chiar primul, dar m-o blanit scripturile tale, cica nu aveam mailul si numele... da' bine ca inainte comentasem.

    pana mea, eu am fost din doua cenalcuri in kolosvarus. si in ambele era plin de tipe. literizante in general. si in ambele era plin de straini, moldoveni si molodovence in general. e drept ca nu eram multi noi per total, dar moldoveni raportat la cati eram noi, reprezentau o pondere insemnata.

    mdeci...

  15. Mihai B`s avatar
    15
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 19 August 2011

    *prin doua cenacluri

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Friday, 19 August 2011

    Mdeci ai agatat ceva ?

  17. Mihai B`s avatar
    17
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 19 August 2011

    lolz. pai drept ce ma iei?! m-au agatat ele. de fapt altele, mai faine, in cluburi. :)

  18. hater mai e mircea pavel asta, o fi din cauza ca nu scoate o piesa buna de 10 ani si exprima frustrarile aleatoriu sub alte cuvinte.

    ma cititul n-a murit. sunt carti noi, luna de luna, de la care mai de care autor.

    populatia europei + sua e vreo 1 miliard la un loc, excluzand ceva inmigranti temporari si etc, asta in secolul 21.

    dupa ce s-au difuzat filmele cu LOTR, vanzarile de carti au ajuns la 150 milioane de copii pe glob.

    deci la 10 persoane 1 carte. cititul a murit sigur?

    codul da vinci a lui dan brown a vandut 80 de milioane de copii acum in anii 2000.

    harry coae si gasca cu baghete magice a vandut in 10 ani, 450 milioane de carti. sunt 7 carti in total, deci vreo 60-70 milioane fiecare carte in parte.

    faptul ca se vand chestii dubioase e alta poveste, precum proasta educatie in scoli si etc.

    la 1800-1900 cine naiba stia asa de mult sa citeasca incat sa se vanda atatea carti?

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Friday, 19 August 2011

    Bre, exista luna de luna cite-un festival medieval organizat in mai fiecare county din SU cit si din UK. "Faire", le zice. Asta nu inseamna ca sabia mai e relevanta-n razboi, sau ca balabustele de frecventeaza zisele festivaluri sunt relevante pe piata pizdei. Precum nici "ideile" de le vehiculeaza aia pe-acolo la o berica nu mai sunt relevante-n discursul public modern. Cartile sunt exact idem, ca relevanta culturala intreaga poveste cu cartile se situeaza astazi undeva intre o conventie de-a unui fandom oarecare si ceva platforma ori gadget de care n-ai auzit. Io ce sa le fac acuma ?

    Da' tu da-i inainte cu cartile LOTR si Dan Brown, ca-i clar c-ai inteles despre ce se discuta.

  20. ai spus ca scrisul de carti e irelevant, eu ti-am dat cifre cum ca se vand.

    ce n-am inteles?

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Friday, 19 August 2011

    Probabil ca vinzari != relevanta. Spre exemplu Toyota Corolla e cea mai vinduta masina din toate timpurile. Ce relevanta are Toyota Corolla ?

  22. cum ce relevanta are, daca e vanduta, are, inseamna ca e cunoscuta.

    sau asta e un univers distopian unde lumea cumpara pentru ca asa li se spune? bine, suntem pe aproape defapt

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Friday, 19 August 2011

    Ia de curios, sa ne verificam definitiile.

    Relevant = "care scoate sau iese în evidenta", mbun ? Cu ce iese in evidenta Corolla ? Pe cine scoate in evidenta Corolla ?

  24. pe sofer ca are masina buna ! olololo.

    de iesit iese in evidenta brand-ul, calitate, moda, etc.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Friday, 19 August 2011

    Bre auzi. Astea-s dume de bancuta din spatele blocului, la o tura de bere de-aia la pet cum ii zice. Nu se accepta aici.

  26. Tin sa precizez cu responsabilitatea unui interlocutaur cum ca ati iesi mai aproape de adevar daca in loc sa folositi "relevant" ati folosi "important".

    Reformulat: Toyota Corolla este importanta prin aceea ca sumarizeaza o buna parte din preferintele consumatorilor. Le reprezinta.

    Reformulat: Probabil Critic vrea sa spuna ca un lucru nu poate fi neimportant daca inca se practica. Poate fi banal, dar nu neimportant. Daca se vand carti inseamna ca ele se si citesc, deci ideile distribuite via copaci morti au efect in lume.

    Mai interesant ar fi sa vedem definitiile voastre pentru "cultura", abia apoi se poate discuta despre ce-i relevant/important faţă cu masa culturii.

  27. conceptul ala e cam volatil. cultura e o construtie sociala, deci n-are sens.

    am zis mai sus ca majoritatea astora sunt porcarii, dar in fine.

  1. [...] tot, si deja e chiar prea mult, date fiind canoanele in vigoare in basina de trece drept literatura romana. Doar doua volume de eseuri critice deci, bun ? Ci-git [...]

  2. [...] Luati de exemplu Zarifopol, care conteaza printre cei buni, luati de gustati din aceasta problema ilustrata si-n fine poftiti si-un exemplu de ce si cum ar trebui sa fie critica pentru ca sa chiar conteze : [...]

  3. [...] cam asta-i problema : pretindem in fals ca avem o "literatura" da' nu avem scriitori. Deloc. Poate un singur individ dintre cei care se reclama scriitori astazi [...]

  4. [...] de Dragan. E tragic de prost. [↩]Si merita notat ca in filmul asta femeile NU AU NUME. De ce nu au nume femeile romanesti, draga ? Vre-o alta explicatie decit aia veche cu jure patris vel mariti aveti ? Repede, repede, [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.