Fetele rele

Sunday, 28 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Harpii si haterite precum se gasesc ele, ma impileaza si-mi nedreptatesc productiile cristaline ale adevarului pur si absolut care izvorasc din sufletul meu mare si totusi curat precum dalb iezer carpatin scl etc (izvoritul zic, nu sufletu', ca sufletu' saracu'... sufletu').

Sa luam un exemplu concret, si anume sa luam ereziile si antinomiile publicate de aceasta asa-zisa Diana Coman sub titlul rauvoitor de "Când intenția bate realitatea", intr-un stil dujmanos si antirevolutionar vadit. Vom trece usor peste partea in care face ea insasi exact ce ma acuza pe mine, si am numit aici primul paragraf, si vom intra direct in materie (a carei culoare nu o mai specificam) :

Doar că textul cu pricina, deși se agită pe temă cu spume și invective, cam nimerește fix în gol***. Pentru că desconsideră în fapt nevoia de argumente pe temă și în consecință se mulțumește să le aducă foarte superficial, lăsând deci găuri prin raționament.

Stiti aia cu "totul i se pare un ciocan aluia care are in chele supranumerar o gaura, femeie fiind" ? Mnoa, cam asa ceva!

Primul argument adus e faptul că locuințele cele mai scumpe din Capitală, care ar fi în Pipera, nu au canalizare, apă curentă și curent electric. Fapt cules dintr-un ziar. Iar despre ziare se spune, drept al doilea argument împins în față [...], că sunt proaste, pentru că [...]. Dacă sunt deci incompetente, de ce le luăm drept bună informația prezentată și o punem la temelia discuției****? Sau sunt incompetente, dar noi le credităm că informația prezentată e adevărată?

Ziceam ceva de gauri ? Pai ziceam. Deci : voi de ce va adapostiti de furtuna intr-o casa care nu-i facuta la standarde ? A, pentru ca la o nevoie buna-i si-aia ? Da' asta nu inseamna ca daca ne apucam sa cladim case in vreme de pace le facem de parca au cazut dintr-un elicopter atins de trei rachete plus doua chile de munitie diversa ? Mai, ce chestie. Asa si eu, tot la fel!

Ce ziare ai vrea sa citez, mama draga, intr-o tara care numa' pe astea le are ? Ce alte surse ai vrea sa citez, om bun, intr-o tara care nu-i capabila nici macar sa-si publice rezultatele la Bacalaureat ? Am zis io ca, si citez,

Romania se afla in fosa septica pentru ca-i populata de taranoi, si va mai ramine in fosa septica inca o vreme pentru ca n-ai de ce s-o apuci s-o tragi afara.

Pai am zis. Pentru ca asa si este. Logic vorbind ar trebui sa-mi pastrez o minima rigoare logica si sa-mi caut de treaba in alta parte, da' nu-i oarecum deplasat sa te iei de mine ca m-am patat incercind sa trag animalu' afara din vidanja ? Au ?

Ceea ce nici n-ar fi rău exemplul în sine, dar întrebarea retorică “la ei de ce se poate” cu substratul că “la noi de ce nu se poate e pentru că sunteți inutil și irelevanți” pică iarăși în gol, pentru că de exemplu lucrările de canalizare și alimentare cu apă potabilă (incluzând filtrarea cu filtre de nisip care erau foarte moderne la vremea cu pricina) s-au realizat în București între anii 1879-1889. Zic că nu e vina Bucureștiului că era așezare încă dinainte ca exemplul de oraș american să fi fost măcar proiectat.

In primul rind ca la ultima verificare 1873 < 1879 < 1889. Deci faptu' ca s-or gasit niste cetateni sa bage filtre de nisip in Bucuresti la sase ani dupa ce texanii isi faceau harta cu strazile e oarecum... paralogic. Da' sa lasam asta, ca nu asta-i problema. Problema-i ca in Romania contemporanta se construieste in dispretul celui mai elementar urbanism. Asta-i fapta unor oameni fara cultura, ceea ce se cheama ca nu exista. Oamenii, nu cultura.

Da, intr-adevar, or fi existat la momente istorice anterioare traitori prin Bucuresti care sa nu fi fost nici irelevanti nici prosti. Probabil ca exista si acum. Nici prima observatie nici a doua nu constituie scuze acceptabile ale faptului ca astazi, anul zece mii si ceva de la facerea lumii inca se mai fac chestii pe care barbarii din Lumea Noua nu le faceau la 1800 si ceva. Ala-i sensul comparatiei, asa functioneaza ea, restul sunt baloti de paie.

Nedumerirea aici fiind totuși de ce dacă problema ridicată e aceea că nu sunt bani pe piață pentru a face lucruri bune, sunt bani pe piață pentru lucruri încă și mai scumpe, doar că proaste.

Chestia asta n-ar trebui sa fie o nedumerire, intre cetateni educati. S-o deznedumerim, sper eu definitiv :

Treasure, thought to be worth billions of rupees, has been unearthed from secret underground chambers in a temple in the southern Indian state of Kerala.

Faptu' ca niste muritori de foame au cele mai valoroase belciuge de aur din lume nu-i nici exceptional si nici macar remarcabil. Evident ca bineinteles ca sigur ca da. Cei ce n-au priceperea sa cumpere lucruri bune pe bani multi vor avea nepriceperea sa cumpere lucruri infiorator de inutile pe ingrozitor de multi bani. Apropo de care chestie, cit costa un milimetru de autostrada in Romania, si citi metri de autostrada fac nemtii din banii aia ?

[...] dar cum concluzia articolului era convingere înainte ca articolul să existe [...]

Concluzia articolului era fapt inainte ca articolul sa existe. Diferenta intre fapte si convingeri este foarte simplu de observat in practica : se omoara sursa. Deci, daca io crap miine, garantat Romania va bea apa tot din latrina, va avea autostrazi tot modelu' comunal cu o singura banda si va avea lucrari de instalatii tot demne de Kuala Lumpur. Asa incit nu, nu-i o convingere. E un fapt.

Și de aceea realitatea faptului că în România sunt prea puțini oameni competenți cu adevărat și dispuși să facă treaba ca lumea și încă și mai puțini care să ceară (adică să nu accepte altceva decât) ca totul să fie făcut ca lumea, se pierde într-un text scris doar de dragul de a da cu biciul pe spinare unora. Nu c-ar fi ceva rău în biciul cu pricina musai, dar argumentele sunt irelevante la bici.

Cred ca o foarte marcata disparitate a experientei in ce priveste biciul si biciuirea ma pune pe mine intr-o pozitie ceva mai buna de-a spune ce-i relevant si ce-i irelevant in treaba ceea. Si din experienta mea, care se deosebeste de experienta dracoaicei prin aceea ca exista, pot spune ca nu, niste argumente simple urlate-n timp ce cade biciul cresc eficienta intregului agregat cam cu un ordin de marime. Argumentele sunt chiar foarte, foarte relevante la bici, si nu sfatuiesc pe nimeni sa biciuie-n tacere.

Cam asta.

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

5 Responses

  1. make love, not war, Mircea.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    Nu! Ci razbel!

  3. dar tie iti face de fapt placere, asa-i?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    Mie totul imi face de fapt placere.

  1. [...] autorul textului discutat anterior atacă mârșav acuzându-mă pe mine de ceea ce face dânsul (nu voi nici măcar a repeta injuriile injuste de mi [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.