O intrebare interesanta

Thursday, 17 February, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Un cetatean pe care nu-l cunosc, si care a insistat sa-si pastreze anonimatul m-a abordat cu urmatoarea intrebare :

Sa zicem ca exista un sait de social media cu votare, ca si fain. Pe el sunt niste oameni, nu se cunosc intre ei. Sa zicem ca sunt 1000 de useri si fiecare dintre ei este Einstein. IQ 400, fizica la degetul mic, cei mai inteligenti din lume.

Acesti utilizatori Einsteini se duc bineanteles la reguli, unde citesc ca "Cele mai eficiente metode de-a obtine puncte de karma sunt in ordine : Introducerea de articole care vor ajunge publicate, Votarea articolelor inca nepublicate care vor ajunge sa fie publicate, Comentarea, Introducerea de articole care nu vor ajunge publicate, Votarea articolelor care nu vor ajunge publicate."

Clar mesaju : daca votezi ce va fi votat si de altii, bine pentru tine. Daca votezi ce nu va fi votat si de altii, rau pentru tine. Ce gandesc atunci Einsteinii? Poa... Trebuie votat ce vor vota toata lumea. Daca toata lumea stie ca toata lumea crede ca orice are "galben" se voteaza, atunci toata lumea va vota orice are galben, si galben se publica.

Daca toata lumea crede ca toata lumea este proasta, atunci toata lumea va vota ce li se pare lor ca le-ar place prostilor. Pe saitul fain cu 1000 de Einsteini se vor vota numai fotbalisti si zuze. Pentru ca fiecare dintre Einsteini asa crede ca le place lumii sa vada zuze si fotbalisti.

Chiar si daca Einstein _stie_ ca de fapt la prosti nu le plac nici fotbalistii nici zuzele, el tot fotbalisti si zuze trebuie sa voteze, daca stie ca ceilalti Einsteini cred ca lumea=prosti si la prosti le place fotbalistii si zuzele.

De asta se baga la televizor nonstop ca lumea=prosti si ca la prosti le place fotbalistii si zuzele. Nu este adevarat, dar nici nu conteaza daca este adevarat sau nu. Scopul e sa-i convinga pe suficient de multi Einsteini, dupa care nu mai conteaza daca e adevarat sau nu, si cine stie ca nu e adevarat.

Ce poti sa faci?

Adevarul este ca cetateanul surprinde in cuvintele lui un fenomen absolut real, si documentat in teoria jocurilor. Agentul rational este silit sa voteze ceea ce e mai probabil sa fie votat, indiferent cit de absurd este votul respectiv, unul dintre paradoxurile destul de bine cunoscute pe care le intilneste agentul rational in aventurile lui prin formalizarile teoretice ale jocurilor.

Parerea mea este ca solutia e destul de simpla : autismul. Daca nu te intereseaza ce fac ceilalti, si nici cit de bine-ti merge, daca esti, cu alte cuvinte un agent irational, atunci scapi din acest paradox anumit, si ai ocazia sa-ti manifesti propriile gusturi, idei si preferinte, in asa fel incit sa poata, cel putin in principiu, schimba fata lumii.

Pina la urma, autismul este o mutatie adaptativa : principala calitate a unui lider in societatea contemporana este sa nu-i pese de parerile celorlalti. Nu zic sa nu-i pese complet si total, pina la suspendare-n lumea interioara, dar sa nu fie dispus sa-si ajusteze actiunile dupa ceilalti chiar pina la completa depersonalizare.

Pe de cealalta parte, mi se pare ca intrebarea ramine deschisa.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

9 Responses

  1. Sigur. Presupunand ca 1000 de Einstein nu au nici o alta preocupare si nici o metoda de facut karma mai buna decat votatul unor articole cu fotbalisti si zuze. Rezulta evident pe cale de consecinta ca cei >1.000.000.000 de prostalai (IQ ~100) carora Einsteini le-au luat painea de la gura se vor ocupa la schimb cu muzica simfonica, fizica cuantica si filozofia. Ceea ce trebuie sa recunoastem nu-i tocmai o intorsatura negativa.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 18 February 2011

    Si io zic, per total conceptul promite. Si anume, promite o imbunatatire radicala a conditiilor obiective de munca si viata la nivel planetar.

    Viva la revolucion hoy y per siempre!!!

  3. Pe de alta parte, IRL, oameni respectivi (nu neaparat autisti) vor fi exceptia care confirma teoria jocului si nu regula.

    Intrebarea IRL nu e deschisa ci inchisa (problema nu e posibila si deci nu are nevoie de solutie) si poate ar trebui re-incadrata la http://trilema.com/category/3-ani-experienta/

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 18 February 2011

    Nu reincadram, sa incurajam gindirea deci gindirea.

    Problema posibilitatii-i spinoasa-n sistemele cu abilitati de autoreferentiere, uite ce mi-o zis un cititor la alt articol, da' se-aplica si dincoace binisor : http://trilema.com/2011/ca-sa-vedeti-cit-sunt-de-rau/#comment-42301

  5. Ar fi util sa ne dea cetateanul o lista cu 100 de Einsteini din care sa putem selecta 3-4 carora sa le solicitam raspunsul la aceasta intrebare.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 18 February 2011

    Da' pentru a evita orice bias precum si scandaluri, sa fie anonima.

  7. http://www.megasociety.com contact mr Chris Langan please for the list :D : ))))

  8. Adaug că autismul poate fi și el la fel de bine formalizat/modelat, prin adăugarea de variabile în sistem (generate dinamic, automat etc., dacă nu de mână). În felul ăsta, se poate arăta matematic că echilibrul n-o să se mai situeze la numărul maxim de voturi, fiindcă funcția de utilitate nu mai e aceeași.

    Ba mai mult, complexitatea sistemului crește într-atât încât o să existe mai multe echilibre, și și alea pentru o perioadă foarte limitată de timp. Oricum, ideea-i că și dacă operezi doar cu agenți perfect raționali, poți genera un set de reguli suficient de complexe (și totuși destul de simple în esența lor) încât să dea convergența aia peste cap.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 February 2011

    Sau macar poti incerca.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.