Ganaj cu cirese rehidratate

Sunday, 18 December, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

ganaj-1 Dintre toate dulciurile care se pot face-n casa, ganajul cu cirese rehidratate in alcool e probabil cel mai indicat situatiilor in care va gasiti in compania unui bun numar de copii (de preferinta de sex femeiesc, zic eu, da' mnoa, cite bordeie...) din motive pe care am sa vi le explic mai la vale.

ganaj-2Pentru a-l produce aveti nevoie de citeva elemente esentiale, precum de exemplu o tigaie de fier de-aia mare si grea. Motivul pentru care ea-i utila este ca tine caldura, chestiune care ne va servi la un moment dat. De asemenea aveti nevoie de cirese dezhidratate, care-s de altfel disponibile in comert, de alcool, ca de exemplu ceva lichior (maraschino :p) sau daca nu de-a dreptul votca ori chiar spirt sanitar. Tot de asemenea aveti nevoie de smintina foarte, foarte proaspata si foarte, foarte buna. Daca nu cunoasteti taranci care dau smintina va depling, ca nu prea vaz cum se poate face ganaj cu smintina din comert. Eventual incercati cu frisca de-aia imbuteliata-n tub, cacorporatistii.

ganaj-3Ca pregatiri pregatitoare aveti a intreprinde doua actiuni concrete : prima este sa montati ciresele impreuna cu alcoolul intr-un borcan cu ghivent in vederea rehidratarii, si-a doua este sa anuntati copilele ca urmeaza sa faceti minunea, rezultind negresit un concert de tors si alte manifestari feline precit si diverse agitatii. Dupa o zi sau doua de la aceste precautii, puteti purcede la productia concreta.

ganaj-4Intr-o prima faza, puneti tigaia de fier pe-un foc mititel, adaugati cantitati egale de zahar si cacao (fix ca-n checu' cu tite, a carui buna ruda de altfel si este intr-un fel) si-o bucata corespunzatoare de unt. Folositi unt foarte gras, si nu untul de 2/3 grasime care-i in general adecvat gatelii de lucru sarat. Aici doriti ceva peste 80%. Amestecati cu rabdare pina cind intregul continut al tigaii devine o compozitie densa care se comporta sub spatula ca si pamintul sub excavator, mai bine de-atit nu va stiu explica dar odata ce cistigati experienta ma veti intelege. Mare grija sa nu jigniti cumva pudra de cacao cu caldura prea apriga, mutati la nevoie tigaia de pe foc si iarasi inapoi si tot asa. Toate festivitatile se petrec la temperatura de cincizeci-saizeci de grade, asa ca in principiu tre' sa fiti capabili la orice moment sa bagati mina-n compozitie.

ganaj-5Odata ce-ati atins textura dorita adaugati smintina in cantitate corespunzatoare, chestie pe care n-o puteti evalua decit la fata locului asa ca va urez succes. Amestecati bine pina cind chestia devine ce tre' sa fie, alta stare de fapt pe care n-o puteti evalua decit la fata locului, asa ca idem succes. Odata aceasta sarcina indeplinita, mutati tigaia pe-un fund de lemn in apropierea vasului cu cirese rehidratate, luati in mina stinga cite-o cireasa si in mina dreapta o cantitate de compozitie si acoperiti cireasa.

ganaj-6Operatiunea necesita o oarecare dexteritate, retineti in primul rind ca nu-i voie sa bagati ciresele in tigaie, ca pierd lichid si va distrug ganajul, precum si-n al doilea rind ca gravitatia nu vi-e inamic, ci prieten, si se poate folosi cu incredere.

ganaj-7Cu putin noroc ati obtinut o buna cantitate de cireste-n ganaj, si fetele pot purcede la a va linge degetele pline de cioco, ceea ce-i si foarte recomandabil si chiar sanatos (ca sa nu mai punem la socoteala ca grasimea din unt va face foarte bine la ten). Si gata, lasati-le sa se raceasca daca puteti (amenintarile cu bataia si legarea la stilp in piata functioneaza destul de bine aici) dupa care reveniti si ingurgitati.

Pa.

Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. ba tu ciorbe nu mananci, specific a la balkani ceva?!

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 December 2011

    Ba da.

  3. Vezi ca ai incurcat pozele, 5 e inainte de smantana si 2 dupa nu invers.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 December 2011

    Cine cunoaste stie :D

  5. Lolz apropo, fuse vorba de teflon, scoate mircea la poza fonta.

    Ca n-ai vorbit niciodata de. Fastfud, mancaruri si desert. O perisoara, o burta, o loboda, o galusca, o peste, etc. Numa' chestii imperialiste la tine.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 December 2011

    Apai am zis de exemplu de o fasole cu ciolan de i-am trimis-o maica-mii congelata, da' tu esti mai recent si n-ai prins.

  7. Lol, aia cu congelatorul?! Da' tot nu e ciorba.
    Am si comentat pe articol.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 December 2011

    Da ma, ce sa-ti povestesc, nu explic pe-un blog de limba romana cum se face ciorba. O mare lipsa, ce-i drept. Stii ce altceva ? Nu explic cum se leaga sireturile. Astept cu drag respiracul pe gura care sa-mi atraga atentia asupra acestei grave lipse. Ce, eu merg pe drum cu sireturile nelegate ?

  9. Aprilie 2011

  10. pletzalcoatl`s avatar
    10
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Sunday, 18 December 2011

    You know Trilema is a sort of ganache. You can't really eat very much in one sitting and you can't really wait too long in between sittings.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 December 2011

    @lexy229 Iote cine le stie mai bine ca mine. Biografo.

    @pletzalcoatl Sa fie clefait!

  12. A, de-aia umbla gagicile tale in pizda goala, nau invatat inca sa imbrace hainele? Respectiv se pisa prin paduri finca habar nau cei aia veceu.

    Alles klar.

  13. omfg I'm a failtroll.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 December 2011

    E greu mei, una pe fata-una pe dos, ele cica stiu da' de fapt nu cunosc...

  15. Gyongy Frundo, vezi cai scris mata gresit.

  16. Over 9000 haters.

  1. [...] usor de tot. Laptele de femeie ie cald si dulce, daca va prisoseste se poate face smintina (si-apoi ganaj), merge de minune in cappuccino, cas n-am incercat da-s convins ca iese ceva [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.