O populatie cu mize mici

Tuesday, 10 May, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Americanii de traiesc in Statele Unite ale Americii nu sunt un popor, ci un mozaic de populatii, in principal pentru ca au ratat sansa istorica de-a se macelari si epura etnic, raminind neomogenizati cu forta (ca omogenizarea nu se poate face decit cu forta, e nevoie de-o ditai lingura si de-un brat hotarit care s-o roteasca-n bol). Iugoslavii nu sunt un popor, ci un set de populatii recent disparate, pentru ca au fost impiedicati sistematic sa se omogenizeze cu forta (chestie pe care ei ar fi facut-o, daca erau lasati in pace). Asta-i datul lumii asteia, ca femeia sa nasca-n chin si singe, iara natiunile sa se nasca din pirjol, macel si viol.

Romanii sunt un popor, in acest sens propriu si general al termenului. Totusi, in sensul impropriu si particular folosit in cadrul acestui articol ei nu-s decit o populatie, pentru ca desi ar putea, teoretic vorbind, mult mai mult, totusi ei se cantoneaza in foarte putin, uimitor de foarte putin, am putea zice. Si-am sa va dau doua exemple.

I. Mircea Badea rupe usa.

    Pe scurt, daca n-aveti rabdare de continut video, un tont intra in buda pe-o usa, isi face treaba, intre timp uita pe ce usa o intrat si incearca sa iasa pe alta. Hazul ensues, suntem amuzanti, lalala .

    II. Sebi Prostau ridica flamura.

    Cum spuneam mai sus, eram in trenul foamei. La cuseta de sase locuri. Nu merg la vagonul de dormit (clasa I, doua locuri) din simplul motiv ca nu vreau sa dau 200 de lei in plus pentru a mirosi picioarele si basinile aceluiasi marlan.
    [...]
    Cum spuneam, am mers la cuseta cu sase locuri. In cuseta, sase oameni cu tot cu mine: patru tipe intre 20 si 25 de ani (bunute toate) si un mos. Eu aveam locul pe patul din mijloc de deasupra mosului.
    Am baut ceva beri pe culoar pana am avut impresia ca mi s-a facut somn si m-am dus sa ma intind. N-au trecut trei minute si aud o basina serioasa.
    [...]
    In acel moment s-a declansat iadul. Fosila vie a inceput sa faca spume pentru ca, culmea, tot el era cel lezat.
    [...]
    Fosila o da la intors, sau cel putin incearca:
    “Pai… Ce sa fac? Este o functie naturala a organismului!”
    Eu, satul de mirosit hoit putrezit, ii raspund:
    “Si cacatul, si pisatul, si vomitatul sunt tot functii naturale ale organismului. Dar nu ma vezi pe mine cacandu-ma in mijlocul compartimentului sau in pat, nu? Daca-mi vine sa ma cac, ma duc la toaleta. Daca-mi vine sa ma pis, ma duc la toaleta. Daca-mi vine sa vomit de la basinile UNORA, ma duc la toaleta. Pentru ca LA TOALETA spune bunul simt sa-ti eliberezi functiile naturale ale organismului”

    Mosul s-a blocat o secunda, dupa care a zis:
    “Si ce vrei sa fac? Sa ma duc la baie la fiecare gaz?”
    Oare daca va spun ca i-am zis “Da!”, ma credeti?

    Ei bine, i-am zis ca DA! Cand simti ca te scapa si nu vrei sa deranjezi, te duci la buda. Daca vrei s-o dai nasoala, atunci nu mai zi pardon, ca nu te ajuta. Nici putoarea nu se disipa mai repede si nici disconfortul.

    In cele doua ocazii in care-am calatorit cu trenul noaptea-n scumpa patrie am retinut un intreg compartiment de clasa intii, avind astfel la dispozitie trei paturi, si evitind astfel cu totul problema intimitatii fortate. Da' trecind peste aceasta solutie de bun simt, si admitind ca nu oricine cistiga mai mult decit poate cheltui orice ar face, nu vi se pare oarecum banala chestiunea ?

    Adica, daca privim cu granularitatea setata la minim problema schimburilor... culturale, sa le zicem, intre mosneguti expirati si tineri in putere pe planeta-n general, sau in spatiul carpatodanubiano in particular, sau in Iasi sau in Timisoara, sau absolut oricind si oriunde, ce ramine pe ecran e gazul emis anal de bosorogi in contrapartida cu gazul emis oral de pustani. Ca asta e, de la facerea lumii, asa curge.

    Nu-i cam banal ? Nu-i cam irelevant ? Nu-s, totusi, niste preocupari cam minore, niste mize cam mici ? N-avem, carevasazica, nici un fel de chestiuni arzatoare la ordinea zilei ?

    Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

    33 Responses

    1. Mai, sunt de acord cu tine dar am o precizare.

      Precizarea este ca pentru unii, intamplarile si povestirile banale ale altora sunt mai interesante decat intamplarile si povestirile banale ale lor. Lucru trist, dar adevarat. Poate pentru o anumita clasa de oameni, povestea cu mosul si basina, precum si atitudinea moralizatoare a protagonistului sunt interesante.

      Mai am cateva descoperiri relevante pentru astfel de subiecte : Taximetristii sunt nesimtiti, tiganii fura, batranii si batranele miros (cum vedem si in povestire), manelele sunt naspa si asa mai departe.

      In ceea ce priveste povestirea lui MB, este amuzanta intr-o masura. In masura ca el este persoana publica si povestirile lui sunt mai interesante. Asa cum si gestul lui Obama cand a omorat o musca intr-un interviu a starnit reactia poporului , a asociatilor, s.a.m.d., asa si gestul lui Mircea Badea a starnit reactii intre cei care il urmaresc. Evident, reducem scara de cateva mii de ori.

      In rest, inca un exemplu de ce este "relevant" si ce nu la noi in tara. Nu-i de mirare ca cele mai citite ziare prezinta titluri de "Vedeta obscura si lipsita de valoare X si-a luat pantofi de la designerul Y". Suntem o tara in care si senzationalul este banal.

      P.S. Stii teoria cu rasismul. Cum faci rasismul sa dispara? Nu mai vorbesti despre el. Cred ca ar merge de minune si in cazurile unor anumite persoane...

    2. Mircea Popescu`s avatar
      2
      Mircea Popescu 
      Tuesday, 10 May 2011

      Pai eu nu sunt nici din principiu nici in genral impotriva banalitatii, Trompi stie ca Trilema consista din nouazeci la suta banalitati.

      Dar. DAR! Totusi, universalitatea banalitatii imunde risca sa sufoce de la o vreme. Prea se exagereaza-n minutie, una-i sa vezi un show "despre nimic" facut de Seinfeld si alta-i sa vezi sapte miliarde de show-uri despre nimic facute de cele sapte miliarde de locuitori ai planetei. Prima poate fi chiar comedie, la o adica. Ultima e infernul dupa Sartre.

      Teoria cu facutul sa dispara : din ce inteleg Mircea Badea are emisiune de vreo zece ani, ia stai sa verific... Asa, deci, "Bună dimineaţa, România (Good morning, Romania) (co-host with Teo Trandafir, 1994–1997)". SAPTESPREZECE ANI. Eu n-am vorbit despre el in 1994. Nu a disparut in 1994. Nu am vorbit despre el in 1995. Nu a disparut in 1995. Nu am vorbit despre el in 1996. Nu a disparut in 1996. Nu am vorbit despre el in 1997... intelegi cam unde bat, cred.

    3. Inteleg, si din pacate ai dreptate. Dar alta solutie n-ai, sunt chestiuni care pot sa dispara doar prin ignorare.

      De exemplu, pentru mine zoso a disparut deoarece l-am scos din reader acu vreo saptamana si ceva. Totusi, am mai intrat pe la el odata ca ai facut tu o referire la nu stiu ce trolare de-a lui cipslim si odata ca l-am mai vazut mentionat pe nu stiu unde, deci a reaparut :).

    4. Păi mergând pe ideea asta şi Mircea Badea a dispărut din mentalul celor ce nu-l urmăresc vreodată şi nu se uită la TV vreodată (deci nu-l văd nici din greşeală). Doar că-s cam puţini ăia.

    5. Mircea Popescu`s avatar
      5
      Mircea Popescu 
      Wednesday, 11 May 2011

      Cum sa dispara daca n-o fost niciodata acolo ?

    6. Păi călătoreşti la clasa I, rezervi tot compartimentul. Şi pierzi în felul ăsta şansa unor întâlniri cu oameni... cum a fost exemplu descris mai sus, cu băşina. Sau cum pot fi alte exemple, cu întâlniri de altă factură. Care pot fi chiar foarte interesante.

    7. Mircea Popescu`s avatar
      7
      Mircea Popescu 
      Wednesday, 11 May 2011

      Mei, chestiunea e cam asa : in viata unor fiinte, intimplarea poate juca un rol benefic. In viata altor fiinte nu mai poate, pentru ca ei sunt deja atit de competenti in a-si organiza afacerile incit e pur si simplu imposibil ca evenimente aleatorii sa-i serveasca mai bine decit propriile lor actiuni.

      Indeobste ultima categorie de fiinte poarta numele generic de "oameni", spre a-i deosebi de restul vietuitoarelor lipsite de binecuvintarea inteligentei, si ca atare depinzind de noroc. Totusi, in postmodernism termenul acesta, de "oameni" sufera tot soiul de abuzuri. Ca si majoritatea celorlalti termeni, de altfel.

    8. "In cele doua ocazii in care-am calatorit cu trenul noaptea-n scumpa patrie am retinut un intreg compartiment de clasa intii, avind astfel la dispozitie trei paturi, si evitind astfel cu totul problema intimitatii fortate."

      ok, sheldon... :)) la banii aceia, eu as fi optat pentru avion. dar mno, daca iti plac trenurile. :D

    9. Da, este memorabil ce zici. Eu cred că, mai ales ca profesor, poţi învăţa şi tu, inclusiv de la elevi, până mori. Prin tu vorbesc la modul generic, nu mă refer la persoana ta. Adică nu există un plafon superior să zici că gata, l-ai atins şi mai mult nu ai ce să primeşti de la viaţă. Mai uman nu poţi să devii.

      Umanitatea este o profunzime, un adânc, nu o suprafaţă (plană, bidimensională) pe careo atingi şi apoi gata, done! Eşti om. Problem solved.

      Zici că nu mai ai nimic de învăţat de la viaţă? E şi asta o treabă...

      Iar în ce priveşte propriile tale acţiuni versus evenimente aleatorii, ce controlezi de fapt? Volumul de aer condiţionat din maşină? Cantitatea de spam de pe Trilema? Subiectul unei discuţii cu interlocutorul? Ce controlezi?... :)

    10. Hm, importanta de care vorbesti tu e cea obiectiva. Dar subiectiv, pentru copilul care-si descopera degetele de la maini si de la picioare, acelea sunt de importanta maxima. Ce-i drept, copiii se dumiresc totusi intr-un interval de timp rezonabil ce si cum e cu propriile maini si picioare si isi mai largesc orizontul. Dar or mai fi si unii care raman captivi in fascinanta lume a propriului buric...Sau a basinilor altora, dupa caz.

    11. Mircea Popescu`s avatar
      11
      Mircea Popescu 
      Wednesday, 11 May 2011

      Noa frate, pina raspund la unu' mai scriu doi, ceata lu' pitigoi ce-i aici lolz. Deci edit :

      @Mihai B Pai in toate cazurile in care eram sau singur sau grabit sau amindoua am optat pentru avion.

      Dar in cazurile in care nu eram singur, si nici grabit, am optat pentru tren. Pentru ca e din ceva motiv placut sa futi in tren, ocazional, si pentru ca ofera alte avantaje ale intimitatii de aceeasi natura. Chiar iti recomand chestia, daca iti place o fata, du-o cu trenul pina la Viena sau pina la Istanbul pe metoda asta. Da, e adevarat, cheltui niste bani. Nu-s asa de multi, daca te apuci sa compari.

      @Lotus Ok, sigur ca poti invata si tu. Uite de exemplu, sa luam un cercetator in fizica teoretica azi. El cu siguranta mai poate invata, ca rezultat al faptului ca fizica nu este inca o disciplina inchisa. Pe de cealalta parte, el cu siguranta nu mai poate invata (fizica) sezind sub mar si cazindu-i mere in cap, ca rezultat al faptului ca fizica, desi nu-i o disciplina inchisa, totusi e o disciplina cu o oarecare istorie. A depasit faza aceea.

      La ora actuala se mai invata fizica prin cercetare, care-i o chestie activa si controlata, si nu prin noroc. Ceea ce o face sa fie o disciplina stiintifica matura, diferita de - spre exemplu - psihologie.

      Uite cu un exemplu concret : n-am mai intrat in vorba cu o domnisoara aleasa intimplator pe strada de ~10 ani, in principal pentru ca e semnificativ mai scump sa filtrezi fetele dupa cum arata in proximitatea fizica imediata dupa care sa incerci sa le filtrezi dupa cum gindesc decit sa le filtrezi dupa cum gindesc in retea si sa le filtrezi apoi dupa cum arata (daca iti mai pasa) in proximitatea fizica imediata. Si cind spun "semnificativ mai scump" zic estimativ vreo 3 sau 4 ordine de marime, asa.

      Deci, unii "ies la agatat" in club, altii se intilnesc cu gagici gata agatate. E o diferenta.

      @Diana Coman Exact asta e si problema : fiecare copil invata sa vorbeasca, sau depaseste linsul podelelor in ritmul lui, la un moment dat. Totusi, parintii tin in general un ochi vigilent deschis asupra problemei, si de la o vreme incep sa se intrebe... mei... oare asta are tot ce-i trebe' in cutiuta ?

    12. @Mihai
      Unde ai inchiriat tu un compartiment de avion cu banii de o cuseta CFR clasa I ?

    13. @Mircea Popescu: da, înţeleg ce zici. Dar ceea ce-ţi oferă viaţa e gratis. Şi poate odată întâlneşti o fată care te place şi ea spontan şi de care îţi place şi cum gândeşte. Ce costuri? Că nu-i musai să flirtezi pe bani. De exemplu nu te costă nimic în plus să ai în proximitatea ta (de ex în compartimentul vagonului, că de acolo a pornit discuţia) pe încă cineva. Iar dacă nu e fată, poate poţi învaţa altceva de la el. Sau de la situaţie.

      Besides, tocmai asta e viaţa, o succesiune de întâmplări. În reţea nu-i ca în real life, poate când o vezi nu-ţi mai place sau poate nu te mai place ea pe tine, deşi ştiai cum arată etc. Apoi nu toate fetele din proximitate sunt în reţea.

    14. Mircea Popescu`s avatar
      14
      Mircea Popescu 
      Wednesday, 11 May 2011

      @Dr.A Why u troll ? Why ?

      @Lotus Pe mine incepe sa ma doara capul de la discutii cu oameni care fac presupunerea ca timpul meu = 0. Mei frate. O fi adevarat in cazul preopinentului, tot ce se poate, da' asta nu o intemeiaza ca presupunere. O ora din timpul meu costa semnificativ mai mult decit berile pe care le putem bea in ora aia. Chiar daca bem la campionatul de baut viteza, chiar daca bem Guiness de-ala adevaratu', importat special pentru noi. Deci, cum cu ce costuri ? Tu cit timp crezi ca ai la dispozitie pe lumea asta ?

      Nimic nu-i gratis afara de gunoi. Gunoiul e gratis, sigur ca da, dar numai daca esti suficient de fraier sa nu fi aflat ca in mod normal a prelua gunoiul e un serviciu, care se plateste, si pentru care ar trebui sa fii platit.

      In tot cazul, mi se pare ca discutia a pornit tocmai de la ce te costa sa ingadui diversi tipi alesi aleator in intimitatea ta. Ca de exemplu se basesc.

      Viata e o succesiune de intimplari pentru maimute, si doar pentru maimute. Pentru oameni, viata e o succesiune de planuri. Fetele care nu sunt in retea nu sunt, in general, ca o manifestare a lipsurilor lor. Proximitatea e un ce relativ atunci cind dispui de suficiente resurse, dat fiind ca noi ne putem misca relativ usor in spatiu si relativ dificil in timp.

    15. Să ştii că nu te costă nici timp în plus. De exemplu într-un drum din centru în parc sau la magazin îţi dai seama dacă fata de lângă tine îţi place sau nu. Ce te costă să flirtezi pe parcursul drumului? Şi dupa aia dacă crezi că merită, îţi aloci timp pentru ea... La fel în exemplul cu trenul. Dacă călătoreşti singur în compartiment ajungi mai repede? :) Cunosc oameni foarte ocupaţi dar care tot reuşesc să se bucure să zic aşa de micile surprize plăcute pe care viaţa le oferă. Spun cunosc, şi nu mă desemnez pe mine, pentru că eu am timp din belşug. :)

      Viaţa este o succesiune de planuri pentru un robot sau un om mort. Viaţa este o succesiune de întâmplări, adică de neaşteptat, pentru un om viu. Sunt de acord că un om inteligent se ridică deasupra circumstanţelor şi că într-o oarecare măsură nu mai este o victimă a lor. Dar a-ţi imagina că tu eşti în control, că în viaţa ta nu mai există întâmplare, este o amăgire. Însăşi viaţa este o întâmplare.

      În sfârşit, tu consideri întâmplările ca fiind gunoi, spus aşa, la modul generic. Eu zic că sunt ceva frumos. Tot aşa, la modul general, pentru că evident nici mie nu mi-ar place să inhalez gazele vecinului de cuşetă. E vorba însă de o anumită atitudine faţă de viaţă.

    16. Mircea Popescu`s avatar
      16
      Mircea Popescu 
      Wednesday, 11 May 2011

      La exemplul concret, pot sa te asigur ca nici nu stiu cind a trecut noaptea, dar a parut o clipa. Deci da, am ajuns mult mai repede. Si chiar, asta-i marea chestie, eu am ajuns de mai multe ori. Tot restul pasagerilor a ajuns cel mult o singura data, dac-or fi ajuns si data aia.

      Avem, evident, asteptari si nevoi diferite. Eu caut sclave. Tu-ti cauti stapine. Nu zic ca-i ceva rau in asta, da' nici n-avem cum sa cadem de acord.

    17. Eh, ai dedus tu asta, dar e o deducţie greşită. Nu caut stăpâne, e drept că nu caut nici sclave. Caut partenere. Polii nu sunt sus-jus ci dreapta-stânga. Dar mă rog, asta e o altă chestiune. Ca să nu te mai reţin însă din timpul tău preţios, nu o să mai insist pe acest subiect. Poate aşa o să-ţi rămână mai mult timp pentru Icewind Dale. :)

    18. Mircea Popescu`s avatar
      18
      Mircea Popescu 
      Wednesday, 11 May 2011

      Intre minoritatea care cauta stapine si minoritatea care cauta sclave exista bineinteles o larga majoritate de virgini, incepatori si naivi. Da' chiar ca-i o alta chestiune.

    19. Da, o fi existând, văd că cunoşti problema.

    20. cipslim`s avatar
      20
      cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
      Wednesday, 11 May 2011

      bai eu am vazut ca ai zis cava de mine cu zoso da nu m-am prins care o fost treaba.
      la cate prostii fac eu pe interneturi de fapt e si greu sa tin minte ce si cum.

      acuma ontopic in USA e mai rau ca la noi dpdv banalitati la rang de senztional.

    21. OMG, s-au mutat polii in stanga-dreapta? De ce nu m-a anuntat nimeni? Si tocmai cand incepeam sa inteleg cat de cat treaba asta cu dualitatea mi-ati dat lumea peste cap.

    22. BTW, care e stanga si care e dreapta? Adica din ce parte ii privesti? Ca eu mereu le incurc.

    23. Mircea Popescu`s avatar
      23
      Mircea Popescu 
      Wednesday, 11 May 2011

      @cipslim Sa-ti citezc :

      zoso este un fel de piatra de temelie a blogosferei romanesti mey perfidule. Daca nu era zoso acuma nici nu stiai ce e ala PR daca te intereseaza. Putina recunostinta pentru un om de valoare, nu tre sa dam cu cacat in toata lumea, chiar daca ne aduce trafic!

      @gheorghe Pai stinga e-n sus si dreapta in jos. Da' nu te baza numa' pe asta, ca depinde si cum stai.

    24. lexy229`s avatar
      24
      lexy229 
      Wednesday, 11 May 2011

      Complet offtopic: Am vazut un set de poze de la un tweetmeet la Sibiu. Bobby Voicu, Alex Negrea si inca unul-altul dintre cei care nu te emuleaza si nici macar nu te citesc si-au lasat barba. Chiar si Cristi Dorombach are un pic, desi lui nu prea ii creste. Este vorba, desigur, despre un numar de coincidente.

    25. pletzalcoatl`s avatar
      25
      pletzalcoatlinsigna de criptograf 
      Thursday, 12 May 2011

      Eroul basinii nu e cumva acelasi personaj care a participat la ceva intrunire de influenceri putind atat de ingrozitor incat lumea a ajuns sa scrie in principal despre gustul pe care li l-a el lasat in gura?

    26. Mircea Popescu`s avatar
      26
      Mircea Popescu 
      Thursday, 12 May 2011

      @lexy229 Cind vor incepe si gagicile sa creasca barbi voi incepe sa ma nelinistesc.

      @pletzalcoatl Este, bineinteles, tot o coincidenta.

      Si in plus, nu cred ca situatiile sunt comparabile, pentru ca mirosul de transpiratie nu era vina lui, transpiratia fiind o functie fiziologica a organismului omului, iar imputirea ei o functie fiziologica a diverselor bacterii, mucegaiuri, ciuperci si artropode care traiesc pe suprafata organismului respectiv.

    27. lexy229`s avatar
      27
      lexy229 
      Thursday, 12 May 2011

      Sigur ca da. Asa am observat si eu, cum vine vara cum isi lasa barbatii barba. E un obicei vechi. Nu cred ca are nici un fel de legatura cu altceva, e o simpla alegere personala de grup.

    28. Mircea Popescu`s avatar
      28
      Mircea Popescu 
      Thursday, 12 May 2011

      Banuiesc ca daca ma apuc sa mentionez ca pozele din header au fost facute de fapt anul trecut sunt un om rau.

    29. pletzalcoatl`s avatar
      29
      pletzalcoatlinsigna de criptograf 
      Thursday, 12 May 2011

      Si in plus, tot ce avea de facut bosorogul ala nesimtit era sa-si infiga un sapun sub coada si rezolva astfel problema. Nu neaparat pentru ca nu mai dadea vanturi, dar macar pentru ca ieseau ambalate frumos in bule, care puteau apoi naviga pe culoar unde nu ar fi deranjat pe nimeni.

    30. Mircea Popescu`s avatar
      30
      Mircea Popescu 
      Thursday, 12 May 2011

      http://theeroticproduct.com/Product/s.html

      S-ar putea oferi gratuit cu fiecare compartiment clasa I-a, dind astfel o justificare in plus diferentei de tartif.

    31. cipslim`s avatar
      31
      cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
      Thursday, 12 May 2011

      hahaha

      la peru pe blogul lui de "nisa".

    1. [...] Alexandra : Complet offtopic: Am vazut un set de poze de la un tweetmeet la Sibiu. Bobby Voicu, Alex Negrea si inca unul-altul dintre cei care nu te emuleaza si nici macar nu te citesc si-au lasat barba. Chiar si Cristi Dorombach are un pic, desi lui nu prea ii creste. Este vorba, desigur, despre un numar de coincidente. (sursa) [...]

    2. [...] dintre negrisorii moderni nu se plinge de ea. [↩]Si apropo de tema asta, poate cititi si "O populatie cu mize mici". N-are ce sa strice. [↩]Da, chiar asa, nici limba nici banii nu-s capabile, oricit ar fi de [...]

    Add your cents! »
      If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.