Hai sa invatam cuvinte.

Monday, 17 January, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cuvintul numarul unu (care de fapt sunt doua) : fee simple.
Cuvintul numarul doi (care-i de fapt tot ce conteaza) : titlu alodial*.

Si acum sa vedem ce facem cu ele. In primul rind, proprietatea funciara, de care posibil sa fi auzit si cu alte ocazii, are proprietatea remarcabila ca este clasa superioara tuturor proprietatilor, asa cum prototipul unei masini e clasa superioara tuturor masinilor produse in serie si bucata aia de aliaj de iridiu tinuta-n muzeu de frantuji e clasa superioara oricarui metru de oriunde de pe planeta. Ca atare, felul in care este gestionata proprietatea funciara (recte, proprietatea asupra pamintului) va fi reprezentativ pentru felul in care este gestionata proprietatea in general.

In raport cu universul posibilitatilor, si deci fara impediment posibil nici din partea practicii istorice nici din partea nebuloaselor viitorului, titlul asupra proprietatii imobiliare se poate constitui in doua feluri : fie ca proprietate in sens propriu, care nu este subordonata nici unui proprietar de rang superior, numita si titlu alodial, fie ca proprietate in sens impropriu, adica o proprietate pe moment tolerata de adevaratul stapin, asa-zisa proprietate in fee. Care fee numeste o taxa, care taxa e echivalentul notional al acelei prestatii menite sa-l mentina pe stapinul cel mare binevoitor fata de continuarea starii de lucruri. Pretul tolerantei, cum ar veni.

Acestea sunt, altele nu-s si nici n-au de unde sa fie. Din ele decurge tot ce tine de organizarea unei societati, in toate amanuntele : oamenii traitori intr-un stat care recunoaste titlul alodial vor fi in general oameni liberi, cu exceptia cazurilor cind chiar nu vor sa fie. Oamenii traitori intr-un stat care nu recunoaste titlul alodial vor fi fara exceptii sclavi, sau cu alte cuvinte simple mijloace de productie in proprietatea stapinului cel mare.

Acum doua mii de ani, cind Xerxes a invadat Peloponezul, armata lui de un milion de oameni venea dintr-o tara a lui fee simple : tot pamintul din toata lumea apartinea regelui regilor, care-si angaja satrapi ca sa se asigure ca vitele tolerate sa pasca pe el, deopotriva cornute sau bipede, produc maximum practic posibil. De partea cealalta, falangele si triremele grecesti veneau dintr-o tara a titlului alodial. Rezultatul infruntarii il stiti, nu-l mai repetam.

Acum doua sute de ani, cind Regele George al treilea a invadat coloniile sale din America, armata lui instruita, echipata si imbracata-n rosu-singeriu venea dintr-o tara a lui fee simple : tot pamintul din fruntariile Regatului Unit era proprietatea lui. De partea cealalta, rebelii imbracati in echivalentul slapilor, blugilor si tricourilor pentru momentul respectiv veneau dintr-o tara a iluziilor (care ma rog, sigur ca urmau sa ramina nerealizate pe termen mediu si lung, ca orice iluzii, dar fara indoiala includeau printre ele si titlul alodial).

Pe scurt, intilnirea intre o societate libera si-o turma de sclavi se lasa intotdeauna si fara exceptii cu completa infringere a turmei de sclavi. Pe de cealalta parte, pentru ca exista bineinteles si o cealalta parte, societatile libere ridica probleme serioase comertului : chiar daca ingaduie vinzarea, titlul alodial nu poate suferi ipoteca, de exemplu (pentru ca nu exista autoritate care sa-l ia in caz de incalcare a termenilor contractului, si deci contractul n-are sens din capul locului). Ca atare, principalul suport care ingaduie bancilor sa-si creeze imaginarele baze de capital, "proprietatea imobiliara" in fee simple nu exista intr-o societate libera, moment la care ne amintim de-un citat de-al atunci-Presedintelui Thomas Jefferson :

If the American people ever allow private banks to control the issuance of their currencies, first by inflation and then by deflation, the banks and corporations that will grow up around them will deprive the people of all their prosperity until their children will wake up homeless on the continent their fathers conquered.

Sau, in limba romana,

Daca poporul American va ingadui vre-odata bancilor private sa controleze emisiunile de moneda, intii prin inflatie si apoi prin deflatie, bancile si corporatiile care vor creste in jurul lor ii vor lipsi de prosperitate pina cind copiii lor se vor trezi vagabonzi pe continentul pe care ei l-au cucerit.

Cam asta-i toata povestea. Asta era principala chestiune pe care ar fi trebuit s-o transam la Revolutie.

---------
* Mai ales textele moderne scrise in limba engleza folosesc varianta gresita allodial. Chestiunea este in principal amuzanta pentru ca-n Doomesday Book, care ar fi de drept intemeietoarea oricarei traditii in ce priveste scrierea corecta a acestui cuvint pentru spatiul anglo-saxon se foloseste uniform grafia cu un singur l.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

42 Responses

  1. Flaviu Luchian Comanescu-Balla`s avatar
    1
    Flaviu Luchian Comanescu-Ballainsigna de criptograf 
    Tuesday, 18 January 2011

    Traiasca Tomitza-ntzeleptu'!

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 18 January 2011

    Cine ? Cine ?

  3. Multam pentru informatie, dar ne poti spune cum se intocmeste un act cu titlu alodial, si cum capata protectie juridica? Doamne ajuta

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 13 December 2011

    Pai asa un act nu se intocmeste decit de catre o entitate care are autoritatea sa-l intocmeasca. La ora actuala mai nici un stat nu recunoaste existenta unei asa entitati, si pe cale de consecinta singura cale practica e razboiul (cu, probabil, intreaga lume) urmat de infringerea intregii lumi, urmata de o pace foarte rusinoasa in care toata lumea tre' sa recunoasca invingatorului capacitatea de-a emite titluri alodiale. Dupa care ala sa le chiar emita. Protectie juridica iarasi n-are cum sa capete, dat fiind ca Stimson Doctrine.

    Sigur, exista si calea teoretica in care oamenii cumva convin ei de buna voie la introducerea titlurilor alodiale, dar dat fiind ca evolutia normelor sociale sub presiunea densitatii de populatie tinde in directia slabirii drepturilor individului (intre care si a proprietatii) asa un rezultat pare cel putin improbabil. Evident, in caz ca populatia s-ar rari semnificativ (doua ordine de marime sau peste) problemele s-ar pune in alti termeni.

    Deci, ca sa-ti raspund intr-un cuvint : un mare razboi sau mari caderi de meteoriti.

  5. Tin sa te contrazic si sa sustin ca a fost- este- si mereu va fi posibil sa detinem proprietati cu titlu alodial. Entitatea care are autoritate sa intocmeasca asemenea document este OMUL in capacitatea sa de mostenitor al Pamantului.

    Cu intarziere, iti urez sarbatori fericite si un an nou plin de bucurii.

    http://www.youtube.com/watch?v=gRcJ3Bu4rz8&feature=related

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 28 December 2011

    Io aveam impresia ca imi pui o intrebare de ordin practic.

  7. Teoria fara practica e zero. Practica fara teorie -unu:))

  8. @ce nume lung ai ba

    noa da' din care casa de burghezi faci parte, ca la romani nu se poarta dublu nume de familie?!

    articolul ioporcarie

  9. @suveranul

    Oare OMUL, în capacitatea sa de moştenitor a Pământului o să aibă drepturi şi asupra real-estate-ului de pe alte planete/sateliţi/whatever?
    Că nu mai ţin minte exact dacă jurisdicţia lui Doamne-doamne s-a extins asupra întregului Univers atunci când Biserica a acceptat într-un final că Pământul nu-i centrul urbei...

  10. @cosmin

    Nu ai stabilit asupra carei biserici te referi; iar daca nu-ti aduci aminte ce drepturi de mostenire ai, atunci te rog sa nu ai pretentii de mostenitor. Iti urez sa ai parte de mii de hectare pe Marte. si de o civilizatie mai buna, undeva pe Luna.

    Omul este coroana creatiei divine si logic este ca lacasul sau sa ocupe primul loc intre astre din intreaga creatie. Ce sustine Vaticanul si alte voci luciferiene, NU MA INTERESEAZA.

  11. NU DATI CREZARE ATEILOR SI ISPITITORILOR PE INTERNETI NICI POCAITILOR IAR PAPA E SATANA

    DOAMNEAJUTA POPORUL ADEVARAT CRESTIN CEL ORTODOX LASAT DE DUMNEZEU AICI IN ROMANIA

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 28 December 2011

    Noa frate.

  13. Sau omul este coroana evoluţiei darwiniene şi logic este că lăcaşul său ocupă un loc oarecare între astre.

    Iar tu eşti coroana a vreo 20 de secole de spălare pe creier şi meriţi să ocupi primul loc la coada pentru haloperidoale-n ospiciu.

    Doar zic, cu cea mai luciferică voce de care dispun.

  14. Sper ca-i troll.

    Defapt din pacate crestinismul cam exista de cand exista si evreii, sau de cand se roaga la yahve. E de vreo 5000 ani cam asa. JizzAss iera ceva pizdar reformator a carui ideologie politica s-a cam pierdut, au incercat aia ceva armagedon-apocalipsa dar au dat-o in sf-uri cu dragoni si alea.

    Da' macar e mai secular. Iti dai seama ce biserici nasoale am mai avea acuma la solstitiu de iarna cu bou taiat pe altar inchinat zeilor. Macar acuma il facem friptane si zicem ca sangele si carnea lui iisus, traiasca coca-cola si etc.

  15. *troll suveran adica

  16. De fapt ar fi trebuit să zic vreo 17 secole, că până la Constantin creştinii, cu Gizăs cu tot, au fost destul de irelevanţi...

    Şi ia te rog să nu mai spui blasfemii de-astea, cum c-ar exista vreo legătură între Iisus şi Cola, că după aia tre să trec la Pepsi (dacă nu cumva Pepsi o fi sângele lui Mahomed...)

  17. Bine bre' protextante ignore ye' old tehstament.

  18. N-am cum, e cartea mea favorită. :)

  19. Lol, iti plac astea cu binevoitorul horror, pruncucidere, potop, chestii?!

    Iote cine era necuratul aici.

  20. Păi, doh, care-i diferenţa în mizeria umană din Dostoievski şi aia din Biblie? Mai ales că Biblia e mai bine scrisă...

  21. @cosmin : ahaha. totusi rusu' nihilist are ceva cap si coada, spre deosebire de biblie de zici ca-i o saorma cu de toate amestecata aiurea.

    @mp : aveai tu nu stiu ce postare in care scria ca tortilla e un fel de saorma, ceva recent. vroiam sa las un comentariu acolo si google bot nu ajuta.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 28 December 2011

    @cosminmaricari Vechiul testament e mai bine scris decit ceva literatura ? Bai, tu stii citi, pe bune acuma ?

    @Freud Alegi din lista
    http://trilema.com/2011/un-fel-de-concurs-da-de-fapt-examen/
    http://trilema.com/2011/howl-de-alan-ginsberg/#identifier_24_29401

  23. Yes. To both counts.

    Şi dacă ai nevoie de explicaţii, te-ntreb şi io: "Bai, tu stii citi, pe bune acuma ?"

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 28 December 2011

    Mbine. Alege concret un pasaj, intre o suta si cinci sute de cuvinte, despre care simti tu ca ar ilustra aceasta teorie atit de ridicola pre cit este de kitchoasa.

  25. Genesis Chapter 1.

    Şi pe lângă valoarea literară intrinsecă, să nu uităm cam cât de mare-i influenţa Bibliei asupra literaturii în general. Ce-ar fi scris Dostoievski, că tot e pomenit aici, fără Biblie?

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 28 December 2011

    Argumentul cu o imaginara importanta culturala, a "mostenirii" scl e tratat aici, iar in rest propunerea ta nu se incadreaza in cerinta.

  27. Auzi, geneza.

    Lex talio bre', ce atata geneza :

    Dar dacă se întîmplă o nenorocire, vei da viaţă pentru viaţă, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mînă pentru mînă, picior pentru picior, arsură pentru arsură, rană pentru rană, vînătaie pentru vînătaie.

  28. > sed s/firmament/cocks/ newt
    Replaced 3489578923475289347592784987 occurences. This text firmasucks.

  29. nice debate...

  30. @Mircea
    Da ce-am zis io de importanţă şi moştenire, bre? Sau de istoria creştină? Eu ziceam de influenţă (nu importanţă) în literatură. În toată literatura, indiferent că vorbim de români, ruşi, francezi etc. Teme, conflicte, personaje sau măcar referinţe biblice, de la Cărtărescu la Pynchon, de la Joyce la Borges.

    Can I get an Amen?

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    Pai io-s priceput cu maiestria.

    Si nu, nu putem fi de acord. Biblia e irelevanta cultural, si aia care sustin contrariul. se afla cam in situatia in care se afla copchii care cred sincer ca Michael Jackson o revolutionat lumea prinzindu-se de puta. Ca ei nici nu l-or prins pe Elvis, nici atita cap nu au sa inteleaga ca de cind e puta puta toata lumea se trage de ea. Nu intimplator miinile is atita de lungi.

  32. Bun, şi-acu argumentează...

    You annoying nappy-headed ho.

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    Da' n-am ce sa argumentez bre. Tu ai gasit ceva cacat in drum si vii ca-i material de constructie. Io zic ca lol. Tu astepti sa argumentez. N-am ce sa argumentez, ce argumente de crestin is astea in plm ? Tu tre sa argumentezi.

    Hai cu adresa lu' nenea cu barba din cer, concret, si hai cu marea importanta a bibliei in cultura lumii. Concret.

    Ce-o produs, e pur si muove prin ricoseu ? Laissez.

  34. Cantarea cantarilor a fost asa un prim kamasutra al evreilor pana veni ala indian mai inspre vest. :>

  35. http://www.lolcatbible.com/index.php?title=Genesis_1

  36. Lasam asta aici
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nag_Hammadi_Library
    http://en.wikipedia.org/wiki/Codex_Tchacos

    Gasiti voi pe la references sau articole individuale cu explicatii linkuri de pdf, traduceri engleza si restul.

    Spor la citit si Jupiter ajuta!!1

  37. I find I've been hitting my linguistic walls a lot lately and have set myself to translating this. Mind if I publish the result, in this instance or in general?

  38. Mircea Popescu`s avatar
    38
    Mircea Popescu 
    Sunday, 10 January 2021

    Nope.

  1. [...] o coarda sensibila-n sufletul umanitatii de pretudindeni si oricind, aceeasi pe care o gidila si titlul alodial de [...]

  2. [...] in wasting time with the rotten foundation of pretend-ownership, and pretend-control and pretend-alodial, and Freenode wasn't interested in wasting time with some users that were inclined to verify the [...]

  3. [...] do mean just very much exactly that, an absolute. No convention can substitute for this, much like conventional property fails to much interest, licensing agreements ~ of any type or kind ~ fail to [...]

  4. [...] follows is my novice attempt at understanding a piece from back in the Romanian days of Trilema. Lacking much preloaded knowledge of the vast majority of [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.