Mai sapam prin loguri

Tuesday, 29 November, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Serverul de MySql continua sa pilpiie, si-aici intervine nefericirea administratorului de sistem : cu cit sunt mai multi utilizatori cu atit este a) mai probabil sa crape orice sistem, absolut orice sistem, si respectiv b) cu atit mai multi oameni vor raporta asta. Spre exemplu acum juma' de ceas am avut un virf de sarcina care-a rezultat in vreo citeva sute de cereri refuzate. Rezultatul ? Trei oameni mi-au scris sa-mi atraga atentia. Sau cu alte cuvinte, cu cit merge mai bine cu atit merge mai prost, cit de absurd o fi sunind asta.

Nu scriu ca sa ma pling, sau ca sa-i critic ori sa-i cert, din punctul de vedere al utilizatorului asta-i conduita rationala, dom'le nu merge, ar trebui sa mearga, sa-l tragem pe om de mineca. E foarte bine asa, n-am nimic impotriva. Adevaru-i ca nu prea exista altii care sa primeasca un zece mii de cereri intr-un minut din care sa poata refuza trei-cinci la suta acolo : majoritatea "proiectelor online" din .ro primesc cinci sute de cereri cu totul intr-o zi buna, si ca atare ar fi si culmea sa ma pling.

Strategic vorbind solutia corecta ar fi sa sardui mysql-ul. Nu vreau sa sardui mysql-ul, din motive care mai de care mai complicabile da' de fapt simple, precum de exemplu ala ca cite plm de masini tot aloc pentru polimedia lu' peste, ce-s io, facut din bani sau ceva (de fapt eu sunt... sa nu zicem cel mai zgircit, da' fara indoiala cel mai conservator cu investitiile cetatean pe care-l cunoasteti) si respectiv singuru' om in care-as avea incredere sa faca asa ceva corect ie ingropat in munca la alte chestii (care adica fac bani) si asa mai departe, n-o sa desfasor acum toata mataraia de considerente da' nici nu vreau sa sardui mysql-ul. Si nu vreau de vreo trei luni minim, de cind trebuia s-o fac (pentru ca mi-a scazut traficul, stiti voi povestea).

Si-atunci, asta fiind impasul strategic, ce altceva putem face decit solutii tactice, mai niste pomada, mai niste alifie, mai dati un reload, mai de-astea. Va spui povestea asta ca sa stiti cum stam, nu de altceva, ca zice la ceva carte de-am citit-o eu mai cind eram tinar si citeam carti ca-ti fi stakeholderi de-aia si pe stakeholderi tre' sa-i tii apprised de starea tapuselor (din stake, in limba engleza in original). Asa ca da.

Si ca tot sapam io prin loguri apropo de verificat ce s-a intimplat exact de se plinge lumea, am sa va impartasesc dinjos selectii, intru amuzament. Ca asa facem noi, evreii, cind ni-e foame : mai fluieram, mai ridem, alea. Sau era "noi tiganii" ? In fine. Uite aici, vreo doua ceasuri sau cam asa de loguri, prelucrate in sensul ca sa contina doar cautarile din google, si fara clasa D din IP-uri.

Ce constatam concret ? Pai ca

  • 249 de cautari in ~100 de minute ar insemna atunci vreo 3`500 pe zi, 25`000 pe saptamina sau 100`000 pe luna. Sau cu alte cuvinte ca "content is king", in sensul ca uite un domeniu care nu face google spam totusi primeste mai multa atentie din partea google decit suma tuturor expertilor seo din patrie adunati in total si-n devalmasie, cum ei de altfel si merita. Poate meditati la chestia asta inainte sa angajati unul pe teorii.
  • Din 249 de cautari in total 190 sunt pe google.ro, adica aproape 80%. Stiti ce zice expresia englezeasca apropo de 80%, corect ?
  • Cele 249 de cautari contin in total 891 de cuvinte, ceea ce inseamna 3.57 in medie. Exista una de 31 de cuvinte, mai draga.
  • Din cele 249 de cautari, 193 ajung pe Trilema, sau cu alte cuvinte vreo 70% (si nu 80%, bine ?). 55 ajung pe fain. Ca tot isi punea cineva intrebari apropo de proportia relativa a celor doua, cred ca aici se intrevede reflectata destul de bine realitatea din teren. (Da, 55 + 193 = 248. Este unul care ajunge pe bitcoins, apropo de discutia cu succesul. Si da, cam tot asa arata si fain-ul prin Septembrie 2009. Pentru ca succesul ia timp.).
  • Observati cele doua grupuri de catre 3 raspunsuri 500 fiecare, despartite de-un 404. Aia este zona de suprasarcina de la care a pornit discutia noastra. Asa, de chestie.

Cam asta.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

  1. shift happens

  2. tl;dr mopescu ien criza.

  1. [...] (pentru ca tot amarul de trafic al Trilemei trebuie totusi sa vina de undeva, nu poate fi tot din google si de pe strada, oricit m-as stradui eu sa atrag Romania reala tot vor veni in primul rind aia [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.