Experimentul eMag

Saturday, 03 September, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

De vreo doua trei zile mi-am facut cont pe eMag pentru fain. Da, stiu ca am zis despre ei ca nu vor apuca sase luni acum doi ani. Stiu asta pentru ca tocmai eu am zis. Stiu de asemenea ca am zis despre Radu Apostolescu nasoale. Stiu si asta, si tot pentru ca tocmai eu am zis.

Mai stiu de asemenea ca pentru anumite minti, sa le zicem primitive, apare undeva o contradictie aici. Apreciez ca mi se atrage atentia, da' eu nu vad nici o contradictie. Anume, ramin de opinie ca Radu Apostolescu nu-i calificat sa vorbeasca in public, despre nimic, si ca in Romania e nevoie de cineva care sa insuleze de urgenta top managementul de piata, mai general privind chestiunea. Ramin de opinie ca eMag incearca sa cumpere awareness si sa plateasca performanta. Uite ca aceste opinii nu ma impiedica sa fac o incercare. Pam-pam.

Rezultatele acestei incercari sunt cam asa :

experiment-emag

Citeva observatii :

  • E ciudat ca in topul dupa CTR, locul intii are peste 20%. Avind in vedere ca din ce-am inteles "perioada de calcul a topului este de 4 zile (inclusiv ziua curenta)", rezulta de aici ca un site a avut CTR de 20% patru zile la rind. Imi pare improbabil, mai ales coroborat cu "in top intra conturile care [...] au avut mai mult de 500 de afisari in perioada de calcul a topului".
  • Este de asemenea ciudat ca eu, cu un CTR de ~2% (care-mi pare onorabil) ma aflu pe locul 15. Ori sunt foarte putini afiliati, ori cum sfrant sa existe doar 13 oameni intre ala cu CTR de 2% si ala cu CTR de 20% ?
  • Softul de raportare e ingrozitor de prost facut : pot alege o zi, singura, sau un interval. Nu am cum sa vad lista pe zile, ceea ce-mi pare rizibil. De asemenea, cica apare ceva grafic, eu nu l-am vazut niciodata. O fi in flash (ceea ce-i o idee proasta).
  • Initial am folosit un widget general, si-am avut CTR de aproximativ 0,5%. Dupa o zi mi-a picat si mie fisa ca totusi, oamenii de pe fain sunt probabil mai interesati de carti si filme decit aparate de aer conditionat (in Septembrie!), asa ca am facut un widget personalizat. CTR-ul a sarit aproape imediat de la ~0,5% la ~2%, ceea ce mie unul mi se pare remarcabil.

In total situatia pina acum se prezinta cam asa :

TOTAL : 57.855 Afisari, 980 Clickuri, 1.69 CTR, 0,00 RON Comisioane

Avind in vedere ca ruleaza de pe 31 August (deci azi e a 3-a zi) imi pare o performanta onorabila. Sigur, fain trimite zeci de mii de click-uri intr-o zi buna catre diversele bloguri promovate, dar pe de alta parte rareori vezi blog sa treaca de o mie-doua de cititori, si-n plus aici vorbim de un magazin nu de un articol. In atari conditii 3-400 de click-uri pe zi imi spun mie ca exista un oarecare interes.

La un univers de 2 saptamini - o luna ne putem astepta deci sa vedem undeva intre 5 si 10,000 de click-uri. Evident, deocamdata e mult prea devreme sa evaluam cam care-i productivitatea sistemului astuia de afiliere, dar daca iese cam pe unde ne-am astepta (si din ce-am vazut pe la altii), adica intre 10 bani si un leu pe click inseamna un buget lunar de citeva mii de lei, din care poate ca vom putea mari chiar si cantitatea de karma distribuita, cine stie.

Deocamdata cam asta.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

  1. Cand am vazut widet-ul emag chiar ma intrebam cat a durat (in secunde ar fi interesant) sa vina cele 50 de vizite de pe Fain pentru bonusul acela de 100 lei. Din pacate la carti au o mare nevoie de organizare, au categorii extrem de generale, dar in schimb cand ajungi pe pagina unei carti autorul nu are un link catre toate cartile sale, la fel nici editura, si ar mai fi lipsa categoriilor de preturi speciale gen x lei, chestii pe care orice librarie online le are si nu degeaba.

  2. mai, nu stiu... emag acuma a devenit cam mainstream. eu electronice nu am mai cumparat de mult de la ei, gasesc mereu preturi mai bune la alte shopuri de specialitate. in plus, ebay.de devinde din ce in ce mai atractiv. ;)

  3. pe carti insa da, s-ar putea sa iasa clickuri. desi, cred ca o sa se sature userii de fain de emag in cateva saptamani, nu chiar o luna. ;)

    si pe urma, gandeste-te ca te stie netul cu faima de robotei. cand or afla astia de la emag, o sa renunte la afiliere sau cum ii zice. asta daca trebuie sa iti dea bani pe click care nu le face vanzare. ;)

    dar... succese! ;)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 3 September 2011

    @Bogdan Intr-adevar, chestii de bun simt. Mi se pare ca asta cu vindutul de carti e mai noua la ei, si cum pe-aici nou inseamna facut cu tesla... mnoa.

    @Mihai B Tocmai de-aia i-am si pus, deja oricine stie de ei deci nu mai e chestie ca le fac eu awareness gratis.

    Cre' ca n-ai inteles un numar de aspecte. Unul dintre ele ar fi ca-n asta cu afiliatii nu tre' sa plateasca nimic daca nu fac vinzari. Alta dintre ele ar fi ca pe Vali Perfu il baga in seama fix aia la fel de idioti ca el (10 oameni in total) si trolii.

  1. Experimentul eMag pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Despre patratelul de publicitate de la eMag, pe care banuiesc ca l-ati remarcat in dreapta jos pe pagini....

  2. 6
    De ce nu merita sa participi la conferinte de online in Romania ? pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu. (via Pingback)
    Tuesday, 20 September 2011

    [...] unul dintre jucatorii importanti “pe piata” (ei sustin intre alte mizerii si trupa de escroci numita eMag) e chestia aia care se juca de-a gaia matul in jurul postului tv Realitatea. In alte roluri Sorin [...]

  3. [...] Tineti poate minte c-am anuntat atunci, sa tot fie ca la vreo doua saptamini, la putin timp dupa ce m-am apucat. [...]

  4. [...] unul dintre jucatorii importanti "pe piata" (ei sustin intre alte mizerii si trupa de escroci numita eMag) e chestia aia care se juca de-a gaia matul in jurul postului tv Realitatea. In alte roluri Sorin [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.