Mizerabilul Vasile Ernu

Monday, 04 April, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Mbine, am inteles, s-o nascut omul in URSS. Nu-i neaparat o vina, chit ca-n cazul lui Iliescu parca s-a retinut vina de-a fi studiat acolo. Da' sa zicem ca studiile-s elective, iara nascarea-i cum se nimereste.

Sa trecem peste discutiile dac-o venit incoace ca spion au ba, nu l-or fi recrutat la opsce anisori, n-ar face sovieticii asa ceva (in principal pentru ca nu mai existau sovietici la vremea aia). Si nu-i ca si cum regimul para-democratic si cvasi-totalitar de-a urmat la putere acolo ar fi incercat sa-si implanteze agenti de influenta-n Romania, doamne fereste de asa ceva. Unde s-a mai pomenit ?! Nu vreti sa ziceti acuma ca Russia a urmat consecvent de secole o politica foarte activa de amestec in problemele interne ale Romaniei ?! Ce calomnii si ce aberatii, dom'le...

Sa trecem si peste momentul usor penibil cu "Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu". Pina la urma de-aia avem edituri de cartier, sa publice lecturi critice, si ce mare chestie-i asta ? Oricine are dreptul la critica, n-o fi fiind acuma interzis sa critici, indiferent ca-i buna au ba chestia de-o critici tu. Critica-i lucru sfint, si pina la urma ce poate ea strica ? Numa' ce nu-i bine tocmit de la bun inceput.

Da' la un moment dat tot ne sta ceva in git. Mie de exemplu, iote asta :

În România nu avem o tradiţie prea mare în zona stîngii.

Pe bune acuma, unde era Ernu in 1985, sau in 1975, sau in 1965, sa ne scuteasca niste decenii pierdute aiurea in urmarirea unei stingi pe care de fapt acu' aflam ca nici n-o urmaream de fapt. Ce nu le-o spus el atunci alora ca se inseala, si si-au pierdut busola ? A, n-avea anii. Just.

Nici în perioada interbelică nu am avut foarte mulţi oameni de stînga, establishmentul cutural românesc fiind mereu dominat de gîndirea de dreapta (ultra) conservatoare. La noi, pînă şi comunismul real a fost unul de dreapta, un naţional-comunism. Adică, un soi de fascism.

Sincer, magarie mai mare nu poate fi scrisa. Ce ne propune noua mizerabilul Vasile Ernu este teoria prin care stinga e diferita de practica ei, iara practica ei trebuie alocata... dreptei. De ce ? Pai, dincolo de faptul ca asa bate interesul marelui vecin de la rasarit, cu care de altfel mizerabilul Vasile Ernu nici nu are nici un fel de legaturi, mai este si motivul ca orice socialist adevarat va proceda la rescrierea istoriei in sensul ideologiei sale, si la negarea realitatii in favoarea... ideologiei sale. De ce ? Pentru ca asa da mai bine. Pentru ideologia sa.

Ce, mai conteaza altceva ?!

De o practică politică de stînga e şi mai greu să vorbim.

Mie mi se pare ca nu. Mie mi se pare ca avem atita amar de practica politica de stinga incit nu se mai poate vedea hotarul ei. Avem un fost partid liberal, actualmente stinga cea mai curata, un partid rosu, sustinut de patronii intelectuali (ca despre bani nu stim cum au curs, daca au curs) ai mizerabilului Vasile Ernu, si respectiv chiar pe mizerabilul Vasile Ernu in persoana. Toti preocupati sa rescrie istoria, toti preocupati sa aloce dezastrul practicii politicilor de stinga in curtea dreptei, toti preocupati sa "reinterpreteze" realitatea in termenii ideologiei lor.

Mie-mi plac rusii, sincer va spun. Pentru ca ma amuza pina peste poate abordarile astea de copii cu usor retard mental, "ne-am ascuns dupa deget si deci nu ne mai puteti vedea".

Mai ridem si noi.

Cit despre dinsii, ce pot zice, sa le uram succes in alegeri. Daca n-o iesit prostanacu' tura trecuta, poate au noroc si iese vre-un mizerabil tura viitoare. Cu vederi de stinga, sau cum se zice la geografie, estice.

Poate iese chiar mizerabilul Vasile Ernu. Dupa care poate-o punem chiar si de-o foamete, cum au adus politicile alea de stinga ucrainienilor, alti nenorociti vecini de-ai rusilor. Dupa care putem afla, tot din gura unui mizerabil, precum de exemplu fix Vasile Ernu, ca de fapt... n-am prea avut practica de stinga. Si de-aia au murit oamenii de foame, din cauza fascistilor de dreapta. Si-a mensevicilor. Si-a lui baubau si-a babei Cloanta.

Da' nici intr-un caz a lui Mos Gerila. Si nici intr-un caz a lui Vasile Ernu. Si nici intr-un caz a stingii, si nici intr-un caz a rusilor.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

34 Responses

  1. Otilia Iacobinescu`s avatar
    1
    Otilia Iacobinescu 
    Monday, 4 April 2011

    Mie mi se pare că ești prea agresiv în atitudinea ta față de Vasile Ernu. Da, sunt de dreapta, dar nu, nu mi se pare fair atitudinea ta.

  2. sunt si voi fi intrecut in trollism vad ! ▲

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Monday, 4 April 2011

    Grea cruce :D

  4. monsieur, ai uitat sa spui ca mizeria e o problema a "intelectualului angajat", indiferent de coloratura lui ideologica si asta luind in consideratie faptul ca mica cearta dintre "leftisti" si intelectualii "de dreapta" (fie ca ambele pozitii sunt repere conventionale, nicidecum de niste extreme) e chiar ea insasi bunaoara mizerabila.

    la Ernu e data si o definitie a ceea ce numeste el "stanga"/ ce inseamna "a fi de stanga": nu spui doar de angajamentul politic si/sau ideologic, dar vorbesti si de un fel de rezistenta: anume asta ar presupune faptul de a te plasa intr-o opozitie cu Puterea. or, interpretarea e data chiar in sensul unei acceptiuni filosofice - stanga ca "statement reflexiv" (daca pe filiera filosofilor francezi). in sensul asta e mentionata lipsa unei practici politice de stanga in ro.

    p.s. cand zici despre rescrierea istoriei si interpretare in ghilimele ar trebui luat cuvantul "realitate", nu interpretare pentru ca atunci cand extragi 2-3 fraze pe care le supui examenului critic deja faci o interpretare.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 5 April 2011

    Intelectualul angajat, indiferent de coloratura, atita timp cit prin "angajat" intelegem inversarea relatiei normale intre cele spirituale si cele seculare este chiar definitia mizerabilului. Chestiunea s-a transat pentru toate timpurile la Worms, avem a ne tine de ea.

    E drept ca orice discutie pe text e cu necesitate fragmentara, si ca atare orice discutie pe text e un act de interpretare. Eu consider, poate abuziv, ca este responsabilitatea emitatorului sa-si controleze granularitatea discursului, asa fel incit selectii rezonabile sa nu poarte un mesaj semnificativ diferit de textul intreg care este persoana lui.

    Pina la urma am selectat un raspuns la o intrebare, de ce te-ai astepta sa presupun ca raspunsul la intrebare nu-i raspuns si nici la intrebare ?

    Nu ma convinge abordarea mult prea eleganta pentru subiectul in discutie, un soi de rezistenta la Putere, alea alea. Ernu este un banal agent de influenta, ca-i poate ceva mai spalatel decit media purtatorilor de bocanci muscoviti, ma rog, nu contest. Dar nici nu-i creditez pseudo-rafinamentele cu pretentii intelectuale, in cazul lui sunt un mijloc, nu un scop. Scopul e cea mai bruta manipulare, sub acest aspect bocancii muscoviti sunt prezenti, intregi.

  6. Sueta pe CriticAtac.ro: "comunismu’ n’a ucis oameni din plăcere sau pt. că i’a considerat inferiori (asta a făcut’o nazismu’). comunismu’ a avut de luptat cu pishopații care nu pricepeau c’una din cele 5 case pe care le’aveau putea deveni școala satului, c’ata din cele 5 case putea deveni dispensar. psihopații ăștia s’au apucat de luptat cu regimu’, și mulți din ei au murit. "

    Florian: "Comunismul înseamnă reumanizarea lumii, regăsirea de sine a omului alienat de esenţa şi de lumea sa.
    Comunismul înseamnă pasul uriaş pe care specia om, devenind în sfârşit subiect al istoriei stăpânindu-şi deplin destinul, trebuie să-l facă din imperiul necesităţii în cel al libertăţii.
    Comunismul înseamnă sfârşitul istoriei oarbe în care omul nu poate controla forţele sociale şi unde tot ce întreprinde se întoarce ca un bumerang împotriva sa şi începutul unei noi istorii în care eliberat deplin de orice constrângere îşi poate exercit adevărata sa funcţie de subiect istoric.
    În sfârşit comunismul este triumful voinţei şi raţiunii umane împotriva forţelor reacţionare ce se opun progresului, păcii, civilizaţiei." http://www.criticatac.ro/6228/vladimir-tismaneanu-derapajele-unui-intelectual-public-si-institutionalizat/#comment-7254

    Este normal ca acest gen de postaci sa ajunga pe un site care are colaborator onorabil pe Claude http://inliniedreapta.net/claude-karnoouh-%C8%99i-noul-fascism-de-stinga-dreapta/ si pe Ernu, cel pe care il descrii tu mai sus, conducator. Si asta, Popescule, ai vazut-o? http://inliniedreapta.net/insemnare/continuatorii-partidului-comunist-roman/

    Critiatacantii astia au conferinte in toata tara, fonduri, sint invitati la televiziuni, nu sint un blog fara importanta cum sint "fundamentalistii talibani" de pe ild http://www.criticatac.ro/ 6228/vladimir-tismaneanu-derapajele-unui-intelectual-public-si-institutionalizat/

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Thursday, 14 April 2011

    Pai prostia a reusit intotdeauna sa se finanteze din cupiditatea diversilor aspiranti la pozitii de autoritate improprii si necuvenite, asa ca nu ma mir.

  8. Anonimosu`s avatar
    8
    Anonimosu 
    Thursday, 14 April 2011

    comunismu’ a avut de luptat cu pishopații care nu pricepeau c’una din cele 5 case pe care le’aveau putea deveni școala satului, c’ata din cele 5 case putea deveni dispensar. psihopații ăștia s’au apucat de luptat cu regimu’, și mulți din ei au murit. ”

    De fapt autorul e tipul de psihopat care nu pricepe ca din 500 de hipstari fix el ar putea deveni curva satului, si se apuca sa se lupte cu regimu'. Multi ca el vor muri pana sa isi accepte conditia.

    Restul vor fi fututi in cur.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Thursday, 14 April 2011

    Vezi cai scris "statului" gresit.

  10. ce dracu' e asta, trollism in stare pura, in the wild, wtf.

    vreti sa faceti un flame wars comunisti - legionari aici sau cum?

  11. Critic, atac?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Thursday, 14 April 2011

    Lolz

  13. mda, troll-ol.

  14. Critic, vad ca esti ocupat cu deconsiprarea consiratiilor si alte probleme mai grave. nu te baga in discutiile oamenilor mari.

  15. hmm, inb4 shitstorm.

    nu stiu la ce faci referire, daca e blogul meu, acolo e trollism concentratie 95%.

    buletinul meu imi da drept de vot de ceva timp, daca tot o ardem prin parti, troll logic; si sunt impotriva stereotipelor sociale.

    nu vad de ce mentionez toate astea, dar hey, suntem 'mari' si 'tari' pe internetzi.

    tits or gtfo?

    unii aditional legionari.

  16. ai rescunoscut deci ca esti spam

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 14 April 2011

    Io n-am mai vazut pina acum spam care sa recunoasca ca-i spam ?!

    Despre ce vorbim aici ?!


  18. ▲ ▲
    ▲ ▲ ▲ ▲
    ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲
    ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲
    ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲

    despre nimic în particular

  19. Ce aveti voi impotriva pişopatilor?
    Save urself!Drink urine!

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Thursday, 14 April 2011

    @lexy Hahahaha nici n-am observat-o pina acu'. Hysterical typo >D

  21. Costin, eu nu ştiu exact din care fund al curţii vii tu, dar eu unul te asigur că sunt o persoană foarte raţională, care urăsc de obicei toţi cretinii care au umplut mii şi mii de pagini cu adevăruri ascunse şi rahaturi religioase, guverne-guvernanţi din 'umbră' sau masoni coca-cola.. ori mai ştiu eu alte divagaţii gen dat cu stângul în dreptul să vedem dacă iese mijloc.

    Desigur nu am să stau să mă extind în mii şi mii de concepte că domnule ce prost gândit. Nu, încerc să schiţez sau mai degrabă schilodez ceva umor ieftin.

    Mai sus nu e 'spam', am vorbit serios.

    Stăm să argumentăm extreme, comuniştii răi, legionarii buni sau cum?

    Site-ul respectiv de la tine din link l-am citit de vreo câteva ori şi pot să spun că ... că no comment. Rămâneţi la subsol, nu daţi faţa cu viaţa reală.

    Unii sunt comunişti fanatici. Alţi sunt ultranaţionalişti.

    Istoria ne învaţă că chiar şi dacă maxismul suna frumos, utopist şi etc ; unde vai doamne extra-dreapta era pentru patrie, valori, strămoşi etc; cam au fost regimuri autoritare cu caracter represiv... 'obligativist'.

    Nimeni nu a zis de bunăvoie, da, vrem să ne călcaţi în picioare libertatea. Sau cel puţin la alegeri cu propande de un superprogram politic care defapt era o porcărie pentru care nu ar fi votat nimeni, sau a fost cu forţa.

    Lumea modernă trage undeva înspre centru-dreapta, liberalism şi democraţie. Eu aş susţine minarhia şi în rest totul privat şi lipsit de taxe.

    Dar poate că şi asta e utopist.

    Nu există sistem politic suprem, ideal sau perfect.

    Toate eşează, au eşuat sau vor eşua.

    Unele doar rezistă mai mult decât altele.

    O zi bună sau whatever. ▲

  22. şi nu, nu monarhie. minarhie

    http://en.wikipedia.org/wiki/Minarchism

    asta pentru newfags.

  23. "sunt o persoană foarte raţională, care urăsc de obicei toţi cretinii" cu totii sintem uneori (trollul asta ma tranfforma si pe mine in troll, Popescule) :D

  24. yeah, whatever. we are all wannabes.

    we have a winrar, you win interneţi. hooray.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Thursday, 14 April 2011

    Mdeci practic tu esti exact conservator, dupa definitia MP a termenului.

  26. io?

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Thursday, 14 April 2011

    Ie.

  28. nu chiar, poate 'stabil'. conservator ar fi prea aspru.

    sunt dispus sa-i ascult si pe astia cu anarhocapitalismul. dar un sistem politic minimalist si cam fara partide sau cu unul unic pentru ceva vrajeli externe merge. asa nu o mai ardem in schimbari la cate 4 ani.

    totusi politica e o activitate placuta, dezbaterea, competitia pentru liderat, etc.

    e mai complicata chestia asta.

  1. [...] dobitocenia managementului, si respectiv de la inclinatia naivilor de-a lucra pe gratis. Oricarui tipter i se scoala impresiile in cap, hop mai avem un proiect, o revista, o platforma, de parca asta-i [...]

  2. [...] nostri dintotdeauna, rusii vor ramine inamicii nostri pentru totdeauna. Agentii lor de influenta, mai mici sau mai mari sunt angajati, c-o recunosc in public, in privat sau deloc, intr-o activitate [...]

  3. [...] ca ar fi rau intentionat, introducind cu picatura minciuni veninoase-n discutie, cum face Ernu. Banuiesc ca daca-l intrebi, el se imagineaza ceva capitalist veros, ceva om realizat si de succes, [...]

  4. [...] discutind cu ceva lache din coloana Ernu (Armand Gosu) in [...]

  5. [...] I. Pentru ca ea nu exista ca atare, ci este si azi, ca si acum o suta de ani, efectul direct al politicilor antinationale si autoimperialiste ale Moscovei. A se revedea cazul Vasile Ernu. [...]

  6. [...] reprezentata de exemplu de Bogdan Ghiu, sau de Rogozanu, sau de trupa de putulache adunata in jurul mizerabilului Vasile Ernu, prinzind de veste din Google Trends ca vai, se intimpla ceva s-a repezit sa se bage in seama. Nu-i [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.