Importanta congelatorului

Thursday, 22 September, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Nu stiu daca realizati importanta congelatorului.

Oamenii de stiinta sunt de acord ca refrigerarea a constituit pentru specia umana un progres sub aspectul bunastarii alimentare de calibru perfect comparabil cu olaritul, acum niste mii de ani. Cu toate acestea, eu nu stiu daca realizati importanta congelatorului, un instrument pe care fara indoiala il aveti la dispozitiei.

Va spun asta pentru ca tocmai mi s-a facut foame, la ora cinci dimineata. Ce faceti voi, daca vi se face foame la cinci dimineata ? Un sandwich cu pate de somon fume Rio Mare + muraturi ? Da, merge. Ceva icre cu masline ? Merge. Un pumn de nuci cu stafide, o daraba de ciocolata, piine goala cu lapte, gem cu degetul direct din borcan, un iaurt cu fructe, o para, o piersica (ori animala ori vegetala), variante sunt multe, nu-i asa ?

Sunt. Sunt multe, si nu le contest nicicum, doar ca eu nu asta am facut. Ci mi-am scos din congelator o portie de fasole cu ciolan, pe care am pus-o intr-o tigaie la foc mic. Dupa ce-am scos portia de fasole cu ciolan din congelator, acesta se prezenta precum in imagine :

interior-de-congelator

Ce am acolo ? Sos de rosii, ketchup, crema de ciuperci, diverse daraveri de-astea. In alt sertar am si piine, pentru ca da, piinea se poate foarte bine pastra prin congelare. Stiti cum uneori gasiti piine foarte proaspata, atunci scoasa din cuptor ? Daca va cumparati portie simpla ii veti regreta putinatatea, daca in loc cumparati portie dubla va fi veche dupa putin timp, naspa... Ei bine, nu. Piinea congelata isi pastreaza proprietatile de la momentul congelarii.

De ce ? Pai, sa intelegem exact ce inseamna a congela ceva. Temperatura unui obiect material, oricare ar fi el, este de fapt o masura la nivel macro al unei proprietati microscopice a moleculelor care-l compun, anume viteza de agitatie termica. Literalmente, daca obiectul e rece atunci moleculele lui se agita mai incet, cu o viteza medie mai mica, iar daca obiectul e cald atunci moleculele lui se agita cu o viteza medie mai mare. Chestia asta simpla va explica un numar de fenomene macroscopice, precum de exemplu :

  • Inghetarea si dezghetarea, evaporarea si condensul : cind o molecula de apa lichida primeste suficienta viteza cit sa scape dintre celelalte molecule lichide si-o zbugheste in atmosfera, ea s-a evaporat. Pe masura ce temperatura medie a moleculelor creste sansele ca o molecula anumita sa incaseze suficienta viteza cit sa zboare afara cresc si ele. Astfel apa fierbe la fix 100 de grade tocmai pentru ca 100 de grade e echivalentul macroscopic al vitezei minime necesare pentru ca toate moleculele sa zboare-n gaz. Asta-i tot, si inghetul si condensul si dezghetul functioneaza exact identic.
  • Transferul de caldura : cind un corp cald vine in contact cu un corp rece, asta inseamna ca moleculele mai rapide al celui cald pleznesc in moleculele mai lente al celui rece. Ca rezultat, viteza medie a moleculelor celui rece creste in acea zona, si deci el se incalzeste. Tot ca rezultat, viteza medie a moleculelor celui cald scade in zona, si deci el se raceste. Iata complet explicat efectul asta magic al transferului de caldura, si iata in subsidiar si explicatia izolatiei termice : aerul are relativ putine molecule, deci n-ai cu cine te ciocni, si deci aerul izoleaza, din care motiv paturile tin de cald : sunt pline de aer. Fascinant, este ?

Si-acum : reactiile chimice sunt baza vietii, iar viata este baza alterarii alimentelor. Tot ce-i bun de dus la gura pentru noi e bun de dus la gura si pentru diverse bacterii si alte faune microscopice. Viata lor, ca si viata noastra, se bazeaza pe reactii chimice. Care reactii chimice se bazeaza pe molecule, si ca atare se vor desfasura la o viteza care depinde de temperatura. Astfel, a congela o daraba de ceva comestibil revine la a-i incetini timpul. Sigur ca de ieri pina azi au trecut, pentru dumneavoastra in casa, 24 de ore. Dar pentru bucata de piine din congelator au trecut cam 15 - 20 de minute. Asa ca dac-o scoateti afara ea este fix cum era ieri, la jumatate de ora dupa ce o congelaseti. Este ca-i un miracol ?

Congelarea ne permite sa calatorim in timp. Asa ca eu am acolo diverse chestii pentru zile negre si pofte de cinci dimineata, idee pe care v-o recomand si dumneavoastra, pentru ca asa cum ziceam la inceput, suspectez ca nu folositi magia congelarii la adevarata ei capacitate.

Pofta buna.

———
  1. Spre deosebire de exemplu de brazilieni, care au in proportie de peste 90% televizor, dar in proportie de sub jumatate frigider, in pofida faptului ca traiesc in general in clima mai calda decit noi. []
Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

31 Responses

  1. in sfarsit ceva fizica, pardon, termo dinamica, pardon, fizica.

    au astia pe discovery ceva documentar care arata pasii parcursi de catre umanitate pana la frigider. e chiar misto! ;)

  2. Geta Seoista`s avatar
    2
    Geta Seoista 
    Thursday, 22 September 2011

    Poate sunt putin demodata, dar cum sa tii fasole cu ciolan la congelator? Adica, mancare candva poaspat gatita azvarlita in congelator? Nu...Mancarea gatita o mananc atunci, proaspata, maxim si a doua zi....

    Congelatorul dupa mine e pentru carne, pregatiri de iarna (diverse legume), inghetata etc - dar nu pentru mancare gatita! Ma rog, fiecare face cum crede de cuviinta...

  3. Recunosc ca imi plac mai mult articolele de genul asta decat cele cu/despre femei, mai ales ca imi si imaginez cum te gandeai la toate astea in timp ce mestecai usor in tigaie :D

  4. io atat stiu ca baietii se duceau acum cateva sute de ani iarna pe Dunare sau pe raul local, isi taiau un metru, doi-trei cubi de gheata si-l duceau in pivnita si aveau congelator pana vara tarziu.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 September 2011

    @Mihai B Fizica e probabil cea mai fascinanta dintre preocuparile spiritului, daca te pricepi cit de cit la prezentare poti tine cu gura cascata un tip oricit de tolomac altfel, de la cinci la nouasicinci de anisori, povestindu-i din fizica.

    @Geta Seoista Eu stiu ca asa-i traditia pe-aici, da' crezi tu ca te ucide sa incerci ceva nou ? Poate intr-o zi (sau noapte) ai chef de mincare gatita da' n-ai chef s-o gatesti, e imposibil ?

    PS. Semneaza cu un nume, e mai sanatos.

    @MeetTheSun Perversitate maxima pe tine :D

    @f Mei auzi, intr-o vreme tu erai mereu primul la articole, acum #4 ? Pai imbatrinim sau ce facem ?

    Ala e racitor ce zici tu, da' nu-i congelator, congelarea e de la -5 in jos. Nu-i totuna, racitorul e pentru vin si alte marafeturi, dar nu pastreaza asa bine.

  6. Femeie se pastreaza mai bine in congelator? Ma gandesc ca seara o scot si dupa juma de ora e numa buna de folosit. Acu nu ma incurc si eu de ochii ei de gheata

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 September 2011

    Depinde. Dac-o tii sa ai ce imbuca, da. Cel putin din experienta diversilor ucigasi in serie asa pare. Vezi si http://www.rotten.com/library/death/cannibalism/

  8. Ion Iliescu`s avatar
    8
    Ion Iliescuinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 22 September 2011

    HUA, BURGHEZU ARE CIOCOLATA SI BLUGI, HUA!
    inb4 chemati minerii

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 September 2011

    Io n-am blugi.

  10. Ion Iliescu`s avatar
    10
    Ion Iliescuinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 22 September 2011

    si nici n-ai purtat vreodata?

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 September 2011

    Ba, cind eram copchil.

  12. ce sa fac taica... am intrat si eu in concediu putin asa. :D

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 September 2011

    Voua va da concediu ? De suflet exploatatoru'.

  14. Stiu ca n-are legatura cu congelatorul, da' ar putea figurat sa aiba daca cauti dinadins vreun sens:

    Am vrut sa pun pe meetsun un banner cu Fain-ul daca tot imi place si n-am gasit decat chestia aia cu "locul x pe fain" care nu e ce vreau eu :D

    Asa ca intrebare sau propunere: un banner ceva, mai mic, mai mare negru pe alb? :D sau scriu in paint titlul, salvez jpg si imi fac moftul?

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 September 2011

    Fa-l tu, zic. E mai bine asa, ti-l faci de ce dimensiune doresti, cu fond care sa-ti convina etc.

  16. Eu l-am facut, nici n-ai voie sa nu-ti placa :P

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 September 2011

    Hehe zici ca-i ferpar :D

    Da' pe bune, e fain, mersi :)

  18. sonia rauss`s avatar
    18
    sonia rauss 
    Thursday, 22 September 2011

    Admir atentia ta catre arta culinara. Si rabdarea cu care detaliezi procesele de preparare. E o idee foarte economica si sanatoasa, se stie ca eventualii germeni dispar la anumite temperaturi sub O grade.
    Te respecti si e foarte bine. Nu faci la voia intamplarii lucruri. Se pare ca asa te bucuri de o sanatate excelenta.
    In afara subiectului:
    Iti mai plac si florile... Le si ingrijesti. Per total, jos palaria, domnul meu!

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 September 2011

    Nu exista civilizatie fara culinare. Ai vazut L'aile ou la Cuisse apropo ? Tipul intra in Academie.

    Si-n rest :)

  20. sonia rauss`s avatar
    20
    sonia rauss 
    Thursday, 22 September 2011

    Bien sur!
    J'adore c'est homme!

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 September 2011

    DeFunes ? Un geniu tipul.

    Da' auzi, La zizanie ai vazut ?

  22. sonia rauss`s avatar
    22
    sonia rauss 
    Thursday, 22 September 2011

    Titlul il stiu, dar chiar nu mai tin minte. A, ba da, cu Annie Girardot, ne's pas?Dar nu imi amintesc asa bine tot filmul. Chiar o sa il caut sa il revad zilele astea.
    Bon nuit!

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 September 2011

    Daca-l gasesti sa mi-l dai si mie. El e ceva industrias, insurat cu ea, vrea sa faca fabrica in casa, ea nu vrea, se cearta, divorteaza, ea candideaza la primarie ca sa-i interzica fabrica, da' totu' cu bon humeur de-ala frantuzesc. Sunt superbi amindoi, si oamenii si rolurile, absolut evident ce e aia civilizatie.

  24. sonia rauss`s avatar
    24
    sonia rauss 
    Thursday, 22 September 2011

    Nu prea ma pricep eu sa caut, dar asa la o prima incercare am dat de asta:
    http://www.peteava.ro/id-716088-la-zizanie-1978
    Nu are subtitrare in schimb, mai caut.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 September 2011

    Nu ie nevoie de subtitrare ca io-s capabil de franceza.

  26. eu am facut fizica, dar asa banalitati despre congelare si despre tot felul de balariiimi e greu sa cred ca nu ai altceva mai bun de facut,

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 October 2011

    Ia gaseste tu o alta sursa pe Internetul de limba romana pentru chestiunile astea, asa de curiozitate.

  28. off-topic : mai am ceva in moderare sau mi se pare mie?

    ahaha deci lol, i was first, i are niggerst first credit for first.

    parca inteligenta-i calitativa nu cantitativa

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 October 2011

    Ti se pare.

  30. Nuca 'mue bun congelatoru' si nici frijidaderu' ca cica are CFC si polueaza si consuma si mult curent pe baza de combustibil fosil. Plus ca nu are bec omologat ecologic pe mercur, ci foloseste incandescent. Nue nici ienergetic performant, clasa A +1 like.

    Asa ca cea mai buen solutie e sa pasteurizam tot si le ambalam in tetra brik. Eventual ca sa nu se strice legumele alea de le cumperi ca sa le mananci dupa vreo 2 ore, le modificam genetic sa aiba coaja groasa cat pentru 1 an.

  1. [...] are o temperatura macroscopic vorbind, dar asa cum noi stim pentru ca suntem isteti si cultivati (pe Trilema) are microscopic o compozitie discreta, fiind format din niste molecule care au fiecare o viteza [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.