Fictiuni moderne

Saturday, 19 February, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Un cetatean se plinge precum urmeaza

Intr-o lume normala, Partidul Conservator nu ar trebui sa existe. Trecand peste numele partidului, care este comic de aleator (la fel de bine, putea sa se numeasca Partidul Jiglerului de la Motorul de Dacia 1310), activitatea acestuia contrazice cele mai elementare norme ale logicii si ratiunii.
[...]
Si ca o ultima constatare (inutila ca si PC-ul), stau sa ma gandesc ce anume vrea sa conserve Partidul Conservator? Care este….”etimologia” denumirii alese si mai ales justificarea acestui nume? Prin actiunile sale, populiste sau nu, Voiculescu este definitia unui om de stanga. Toate legile si initiativele sale miros a stanga de la o posta, ori asta intra oarecum in contradictie cu tot ceea ce inseamna ideologia conservatoare.

Observatia in sine este intemeiata, sigur ca da, dar hai sa fim oameni cinstiti si sa recunoastem ca timurucii din asa-zisul Partid asa-zis Conservator nu-s nici primii, nici cei dintii si cu atit mai putin singurii.

De exemple : Se tipareste ziarul Adevarul. In el, gasim diverse minciuni, amestecate intr-o oarecare proportie cu adevaruri scapate la triaj. Postul TV Realitatea emite emisiuni. In aceste emisiuni emise din postul TV Realitatea se gaseste probabil ceva realitate, da' cam paralela cu realitatea asta a noastra de zi cu zi. Uite de exemplu, in realitatea Realitatii TV Basescu tocmai mi s-a fofilat in camera si-a emis o basina, imputind atmosfera. In realitatea cea reala ma rog, mai bine sa nu intram in discutia asta, ca ajungem la dispute absurde cu daca femeile se sau nu se pirtiie.

Veti spune ca presa e un exemplu foarte rau ales, pentru ca pe linga abundenta nepotrivirilor intre titlu si continut mai are si-o buna traditie in partea noastra de lume, de la Pravda incoace. O fi, va cred. Bine.

Ministerul Sanatatii se ocupa cu... pai cu... pai cu spitalele. Si cu bolnavii. Nu cu oamenii sanatosi, si cu atit mai putin cu sanatatea lor, ca n-au, sarmanii. Dac-ar avea, nu s-ar preocupa de ei. Ministerul Muncii se preocupa in principal cu... somajul. Pai da. Ministerul Apararii se ocupa cu cumparatul, gresatul si folositul de tunuri. Si tancuri. Si gloante si bombe. Ce-ar fi daca ala dintii s-ar numi Ministerul Boalelor, Bolejnitelor si Stricaciunilor Trupesti ? Sau cestalalt Ministerul de Razboiu, ca pe vremuri ? Eheii...

Problema nu-i cantonata strict in sferele inalte. Politia Circulatiei in orice municipiu resedinta de judet, municipiu neresedinta de judet, oras respectiv sat cu doua blocuri in el se ocupa cu... pai intrebati un sofer, sa va poata spune ala ca se ocupa cu ingreuierea circulatiei. Ca semn de minim respect fata de aceasta nobila chemare masinile aflate in trafic au datoria sa... pai sa opreasca si sa traga pe dreapta atunci cind circula Politia. Circulatiei. Pai nu era mai propriu numita a Impiedicarii Circulatiei ? Ati vazut vre-un de-ala de-al lor la lucru, "dirijind" circulatia ?

N-ar fi cinstit sa ne limitam la institutii publice. Cite supermarket-uri supravietuiesc in tara asta in cele doua incaperi de la parterul unui bloc ? Zece mii ? O suta de mii ? Cite berarii care nu servesc decit vin, cite restaurante care nu servesc decit pizza, cite fastfood-uri unde dureaza spre juma' de ceas o comanda ?

Cite echipe de fotbal care-s de fapt crame, cite Academii care-s de fapt agentii imobiliare, cite Universitati care-s de fapt Dumniezo stie ce, da' cam bordeluri dupa toate aparentele... Citi fierari care-s de fapt poeti, citi mecanici auto care-s de fapt filosofi, citi soferi de autobuz ori taxi care-s de fapt istorici si antropologi (respectiv!) ?

Mai bine sa fim realisti : romanul s-a nascut poet. Si intrucit urmeaza Pastele, atentie mare sa nu va muste vre-un miel.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

 1. Mah deschizator de categorie blogosferica ...

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Saturday, 19 February 2011

  Lmao da' ce-am facut ?!

 3. Noah hold on'

  O notificare e suficienta lol

  Mircea Popescu - Deschizatorul criticismului blogosferic.

 4. Ete na, teoretic oamenii isi declara intentia, nu mijloacele prin care au de cand sa o puna in aplicare. Ministerul Adevarului...

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Sunday, 20 February 2011

  Pai bun si-atunci oamenii din PC isi declara intentia de-a fi conservatori. Cindva, in viitor.

 6. Si ce, nu toate intentiile sunt oricum pentru viitor?

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Sunday, 20 February 2011

  Pai nu. Poti avea intentia de-a fi inteligent chiar acum, in prezent, si poti avea intentia de-a fi inteligent cindva, in viitor. Cam ca si cu redusul din calorii, renuntatul la fumat, sportul zilnic.

 8. A, stai un pic, ca tot viitor e, chiar daca zici ca e unul mai apropiat (minutul, ziua care urmeaza). De altfel nu vad totusi de unde rezulta ca respectivii vor in viitorul indepartat si nu in cel mai apropiat (din nume singur si ca atare sigur nu rezulta).

  Pe de alta parte daca tot te-ai apucat de comparatii, e cam impropriu sa compari denumirea unui minister cu cea a unui partid. Teoretic imi pare ca partidul ar trebui sa aiba o denumire referitoare la doctrina, intr-un fel un sistem de valori dupa care actioneaza oamenii din el. Pe de alta parte un minister imi pare ca se defineste prin domeniul de activitate. Practc denumirile au parca din start alta tinta in cele doua cazuri.

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Sunday, 20 February 2011

  Observatia era o ironie la adresa lor, tu textualisto care esti1!

  Exista doua feluri de intentii : cele care se refera la fapt, de exemplu daca iti trag o palma cu intentia de-a te aduce pe calea cea buna sigur ca intentia mea este inspre viitor (calea cea buna), dar ea intra in fapt direct cu palma, care e "prezenta", de fapt, trecutul-apropiat. Daca iti promit ca-ti trag o palma daca nu-ti bagi mintile-n cap, intentia mea este tot viitorul (mintile-n cap), dar si palma este tot in viitor.

  In toate cazurile denumirile ar trebui sa aiba legatura cu ceea ce chiar fac oamenii respectivi, prin analogie cu sistemul obiectelor, pentru ca in supermarket nu scrie pe sticla de lapte "Hranitor", ci "Lapte". Inca.

 10. Uite o intrebare care vaz ca pune probleme tuturor celor care sunt mai inteligenti decat media aritmetica:
  Intr-un stat fost comunist cu ce ar trebui sa se ocupe Partidul Conservator ?

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Sunday, 20 February 2011

  Ehehehe.

  Esti un om rau. Si hater.

 12. Asta-mi aduce aminte oarecum de eseul ăla al lui Orwell, „Politics and the English Language”. Bag seama că ar trebui să se facă o analiză asemănătoare și legat de limba română (deși în sensul ăsta s-ar putea să nu existe așa mari diferențe).

 13. Mircea Popescu`s avatar
  13
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 22 February 2011

  Tot ar merita facuta, macar si ca sa aflam ca nu exista mari diferente.

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.