Grafice tridimensionale

Wednesday, 13 July, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Inspirat de-o chestie vazuta la Lucian Ancu, m-am apucat sa fac grafice.

Aveti dinjos histograma pe judete a notelor la Limba si Literatura Romana. Fiecare linie (deci de la stinga la dreapta) reda numarul de note inregistrate intr-o anumita zecime (deci de la 2,00 inclusiv la 2,10 exclusiv sau de la 5,80 inclusiv la 5,90 exclusiv). Fiecare coloana (deci din stinga jos in dreapta sus, diagonal asa) reda distributia notelor in cadrul unui judet.

Full size, 1922 x 1044px

Full size, 1922 x 1044px

Iar aici, aceeasi chestie cu matematica (toate matematicile socotite impreuna, T1 + T2 + T3).

Full size, 1922 x 1044px

Full size, 1922 x 1044px

Apropo de intrebarea

Este altruism sau este vorba de un oarecare efect al notei intregi ?

Eu as ghici ca raspunsul este mult mai simplu : cei care pot invata de 4 pot invata si de 5, si ca atare vor invata de 5. Cei care nu pot invata de 5 nu pot invata punct. N-ar fi vorba neaparat de bias in acordarea notei, cu alte cuvinte, ci de o proprietate intrinseca a populatiei. Pina la urma, exista oameni care nu pot inota deloc, si oameni care pot inota intrucitva, distribuiti pina la "cel mai bine". Nu prea exista insa oameni care sa poata inota intre "deloc" si "intrucitva".

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

  1. Cred ca te inseli in interpretarea efectului de la nota 5. Nu are de loc de-a face cu invatatul de 4 sau 5 ca nu stii dinainte care sunt subiectele. Pur si simplu corectorului i se face mila de saracul elev si ii mai dai un pic de ici, un pic de colo (sau isi recalibreaza notarea) in asa fel incat elevul sa nu fie chiar sub linie.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 13 July 2011

    Eu nu neg ca-i perfect posibil sa fie ce zici tu, cel putin intr-o anumita masura (de exemplu, la matematica mai degraba decit la romana, de alt exemplu in intervalul 4-5 mai degraba decit 2-4). Dar paucitatea in zona 1-4 la limba romana nu se poate explica integral prin fenomene de transport de tipul asta.

    Asa ceva ar reveni la a spune ca profesorii-corectori de limba romana sunt structural mai hoti decit cei de matematica, si respectiv ca notele la limba romana sunt necesar mai goale de continut decit notele la matematica. Nici una dintre cele doua idei nu-mi par credibile, chiar daca ele sunt la moda intre profesionistii matematicii, constituind astfel un bias de-o categorie aparte.

  3. Cred ca e tocmai invers ! Daca te uiti la baremele de corectare o sa vezi ca sunt mai detaliate la matematica decat la romana:

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-9164019-bac-2011-baremul-corectare-examenului-limba-literatura-romana.htm
    http://www.ebacalaureat.ro/bac/bac2011/subiecte2011/Proba_E_c_Matematica_M1_Barem_05.pdf

    Prin urmare la romana corectorul are un spatiu mai mare de subiectivitate in notare

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 13 July 2011

    Eu m-am uitat la bareme, direct de la sursa, da' nu mi se pare ca argumentul asta serveste teoria ta, dat fiind ca be ambele grafice e la fel de gol in zona 4-5.

    Pur si simplu explicatia care potriveste cu datele este ca "romana e o chestie pe care toti o pot invata, in timp ce matematica o pot invata doar unii". Cum testarea de lb romana revine la o testare de memorie, si testarea de matematica mai aproape de o testare de inteligenta (destul de primitiv alcatuita) rezultatele nu mai surprind : oricine poate "invata" (adica, memoriza, rote learning) de-un cinci la romana, majoritatea copiilor pot invata de-un cinci la mate. Cei care nu pot, nu pot structural, si independent de sistem[ul de corectare] : fie pentru ca nu vor sa poata, fie pentru ca nu pot sa poata.

  5. Aparent sunt multe sectii de mate info unde nu si-a luat nimeni bac-ul. Poate de acolo vine numarul mare de ratari la matematica. In plus la romana a fost oralul care probabil a cernut pe baza de calificativ o parte din cei care nu se descurcau defel si astfel nu au mai aparut in statistici.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 13 July 2011

    E o observatie buna asta, apropo de calificativele la oral. Nu prea ma duce capul cum s-ar putea introduce corect in socoteala ele.

    E drept ca parca au fost disproportionate liceele realiste cu rezultate slabe la promovare, da' nu-mi dau seama daca asta spune ceva despre elevii respectivi, despre liceele respective sau despre examen.

  7. Interesante graficele tale. Oricum si eu sunt de parere ca cei mai multi care au picat bacul au fost cei de la mate M1 si cei de la romana care in loc de "O scrisoare placuta" au scris "Enigma Otiliei"

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 25 August 2011

    Au picat mult mai multi (zeci de mii) decit cei de la M1 (citeva mii).

  1. [...] Analiza notelor date la Bacalaureat 2011 și implicit a subiectelor și modului de corectura (Lucian Ancu și Mircea Popescu) [...]

  2. [...] Grafice tridimensionale [...]

  3. [...] pentru a face absolut tot si absolut orice. Toate procesarile de date pe care le-am folosit pentru a trasa grafice cind cu bacalaureatul se puteau realiza fara dificultati in aceasta mica [...]

  4. [...] ca ma preocupa si pe mine (Fainografice, Grafice tridimensionale, Note medii la bacalaureat dupa gen, Sa desenam cu fain). Mai amatorist asa, ca un hobby, dar asta [...]

  5. [...] all, by county (grep for "rezultate"), along with various stats later on (Average marks by gender ; Histogram by county ; List of Romania's best Highschools). As to this last one, if you're innocent of the country's [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.