Nesimtirea la romani

Saturday, 30 July, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Nu voi vorbi despre chestiune teoretic, din imaginatie si asa mai departe, ci vom face un studiu de caz, clar si concret.

Deci, acum o luna de zile aproximativ, Diana s-a apucat si-a luat datele de la Bac, pe 2011. Le-am publicat si eu aici. Rezultatele au fost doua : in primul rind google mi-a dat mie undeva intre 80 si 90% dintre toate search-urile despre Bacalaureat in acest interval si respectiv in al doilea rind diverse persoane s-au agitat cu diverse prostii.

Datele alea trebuiau sa fie publice. In fapt, ele nu erau publice. Aceasta diferenta intre ce trebuia sa faca Ministerul Invatamintului si ce-a facut el in fapt este o vina pentru care cineva trebuie sa raspunda. Ca sa fim bine intelesi, sa raspunda, cu taiere din salar, cu evaluari negative in raportul profesional de evaluare. Faptul ca Bogdan Voicu nu a reusit sa-si faca analizele ani de zile pentru ca nu a avut datele este o vina a Ministerului Invatamintului. O vina pentru care cineva trebuie sa raspunda. Faptul ca Siveco pune de ani de zile datele respective intr-un format ineficient si utilizabil, faptul ca an dupa an serverul Ministerului este nefolosibil in perioada anuntarii rezultatelor este o vina pentru care cineva trebuie sa raspunda. Siveco cheltuie bani publici si livreaza porcarii. Siveco cheltuie fonduri europene si livreaza porcarii. Unde sunt responsabilii pentru chestiile astea, cum au fost ei trasi la raspundere ? Cam ca si Eugen Simion, ma gindesc, nu ?

Mai departe, in baza datelor astfel obtinute s-au facut niste analize. Si de catre mine, si de catre Diana, si de catre Adrian, si de catre Lucian Ancu si de catre Gabriel Istrate, si de catre Bogdan Voicu, si de catre Mihai Marcu. Din cele 10,000 de ore-om de munca necesare pentru procesarea corecta si completa a datelor astora, niste blogeri adunati de pe Internet la nimereala au contribuit, voluntar, citeva sute. Ministerul a contribuit, platit, zero. In conditiile in care Ministerul are angajati de ordinul miilor, si asta-i fix obiectul lui de activitate, ministrul vine si-mi citeste mie pe blog graficele si analizele, ca ei n-au. Ei la minister au "alte treburi".

Ca sa fim bine intelesi, faptul ca zece blogeri au facut ce n-au fost capabili sa faca o mie de birocrati inseamna un lucru destul de simplu : ne-ar merge mai bine, ca tara, fara minister deloc. Il desfiintam, cu totul, de banii astfel economisiti usuram presiunea pe bugetul public si viteza cu care ne imprumutam, si lasa c-or face blogerii cit or face. Oricum va fi mai mult decit a facut Ministerul, oricum va iesi mai bine decit face Siveco.

Ajunsi la acest moment, intr-o tara civilizata Ministerul iesea deja cu solutii alternative. In momentul in care tu esti facut de mindra minune, in momentul in care incompetenta si inutilitatea ti-e pusa atit de clar in evidenta ar cam fi cazul sa te simti. Nu si in Romania, din motivul simplu ca Romania nu e o tara civilizata, si romanii sunt niste nesimtiti.

Mai departe, ajunsi la acest moment, in care o institutie publica e facuta de mindra minune, in momentul in care incompetenta si inutilitatea unei institutii publice e pusa atit de clar in evidenta presa facea explozie. Intr-o tara civilizata, zic. La noi, un cetatean pe numele lui Stefan Vlaston a incercat sa popularizeze putin chestiunea. Bravo lui, dar ca sa ne intelegem : faptul ca Ministerul Invatamintului nu e capabil sa produca niste analize pe baza unor date pe care nu-i capabil sa le puna la dispozitia publica, desi astea-s fix sarcinile in virtutea carora exista el, si faptul ca acelasi minister angajeaza o firma care cheltuie bani fara rezultate concrete sunt aproape cele mai importante subiecte al acestei veri. La mica distanta in urma faptului ca niste blogeri au facut, pe genunchi, exact chestiile pe care Ministerul + Siveco n-au fost capabili sa le faca. Ala e clar cel mai important subiect al verii.

Nu faptul c-a murit Amy Winehouse sau cum o cheama. Nu faptul ca nustiuce infractor s-o injunghiat cu nustiuce alti infractori, prieteni de-ai lui, chiar daca intimplator se gaseste inrudit cu primarul din ceva orasel de provincie. Nu tot restul de aiureli cu care se ocupa presa.

Asta-i toata povestea : romanii sunt nesimtiti. Nu "ministerul invatamintului", ei sunt pur si simplu oportunisti : stiu ca nu li se cere, nu fac. Ca si elevii de la Bac. Romanii sunt nesimititi, pentru ca nu cer, si pentru ca nu se pling cind nu primesc. Nu Siveco, ei si-au platit spagile si au incasat fondurile europene + fondurile publice. Ca si profesorii de la Bac.

Romanii, in schimb, romanii care stau si se uita ca niste vite cum se intimpla toate chestiile astea, ei sunt problema, si ei sunt si cauza. Sunt nesimtiti, si atita timp cit vor ramine nesimtiti vor privi in continuare cum platesc pe mincare cele mai mari preturi din Europa si primesc cele mai mici salarii din Europa.

De ce ? Pentru ca asta merita. Nesimtitii asta merita.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

22 Responses

  1. vi-te

  2. Hipsterilor`s avatar
    2
    Hipsterilor 
    Saturday, 30 July 2011

    this shit is nonsense, all.

  3. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    3
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 30 July 2011

    Daca noi, romanii, am fi nesimtiti, n-am avea drumuri mai bune decat americanii. Sau cum era aia, iubiti si romanii vagabonzi, ca e si ei tigani, da-i in pula mea.
    Am ras? Am ras.

  4. Ce liniste pe la articolul asta...

  5. Hipsterilor`s avatar
    5
    Hipsterilor 
    Sunday, 31 July 2011

    asta e gen cancan, titlul bun, articolul plictisitor

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 1 August 2011

    N-ai cu cine, dom'le. N-ai cu cine.

  7. Normal ca e liniste, ca nu se simte nimeni. Am luat si eu datele alea care nu-s tocmai intruchiparea consistentei si le-am curatat cat de cat, mai am o singura eroare la anul 2009, doar ca e o munca foarte trista si mi s-a luat intre timp deci de fapt n-am mai facut nimic.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 1 August 2011

    Mda.

  9. Cristian`s avatar
    9
    Cristian 
    Friday, 12 August 2011

    Având în vedere că eu sunt cel care s-a chinuit să extragă datele pentru anii 2006-2011, am niște nervi pe ce-a făcut Siveco... Mi-au mâncat zilele și nopțile. De asta nici n-am mai reușit s-o ajut cu mare lucru pe Diana când a fost vorba recent de a identifica școlile ca să le poată urmări evoluția. Pur și simplu, m-am sictir. De capacitate nici nu mai vorbesc. Am intrat de două ori pe sait și aia a fost.

    Cu ocazia asta nu facem și noi o petiție, ceva către minister în care să le spunem să publice datele alea într-un format mai normal. Mircea, dată fiind experiența ta cu Eugen Simion, cred că ai fi cel mai indicat în inițierea unui astfel de demers, urmând ca ceilalți doar să-l semnăm (ca primaru'). Sau nu există cineva mai apropriat de Funeriu și care să-l tragă nițel de mânecă și să-i spună lucrurile astea?

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 August 2011

    Poti sa tragi de mina pe cine vrei tu. Ecuatia e foarte simpla : Siveco primeste un milion de la minister si cinci milioane de la EU, pe care le distribuie in patru milioane fonduri de campanie, juma' de milion catre diverse persoane din schema asta direct si restu' le ramine lor.

    Pina in ziua in care nu avem un DNA serios, care sa se chiar ocupe de bagat coruptii la inchisoare sistemul va functiona in continuare exact asa. Eu asa de capu' meu chiar n-am ce le face astora, o actiune de grup unde prin grup se inteleg niste unii de pe internet e fix apa de ploaie, eu nu ma apuc sa indemn oamenii la a se chinui cu chestii despre care stiu din capul locului ca nu vor duce nicaieri, si cam asta-i toata povestea.

    Singura chestie eficienta din perspectiva asta e sa se organizeze un grup sa dea cu loic in toate site-urile guvernului romaniei, de la a la z, pina cind nu se rezolva problemele structurale in discutie. Nu exista inca suficienti romani competenti si interesati de problemele Romaniei cit sa ai cu cine face asa ceva (si, arguably, daca ar exista nici macar nu ar mai exista problemele din capul locului). Ca atare, deocamdata asteptam.

  11. Cristian`s avatar
    11
    Cristian 
    Friday, 12 August 2011

    Eu îi înțeleg că vor să fure niște bani, dar dă o naibii de treabă că nu e mare sculă la basculă din punct de vedere tehnic și financiar să publici un CSV sau o bază de date SQLite. Eventual le pun pe torrente dacă le e frică să n-aiba trafic prea mare (această obsesie a blogărului român).

    Mi-a mai venit acum o soluție. Dat cuiva de la Siveco o șpagă atenție (cum zice arhi) și să vă dea ăla minunatele baze de date. Știu e ridicol, dar trăim în România și asta ne mănâncă tot timpul după cum spunea un alt mare blogăr în viață.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 August 2011

    Problema este ca pe o organizatie organizata rational, in vederea unor scopuri scl, poti interveni rational, de exemplu tragind pe cineva de mineca. In timp ce pe o organizatie organizata irational, cum fac romanii la ora actuala, nu poti interveni nicicum.

    Sigur, teoretic vorbind as putea sa-mi trimit o katie sau natasa sa se futa cu singuru' ala din tot siveco care intelege calculatoare si le chiar programeaza, si sa-l determine cu catuse de puf roz la miini si biciu' pe spinare sa modifice schema de publicare. Da' marturisesc ca nu-i o chestie suficient de importanta pentru mine cit sa ma agit in halu' asta.

    Eu nu negociez cu teroristi.

  1. Nesimtirea la romani pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Foarte clar si direct, de ce sunt lucrurile asa cum sunt in Romania. ...

  2. 14
    Strategii in promovarea online - studiu de caz pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu. (via Pingback)
    Friday, 30 September 2011

    [...] astia se intimpla sa fie dintre cei mai interesati de problemele educatiei, si s-au nimerit sa citeasca respectivul articol pe fain. Daca era despre filme poate scandalul [...]

  3. [...] cererea catorva persoane interesate si pentru ca Ministerul continua -fara probleme de altfel- sa foloseasca un format ineficient si inutilizabil de “publicare” a datelor [...]

  4. [...] Nesimtirea la romani [...]

  5. [...] ? Ce alte surse ai vrea sa citez, om bun, intr-o tara care nu-i capabila nici macar sa-si publice rezultatele la Bacalaureat ? Am zis io ca, si citez, Romania se afla in fosa septica pentru ca-i populata de taranoi, si va [...]

  6. [...] De exemplu, sait pentru Ministerul Invatamintului pe care nu publicam rezultatele la Bacalaureat, si care nici nu functioneaza in perioada imediat ulterioara Bacalaureatului, ca sa fie sigur-sigur [...]

  7. [...] astia se intimpla sa fie dintre cei mai interesati de problemele educatiei, si s-au nimerit sa citeasca respectivul articol pe fain. Daca era despre filme poate scandalul [...]

  8. [...] in care se zbat toti ceilalti copii pentru ca statul are bani de facut reforme da' n-are bani de platit pe nimeni sa faca ceva util, oamenii bogati prefera sa-si aleaga citeva scoli, sa plateasca profesorii buni cit face si sa-si [...]

  9. [...] fenomenului in limba romana nu se ridica. Pentru ca cine exact ii Buhnici, si ce cacat o facut Siveco ? [...]

  10. [...] n-o putut fi cum o fost, adica uite ba publicam o informatie care ar trebui sa fie publica da' din incompetenta locului nu-i. Ci, evident, "uite ce abil foloseste". Si cind n-am mai scris tot idem! Bai frate, da' cu voi [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.