Istoria unui proiect online

Sunday, 04 December, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Hai sa va arat niste grafice si pentru fain, ca tot m-am apucat cu Trilema.

Articole introduse (rosu) si articole publicate (albastru).

Articole introduse (rosu) si articole publicate (albastru).

Voturi (in albastru) si comentarii (in rosu).

Voturi (in albastru) si comentarii (in rosu).

In tot acest rastimp au avut loc diverse prefaceri, transformari modificari si alte evenimente pe fain, v-am compilat pentru convenienta o lista dinjos :

  1. In prima luna de functionare fain stringe 1337 articole. Pe bune.
  2. Pe 18 Octombrie 2009 apare karma intr-o forma cit de cit asemanatoare cu monstrul pe care-l cunoasteti astazi. Pina la acest moment spamul era limitat printr-un script care pur si simplu excludea toate link-urile de pe un domeniu cu exceptia ultimelor patru, spre amuzamentul haterilor.
  3. Pe 1 Noiembrie 2009 fain nu se vinde, spre enervarea diversilor.
  4. Pe 3 Iulie 2010 karma devine liber convertibila in euro, la o rata de 1 eurocent = 1 karma.
  5. Pe 3 Octombrie 2010 este pentru prima oara banat un utilizator pentru cocosism in forma agravata, ceea ce duce negresit la moartea fainului.
  6. Pe 12 Decembrie 2010 se introduce publicarea la cerere a articolelor (contra 1000 karme).
  7. Pe 19 Decembrie 2010 isi face aparitia conceptul de Proiecte Speciale.
  8. Pe 15 Ianuarie 2011 se inaspresc semnificativ penalitatile pentru convergenta (ceea ce-n practica e cel mai adesea autopromovare). Desi masura e comunicata din timp, exista utilizatori care primesc minus milioane de karma cu aceasta ocazie.
  9. Pe 24 Februarie 2011 se limiteaza viteza de votare la un vot per zece secunde.
  10. Pe 19 Martie 2011 se introduce divergenta ca criteriu de punctare a utilizatorilor (un avantaj pentru cei ce introduc domenii "virgine", un dezavantaj pentru cei ce introduc domenii arhicunoscute).
  11. Pe 1 Aprilie 2011 baremul de voturi necesar publicarii unui articol trece de la o valoare fixa la o valoare dinamic calculata, functie de frecventa domeniului. Zece zile mai tirziu bazele de punctare sunt si ele modificate, readucindu-se scorurile cam in aceleasi zone.
  12. Pe 22 Mai 2011 Polimedia srl acorda un sprijin de ~10`000 de euro industriei online, care este absorbit in proportie de aproximativ 3%. Mai este de lucru.
  13. Pe 22 Octombrie 2011, modul de punctare al comentariilor introduse se modifica in sensul ca utilizatorii care depasesc 150 in ultimele 30 de zile primesc un - in loc de-un +.
  14. Pe 4 Noiembrie 2011 este banat pentru a doua oara un utilizator pentru cocosism in forma agravata, ceea ce duce numaidecit la moartea fainului. Cu aceasta ocazie se primesc si pariuri pe tema "data cind va fi banat al treilea cocosel", lasati un comentariu indicind data care va convine si cantitatea de karma pe care-o pariati. La momentul la care se-ntimpla eu voi scadea karmele de la toti ai' de n-au ghicit si voi imparti rezultatul celor ce au ghicit. Sa ne distram doara.

Se observa destul de clar din grafice impactul concret al regulilor. Spre exemplu, voturile lunii Martie 2010 sunt doua treimi din cele ale lunii Februarie, si Aprilie-i la jumatate. Articolele publicate scad corespunzator. Spre alt exemplu, numarul de comentarii ce-o luase la picior exponential in Octombrie 2011 revine la nivele mai sanatoase in Noiembrie. Restul restrictiilor introduse au si ele un impact negativ, mai discret dar decelabil.

La o prima vedere aceasta atitudine e nebunie curata, cum dom'le, ai un proiect de succes si-l distrugi singur, din lipsa de alte activitati. Totusi, privind problemele de pe inaltimea a ceva mai mult de trei ani de experienta, atit in afaceri cit si in sociopisicologie aplicatai se observa cu ochiul liber ca numerele in sine nu inseamna nimic. Ele capata sens doar in context, si atunci decit 60`000 de voturi intr-o luna date la foc automat, mai bine 30`000 date cu o oarecare consideratie.

Calitatea nu poate sa rezulte decit din selectie, si selectia nu se poate realiza fara frictiune. Ca rezultat, valuri-valuri de utilizatori pleaca, self-promoterii au disparut usor-usor prin Octombrie 2010, dat fiind ca nu mai mergea sistemul lor, votantii la foc automat au plecat la treburile lor prin Martie, gasindu-si alt site unde sa poata da cincizeci de click-uri pe minut (sau poate s-au intors la cantar), cooperativa de comentarii -> karma s-a cam tirat si uite asa incet-incet fainul alege dintr-o blogosfera de cincizeci sau o suta de mii de haifaivisti deghizati o mie, sau o suta, sau zece, sau doi oameni. Citi or fi seriosi, si citi or produce ceva utilizabil. Incet-incet, cam cu viteza pilei dar si cu precizia ei. Englezii zic ca "On the short term, it's a voting machine. On the long term, it's a weighing machine." ceea ce-nseamna ca pe termen scurt e o urna de vot, dar pe termen lung e un cintar. Exact asa.

Karma. Serious business.

PS. Pentru curiosi, alte surse de informatii statistice pentru fain : Fainografice ; Sa desenam cu fain.

———
  1. The art and science of herding cats. []
Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

31 Responses

  1. aproape ca am plans citind aceasta minunata poveste. :d asta i-o spui unei gagici cand vrei sa scapi de ea?! boring! :p :))

  2. Eu nu am inteles niciodata utilitatea articolelor publicate, care ma gandesc ca ar trebui sa fie finalitatea intregului sistem. Majoritatea ajung publicate dupa zeci sau o suta de zile, daca nu-s de-alea cu drame locale si o componenta de circle jerk in ele.

    Deci probabil ca pentru oameni e mai important procesul in sine, de-asta te floodeaza cu comentarii si stau numai la caterinca.

  3. Deah, cu exceptia ca Jeniu Mopescu omite faptul ca nu da nimeni doi lei pe proiectele speciale iar cum karma lui nu are nici valoare, nici recunoasterea unei banci sau stat si nici competitie; mopescu e propiu lui intreprinzator de succes la subsol. Sau suntem cumva pe RPT, Republica Po pulara Trilema?!

    Mdeci bun.

  4. Miţa a fost banată? Eu credeam că doar ai pus-o pe silent, că i-ai dat -10000 la karmă gen.

    Fain-ul este din unele puncte de vedere mai bun decât alte agregatoare similare. Totuşi, de ce nu-l laşi liber? Când ai început să penalizez comentariile peste 150 la număr ai motivat că ai venit seara acasă şi aveai nşpe pagini cu comentarii de citit. Dacă e un sistem liber lasă-l să respire, de ce trebuie să citeşti tu tot ce scrie cineva pe fain? Chiar, cum ar fi o săptămână să nu comentezi (critic) deloc, să nu dai direcţii şi să nu introduci nici un articol? Să-l laşi adică să meargă în direcţia în care vrea el?

    Un alt aspect este faptul că se promovează multe vulgarităţi pe fain, multe lucruri care n-au nimic de-a face cu literatura, arta, frumosul. Şi nu mă refer doar la articole de genul eu blogerul X promovez o mizerie pe care am scris-o dar există foarte multe articole urcate la mişto, gen uite ce tâmpenii scrie ăsta, dar totuşi nu vrei să faci categorie separată pentru aşa ceva, deşi noi am zis c-ar fi bună.

    Pentru că aici este un alt aspect al calităţii: calitatea e selectivă dar fain-ul nu promovează musai calitatea ci chestii relevante. Că şi dacă un aritcol e prost îl urcăm pe fain, că să dăm un exemplu de "aşa nu". Deci e relevant cum ar veni. Dar nu există categoria specială de "aşa nu", articolul ăla poate ajunge publicat pe prima pagină, listat în top etc... deci un amestec de articole proaste şi bune sub aceeaşi umbrelă şi toate promovate similar. Iar pentru cineva care nici măcar nu-i pe fain, lucrurile pot fi f. confuze. Asta ar trebui făcut, o categorie care să despartă albul de negrul, toate articolele care sunt mizerii şi sunt urcate pe fain la băscălie să fie puse acolo, după cum am cerut noi. Nu ştiu de ce zici că ar încurca lucrurile, eu cred că le-ar limpezi.

    Mai mult, punctajul obţinut de articolele proaste (exemple de "aşa nu") pe baza voturilor şi a comentariilor să fie evaluat negativ în top, adică să coboare acel blog în top nu să-l urce. N-ar fi mai bună traba asta?

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 December 2011

    @mihai b Da' cam ce te-ar interesa pe tine, ia s-auzim ?

    @gheorghe Mei, interesul asta pentru nou e specific tineretii. Eu prefer sa citesc articole mai vechi de-o suta de zile, de exemplu. Si carti mai vechi de un an-doi, si ziare de aul trecut si asa mai departe.

    @Freud Pai atita timp cit poti s-o vinzi cum sa n-aiba valoare ? Hm ?

    @Lotus Pai alt ban nu exista, iei -10000 de karme si-o luna pauza.

    Daca te uiti exista frecvent gauri in introdus articole de la mine, ca introduc numa' cind citesc ceea ce nu-i zilnic. Dar din punctul meu de vedere ar fi o paguba, adica tot am citit articolu' asta, e bun, acum ce fac cu el, nu-l pun pe fain ca asa zice Lotus ? Meh. Daca nu-i capabil sa fie liber cu mine-acolo inseamna ca nu-si merita libertatea.

    Calitatea = relevanta. E o pilula mai dificil de digerat, dar asta este.

  6. Ia uite bai, cine se plange ca se pun cacaturi pe fain.

    Hai ca-i culmea.

  7. Karma are valoare ca o dai tu, cum o are si bitcoin, dar nu are o valoare universala pe glob precum valuta si garantia unui stat, ci garantia lui subsol88 pe irc, care e un cacat.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 December 2011

    @Freud Pai karma are valoare c-o dau eu, dar valuta n-are valoare ca n-o da nimeni. Problem ?

  9. Hahahaha, jew very funny but fail.

  10. @Mircea Popescu

    Păi dacă calitate = relevanţă atunci indexul ZeList e top nu index (poate nu unul perfect sau exhaustiv, poate nu prinde toate linkurile, dar totuşi top), Google sortează articolele pe baza calităţii lor etc. Eu credeam că tocmai aici e rolul unui agregator.

    Pilula nu e dificil de înghiţit pentru mine, căci folosesc cu entuziasm Google. Discrepanţa e de viziune în ce priveşte scopul unui agregator. Relevanţa o poţi calcula complet automat.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 December 2011

    @Lotus

    Relevanţa o poţi calcula complet automat.

    Am citat o aiureala.

  12. Ahahah ,bhhahaha.

    unrelated : zelist o suge grav. deci n-am mai vazut asa tracker mai urmator ca google, probasem chestii aia cand am avut blog pe blogspot, imi urmarea nu numai toate postarile, ci si comentariile oriunde in blogosfera dupa mail.plm public information is public da' sa nu sarim calu'.

  13. pletzalcoatl`s avatar
    13
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Sunday, 4 December 2011

    I'm betting 1000 karma on 5-12-2012. It's science really: a year, a month, and a day.

  14. I bet over 9000 karma that lotus is actually piercea mopescu and very successful troll.

  15. Deci de ce a fost mitzaa banata?

  16. de ce o fost banata mitza, m-ar interesa. ;)

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 December 2011

    @pletzalcoatl S-a notat.

    @Freud Vrei s-ajungi pe minus ?

    @Freud, Mihai B Voi nu stiti folosi link-urile ? Cine v-o dat permisu' de interneti ?

  18. In forum-speak, ce i-ai facut tu Madalinei Tudor e suspendare, nu banare. Diferenta sta in intentionalitate, suspendarea ie temporara in timp ce banarea definitiva. Daca avea -1 perpetuu intelegeam. Ma rog, in final ie tot aia, da' zic.

    Apropo de karma, nu ai de gand sa indexezi cursul de vanzare/cumparare cu inflatia? :D

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 December 2011

    Apai mie imi plac cuvintele mari. Asa as putea zice si c-am amendat-o, ceea ce-i inca si mai bine, ca atunci fain devine singurul loc DIN LUME unde prostia se taxeaza.

    Sa-l indexez cu inflatia in euro sau cum ?

  20. Io i-am mai zis lu pircea sa-si sistematizeze karma da' nu vrea.

    Ca iel ofera euro neschimbat pe karma. Sigur ca da, inflantia da muie planului marxist.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 December 2011

    Apai poate o fixez la bitcoini lol.

  22. fain failed coz I never signed up

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 December 2011

    Werd.

  24. Fain o suge pentru ca tot trimite hits in prostie cu bounce 100% gen.

    Cativa gigei dau click, inchid pagina si spor in continuare. Zici ca-s robotei daia de click fraud pentru reclame.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 December 2011

    Ghiciti acum cam cat de incantata va fi lumea, asa, in general, ca acum are de munca pe bune.

    Din Progresam, maria ta. 2009.

    Ideea e simpla : daca lumea nu-ti citeste sait-ul, problema nu e lumea. Problema e sait-ul. Cit de contraintuitiv o fi parind asa ceva.

  26. Mbine ma, tu cate vizite ai, cat bounce si cate comentarii.

    Nu total, ci frecvent. Trei comentatori care-s defapt tot tu, altii care-s frecventi intre care eu si ce mai aduna karma aia de pe fain ca-ti voteaza articolele (asta cu colectatul de chestii trebe sa aiba ceva explicatie psihosocioantrologica, btw).

    Mda.

    Io nu vad de ce ar fi continutul si nu mentalitatea de cacat, a altora. Io n-am povesti porno, ma pis pe mass-media si televiziune si scriu chestii care nu le convin unora. Asta e. Chiar nu-i problema mea, asta-i o tampenie pentru masele capitaliste de consum cum ca individul trebuie calcat in picioare in detrimentului lui, pentru presupusul bine lui major al culturii de masa 'acceptate'*

    ___
    defapt omul face orice ca sa fie acceptat intr-un grup social, asa ca daca doi sau trei fac o chestie o imita si el si dupaaaia o raspandeste ca sa vada daca merge, sa-si dea un fel de garantii propie realitati.

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 December 2011

    Vezi aici.

  28. Mdeci 70% sau n-am inteles.

    In orice caz idealul e 25.

  1. Istoria unui proiect online pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Pentru pasionatii de istorie, informatii la liber....

  2. [...] Pe agregator se face uneori risipa de vorbe. Dar sita cerne, incet-incet, invizibila, aproape imperc.... Daca te-ndepartezi oleaca, vezi lucrurile nitelus mai bine. De aproape – e zumzet, e haos. Mai de la distanta incepe sa sune un pic a muzica. [...]

  3. [...] asta ar fi povestea celui mai asa si pe dincoloii proiect online romanesc. ———Nu cred ca-i neaparat "vina" cuiva anume sau a tuturor in grup, cred ca-i [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.