Hai sa socotim impreuna

Tuesday, 02 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Daca tot ne-am luat Bacu', hai sa folosim chestia asta la ceva practic util.

Deci, in mediul nostru imediat exista diverse chestii, unele mai importante, altele mai putin importante. Cum am face sa le evaluam importanta relativa ? De exemplu, sa zicem ca am dori sa stim cam care-i raportul de importanta intre Uniunea Europeana si Soare. Cum procedam ?

Pai, de la Logica stim ca tre' intii sa gasim un teren comun, ceva baza care sa ne permita comparatia. Cam ce-ar fi o baza care sa ingaduie comparatia intre Uniunea Europeana si Soare ? Hmm... complicata chestie. Pentru a o rezolva, hai sa incercam sa traducem cele doua chestii, fiecare in termenii celeilalte. Deci, in termenii Soarelui Uniunea Europeana clar nu se vede, mai ales pentru ca Soarele nu prea are termeni. Si-n plus, noi nu suntem astri, suntem oameni, deci chiar de-am gasi raspunsul s-ar putea sa nu ne intereseze. Dar in termenii Uniunii Europene, ce este Soarele ?

Pai, sa zicem c-ar fi "sursa de energie". Un fel de Russia, asa, doar ca mai calda, mai mare si mai putin enervanta. Daca Soarele este sursa de energie, cam in ce raport ar sta el cu cu Uniunea Europeana ?

Ei, de la fizica stim ca Soarele radiaza. Cit radiaza el ? Aproximativ 63,000,000 Watti pe metru patrat. Asta-i putere, pentru a o transforma in energie o inmultim cu timpul. Deci, Soarele radiaza 226 GWh/m2 63 MWh/m2. Bun, dar citi metri patrati are ? Cica era de aproximativ 12,000 de ori mai intins decit Pamintul, si anume 6.0877×1012 kilometri patrati, adica ~6 exametri patrati.

In concluzie, Soarele emite 63 MWh/m2 × 6 exametri2 = 0.378 yottaWatti-ora. In fiecare secunda. Scris lamurit ar fi 378`000`000`000`000`000`000`000 Watti-ora. O cantitate respectabila de energie. In fiecare secunda ora.

Cit ar insemna asta in bani ? Pai la nivel mondial, costul per MWh este de aproximativ 100$. Carbunele pe metode traditionale e ceva mai ieftin, pe la 95, carbunele asta pe metode noi cu lichefiere cam 135, turbinele de vint cam 97, hirdo cam 86, in fine, pe-acolo, sa zicem rotund 100. Inseamna ca 0.378 YWh vine cam hmm... deci 3.78 ×1023 × 1 × 10 -4. Cam 37,8 miliarde de miliarde de dolari.

Ce inseamna asta, 37,8 miliarde de miliarde de dolari ? Pai, daca luam de exemplu produsul intern brut al zisei Uniuni Europene, de 16`228 mii de miliarde de dolari anul trecut, inseamna ca daca s-ar cheltui cam 71% din el pe platit energie catre Soare citeva milioane de ani la rind, aproape ca am reusi sa acoperim costul unei ore.

Cam asta-i relatia intre cele doua : intr-un milion de ani, Uniunea Europeana plateste aproximativ o ora de radiatie solara. Lasind la o parte faptul ca preturile energiei sunt oricum bazate pe diverse derivate din energia radiata de Soare istoric, si ca daca s-ar pune problema sa facem rost de energie fara a o deriva cumva din energia radiata de soare nu ne-ar fi tocmai moale (comparativ, e relativ simplu sa faci rost de energie fara a o deriva din Putin si tara lui de cacat). A, si toate astea lasind la o parte ca ca nu-i tocmai cert ca Pamintul are mai mult de-un miliard de ani vechime (e posibil sa da, spre 4-5 miliarde, dar e posibil si sa nu) n-au trecut un milion de ani de cind nemtii umblau imbracati in puta goala de ici-colo prin padure.

Chestia asta explica en passant de ce hipsterimea nu se recruteaza dintre persoanele care pricep un pic de logica si cunosc un pic de mate, ci dintre diversii picati la Bac. Aceeasi chestie explica de ce tre' neaparat sa fii ceva profesoras de istorie admis cu nota sapte-n invatamint ca sa o tii langa cu diverse prostii. Evident ca al' de nu-i capabil sa calculeze raporturile dintre diversele chestii din jurul lui are impresia ca toate-s asa, un fel de acelasi lucru, perfect accesibil si la indemina.

Iar de-acolo pina la a-si inchipui ca el personal e important si demn de luat in seama nu-i decit un pas, usor de facut de altfel, pe de-o parte pentru ca asa-i construit creierasul de la natura, sa se ia in serios, si-n lipsa culturii n-are ce-l tine-n friu, si pe de cealalta parte pentru ca oamenii se gasesc mereu in cautare de-un arlechin, un cineva de care sa rida. Or diferenta intre a spune glume si-a fi obiect al batjocurii publice nu-i neaparat accesibila, si mai ales nu alora incapabili sa calculeze raporturile lucrurilor.

UPDATE : Versiunea initiala supraevalua raportul cam cu trei ordine de marime. Din fericire incapacitatea mea aritmetica a fost prinsa-n comentarii.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

31 Responses

  1. Hipsterilor`s avatar
    1
    Hipsterilor 
    Tuesday, 2 August 2011

    lolz de la masurat viteza, timpul si metrul in lumina, tu o dai in bani.

    ce imaginatie au evreii astia

  2. anonimosu`s avatar
    2
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Tuesday, 2 August 2011

    Bun, si ce face soarele cu t miliarde de dolari? Le da foc?

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 2 August 2011

    @Hipsterilor Da' sa stii ca Soarele ii circumscris, nu circumcis. Exista o diferenta.

    @anonimosu Pai nu le poate da foc dat fiind ca nu exista oxigen.

  4. Demonstraţia pe care o realizezi mai sus este o pierdere de timp şi arată modul complicat în care gândeşti. Este şi un automatism, pentru că atunci când vedem o problemă de obicei sărim rapid să o rezolvăm prin metodele ştiute în loc să gândim puţin înainte. Saves some time. Dacă de exemplu mâine are loc o mişcare de anvergură economică, politică sau socială, sau o combinaţie a acestora, în urma căreia dispare UE, foarte probabil noi nu murim. Dacă mâine dispare soarele în urma unui să zicem eveniment cu consecinţe dezastruoase la nivelul sistemului solar, murim cu certitudine toţi. De unde rezultă că soarele-i mai important ca UE fără atâtea calcule. Apropo, interesant termenul dezastru.

  5. Hipsterilor`s avatar
    5
    Hipsterilor 
    Tuesday, 2 August 2011

    trolololo. oricum daca vrei sa faci bani din soare, succes la spania, pune panouri in desert.

  6. PS: de altfel consider interesant ca cineva care scrie cum ai scris tu la articolul anterior cu "Hai sa bagam pe cineva in seama" să scrie la scurt timp după despre simţul măsurii şi al proporţiilor.

  7. Hipsterilor`s avatar
    7
    Hipsterilor 
    Tuesday, 2 August 2011

    deci potrivit mirshea ari sheva la cap. chemati pseudologul

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 2 August 2011

    Eu astept sa vrea Soarele sa faca bani din mine, ce mai atita agitatie.

  9. Hipsterilor`s avatar
    9
    Hipsterilor 
    Tuesday, 2 August 2011

    *puotrivit luotus

  10. anonimosu`s avatar
    10
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Tuesday, 2 August 2011

    ahahaha ce prost poate fi asta
    ba prostule care esti tu prost! "Dacă de exemplu mâine are loc" de unde pula stii tu care vor fi consecintele unui eveniment viitor? Presupui cumva, in baza unei teorii, fix teoria pe care vrei sa o demonstrezi prin presupunerea aia?
    Esti prost da-te-n ma-ta.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 2 August 2011

    Sa ne pastram calmul zic. Tipul a ratat cel putin o jumatate de duzina de ocazii asemanatoare de a-si lua seama. N-ai motive sa presupui ca-i capabil de ratiune.

  12. @anonimosu

    Lol. E drept, dacă mă gândesc mai bine, nici faptul că Pământul e rotund n-am de unde-l ştii, că nu l-am privit din diferite unghiuri. Câtă profunzime... Dacă răspunsul meu denotă prostie, al tău în schimb e genial.

    Pe un ton mai serios, îţi recomand o pauză de Trilema.

    @Mircea Popescu

    Mey, oi fi dând şi eu dovadă de prostie câteodată. Nu zic că sunt perfect. Poate mai iau o decizie greşită uneori, poate nu ţin cont de anumiţi factori... Dar asta-n viaţa personală, nu aici pe Trilema unde mă râd de aberaţiile pe care le debitezi. Apropo, cum de le debitezi chiar în halul ăsta? Oricum, stai liniştit, te asigur că eşti mai prost ca mine. Asta presupunând că eşti sincer în ceea ce scrii. Şi nici nu prea stai bine cu evaluările de persoane.

  13. Cum naiba ai reusit sa inmultesti cu 1 si sa-ti dea nu 63 ci 226 000? Bine ar fi sa se faca si banii la fel :D

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 2 August 2011

    @xxl Diferenta intre Watt si KWh este 3.6x10^6. Doarzic.

  15. Zici, dar nu zici bine. Iata ce zice Wiki: The kilowatt hour, or kilowatt-hour, (symbol kW·h, kW h or kWh) is a unit of energy equal to 1000 watt hours or 3.6 megajoules.[1][2] Related units are: megawatt hour (as 1 million W·h, symbol MW·h, MWh) or milliwatt hour (as 1/1000 W·h, symbol mW·h, mWh), and such. For constant power, energy in watt hours is the multiplication of power in watts and time in hours.
    Ai incurcat orele cu secundele, de aia am zis ca o tragi pe turta ta ca si cum ar fi vorba de bani :)

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 2 August 2011

    Mi se pare ca n-am incurcat nimic, dat fiind ca noi discutam initial emisia Soarelui ca putere, exprimata in W, si apoi ca energie, exprimata in Wh.

    Eu zic sa mai citesti o data (cu atentie!) articolul si sa-ti prezinti scuzele de rigoare. Asta ca sa te putem lua in serios, intelectual vorbind.

  17. Chiar incerci sa te ascunzi dupa deget? N-as fi crezut! Ce are a face Soarele? "For constant power, energy in watt hours is the multiplication of power in watts and time in hours.", exact ceea ce spui si tu in text, doar ca inmultesti gresit, cu numarul de secunde, iar ceea ce rezulta este in Joule.
    Errare humanum est sed perseverare diabolicum.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 2 August 2011

    Bai frate. Deci incredibila este puterea seductiva a greselii. Incredibila.

    In fine. Ai dreptate - si-mi cer scuze.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 2 August 2011

    Frate geaman, doar avem acelasi nume :))) Nu, nu a greselii, ci a recunoasterii ei :) Ai castigat!

  20. @xxl

    ca să-l parafrazez pe Mircea, importante nu-s cifrele ci ilustrarea ideii...

    @Mircea Popescu

    din riscurile gândirii analitice dusă la extrem...

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 3 August 2011

    Mnu. De fapt chiar cifrele sunt importante.

  22. @Mircea Popescu

    Aha, deci te-ai răzgândit. Că te-am citat din memorie mai sus...

    Cifrele sunt importante, evident, în măsura în care ele reflectă fidel realitatea. Ele nu sunt la fel de importante în înţelegerea unei idei sau a unei situaţii de fapt, după cum valoarea exactă a unui vector nu este esenţială pentru a-i înţelege direcţia şi sensul. Uite că sunt de acord cu tine la faza asta, dar cu versiunea ta mai veche, să zic aşa... :))

    PS: Faptul că ai greşit cifrele prima dată invalidează demonstraţia ta? Dacă cifrele-s importante atunci da. De fapt abordarea ta este nepotrivită, vezi şi comentariul nr 4.

  23. @Lotus
    Importante pot fi si cifrele si ilustrarea ideii, dar si mai importanta este capacitatea fiecaruia de a-si recunoaste greseala. De aceea i-am spus lui Mircea ca a castigat.

  24. Hipsterilor`s avatar
    24
    Hipsterilor 
    Thursday, 4 August 2011

    mei lotus tu simti asa ceva pentru mirshea?

  25. Hipsterilor`s avatar
    25
    Hipsterilor 
    Thursday, 4 August 2011

    *asa

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Thursday, 4 August 2011

    @Hipsterilor De ce, simti tu ?

  27. Ce articol naucitor si stufos, o cam dai din una intr-alta... :P

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Thursday, 4 August 2011

    Tie nu-ti prea placu matematica la scoala Malvino, ia spune drept ?

  29. bioexpertul`s avatar
    29
    bioexpertul 
    Sunday, 25 September 2011

    Apreciez rationamentul fara partea utopica cu colectarea energiei soarelui in totalitate; dar coborand cu picioarele pe pamant putem concluziona ca din cei 1300 de kwh dati de soare pe metru patrat pe an, cu un captator ieftin tot obtinem o gigacalorie gratis, dar "mai marii" tarii ne-o ofera pe aia din gaz metan, ca e mai rentabil pentru ei!

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 September 2011

    Da' realizezi ca-i vorba de metru patrat de soare da ? Cum instalezi tu captori acolo, ca ti-i topeste ?

  1. [...] Hai sa socotim impreuna [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.