Moare RSS ? Foarte bine.

Monday, 03 January, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

fuck-rss

Acum sa tot fie vreo doi ani de zile, micro-blogosfera era absolut obsedata de RSS, de abonatii RSS, se faceau topuri (irelevante), se comparau imaginare e-penisuri, tot tacimul. Eu scriam contra, explicind intre altele ca e foarte simplu sa-ti creezi orice numar de cititori RSS, faci un miliard de conturi, adaugi fluxul in feedburner si gata inghetata. Deh, hater.

In tot cazul, problema cu RSS-ul nu-i aia ca nu poate fi folosit pentru ca sa-si compare trei pusti anonimi dintr-un satuc pierdut pe lume imaginara si inexistenta importanta. Asa ceva nu-i vina lui. Problema cu RSS-ul este ca-i un mod absolut grobian de-a injura producatorii de continut.

Ce inseamna RSS ? RSS inseamna cam urmatoarea propunere :

Ma [expletiv redactat] de producator de continut [expletive redactate], o [expletiv redactat] pe ma-ta si ma [expletiv redactat] in parerile, ideile, alegerile, gusturile tale. Sa ma [expletiv redactat] in dizainu' si fata ta si sa te [expletiv redactat] in gura si sa ma [expletiv redactat] la tine pe tastatura. Da incoace repede tot ce ai ca sa putem pune in contextul nostru si sa-l prezentam ca si cum ne-ar apartine unor oameni care nici macar nu vor inregistra ca vine de la tine. De ce nu vrei sa fii vaca anonima care da gratis laptele de-l vindem noi in supermarketul nostru de lapte de la vaci anonime ? [expletive redactate]

Cam asta-i propunerea. Eu aud intr-o zi cam doua-trei duzini de propuneri, majoritatea cam de duzina. Obraznicia e mare intre nesimtiti, dar sincer va spun ca pitch-ul RSS-ului e de departe, de foarte foarte departe cea mai nesimtita nesimtire dintre toate nesimtirile pe care le-am auzit in ultimii citiva ani.

Confruntati cu care stare de fapt, tot mai multi producatori de continut au trecut la a limita feed-urile. Trilema de exemplu serveste de la bun inceput 15 cuvinte la 15 minute intirziere fata de publicare. Restul lumii n-are neaparat abilitatea tehnica de-a introduce delay, dar cam toata lumea a trecut, in ultimii cinci ani asa, pe feed-uri partiale. Tot mai partiale. Confruntati cu care situatie, nesimtitii de serviciu au trecut la ce stiu ei cel mai bine : sa se dea de ceasul mortii ca daca nu li se da tot ce vor ei, asa cum si cind vor ei, nu vor mai folosi!!!

Chestie la care producatorii au raspuns, destul de unanim, "Agitati-va cit poftiti, atita timp cit pe RSS vin 0 lei 0 bani nu intereseaza pe absolut nimeni ca va dezabonati voi. Mai putine resurse cheltuite." De scos nu-l va scoate nimeni, cum nu-l voi scoate nici eu : e un mod destul de eficient de-a face ping de facto catre diverse sisteme automate, gen Google. Dar alta utilitate n-are.

Sigur, tot felul de mistici ai internetilor au iesit sa explice ca stai asa ca nu-i asa, de fapt niste oameni carora nu le pasa de tine cit sa intre pe site (deci nu sa se suie pe cal si sa calareasca fara pauza patruzeci de zile prin teren accidentat, si nici cit sa se suie in masina si sa conduca o ora prin trafic, si nici macar cit sa se ridice de pe scaun, ci pur si simplu cit sa intre pe un site) chiar conteaza, cumva, nu e clar cum. Ar trebui sa ma intereseze fata unuia care tocmai mi-a trimis mesajul ala citat dinsus. De ce ? E, mister. Doara am zis ca baietii-s mistici.

Nereusind sa rezolve aceasta problema, nereusind macar sa inteleaga ca are o problema serioasa (ca nu-i cine, RSS-ul nu-i o entitate, e un standard, si ca atare n-are o autoritate, si ca atare nu poate participa la negocierea sociala), RSS-ul merge incet-incet sa caute gopher-ul. Asa-i si normal, de altfel.

Si de-acum, incep articolele plingacioase. De exemplu : RSS Is Dying, and You Should Be Very Worried de Kroc Camen (un anonim cu mari pretentii, un fel de eProstin de-al lor). Sa spicuim :

Google Chrome has no RSS reader. It doesn’t even try to render RSS, or even help the user with it in any way. It gives less of a crap than a French man smoking a cigarette in public.

Mozilla will deal the final blow that kills RSS off. In Firefox 4.0, there will be no RSS button on the toolbar by default. Mozilla outright refuse to listen to their users on this matter (33 fucken votes!).

The reason for this is that statistically, only 3%–7% of users use the RSS button on the toolbar. If not enough people use it already, then how many less people are going to use it if it’s not there by default? How many regular users customise their toolbar to add a button they barely use?

Hahahaha. Hahahahahaha :rofl:

Mozilla’s mistake here is to associate low usage with user dis-interest. If people don’t use it, the feature must not be necessary…? This is wrong on so many levels; as I’ve said earlier, what regular user wouldn’t want this feature!? It would save them hours browsing every day!

Vai frate. Stiti de ce-mi aminteste timpenia cu "what regular user wouldn't want this feature" ? Sa va zic ? Bine, va zic. De Shirky : Same reason they don't use LotusNotes.

This is a serious problem because a regular user understands Facebook and Twitter better than they understand RSS, and when browser vendors push RSS so far to the sidelines, companies will respond by replacing RSS with Twitter and Facebook accounts.

If RSS isn’t saved now, if browser vendors don’t realise the potential of RSS to save users a whole bunch of time and make the web better for them, then the alternative is that I will have to have a Facebook account, or a Twitter account, or some such corporate-controlled identity [...]

Pot spune ca n-am mai fost atit de satisfacut de ani si ani de zile. Ma simt de parca un pustan care se dadea mare cu BMW-ul cumparat de tati tocmai l-a proptit intr-un pom, si-acum plinge furios si tropoteste nemultumit in fata primariei ca pomii reprezinta un pericol public, si e iresponsabil primaru' ca planteaza pomi prin oras.

Hahaha. Imi vine sa-i bat in pumni si nu altceva.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

18 Responses

  1. Manowar a rezolvat şi mai direct.
    No RSS :))

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 3 January 2011

    Apai noa, el e asa mai direct :D

  3. bun, da' răspunde-mi tu la o problemă practică: azi citesc tot ce am în reader publicat de către Slashdot. cum văd peste X ore fix doar ce s-o publicat la ei, fără rss? ştiu, pot să intru pe site, da' comparăm titles only (+excerpt) cu încărcarea oribil de grea a paginii lor. meh.

    chestia-i că mi se fâlfâie mie de regular users. există un grup hardcore şi ăia au nevoie de automatizare, pe partea asta băjetu' are dreptate .. cui îi pasă că unii nici nu ştiu ce-i ăla browser?

  4. Măcar de data asta trebuie să spunem că are dreptate :))

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Monday, 3 January 2011

    @dAImon Ai problema cu incarcarea oribil de grea a paginii pe Trilema ? Daca ai citit articolele din ultimele citeva zile, ai in dreapta lista ordonata cu articolele noi. Daca n-ai citit suficient de recent cit sa recunosti ceva din lista, e credibil sa presupunem ca de fapt nu te intereseaza atit de mult cit sa ai nevoie de lista completa, si ceva precum categoriile sau chiar random-ul iti sunt mai adecvate.

    Pe scurt, rss-ul functioneaza ca un surogat de UX, ca un sunt atunci cind site-urile sunt foarte prost facute. Faptul ca-i un nivel minim care te asigura ca oricit de prost e design-ul unui site tu totusi vei putea recupera ceva continut e per total, la nivel social, un defect : incurajeaza design-ul deosebit de prost, precum de exemplu cel pe slashdot, techmeme etc, si creeaza doua clase de utilizatori : cei de RSS, inteligenti, eficienti, si cei de website, timpi si grobieni. Nici unul dintre cele doua efecte nu-i de dorit, si in orice caz solutia la design prost trebuie sa fie design bun, nu usa-din-dos.

    @bogdan Eu in continuare zic ca exagereaza, da' mnoa, e infinitezimala oricum.

  6. "RSS saves me from having to load up 100 different sites several times a day just to check what’s ‘new’."

    Asta zic eu c-ar fi avantajul. Cum zice dAImon, ma intereseaza sa vad titlul si excerpt-ul, mai apoi ramanand sa decid daca citesc articolul...
    Recunosc insa ca nu vad utilitatea RSS in browser.
    Agregatoarele pe care le folosesc nu sunt browsere, ci doar unelte care parseaza feed-uri. E de ajuns.

  7. Puteţi râde de mine dar eu nu am înţeles niciodată mare lucru din conceptul RSS. Ceva ceva ştiu eu acolo, că furnizează informaţia de moment ce blogul a fost actualizat (eu folosesc urmărirea blogurilor prin blogger). Acum că moare sau nu, nu ştiu dacă e bine ori rău, mă depăşeşte domeniul (oricum nu am fost vreodată interesată să aflu, cu toate că-s un bun autodidact).

  8. are parti bune, dar alea rele sunt mai multe! :) nu ca rele ... inutile!

  9. Am folosit RSS-ul doar cand am avut Outlook-ul configurat, vreo doua saptamani. De atunci nu prea ma intereseaza. Mai este util cand iti merge internetul cu 10kbps si nu stai sa incarci toata pagina...

  10. gheorghe`s avatar
    10
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 3 January 2011

    Aaaaa, saracii creatori de continut, ce rau imi pare de voi. Imi pare atat de rau incat o sa va invit personal sa-mi taiati un coi, daca va face sa va simtiti mai bine, coiul RSS-ului.

    Trebuie sa va protejati de jegosii care va copiaza cu nerusinare continutu si fac un ban de-o ciorba din aduri, sigur ca o sa va urmaresc continutul cu cea mai mare placere, chiar daca e in cel mai oribil format cu putinta, care va ramane un format oribil toata viata lui, si anume cel de blog, eventual cu aduri, continut platit, proxy-uri, etc.

    Nu, normal mi se pare sa putem folosi tehnologia disponibila, si nu ar trebui sa-i pese nimanui cine-i copiaza continutul, ca doar n-o sa stau eu sa urmaresc toate bullshiturile si evident ca o sa ma duc la sursa, mai ales daca google i-ar penaliza mai calumea pe-aia care ciordesc in mod constant, sa nu mai apara printre rezultate.

    Si acum hai sa fim seriosi, daca continutul chiar ar valora atat de mult, s-ar apuca lumea sa-l scrape-uiasca oldschool. Ar merge pana la facut screenshoturi si OCR.

  11. Aha. Uite şi o oiţă rătăcită. Mă miram eu să nu apară.

  12. @trilema

    smecheria e ca nu numa' bloagheru' si utilizatoru' de continut foloseste feeduri. uite... flashscore.ro e creat pe feeduri. si are multe utilitati. la fel or mai fi si altele.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 4 January 2011

    @factor Practic vorbind e mai mult RSPS, really simple ping service.

    @Anca, Ionut, i4ever Apai noa.

    @gheorghe Mnoa hat, da' ce te supara ase la formatu' al de blog ?

    Ca-n rest, ar fi, ar pati, cred. Cred. Atunci cind toata lumea va sari cu un euro-doi acolo in loc sa-si futa aiurea timpul pe proxiuri si alte alea, atunci cind google va penaliza scraperii si-atunci cind vor zbura porcii nu neg ca ai absoluta dreptate : nimeni nu si-o mai bate capu' cu protejat continutu'. Da' pin-atunci, mnoa, asta e.

    @mihai Aia e alta ceva mei, eu vorbeam de bloguri. Pe servicii altfel se pune problema, fain are RSS-uri la tot ce-ti poti inchipui, inclusiv la cuvinte cautate, alta mincare de peste.

  14. gheorghe`s avatar
    14
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 4 January 2011

    @Mircea Popescu Ma supara in principal faptul ca fara RSS este aproape imposibil sa urmaresti commenturile pe un blog. Recent comments se umple instant pe un blog cu trafic cat de cat.

    Si cat despre plati, e cam complicat, eu de exemplu nu platesc pentru ca nu platesc nimic pe interneti si n-am cont de paypal si alte chestii si mi-e lene sa ma informez care e faza. Ca o shaorma as da si eu pentru un blog, daca cred ca merita, desi nu sunt sigur de restul lumii.

    Spre exemplu site-urile porno. Orice cetatean al unei tari mai instarite isi permite sa dea acolo 10$ pe luna pentru o laba, dar tot prefera sa intre pe porn tube-uri si sa ia de pe torrenti, decat daca nu cumva il intereseaza pe el un mod deosebit modul in care se fute pe vreun site si vrea el neaparat sa fie la curent cu tot ce apare acolo.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 4 January 2011

    Aici exista de exemplu posibilitatea abonarii via email, care ar trebui sa ofere si avantajul ca nu semnalizeaza decit o singura data. In fine, pina la urma e si o chestiune de preferinta/implementare.

    Faptul ca tie ti-e lene sa te informezi care-i faza te pune intr-o pozitie destul de delicata. Daca mie de exemplu mi-ar fi lene sa ma informez care-i faza cu css asta, sau cu html ? Relationarea intre oameni e imposibila daca intervine lenea aia, e de-a dreptul antisociala, practic rapeste/ingreuneaza/face imposibila principala calitate a internetului, connecting people.

    Nu mi se pare ca o comparatie intre site-uri porno si Trilema se sustine. Site-urile porno sunt un fel de presa, site-uri de stiri, putin conteaza faptul in sine, lumea le urmareste pentru meta-fapt, e cu futai, e cu stiri, alea. Ca atare, deosebit de proasta calitate a pornografiei ca si a presei.

    Daca X sau Y, gagica faina, regizor talentat, scenarist pe care-l admiri etc s-ar apuca sa faca filme porno calumea, ma gindesc ca n-ar fi imposibil sa ne imaginam ca decit sa intri pe xtube preferi sa dai un nimic ca sa-i vezi lui productiile. Chiar daca, la rigoare, le poti gasi si pe gratis pe ceva tube de-ala, fie si numai pentru ca ai maturitatea intelectuala de-a intelege ca pe de-o parte ca plata unor firfirici sunt un pret neglijabil in comparatie cu ce platesti, si pe de cealalta ca fara nici macar firfiricile alea se apuca gagica, regizoru', scenaristu' de filmat reclame.

  16. Eu sunt de acord cu dAImon la faza asta. N-aș putea urmări câteva sute de situri în fiecare zi fără RSS. Și prin utilizare de RSS mă refer la a verifica titlu + excerpt. Pot decide din asta dacă vreau să citesc tot sau nu. Dar n-am nevoie de RSS în browser, există programe făcute cu cap pentru așa ceva. Plus reader.google.com și care mai sunt online. Adică mi se pare de bun simț ca browserul să rămână doar pentru navigare nu și cu RSS și messenger integrat și cu atomizor de clătite.

    Eh, parțial sunt de acord și cu ce zici tu. RSS-urile cu articolul inclus complet mi se par cam pierdere de vreme. Și de trafic. Dar tot n-aș vrea să dispară RSS sau RSPS cum îi spui tu. Mie mi se pare vital pentru productivitate în anumite situații.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 6 January 2011

    Ei vezi, deci pina la urma nu suntem chiar deloc de neacord.

    Io am exagerat cind am zis ca moare, da' mi se pare ca s-o inteles ce-am vrut sa zic.

  1. [...] Lectura suplimentara : Moare RSS ? Foarte bine. Category: Meta psihoza Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.