Marea nauceala universala

Saturday, 02 April, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

minciuni-statistice

Numerele din tabelul de mai sus reprezinta, daca ne incredem in aceasta teorie, totalul populatiei angajate in munca in Statele Unite, pe luni, in decada 2001 - 2011. Puteti sa le obtineti si dumneavoastra folosind interfata de prelucrari statistice a BLS (Bureau of Labour Statistics) : selectati "employed" in primul set, prima coloana si dati click pe Retrieve data.

Deci in zece ani care-au vazut razboi, boom economic, criza, un tablou complet, populatia angajata in munca a variat de la un minim de 134,177,000 in Ianuarie 2002 la un maxim de 147,118,000 in Noiembrie 2007. Asta-i toata varianta, nici 10%. Populatia a variat cam cu aceiasi amplitudine, de la 281,421,906 la 308,745,538 in acelasi interval. Ce concluzie se poate trage de aici ?

Dar sa lasam putin chestiunile serioase si sa vedem de o anecdota : mergind pe drum am trecut pe linga o pereche, un tip si-o tipa, tinindu-se de mina. La un moment dat tipul se oprese sa-i faca poze. Cu un aparat foto cu obiectiv detasabil, o jucarea de citeva mii de euro acolo. Unei tipe imbracata din douazeci de lei, o pereche de iegari negri, un tricou alb. Si cu doua pahare de hirtie in mina, cu paiele iesind din capace.

Logic vorbind, de ce sa te apuci sa-i faci poze unei troagarite cu ditamai tunul ? Logic vorbind, de ce-i fata imbracata de la gunoi daca tu iti permiti ditamai tunul ? Mister. Pur si simplu nimeni nu si-a pus problema de context, de echilibru si de legatura intre elementele disparate.

Pentru ca nimeni nu pare sa-si mai puna, in ultima vreme, probleme de aceasta natura. Oamenii aduna unicii de ieri cu unicii de azi si au impresia ca au obtinut unicii de ieri si azi. Pur si simplu nu-si pun problema ca numerele statisticii nu sunt numerele aritmeticii, sa-ti ingaduie sa le aduni si sa le scazi, sa le imparti si sa le inmultesti oricum doresti tu. Oamenii umbla cu chilotii murdari in BMW si cumva chestia nu-i jeneaza, nici incolo, nici incoace. Adica nu li se pare nici inadecvat sa aiba chilotii murdari daca ei sunt la nivelul BMW, nici sa sada in BMW daca ei sunt la nivelul chiloti murdari. Pur si simplu nu-i o problema pe care sa si-o puna (si da, vorbesc de un caz concret, nu am inventat eu un exemplu pentru nevoile discursului).

Nimeni nu isi mai pune probleme de context, de adecvare, de potrivire : nauceala-i completa si totala. In care conditii, zic eu ca nu-i cazul sa ne mire ca nivelul discursului public din 2011 nu se apropie nici macar in treacat nu zic de nivelul discursului public din 1811, da' macar de 1961. Nu e cazul sa ne mai mire ca "civilizatia" moderna face impresia generala a unei gropi de gunoi, unde s-au deversat fara nici un fel de ritm sau rima cantitati incredibile de... diverse, necunoscute, nerecognoscibile si neclasificate chestii, toate colorate, toate zgomotoase, per total dizarmonice pina la a induce vomismente.

Cauza proxima a nenorocirii este faptul ca majoritatea larga a creatorilor de obiecte culturale au la indemina prea putina experienta concreta intr-o lume reala, si ca atare nu au avut cind si unde sa-si formeze un oarecare sentiment al armoniei. Asta pentru ca majoritatea larga a creatorilor de obiecte culturale si-au petrecut majoritatea timpului (si si-au creat majoritatea operelor) intr-un mediu virtual sau altul.

Cu alte cuvinte, eu consider ca Internetul este de vina.

Pe de cealalta parte, consider ca Internetul va fi si solutia : dupa prima faza, in care le-a dat ocazia tuturor cotofenilor sa-si manifeste la volum maxim si in totala cacofonie toate inclinatiile si toate capacitatile urmeaza o a doua parte, in care cumva construim o orchestra si ne apucam de facut muzica. Intuitia imi sugereaza ca ce-am vazut pina acum din lumea noua sunt cele cinci minute dinainte de inceperea spectacolului, cind trombonul guita in legea lui si viorile scirtiie fara noima. Urmeaza, de la un moment ulterior pe care sper ca-l vom prinde, sa se nasca o ordine din toata aceasta diforma ingramadeala de posibilitati si capacitati.

Banuiesc de asemenea ca blogurile vor avea un cuvint greu de spus in intreaga chestie. Vom vedea.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

6 Responses

  1. Aș face o analogie între fenomenul ăsta și ce s-a întâmplat, după cum povesteai într-un articol mai devreme, când a început Ginghis Han să violeze în stânga și în dreapta, sau ce s-a întâmplat când au adus albii sclavi negri în America și așa mai departe, mă refer în general la diverse combinații care au adus o oarecare diversitate genetică speciei umane, împotriva încercării unora (în special a factorului religios) de a ține chestia sub control.

    Cam ceva de genul se întâmplă acum cu cultura. Postmoderniștii au vrut să aducă cultura în mainstream iar Internetul tocmai asta a făcut, împotriva încercării tuturor organelor care se ocupă cu enforcement-ul legilor pentru drepturi de autor (acolo unde au fost sau sunt ele) de a ține situația sub control.

    Ca exemplu, orice copil are azi ocazia să își facă o colecție de muzică plecând de la Bach și terminând cu Justin Bieber, în valoare de nu știu cât, că n-am calculat, dar o groază de bani în orice caz. Asta mi se pare, în ciuda pierderilor pentru „artiștii” de azi (că Bach nu mai e de mult timp), un mare potențial câștig pentru potențialul bagaj cultural al oricărui individ cu Interneți de pe planetă.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 3 April 2011

    Cred ca-i absolut judicios ce zici tu.

    Pe de alta parte, este o diferenta intre potential si actualizare, ilustrata prin celebra "Trompi iti da da'n traista nu-ti baga". Sa vedem pe scurt cam cit si cam ce vor putea culege din drum cei surprinsi de-o ploaie de meteoriti care intimplator sunt formati din aur, argint si plumb, in proportii variabile.

    PS. Merita observata extraordinara importanta a factorului economic in a face lumea respirabila. Daca n-ar fi existat interesul financiar de-a duce negrii la munca-n SUA diversii teocrati n-ar fi avut niciodata nici o problema. De-aia revolutiile adevarate se fac cu piete si nu cu boambe.

  3. E fix cum zici, mai ales că potențialul e limitat și de voință și de timp. Puștanul mediu amator de muzici poate petrece zece ani din viață explorând o mică parte din toată muzica de pe Internet (timp în care va mai fi apărut mai multă muzică decât poate el digera), ținând cont de faptul că mai vrea să citească și o carte și un blog, să vadă și nușce serial, să mai joace un joc și să învețe chestiile de i se predau la școală, astea din urmă doar pentru că trebuie.

    Și să doarmă măcar șase ore pe noapte și să-și mai tăvălească o colegă (sau un coleg, știu eu) din când în când. Asta în condițiile în care un elev de liceu asimilează mai rapid decât cei cu zece ani mai bătrâni decât el, deci ar putea să înțeleagă mult mai bine decât mine rețelele neurale de exemplu, chiar dacă nu dă foarte mare atenție matematicii din spate.

    Ceea ce mă duce iar cu gândul la faptul că în următorii ani motoarele de căutare o să fie cu necesitate semantice și o să trebuiască să-și dea seama ce își dorește individul mai bine decât vede el însuși în mod conștient. Altfel, informația e prea multă pentru a-i putea da de cap în timpul limitat cât e durata de viață a unui om.

  4. lexy229`s avatar
    4
    lexy229 
    Sunday, 3 April 2011

    Aici merge un PSB mic
    http://www.youtube.com/watch?v=xlg2zyX8PPg

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Sunday, 3 April 2011

    @spyked Totusi, e falsa teoria ca pustanul asimileaza mai repede. Am facut testul si proba de jde ori, ca toti vor sa vada cu ochii lor, fiind pustani nu cred din auzite. Eu invat o limba intr-o zi pina la o saptamina, ceea ce nu poate nici un pustan nici un copil de tita, si un limbaj de programare in patru ore, ceea ce nu poate nici un pustan din lume.

    Chestia-i ca ei is mult mai capabili sa asimileze date brute, dar strict din cauza ca au capu' gol, si deci este loc pe tot procesorul fix pentru asta, ca altceva nu mai ruleaza. Adultii ruleaza si jumatate si trei sferturi din procesor pe schematizari, si mai asimileaza date brute in rest. Sigur ca asta la majoritatea adultilor inseamna ca freaca juma' spre trei sferturi din procesor absolut aiurea, ca nu au scheme utile sau eficiente in cap. Dar adultii care in loc sa frece menta au lucrat serios si si-au mobilat capatina corespunzator au acum ase niste scheme de-i ingroapa pe pustani.

    Cum e si logic de altfel : cine instaleaza Windows ME da randament mai prost decit ala cu DOS-ul, ceea ce nu inseamna ca un calculator pe 16 biti e mai bun ca unul pe 32. Inseamna doar ca Windows ME e deosebit de prost. De-aia si sunt eu asa de pornit contra ideologiilor, credintelor in grup si-a tot restului de prostii : nenorocesc lumea. In cel mai propriu sens al termenului, ii aduce in pozitia de-a fi incapabili sa tina piept materiei cenusii brute. Trista situatie, zic.

    Cit despre sistemele numerice... eu sunt de parere ca ele deja stiu. Singura dificultate ne este sa intelegem si sa transcriem ce zic ele.

    @lexy229 PSB oricind :D

  1. [...] statistica, n-ai ce-i face, numerele ei nu se aduna si nu se scad pur si simplu, ca numerele aritmeticii. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.