Formare si informare

Thursday, 24 November, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Contrar opiniei comune pe tema, romanii sunt in general foarte, dar foarte slab educati.

Am zis in general. In particular, exista o zona de romani bine educati (nu foarte bine, ca mai exista si asiatici pe lumea asta, da' totusi, bine) limitata aproape exclusiv la disciplinele stiintifice cu aplicatii practice. In diversele inginerii, de la medicina la programarea masinilor numerice si de la aerospatiale si munitii la nucleare exista intr-adevar un contingent de romani bine educati.

In rest insa, in disciplinele umane, de la gramatica la limbi, de la istorie la filosofie, cu trecere prin orice si orice altceva are de treaba cu textul, iara nu cu banii romanii sunt in pom, pomul e-n aer si prin aer zboara vesele vrabii (cu exceptia notabila a psihologiei, care tinde spre un soi de inginerie sui generis tocmai de-aia). Nu-i chestie ca "nu sunt educati", e chestie ca echipa de atletism a Senegalului are bune sanse sa ne-o deie pe tema urit de tot, daca am face un concurs. Ceea ce bineinteles ca noi nu facem, ca preferam sa fim prosti si sa credem ca refugiati in bisericute si amicitii putem supravietui propriei prostii (o idee a carei disjunctie fata de realitate-i depasita doar de banalitatea ei).

Ca rezultat, toata cultura romana e un cimp deschis. Mai creste cite-un scaiete pe ici-pe colo, se mai rostogoleste cite-un tumbleweed de-ala cum i-o fi zicind. Amplu spatiu de listel. Confruntati cu aceasta problema obiectiva (in mare parte creata de altfel de ei) comunistii au incercat sa dea o solutie prin constructia unui leagan dulce de otel. Proiectul n-a reusit, si dintre proiectele nereusite ale comunistilor asta-i nereusita cea mai grava si cea mai dureroasa.

Cum in ce priveste umanioarele nu exista si nu pot sa existe "experti", cum nu se pot crea "specialisti", cum singura, a, nu se intelege ce zic. Bun, hai s-o lamurim. Exista doua moduri ale cunoasterii umane. Unul dintre ele porneste din nimic si se tot dezvolta. Aia-i stiinta. Celalt porneste din plenum, care-i un termen de arta pe care va trebui sa va straduiti sa vi-l lamuriti singuri si tot decade. Arta (alt termen de arta) primei consta-n ingramadirea experientelor peste experiente, sub blinda obladuire a metodei stiintifice, construind astfel un turn. Arta celei de-a doua consta-n mentinerea unui burduf cu apa curatai. Nu se poate adauga apa, toata povestea-i sa nu fie risipita. Daca mai cad mizerii-n ea se poate incerca sa fie scoase cu conditia sa nu introducem mai multe mizerii in incercarea de-a le scoate pe cele originale.

Si-acum : dupa crima comunistilor noi nu vom mai conta niciodata, cultural vorbind. Singurul mod de-a avea o cultura este o linie neintrerupta de pastrare a ei de la inceputuri. Egiptul nu mai exista astazi cultural pentru ca nu mai exista biblioteca din Alexandria, de exemplu. Fiecare popor primeste, la nasterea lui, un burduf cu apa. Odata ce s-a pierdut din ea, apa-i pierduta si nimeni si nimic n-o mai poate aduce inapoi. Unele popoare isi grijesc mai bine burduful. Acelea supravietuiesc mai mult. Alte popoare n-au grija de burduful propriu. Acelea dispar. Nu s-au vazut inca asa minuni in istorie precum "reinventarea" unui popor in relevanta culturala si cam asta-i motivul pentru care Franta n-a reusit sub Napoleon si n-a reusit de-atunci incoace sa redevina importanta pentru cultura lumii. Oricit de dure masuri de purificare s-au luat sub iacobini, uite ca n-a functionat si uite ca tot degeaba.

Data fiind aceasta trista realitate din teren, evident ca facem si noi ce fac si americanii (alti nenorociti care n-au reusit in doua sute de ani de suprematie economico-inginereasca sa conteze cultural, si parca merg din rau in mai rau daca va ginditi ca-n secolul XIX aveau un Clemens sau un Poe si mai apoi un Hemingway, da' de la razboi pina astazi, optzeci de ani aproape se intinde arid pustiul complet al nulitatii - beatnicii sunt cultura cum e si broasca print), adica avem o usoara migratie dinspre realisti, incercind ei sa construiasca ceva pe ici-colo pe vastele cimpii desarte-ale culturii noastre lipsa.

Problema ramine cu diferenta acuta de paradigma intre formare si informare. Oamenii obisnuiti sa se informeze aduna si cladesc in sus, cind in realitate cultura nu-i altceva decit curatare, ascutire. Cultura consta, practic spus, in eliminare, in indepartare, in purificare. "Cita mizerie de-a spiritului colcaie pe om atunci cind iese, jegos de toate scirbele lumii, afara din femeie" zice poetul, si are perfecta dreptate. Cultura-i curatarea de mizeriile cu care fiecare vine-n lume, cultura este ascutirea spiritului bont in forma ascutit-perfecta. Asta inseamna ca nu trebuie pastrat nici un singur milimetru, micrometru, angstrom din ce-i in plus, dar in acelasi timp ca nu trebuie atins nici un singur milimetru, micrometru, angstrom din ce-i bun acolo la locul lui.

Teoria mea, de-un optimism bolnav, atit de bolnav incit pare vecin mai degraba cu nebunia, este ca :

  1. Daca suficienti realisti vor ingramadi suficiente piramide de constructii de gunoaie de-ale lor pe cimpul culturii ;
  2. Pe care apoi le vom tasa cu greutati imense, colosale, indescriptibile dar probabil suficient de uriase cit sa lichefieze pamintul sub ele ;
  3. Din cenusa ramasa este posibil sa putem alege oaresce diamante din care sa reconstruim niste apa.

Si asta pentru ca nu exista nici un fel de sansa de-a recupera ceva util dintr-o traditie culturala moarta. Culturnicii de astazi sunt inutili si irelevanti, simple marionete, popi abandonati de divinitate, care se roaga cu capul in jos unei cruci strimbe dupa carti scrise-n batjocura. Nimeni nu mai stie ce-ar trebui sa scrie de fapt acolo, care-ar trebui sa fie de fapt mersul rugaciunii si cum il cheama dom'le pe Iahallah ala.

Nu ii dau nici un fel de sanse de-a functiona in practia, teoriei asteia.

De asemenea, nu exista nici un fel de alternative.

Asta-i tot.

———
  1. Metafora traditionala este focul, si nu intimplator vestalele romanilor mentineau un foc nestins. Desi metafora focului are punctele ei de certa valoare-n descrierea realitatii (mai ales partea unde arde), e defecta prin aceea ca sugereaza posibilitatea ignitiei cit si-a extensiei. Asa ceva nu-i, in realitate, posibil. []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

15 Responses

  1. Cultura stimabile nu prea are legatura cu stiinta sau educatia, zic eu, decat ca dorinta de mai bine. Da, suntem la pamant cu ea pentru ca various insi prefera s-o schimbe pe manele. De acord cu tine ca avem oameni slab educati - asta tine de mentalitate - ca oamenii prefera sa astepte sa primeasca in loc sa faca ceva.. Stii dictonul acela, daca faci ce ai facut si pana acum, primesti tot ce-ai primit si pana acum? Ei bine marea majoritate nu-l stie.
    Cand se schimba in bine mentalitatea, cand oamenii trec de nivelul de dorinta biologica (vreau papa, caca, etc) si ajung un pic mai sus, atunci se schimba si cultura si o sa avem iarasi ceva palpabil. Zic eu...
    P.S. Io mi-s vechiul ghost, si noul bautor :)

  2. Cum ba SUA nu are scriitori? Sandra Brown, Stephenie Mayer, Anne Rice, Dan Brown, etc; nume cu greutate culturala, cu chestii morale, etc.

    n-am inteles de ce ai pierdut partea cu stephen king, pahniuk, sebold, ietc

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 November 2011

    @Vinoverus

    Da, suntem la pamant cu ea pentru ca various insi prefera s-o schimbe pe manele.

    Cultura nu a fost nicicind si niciunde o problema de massa. Ea este intotdeauna si peste tot o problema a elitei, si ca atare nu poate fi asta o explicatie, ca "diversi" o dau pe nustiuce. Nu-i treaba vinzatoarei, a servitoarei sau a salahorului sa creeze si sa mentina cultura.

    Cu alte cuvinte scuza asta-i si slaba si dezonoranta.

    Cand se schimba in bine mentalitatea, cand oamenii

    Lasa oamenii. Zi-mi mai bine de tine. Si welcome back.

    @Freud N-ai inteles pentru ca n-ai cultura, si deci nu vezi cum se imbuca si din ce decurg chestiile. Palahniuk e un Kerouac mai intirziat asa.

  4. Cum se poate maestre? Se invart in mormant inaintasii nostri... :) Pai in patrimoniul nostru cultural nu se gasesc si obiceiurile, traditiile, valorile spirituale ale inaintasilor? Bine, nu discutam valorile spirituale, dar totusi, decat manelisti eu unul prefer sa vad costume populare chiar daca-s doar de forma pentru atragerea turistilor :)

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 November 2011

    Apai de fetisibus :p

  6. Lolz, care-s alea?

    Defapt tiganii sunt din patrimoniul nostru cultural. De 500 ani convietuiere. Manele sunt turcesti.

  7. Da tenseli cand afirmi k un popor fara cultura moare. Cultura e smantana de pe lapte. Da dak laptele a fost agitat intruna si nu sa depus smantana, aia nunseamna ca moare poporu. Romanii nau cultura da au o baza culturala. Au mituri, au istorie, au traditii, au superstitii. Nau literatura can timp ce altii invatau sa scrie si sa citeasca romanii se bateau cu turcii. Da americanii pe de alta parte nau nici o baza, nici o istorie, nici o traditie, nici o mitologie, nici o superstitie. De fapt americanii nici nu is, ca nus un popor ci un conglomerat. De aia romanii no sa moara asa repede, kiar dak acum sunt prostiti de spania si de manele.

    Cultura este a elitelor da elitele sunt varfuri iar in lipsa unei baze ele sunt doar exceptii.

    Ai dreptate k dak o saduni turnuri si turnuri, prin tasarea lor sar putea sa obti cateva diamante. Da nai dreptate cand afirmi k poti face asta ignorand cealalta latura, umanista, pe principiul ca cik nar exista. Pentru k dak faci asta o sa obtii altceva din acele turnuri.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 25 November 2011

    E drept ca americanii nu-s popor, da-i fals ca n-au nici o baza. Au, chiar mai multe. Ca nu prea fac mare chestie cu ele, fiind mereu ocupati sa se bata cu turcii, mnoa... se mai intimpla si la case mai mari (s-o mai discutat pe-aici chestia cu turcii, iti gasesti singur sau sa-ti caut eu ?).

    Cum adica ignorind ca n-am priceput ?

  9. Apoi nui vorba sa caut, k io discut aici ontopic, nu la alte articole. Da poti zice intro fraza dak kiar vrei, k inteleg io.

    Adik facand abstractie; adik hai so lasam moarta cu cultura k nu ne pricepem si so dam pe realism k macar acolo avem sanse; adik lasand la o parte aceasta preocupare. Ultimu fragment din articol.

    Daca faci o suta de sarituri in lungime, poate pana la urma reusesti sa dobori recordu. Da daca nici macar nu mai incerci, nu te mai preocupa, adio mama. La un moment dat nici no sa mai sti cum arata diamantele. Nu mai au de unde sa iasa.

  10. Garfield`s avatar
    10
    Garfield 
    Wednesday, 13 June 2012

    Cita mizerie de-a spiritului colcaie pe om atunci cind iese, jegos de toate scirbele lumii, afara din femeie

    Fute-m-as in scrisu' tau de-a-ndoaselea, ca nu-mi gaseste Gaugle citatul niciunde. De unde citezi?

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 13 June 2012

    Din mine insumi.

    De asemenea :

    mircea_popescu> .g “Cita mizerie de-a spiritului colcaie pe om atunci cind iese, jegos de toate scirbele lumii, afara din femeie”
    markac> mircea_popescu: http://trilema.com/2011/howl-de-alan-ginsberg/

  1. Formare si informare pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Doua vorbe despre cum stam....

  2. [...] calma de arhivist in finetea cu care realizeaza fiecare cadra, se gasesc prin hrubele prafuite unde ne pastram burdufurile doua feluri de batrinei cocosati, tacuti si, pentru naucii de-afara, "ciudati". Unii-s acolo pentru [...]

  3. [...] orice inovatie-i pare anticulturala celui cultivat (pe motivul simplu explicat in articolul cela cu burdufurile de apa) dar pe de cealalta parte pare drept evident ca totul s-a nascut cindva, si orice nastere-i (si) o [...]

  4. [...] da' toata discutia asta se gaseste amanuntit notata la articolul care explica diferenta intre Formare si Informare, luati de-acolo. Platon si Aristotel nu au anticipat raspunsuri pentru problemele societatii [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.