Nuovo Cinema Paradiso

Friday, 16 September, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Nuovo Cinema Paradiso e disimularea definitiva a saraciei. E si un film, dar asta mai putin conteaza, putem spune ca e un film stralucit tocmai pentru ca-si transcende filmicitatea trecind in ipocrizie pura era sa scriu, si nici nu-i departe de adevar, da' fiind oameni civilizati vom scrie-n loc ideologie pura si-o lasam asa.

Nuovo Cinema Paradiso e distilatul saraciei. Saraciei de mijloace, saraciei de orice mijloace. Nu-s bani, si pensia-i mica. Nu-s clienti, nu-s frati, nu-s surori, nu-s colegi, nu-i ce si nu-i cu cine. Nuovo Cinema Paradiso e povestea parintilor cu un singur copil, copiilor cu un singur parinte, satucului unic cu un singur cinematograf care-i singura distractie, e locul cu o singura fata, e spatiul oamenilor cu o singura iubire, si-aia obosita, o singura nevasta, si-aia nasoasa, o singura sansa, si-aia ciobita, un singur bilet de tren, si-ala mototolit. E al celor ce au o singura tara, o singura limba, fac parte dintr-o singura cultura si-asteapta o singura slujba de la tovarasu' Stalin, pe care se duc s-o caute-n singura Germanie.

Nuovo Cinema Paradiso e spatiul unui singur dezastru care-i de altfel suficient dat fiind ca se aplica singurei distractii, si-n acelasi timp spatiul unui singur cistigator la loterie. Care singura nenorocire si singura norocire se lipesc impreuna constituind singurul eveniment din singura istorie posibila. Nuovo Cinema Paradiso spune povestea lipsei de alternative, si aceasta poveste este intotdeauna povestea saraciei.

Dar n-o spune oricum, de-aia zicem disimularea saraciei. N-o spune oricum, o spune tendentios, de-a dreptul mincinos in fapt, da' nu-i minciuna tigancii care ti-a bagat mina-n poseta, obraznica si labartata, nu-i minciuna functionarului care ti-a furat din drepturi dar pretinde ca-i o gresala, simtindu-se acoperit de faptul ca-i mai scump sa-l scuturi decit sa-ti tai mineca si sa fugi. Nu, e minciuna celor mai mizerabili dintre toti mincinosii, e minciuna celor ce insista ca spun adevarul. E minciuna babaciunii care afirma ca sexul nu-i egal cu iubirea in fata unor copchii suficient de tineri sa creada prostiile astea, e minciuna popii care vinde marfa cu livrarea dupa sfirsitul zilelor in contra banilor de azi (si sa nu va mire ca numai saracii cedeaza putin din putinul lor minciunilor astora - asa-s facute ele, sa-i intereseze numai pe ei), e minciuna parintilor care-si mint copiii pentru ca-i mai simplu asa, si pentru ca "trebuie", si pentru ca n-au alternative si vor sa se asigure ca nici copiii lor nu vor avea.

E o minciuna asa frumos dichisita incit aminteste de porcariile alea pictate pe pereti, minciuna facuta sa fie credibila exploatind exact saracia implicita-n unicitate, naivitatea lipsei de experienta, tendinta naturala a mintii de-a crede ca se afla mereu in centrul universului, si ca Roma e un fel de Giancaldo poate ceva mai mare.

Giancaldo, oraselul inexistent si unic, in care exista geamuri sparte pe care nu le-a spart nimeni, in care exista tablouri cu o curva de-acum doua mii de ani maritata cu un prost da' care nu-i niciodata reprezentata nici sugind-o la marginea drumului pe-o masura de ulei, nici basindu-se rasturnata-n noroi, nici cacindu-si plozii-n staul, cot la cot sau copita la copita cu vitele. Nu, nimic din realitate nu-si face loc in fictiunea cea periata cu exceptia unei singure ipostaze, cu mutra asa in sus gata sa primeasca din ceruri nitel smecleu divin pe bot.

O fi avut vre-odata Maria mutra aia transpusa-n toata viata ei, mutra aia-n care-i reprezentata in 97`476`763`487 de cazuri din 97`476`763`487 ? Posibil. Improbabil, dar posibil. Cu siguranta insa nu-i reprezentativa pentru ea. Reprezentative-s celelalte scene, Maria putea, Maria era jegoasa si-n general daca ati vedea-o azi pe strada asa cum era ea n-ati invita-o-n casa. V-ati intoarce capul scirbiti, pentru ca adevarul saraciei pute, daca nu-i nimeni s-o curete prin blowout peste 9`000%.

Disimularea definitiva a saraciei, am zis. Pentru ca da, filmul se ridica aproape la nivelul de cizelare al minciunilor bisericii. E aproape la fel de mincinos ca o rugaciune, e aproape la fel de jegos ca un tropar, e aproape la fel de antisocial ca un popa.

O mareata implinire a artei cinematografiei, care pina la urma e disimulare de la prima la ultima litera.

Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

29 Responses

  1. paraíso ba.

    da' n-am inteles ce vrei tu sa faci cu paralela asta tip bollywood.

    asta mi-a adus aminte de o chestie numita el lazarillo de tormes ti-o recomand sa o citesti. e de prin evul mediu ceva.

    e vorba de un pustan care lucreaza pentru mai multi indivizi, unul ajunge sa fie unu' de se dadea drept burghez.

    burgheziel asta mergea in haine scumpe pe strada cu o scobitoare mereu in gura la anumite ore, sa zica ca vai ce bogat e el si ce bine mancat. se angajeaza pustan asta la el si avea sa afle ca e sarac lipit, ca are casa goala, are doar un pat si o cana de apa si mananca frimituri, poarta mereu aceleasi haine.

    nu mai tin minte cum se termina. era a naibii de amuzant. ba fusese la un popa de incuia painea cu lacat intrun cufar si el sparge incuietoarea si ciugulea painea sa para ca au fost sobolani , ba era angajat la un orb si ii furase carnatul de pe gratar si il bagase in stomac fierbinte si ala care avea un "nas lung"(evreu? lol) ii mirosise "pana-n gat" dupa el, ba fura vin din plosca si se pisa inapoi peste, etc.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 16 September 2011

    http://es.wikisource.org/wiki/El_Lazarillo_de_Tormes_(Versión_para_imprimir)

    Cunoastem.

  3. dar si citiram? are doua parti parca.

  4. mai bine cumparata ca e modernizat limbajul, o singura carte si etc
    http://es.wikipedia.org/wiki/El_Lazarillo_de_Tormes

    asta ar fi foarte interesant ca studiu, avergonzado, care se citeste avergonsado care defapt se scrie in evul mediu cu ç , care defapt cam e z-ul vizigot, care defapt numai e ș. lol wut.

  5. link gresit, lol

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 16 September 2011

    Are doua parti, si citiram cind furam mai tineri. Ca tine.

  7. Păi sexul chiar nu-i egal cu iubirea. Pentru unii. Este adevărat, pentru alţii este. Dar dacă în universul tău limitat cele două ocupă acelaşi spaţiu, problema-i la tine. În orice caz, n-o să se sinchisească de tine nici sexul, nici iubirea, dacă ar fi să le personificăm.

    De altfel, de remarcat şi modul în care vorbeşti despre Fecioara Maria. Trebuie să recunosc că atei am mai văzut însă puţini din a căror cuvinte să răzbată o aşa ură la adresa religiei, pentru că eu asta sesizez la tine. Religie de care am observat că ai grijă să aminteşti în atâtea ocazii, cum ar fi în apropierea Paştelor (când te filmezi arzând foi din Biblie şi din Coran), în ziua de Sf. Marie (când pui un titlu abject şi o poză cu reprezentarea Mariei în spate şi un penis în faţă) şi exemplele pot continua.

    Am observat că eviţi cu atenţie până şi "rostirea" (scrisă) a cuvântului Dumnezeu, pe care îl înlocuieşti cu tot felul de variante, de la cele mai apropiate (cum ar fi mniezeu) până la alternativa Trompi (care, by the way, este o marcă de suc pentru copii). Interesant element la un om care se pretinde intelectual şi inteligent.

    Evident, fiecare are libertate de gândire. Însă este nobil, frumos şi de bun simţ să respecţi anumite lucruri care pentru altcineva sunt sacre. Iar atunci când vrei să distrugi, vorba vine, prejudecăţi şi concepţii greşite, să pui ceva în loc sau să laşi un spaţiu fertil în care ceva bun să se poată naşte. Dar tu numai distrugi, articolele tale nu au valenţe pozitive. Iar aceste idei cum că iubirea este pentru proşti, Dumnezeu nu există, omul este un animal (o vită) ş.a.m.d. se repetă mereu şi mereu, sistematic în articolele tale, ca un fel de laitmotiv. Ceea ce mă face să afirm că ideile tale sunt mizerii pe care le arunci sistematic în jurul tău. Iar aceste mizerii nu au cum să provină dintr-un om frumos.

    Din fericire, nu vor rezona cu tine decât oameni asemeni ţie.

    Eu sunt o simpla fictiune. Luati ce-am scris mai sus ca atare.

  8. Dan Pulic nu este de acord cu frumusetea omului Mircea Popescu. Sa se noteze!

  9. ahahaha nou footer @lotus

  10. Freud: păi faptul că-mi editează comentariile arată că-l cam deranjează. ;)

    Eu sunt o simpla fictiune. Luati ce-am scris mai sus ca atare.

  11. Lotus: da cum ai facut sa-ti apara chestie daia automata, sau o bagi manual la fiecare coment?

  12. @cristi : a modificat mircea baza de date la comentariu cu ip [etc] sa apara aia automat.

    ahahaha am dovezi ca mircea e jew. "am scris o carte" asylum by zeno and chet

    en.wikipedia.org/wiki/Ḥet all jewz.

  13. Freud: da stie toata lumea, la ce iti trebuie dovezi......e om da in natia noastra.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Saturday, 17 September 2011

    @lexy229 Bwey frate, zici ca de-acolo vine asta cu frumusetea-n preocuparile prostanului ? Io credeam ca-i filonu' medieval, da' nici nu-mi pusesem serios problema...

    @Freud E mai vechi, de-atunci cu articolu' cela.

    @cristi Deci primu' trolaj reusit, de cind incerci. Go tu, vezi ca se poate ?

    @Freud Hatere.

  15. @cristi

    Are dreptate Freud, îmi editează Mircea comentariile. Scoate link-ul spre blogul meu şi bagă acel footer. Înainte era altul: Eu sunt un prost. Luaţi aiurelile de mai sus ca atare sau ceva foarte asemănător.

    Cum să fie om din aceeaşi naţie cu noi? Noi suntem vite bre. Numai el e om. ;)

    Eu sunt o simpla fictiune. Luati ce-am scris mai sus ca atare.

  16. Ma gandeam cum sa descriu aici fata cand ma cac, dar nu stiu.
    Nu-s troll mai mircea si nici nu ma tenteaza ideea de a fi troll, e pur si simplu stupida.
    deci daia nu inteleg eu nimic din ce se intampla pe blogul asta

  17. @lexy, Mircea Popescu Încă o mostră de lipsă de bun simţ. Omul are un nume: Dan Puric. Altfel, şi numele Popescu se pretează la stâlciri de genul ăsta. Dar nu o face nimeni, iar asta arată diferenţa de calitate dintre voi şi ceilalţi.

    Eu sunt o simpla fictiune. Luati ce-am scris mai sus ca atare.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Saturday, 17 September 2011

    @cristi Pai de-aia, ca incerci sa faci pe trolu' desi consideri ideea stupida. Ori aici esti singuru' de persuasiunea asta, tot restu' lumii ori se abtine (aia de considera ca-i stupid) ori ii dau bice (aia care considera ca nu-i stupid). Y U SO strutocamila ?!?!?

  19. nu fictiune ba, spectru, bot , ceva.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Saturday, 17 September 2011

    Deci stai sa pricep, Lotus cititorul de Dan Puric si Loredana Lupu lupta pentru indumnezeirea Trilemei sau ceva ?

    Prea dulce, lol. Auzi bwey reactiuneo, de ce esti contra republicii bre ? De ce nu lasi sa se faca lege de muraturi ? A ?

  21. ultima fraza e catre mine? n-am inteles.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Saturday, 17 September 2011

    Pai ce, tu esti reactiunea ? Asta-i reactiunea, cu pseudofilosofu' balerin si pseudoscriitoarea-wannabe curva. Stilpii societatii, ce sa mai, ne vor cladi salvarea-n viitor de aur.

  23. ba tu faci abstractii sau ce naiba? zii ceva concret.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Saturday, 17 September 2011

    Vezi daca n-ai cultura ? Ia pune mina si citeste.

  25. omfg cat timp a trecut de cand numai auzisem de titlul asta. deci sa inteleg o chestie, daca tipul asta e atat de geniu si interesant, de ce m-a tot obosit scoala pe mine cu sarit garduri in pula goala ale lui creanga, violenta familiara din morometii si etc? de ce mi-a dat mie statul asta de citit si memorat numa' balarii daca e si ceva mai bun?

    ce, a, asta-i nu-i roman? :)))

    unde-am zis eu ca sunt impotriva republicii, a?

  26. @freud: familială cu L de la LABIL PISIC

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 September 2011

    Nu tu, ba, apucatule. Nu-i vorba despre tine. Da, se poate asa ceva!

    Tipul asta e unul dintre cei patru (Eminescu, Creanga, Caragiale, Slavici). Din care Slavici e acolo ca sa avem si noi proza, ca era la momentul respectiv (anii 60) considerat genul major, sa nu fim cultura de traista cu poezii si nuvele.

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 September 2011

    A, apropo de Creanga : pune mina.

  1. [...] This is the English version of a 2011 article about the same movie : Nuovo Cinema Paradisoi. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.