Europa crestina si alte aberatii

Wednesday, 23 November, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cam cea mai ridicola dintre prostiile pe care le vehiculeaza cu suficienta evlavioasa neofitii si nechematii de se gasesc totusi inclinati sa discute probleme de antropologie culturala este asta cu "istoria crestina", de parca istoria ar putea duce-n sine vre-o imanenta ideologica. O aiureala echivalenta era la mare moda acum cincizeci spre o suta de ani, "geografia etnica", chestie care-a dat figuri stilistice mai degraba reusite precum aia cu "codrul frate cu romanul" si tot soiul de traznai cu efecte adesea dureroase.

Faptul simplu este ca nici un sol nu duce-n sine altceva decit atit, starea de-a fi sol. Pe fundamentul oferit de el orice specie, orice rasa si orice etnie se dezvolta exact la fel de bine. Nu-i spatiul dintre Carpati si mare mai adecvat ori mai potrivit romanilor decit ungurilor, slavilor, pecenegilor sau cui o mai fi trecut pe-aici, tot asa cum nu-i continentul american mai adecvat pieilor rosii decit pieilor albe (o chestie pe care-am putut de altfel s-o verificam si-n practica, uite ca griul de creste-n Marea Mlastina Neagra umfla de lapte la fel de bine si tita de Iroquisa bruneta si tita de nemtoaica blonda, cu rezultate perfect comparabile.

Idem si istoria este pur si simplu istorie. Sigur ca putem s-o privim ideologic, sa incercam sa ne convingem ca "istoria crestina", adica privirea falsificatoare din punct de vedere crestin asupra istoriei ar avea ceva in comun cu istoria. La fel de bine putem sa incercam sa ne convingem ca dorintele subiectului modifica realitatea obiectiva, sau ca lumea-i toata o imensa conspiratie, sau orice alta prostie (daca preferati termeni mai "elevati" : ideologie).

In realitate insa, intimplarea ca anumite probleme despre fiind si fiinta, despre imagine si reprezentare sau despre ce alte mari teme ale esentei au fost puse asupra unor exemple concrete mai degraba decit a altora e perfect irelevanta. Nu conteaza ca scolastica s-a folosit de aiurelile biblice pentru a-si construi si pentru a-si verifica teoriile despre lume la fel cum nu conteaza daca lui Newton i-a cazut in cap un mar sau o para. Perfect irelevant, legile gravitatiei sunt exact aceleasi aplicate oricarui fruct si oricarui obiect, si tot idem filosofia e exact aceeasi indiferent daca a fost descoperita lucrind cu exemplul imaginar al unei curve din Orient sau al alteia. Sofia e una singura, restul sunt povesti.

Nu inseamna asta acum sa stergem din istorie anecdoticul, sa nu mai recunoastem ca lui Newton chiar un mar si nu o para i-a cazut in cap, ca Arhimede chiar in baie se scufunda, si nu intr-un lac. Idem nu inseamna sa nu recunoastem ca intr-adevar, Toma despre Maria, trinitate si restul rationa. Dar trebuie numaidecit sa intelegem anecdoticul ca atare, si sa nu-l consideram mai mult decit i se intinde funia relevantei, ceea ce nu-i foarte departe.

Nu are absolut nici un merit Maria in progresul intelegerii, nu are nici o importanta faptul ca Dumnezeu sau Allah sau oricare alta plasmuire a imaginatiei au jucat rolul pietrelor pe care si-au incercat niste oameni ciocanele si daltile mintii. Daca nu erau ei erau altii, oamenii i-au facut si pe astia cum i-ar fi facut si pe aia, si daca nu-i faceau asa ii faceau altminteri. Ca orice unealta, ca orice experiment, ca orice teorie nici astea nu-s mai mult decit niste simple jucarii, utile la un moment si intr-un context, uitate dupa aceea. N-o sa spuneti acuma ca modelul de lingurita cu care v-ati hranit copilul ii decide viitorul, sper. Si vi-e de asemenea clar ca daca nu-l hraneati din alea ii hraneati din altele, daca nu nimereati modelul ala la supermarket nimereati altul si per total fix tot aia era. Sper ca-i clar atita lucru.

Asa ca nu doresc sa mai aud pe nimeni bolborosind aiureli despre "importanta" crestinismului in edificarea culturii ori civilizatiei Europei. E absurd, e ridicol si e, daca-i sa spunem lucrurile pina la capat, degradant. E degradant, pentru ca in cel mai bun caz incultura, ignoranta dar cel mai adesea simpla prostie hraneste aberatiile astea.

Si incultura, ignoranta sunt degradante pentru oameni. Nu chiar atit cit este prostia, ce-i drept.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

93 Responses

  1. Cred ca-i mai degraba vorba de relevanta, nu de importanta. Anecdotic, e drept.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 November 2011

    Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus, doar ca invers : daca nu era chestia asta sa-i zicem astfel, gaseam noi o alta, ca doara n-om sta barbati in putere fara femeie, cu numele nude-n puta goala.

  3. un orb care vorbeste despre curcubeu...

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 November 2011

    ... mai corect decit reusesc s-o faca aia care au impresia ca ei is vazatori...

  5. Cred ca a scris si Historia de vreo doua ori pe tema asta, le-a dat si Djuvara...dar ai cu cine sa te intelegi? Nu dom'le, istoria au facut-o crestinii (trecand peste faptul ca au facut zob niste imperii).

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 November 2011

    Noroc ca is suficienti credinciosi care se bulucesc prin biserici sa asculte slujbele in Romania, ca altfel n-ar mai rasari soarele dimineata. S-ar ridica numa' la ucrainieni, peste noi ar sari si-ar rasari pe urma direct in Roma.

  7. De fapt, cred ca am primi destul soare din Bulgaria si Republica Moldova.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 November 2011

    O canistra de soricel murat ceva ?

  9. Daca am considera "soare" o metafora atunci ai avea dreptate.
    Istoria Crestinatatii si istoria Europei sunt strans legate. Tu ca un ignorant in ale religiei ce te afli nu ai nici un fel de autoritate sa faci astfel de afirmatii. Ar fi ca si cand lorena Lupu ar incepe sa vorbeasca despre avantajul produselor Oracle.
    A minimiza si bagateliza importanta crestinismului in Europa e cel putin o afirmatie ignoranta gen : Ceausescu ne-a facut blocuri.
    Tot progresul european este bazat pe principiile crestine, nimic din ateismul ultimilor ani nu da dreptul nimanui sa ignore trecutul religios al acestui continent.
    Dupa cate imi aduc eu aminte, in Germania cancelar este Merkel, si partidul se cheama UCD (Christlich Demokratische Union Deutschlands) si nu cred ca putem vorbi despre alt fel de tara care se poate compara economic/tehnologic cu Germania. Asa ca teoria ta cu ce nu-mi place mie nu are legatura este cat se poate de hilara.
    Remus cernea, de exemplu, la cat de ateist militant este, inganfat (cu m?), hipster, comunistoid a reusit si a scris un articol unde recunoaste exemplul dat de Iisus Hristos ca unul pozitiv si se prezinta ca un ateu onest.
    Tu insa persisti in ignoranta, intr-o balacareala antireligioasa continua. Nici o problema, e opinia ta si o respect, insa articolul asta e obscen.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 November 2011

    In primul rind ca nu-i o problema de autoritate-n discutie aici, si-n al doilea rind ca nu cred ca gasesti zece romani mai competenti decit mine in probleme nu "ale religiei" ci ale teologiei, ca asa ceva discutam. Da' esti bineinteles liber sa incerci.

    Eu nici nu minimizez nici nu bagatelizez o imaginara importanta a crestinismului in Europa. Eu observ pur si simplu ca zisa parascovenie nu are corespondente-n realitate. Chestii diferite, pina la urma.

    Faptul ca niste unii insista sa incerce a confisca progresul si niste principii universale ca fiind "crestine" nu-i cu nimic diferit de atitudinea lui Ceausescu de-a sustine ca el a facut blocuri, daca tot l-ai adus in discutie. Multumesc frumos, dar ceva imi spune ca se construia in Romania indiferent de regimul politic. Poate chiar mai bine, cu un regim mai putin idiot. Idem in Europa. Trecutul acestui continent este trecutul acestui continent. El nu este religios cum nu este patrat. Daca Partidul Patratilor cere miine proprietatea asupra tuturor obiectelor patrate-n virtutea faptului ca "sunt inspirate din ideologia patratica" voi ride la fel de bine.

    Aiureala cu "nu exista tara care sa se poata compara cu Germania" ; "Merkel e in UCD" ergo "Crestinismul conteaza" imi pare ca va ramine in analele popogindirii. Nu e clar daca ai gindit cu curul sau cu popa, da' de comis ai comis-o hazlie rau de tot.

    Remus Cernea e un bou. Ar recunoaste orice si ar face orice daca asta i-ar aduce o farima de atentie. Nu imi pare relevant in discutie.

  11. nu are rost sa discutam prea mult ca te enervezi si-mi gasesti si mie motiv sa ma banezi pe fain cum ai facut si la altii...
    atat sa ai in vedere ca nimeni nu redescopera roata, si cum trepadusii rastalmacitori ai istoriei s-au topit in neant, aceeasi soarta va avea si idea asta nastrusnica a ta ca daca baba avea un coi era ministru de razboi.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 November 2011

    Da' ce tu ai cont pe fain ?

    Io-ti spun o chestie simpla : de fenicieni stim c-au existat, monezile li le-am vazut, religiile lor nu s-au pastrat. Religia e un artefact tot mai irelevant, si-n scurta vreme voi fi eu singurul care stie ca a si existat vre-odata ceva atit de splendid (macar in visele sale de marire) precit crestinismul.

    Pentru ca deja s-a cam uitat, au mai ramas ceva ritualuri, da' chestii de profunzime n-am cu cine discuta.

  13. Ba eu nu stiu ce-ati frecat voi pe aici pe interneti, oricum nu cred ca mi-ati dus dorul.

    Deci eu anul trecut am dat teze la istorie si limba romana cum ca poporul roman latin crestin, cum ca legatura europei e crestinismul, cum ca etc.

    Anul asta acelasi cacat, cu idiotii aia pe nume Grigore Ureche si Miron Costin, doi cretini care au auzit ei la carciuma ca domnule suntem noi latini dupa 1500 ani pentru ca niste cuvinte din limba noastra sunt latine si noi am fi veniti de "Râm", adica Roma. Sau ma rog, Voma, Rroma ce mai au gasit ei.

    Deci brind solid proof, ca statul roman asa zice, si eu am incredere ca patriot ce sunt.(lololol)

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 November 2011

    Nu ierau idioti bre. Doar ca nu stii tu citi ce-au scris si depinzi de ce-ti povestesc altii.

    Ca si cetateanul astalalt, oameni bine intentionati da' prea slabi sa serveasca la ceva.

  15. Dute bai cu retardatii tai Moldoveni, au uitat aia cata pula poloneza si mongola au supt.

    S-au trezit aia ca vai Stefan cel Mare moldova lolz hax [salt enorm in timp] -> anul 1 dacia e roma, win w1n w1n.

    Carciumari de cacat.

    Istoria Romaniei e urmatoarea

    invazii persane, grecesti, romane, germane, slavice, hunice, avare, turcesti, mongole, etc etc [fara numar], control maghiar in transilvania, control polonez si mongol la nord, tara romaneasca sub bulgari, ulterior camp de bataie pentru unguri si turci, etc.

    Limba romana :

    Ceva indoeuropene de balta, amestecate cu albaneza. Administratia trece la latina. Invazii slavice, germane, turcesti si mongole. 1800+ lolz, inca scriem in alfabet chirilic. 1860 si etc, Cuza devine cu Napoleon III si si-a dat seama ca e misto franceza, hai impreuna cu scriitorii pulii cu facultati la Paris sa schimbam alfabetul si sa gasim niste fraieri sa falsifice istoria cum ca Roma, latinitate nepierduta, etc.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 November 2011

    O fi si ce zici tu.

  17. Deah, adica iar n-ai citit nimic.

    Si in completare : casa regala a lui Stefan cel Pitic in realitate era poloneza(Muşat - Muszat). Amuzant e ca polonezii s-au pisat pe el cand a cerut ajutor si Moldova a ajuns vasal turcilor cu tribut, mare erou national.

    Nu stiu ce-l laudati atata pe dementul asta, cu crime si motivarea lor religioasa prin biserici.

    Lasam si asta aici pentru viitori amatori de legionarism : http://renne.ro/special/crimele-ortodoxiei/234

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 November 2011

    Am citit bwey nedreptatitule.

    Francezii ce crezi ca-s ? Nemtii ? Finlandejii, scotienii, suedejii, cine vrei tu. Tot aia.

  19. Io vreau adevarul, chestiile astea sa fie recunoscute, nu numai ca sa nu mai para ca-s vreun dement de subsol, dar sa am si eu niste garantii, ori sa renunt complet la ele.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 November 2011

    Lmao cam ce garantii adica ?

  21. Ca ceea ce spun e veridic ma, sau nu.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 November 2011

    Pai si cam cum ti-ar putea da cineva asa garantii bre ?

  23. Garantii.. adica asa s-a intamplat sau nu.

    Pai lolz deci eu am citit niste chestii in diverse parti, si carti si net, timp de ani de zile si da a azi s-a gasit minunatia ca istoricul Pul II sa-mi confirme ca da, asa s-a intamplat.

    Ceva gen. Sau o varianta oficiala... ex in educatie.

    Asta vreau eu.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 November 2011

    Moa bun. Eu vreau o Charlize Theron mai tinara, mai titoasa si mult mai curva.

    Sau, daca preferi alternativa, pisate-n palma stinga si vrea-n palma dreapta si vezi care se umple prima.

  25. SI eu iti doresc multa muie.

    Dar in orice caz eu nu repet chestii inventate. Eu nu inteleg de ce nu se recunosc public.

  26. @Freud nu se recunosc public pentru ca sunt aberatii ale unui om suferind de mania persecutiei.
    In general de asta nu se recunosc public unele chestii.

  27. Nu sunt absolut nicio aberatie. Si nu exista nici asa ceva precum "manie", dat fiind ca neurologia inca nu poate explica cu mare exactitate cum functioneaza creierul. Pseudologia si pseudohatria sunt experimentale, de obicei cu date tampite dupa propia morala a autorului teoriei.

    Sa nu uitam

    Si ca sa-mi completez in continuare indignarea fata de statul roman teocrat mincinos, la ora de religie un cretin sinistru ne preda despre "emanciparea socialista a femei" care uita de indatoririle lasate de dumnezeu, spalat, gatit etc; despre 'manipularea televiziunii' ; in paralel cu 'comunismul e ateu', pentru ca in comunism nu exista religie* iar la romana invatam texte de grigore ureche si miron costin, despre ce frumos il slujim pe dumnezeu daca citim carti.

    Asta e ce intelege statul asta prin educatie. Sovinism, religie(frica) si conspiratii drept educatie.

    Ma pis pe popii vostrii din temnite, noua dreapta, dumnezeu si cetatenia voastra.
    _________________
    *comunismul ateu e cea mai mare minciuna pe care au putut-o inventa legionarii cretini, care ignora originile crestine ale comunismului, si ignora complet faptul ca cultul Liderului, Stalin, Mao, etc; trebuia sa inlocuiasca religia veche.

    In Corea de Nord cetatenii i se inchina lui Kim Il Sung, mort de 20 de ani. In Europa n-a rezistat suficient comunismul.

    http://c2.dmlimg.com/abeafefb1775bcdec36d9c59ed8951225d9c77ae27ceeb3c9e3ca44047c7debf.jpg

    http://www.flickr.com/photos/mytripsmypics/2874379429/

    http://www.flickr.com/photos/ltowart/5283809092/

  28. Mda, la ce am in moderare, am futut un tag.

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 November 2011

    Si fizica e experimentala, si fizica e de obicei cu date timpite dupa propriile ipoteze ale autorilor teoriei. Si ?

  30. Dar nu-mi spui nimic nou.

    Mda, adevarul e ca si fizica functioneaza chiar experimental cum e, S.I. inginerie, centrale etc; pseudologia ne scapa de cei care nu pot sta locului iar istoria inflorita special dupa cum vrea fiecare tara stabilesc un sens al vietii moral pentru cetateni, sa-i tinem sub control.

    Mueee. Si totusi. Still not truth.

    Eu m-as mai plange si de alte chestii, lipsa de biografii, cine inventeaza formulele, cum stim ca nu e bune, deci as baga si alea.

    Needs moar moar and tons moar information.

  31. Europa fara crestinism ar fi fost in buda. tocmai altruismul predicat de hristos a ajutat europa sa se dezvolte in felul in care s-a dezvoltat, chiar daca nu la nivell comunitar dar in mod sigur la nivel individual ca tara.
    @Freud toate in viata se platesc. Rumega bine chestia asta.

  32. Mircea Popescu`s avatar
    32
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 November 2011

    @Freud Si cin' te-mpiedica sa citesti ? Baga mare.

    @cipslim Altruismul nu a fost predicat de hristos. Altruismul a fost o caracteristica imanenta si inevitabila a Europei, pe care ea a ales sa si-o explice in acesti termeni. Intimplator. La fel de bine putea sa-si aleaga sa si-o explice-n alti termeni, istoric si-a si explicat-o-n alti termeni (vezi stoicii).

    Hristos e Mos Craciun.

  33. Da si budistii sunt altruisti, si islamistii, problem?

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 November 2011

    Ceea ce spui tu aici ieste obscen!

  35. Nici Newton nu a avut vre-o influenta... oricum descoperea altcineva ce a descoperit el, nu stiu de ce i se da atata importanta.

    Nici iudaismul nu a avut vre-o contributie in crearea statului Israelian atunci.
    esti imposibil mey ppl!

  36. Adică cipclismă ne explică mumos că_creştinii au inventat altruismul. Ce chestie, domnule! Că înainte de JC n-au existat decât oameni răi. Şi dupe aia au venit ăia cu inchiziţia şi-au ridicat Europa creştină pe o fundaţie de altruism, dragoste, smuls fetuşi vii din pântecele mamelor cu cleşti încinşi în foc şi alte party tricks de-astea.

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 November 2011

    @cipslim Deci stai. Gizas asta a descoperit religia crestina ?

    @cosminmaricari Esti hater pe inchiziti ? U helly ? :D

  38. Oh internets y u so funny.

  39. deci bai mircea, de unde stii tu ca nu exista dumnezeu? :) iara daca le cunosti asa bine, apoi spune-ne si noua ce se intampla cu partea rationala din om dupa moarte? zic, chestia aia care te face sa gandesti.

  40. Not sure if troll because troll badge or just very christian.

    Lolz pai eterna chestie. Ba religia promite o utopie unde avem toti loc si are grija de noi un barbos sa avem de toate, ba dupaia ne lovesc uragane, cutremure, hoti, crime, chestii. Asta si faptul ca nicio religie nu stabileste vreun contact cu Dumnezeu. Oricate posturi si cacaturi faci, nu raspunde niciun zeu la rugaciuni, nici cu popi, cruci, nici cu allah, brahma, buddh, vraji, etc.

    Pai nu nicio parte rationala. Omul e doar singurul animal care a renuntat la majoritatea instinctelor si hormonilor in favoarea unei comunicari exteriorizate, cu multe sunete si frecvente, care se poate transmite in timp; si o foloseste pentru supravietuire. Cum se sapa x, cum imi gatesc carnea, etc. Astea-s platonisme generate datorita fricii de moarte.

    In rest creierul functioneaza cu electricitate chimica, ioni de potasiu, calciu si clor sau ce era, iar la moarte incet incet creierul nu-si mai primeste sursa de alimentare, asa ca presupun ca memoria se sterge singura dat fiind ca dispare mediul de stocare sau daca nu, creierul este oricum materie organica si se degradeaza in timpul vietii, cum si la moarte, si tot dispare informatia.

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Saturday, 26 November 2011

    @mihai b Nimic.

    When you die, you die. That's it. You don't go anywhere.

    @Freud Ce clor bai ?

  42. Daia am zis sau ce era.

    Aveam o carte draguta explicativa prin PC de cum functioneaza creierul da' n-o mai gasesc prin PC.

    Am dat in zadar cu Google, ca era gratuita de pe undeva, nu piratat, dar imi da numa' rezutate tampite de yahoo answers, ask.com si etc, spam tampit unde oricum nu stie nimeni ce vorbeste.

  43. Mircea Popescu`s avatar
    43
    Mircea Popescu 
    Saturday, 26 November 2011

    Ceva gen http://www.beatcfsandfms.org/html/BrainChem.html ?

  44. bai mircea, eu n-as zice ca e asa simplu, cum crezi mata. de exemplu, daca prietenul tau imaginar ar fi incercat dmt fumat, el probabil ar fi vazut ca atunci cand glanda pineala ti se activeaza incepi sa percepit lumea ca pe o forma de sintetic prinsa in tipare geometrice verzi. ideea e ca timpul asa cum il percepi tu acum, dupa moarte se poate dilata atat, incat chiar si cea mai scurta miime de scunda s-ar putea sa iti para o eternitate.

  45. @freud -> dumnezeu, ca asa ii zicem noi, dar creatorul exista, el fiind independent de tine, mine sau mircea popescu. ratiunea iarasi e ceva caracteristic rasei umane, care cu o probabilitate de 99,9...9...9% a fost insamantata artifcial pe aceasta planeta. sigur, e mai confortabil sa crezi in tot feluri de explicatii de natura aleatoare sau chimica, dar ideea e ca mai avem noi multe de descoperit pana sa ajungem sa ne intrebam despre creator si creatie. un prim pas ar fi, cine, de ce si cand si cum ne-a adus aici?

  46. Mircea Popescu`s avatar
    46
    Mircea Popescu 
    Sunday, 27 November 2011

    @mihai b Problema in discutia asta ar fi ca tu opui niste credinte unor stiinte.

    Nu ca n-ar fi amuzant exercitiul, da' e si trist cumva, ca orice lucru amuzant.

  47. Pai ma io am inteles asa mai pe foarte simplu :

    Deci acum x milioane de ani homomaimuta s-a trezit ca vrea sa fie altceva. Unii s-au urcat in pom, altii au ramas la sol.

    Astia la sol s-au trezit in mama masii cu coispe clime, drumuri, pamanturi, animale, competenti etc. Cumva pe undeva careva a dibuit o forma de a lasa generatiilor urmatoare ce a invatat.

    Adica vanatorul Aborigenu' a desenat el pa' perete, bai deci ca sa omori tigru faci asa, si cumva si-a invatat copiii.

    In timp aia au tot dezvoltat simbologie, sunete, ceva; si volumul ala de informatii transmise oral/scris a tot crescut.

    Mintea s-a dezvoltat si ea, invatand sa organizeze valvartejul ala de informatii, ca lol trebuia sa fii cam organizat, diferenta intre sulita in umar si sulita in inima ie relativ cam greu de deosebit dar cruciala.

    Si uite asa peste secole avem tone peste tone de informatii, limbaje standardizate, chestii, cladiri, carti, etc etc; si totul pare asa minunat.

    Sunt mai multe animale capabile de a stoca informatii gen maimuta sau pisicile. Pisicile spre exemplu lovesc cu ghearele tot ce prind sa vada daca misca si de obicei inteleg cum functioneaza usile. Pe maimute au facut japonii teste, trebuie sa fie ceva pe jewtube.

  48. Mircea Popescu`s avatar
    48
    Mircea Popescu 
    Sunday, 27 November 2011

    In mare cam asa ceva, o sinteza chiar reusita sub aspectul diferentierii relevant-irelevant.

  49. pai si ce dovezi ca omu' s-o ridicat din maimuta exista? exista mai multe dovezi cum ca am fost vizitati de alte civilizatii superioare. cam in orice mitologie antica gasim rapoarte despre zei care sunt nemuritori si se coboara din cer si se joaca cu vietile muritorilor si restul...

    @mp

    o sa le intelegi mai tarziu si credintele astea. primul lucru care trebuie sa il faci e sa faci cunostinta cu moartea. fie ea si de scurta durata. cat despre stiinta, nu exista stiinta, buey mircea, exista doar credinte. ca unele se bazeaza pe chestii, sa zicem mai concrete decat altele, e alta poveste. in ceea ce priveste viata de dincolo de moarte nu te poti baza pe chestii concrete. in fine, tu nu ai decat sa incerci.

  50. Exista dovezi arheologice, se ocupa niste baieti cu facultati acolo sus.

    Deci idea despre zei a aparut cand ei nu puteau explica ceva. Spre exemplu tuna din cer, luau foc vreascurile si ba ce pula mea, cum pula mea a aparut asta, soarele de pe cer a cazut, wtf?!?!?!!?!

    Au pus aia mana-n foc acolo, au vazut ca se ard, dar daca stau la distanta se incalzesc. Si aia au zis ca-i ceva magic. Focu' ala evident ca se mai stingea.

    Cand au aparut oamenii care stiau sa faca focul era spaiman' pestera, haolo mancatias, asta are puteri magice, stie sa foloseasca soarele !!!!1

    Nu stiu ce ai citit tu de zei care coboara din cer, dat fiind ca in toata arta Mesopotama nu-s altceva decat zei care pisa oua in cosul unui popa care le scoate de acolo si le pune intr-un pom, chipurile fecundand pomul(acuma le zice beculete de craciun, mos craciun si ouale de paste, ma rog). Ti-as da' poza dar n-am. Vezi alea de Ovidiu Drimba.

    Cu link ce zici tu.

    Daca e sa o dam in conspirationiste, tipul asta are un ceas la mana : 2.bp.blogspot.com/_poMwsrfXFXs/S5SaGGxfw0I/AAAAAAAAAEo/9vyLU8RFHXg/s320/Class_Mesopotamia_Ashurnasirpal2.jpg

  51. care-s dovezile alea arheologice pentru evolutie? zic de orice, nu neaparat la om, ca din alea nu o sa gasesti niciodata. dar vreau sa vad cum a evoluat delfinul. si acum de ce nu mai evolueaza nimic, man? ca de 2000 de ani, nu am vazut specie noua. vreau sa vad ca evolueaza o noua specie care ne pune capat dominatiei pe pamantul asta. eu zic sa te mai gandesti de cateva ori inainte sa vorbesti.

    in mitologia mesopotamiana exista un tip smecher, numit ghilgames. care dupa cateva complicatii s-o dus in cautarea nemurii pe la zei. ia citeste tu legenda aia si o sa vezi ca are mai multe complicatii decat un simplu ceas. :D

    ce sa mai zici despre cartile hinduse, care-s mai vechi?

  52. Mircea Popescu`s avatar
    52
    Mircea Popescu 
    Sunday, 27 November 2011

    @mihai b Deci tu care esti mai tinar ca mine imi spui ca "o sa le inteleg mai tirziu", si tu care n-ai facut cunostiinta cu moartea (si nu-mi veni cu ceva prostii ca ati condus voi beti si era sa intrati in stilp, eu am cazut cu elicopterul si port diverse gauri supranumerare prin lume) imi spui mie ca nustiuce. Bre, da' asta-i tocmai definitia putoismului, vezi de cauta fo' baba s-o inveti cum sa suga oua sau ceva.

    Ma cam pis eu pe credinte, precum si pe fraieristii care cred ca nu exista decit credinte. Conspecteaza pe-aici pe unde se mentioneaza Protagoras. De care de la mine auzi prima oara, apropo, asa-i ?

  53. Arhelol:

    Noi am antropizat mediul atat de mult incat nu prea mai evolueaza cine stie ce. Am eliminat animale prin vanat si boli prin medicamente.

    Sunt dovezi plm schelete de dinozauri, de oameni de cateva milioane de ani, etc.

    N-am inteles care-i problema cu vechimea, deci omul are 10 milioane de ani +-, n-am inteles de ce nu ar fi putut compila oricand o cartica de basme.

    ____________________________________________
    Mesageri

    Motivul pentru care toate religiile vorbeste de mesageri si pasari e ca omul nu poate zbura prin propiile forte. Poti sa alergi, sa te cateri sa te etc, dar nu poti zbura.

    Ca sefii/zeii de trib sa-si pastreze statutul trebuiau sa vina cu ceva, la un moment dat se prindea un pretendent ca ba, pot sa fac si eu asta.

    Asa ca astia popii se imbracau in pasare. Ii chemau pe astia la pestera magica sau ce aveau ei acolo sa le arate adevarul, unde locul ala era prin de tamaie sau marihuana arzand, ambele droguri si visau aia linistiti acolo si pasarea pulii zburatoare, care era deja pictata pe pereti sa luceasca, in aur de exemplu, sa le i-a ochii alora care intra.
    ________________________
    Basinosi

    Religia indienilor e una cum ca o elita speciala de brahmani au puterile unui zeu. Sunt impartiti in caste si fiecare casta are anumite drepturi. Mare cacat cu India ta. Vezi ca se numeste paganism aici in patria ortodoxa sa zici ca pula lu buddha iti da tie nemurire.

    ____________-
    Faza cu Gilgamesul tau e ca potopul e pe bune. Faptul ca s-a inundat acolo ceva campie si e scris in mai multe parti nu inseamna ca a facut-o un zeu. Da lol, inundatie a fost, da n-am inteles care-i dovada ca Dumnezeu exista. Ca la vremea aia nu stiau sa spuna altceva decat minuni ale zeilor?

    Deci la tine in curte la tara langa garla, s-a umflat malul si ti-a inundat casa. Ai scris tu in jurnalul tau, a scris si primarul si cronicarul vremii 300 ani mai tarziu ca i s-a inundat la unu' casa.

    Ti s-a parut asa dupa mintea ta ca a fost mana lui dumnezeu si 300 ani mai tarziu cronicarul credincios a zis si dupa mintea lui, ca vai da, dumnezeu. Deci avem 2 carti care confirma o inundatie, insa faptul ca 2 tipi au gandit ca a fost un zeu, inseamna ca zeul exista?!

    Vezi spoiler : in epopee se bat cu un vitel, evreii captivi in mesopotamia, nesurprinzator, vor scrie acelasi lucru in biblie, precum plagia codul de legi al lui hammurabi.

  54. O mica mentiune, in caz ca ati citit tot : asta cu traitul mai multe sute de ani nu e reala. La vremea aia mosteneau meseria si numele din tata in fiu. Daca pe tine de chema Ion, era Ion toata descendenta ta, cel mult deosebea orasul sau clanul, gen Ion din Sumer, fiul a lu' Ion 4 din Sumer, etc. Asta si ei aveau ceva cu calendare mistice, astrologie, puteri si alte cacaturi.

  55. Mircea Popescu`s avatar
    55
    Mircea Popescu 
    Sunday, 27 November 2011

    E buna obiectia nominalista la fantasmogenealogiile biblice, denota cultura. Sursa ai la ea ?

    Mai departe, plagiatura biblica dupa diverse texte anterioare (intre care da, si codul lui Hammurabi) e si evidenta si binecunoscuta, e, cu alte cuvinte, o banalitate.

  56. @mp, freud...

    dupa cum am zis, o sa intelegeti mai tarziu, oameni buni. nu aveti grija ca nu o sa scapati de asta. eu indiciile vi le-am dat. mai ramane sa deschideti ochii, dar, ma rog, mircea popescu e cunoscut pentru negarea sa. :D

    nu vreau sa stau aici sa fac teorii de istorie antica si interpretare dovezi, pentru ca pur si simplu nu simt necesar.

  57. Mircea Popescu`s avatar
    57
    Mircea Popescu 
    Sunday, 27 November 2011

    Deci asta-i explicatia pe care-o pregatesti pentru ca de ce esti gheu ? Ca o sa intelegem noi cutotii mai tirziu cit de buna-i pula ?

  58. Lol pai cum adica nu-i necesar bai. In lumea asta singura chestie 'demna' e fabulatia despre viata, asta a adus mereu prestigiu si recunoastere. Filozofie, draci.

    Eu unul cel putin nu-s nici ateu si nici deist. Atat teologia crestina cat araba e absurda. Prima in special e chiar depresiva, mereu cu pacate, iertarea pacatelor, plecaciuni si numai stiu eu ce. La musulmani aparent zeul lor vorbeste numai araba, dat fiind ca astia nu traduc nici rugaciuni si nici coran iar conversii le reciteaza majoritar dupa ce invata araba sau invata odata cu ele, culmea musulmanii care pretind ca d'le ei nu folosesc popi si icoane si deci au comunicare directa cu dumnezeu.

    Iar stiinta actuala nu explica cine stie ce, aparent spatiul e cumva autosuficient dar tot bantuie chestia cu pana la urma ce valoare are omul in sine neexplicata.

    Deci eu ma declar relativist pe tema asta, oricum istoria ne arata ca unii se corecteaza pe altii in timp, fiind inutil chiar sa discuti despre, cum tot apar si profeti... buddha..isus..confucius...mohamed.. etc.

  59. Mircea Popescu`s avatar
    59
    Mircea Popescu 
    Sunday, 27 November 2011

    Arabii ruleaza exact acelasi cod ca si crestinii doar ca-l ruleaza pe alta masina. Au pornit ~500 de ani mai tirziu, se afla si azi, dupa 2000 de ani cu ~500 de ani in urma. Nici crestinii nu traduceau din latina in evul mediu.

    Confucius n-o fost profet bre.

  60. Da dar problema cu latina aici era ca popii recitau ce le iesia din pula-n biserica si dupaia cereau bani pentru spovedanie si etc, sa nu afle taranimea.

    Mie-mi fac haz astia care sustin ca domnule biblia cartea lui dumnezeu, acolo scrie totottot adevarul, cand colo n-au citit biblia niciodata, care e o colectie de texte aiurea cu bucati lipsa care nici nu se potrivesc.

    Mai amuzant cu arabii e ca mohamed era ucenit de comerciant la unchisu' in siria si era in contact cu un calugar crestin pe nume bahira, da' nu, cica el era un taran analfabet caruia i-a vorbit un inger la 40 de ani. Mda.

    Ma rog, tot ceva in genul era, filozof, n-a, de Confucius zic. Numai tin minte care orezar era cu teoria, sa fi fost asta?, cum ca daca futi o virgina inainte sa-i vina menstruatia devii imortal.

  61. Mircea Popescu`s avatar
    61
    Mircea Popescu 
    Sunday, 27 November 2011

    E o preocupare larga a asiaticilor, asta cu obtinerea nemuririi.

    Cam ca si a europenilor.

  62. Mda, am gasit pana la urma.

    Some Ming Dynasty Taoist sects believed that one way for men to achieve longevity or 'towards immortality' is by having intercourse with virgins, particularly young virgins. Taoist sexual books, such as the Hsuan wei Hshin ("Mental Images of the Mysteries and Subtleties of Sexual Techniques") and San Feng Tan Cheueh ("Zhang Sanfeng's Instructions in the Physiological Alchemy"), written, respectively, by Zhao Liangpi and Zhang Sanfeng (not to be confused with semi-mythical Zhang Sanfeng who lived in an earlier period), call the woman sexual partner ding (鼎) and recommend sex with premenarche virgins. Zhao Liangpi concludes that the ideal ding is a premenarche virgin just under 14 years of age and women older than 18 should be avoided.

  63. Mircea Popescu`s avatar
    63
    Mircea Popescu 
    Sunday, 27 November 2011

    De fapt astea-s liniile marii infruntari ideologice a viitorului, asiaticii considera sexul cu minora virgina drept matrita a sexualitatii, puritanii europeni considera aceeasi practica drept matrita a raului. Adevaru-i ca-s curios ce va iesi de-aici.

  64. Lasa asta, noi o sa avem probleme mai devreme cu musulmanii.

    Ce-i drept, s-ar putea sa emigreze orezari in masa din Japonia, dat fiind ca acolo cam nu se mai poate respira, dar sunt cam seculari iar aici in Europa ne-a lovit moda socialista de la revolutia franceza incoace : muie familia, statul si biserica.

  65. Mircea Popescu`s avatar
    65
    Mircea Popescu 
    Sunday, 27 November 2011

    Eu din cite vad singurii care n-au probleme cu musulmanii suntem noi. Rusii s-au batut douazeci de ani in Afganistan si-au supt-o, mai recent cu Cecenia au supt-o chiar urit. Americanii au supt-o cel mai urit dintre toti, si probabil nici intr-un secol nu va disparea inamicitia intre cele doua grupari. Europenii au relatii chiar bune cu arabii.

  66. N-am inteles la ce te referi, militar sau religios.

    Din cauza socialismului. In Franta, Suedia sau Anglia i-au lasat sa-si faca biserici, le-au dat facultati, legi si ajutoare sociale. Astia-s noii proletari in orice caz. Nativii nu vor sa mai spele wc-uri si rufe, aducem imigranti.

    Rusii n-au supt-o tehnic, doar s-au retras. Dar parca-i alergasera pana-n Georgia cu tancuri ultima data, s-a mai intamplat ceva recent?!!

    In SUA revine la moda Nation of Islam, Beyonce sau Snoop Dogg care-s populari la tv sunt mai nou membrii. E nevoie de un nou Martin Luther King acolo pana nu o dau in extremism. Oricum WTC pute.

    In Romania noi n-avem musulmani. Avem ceva patroni turci dar astia au scoli private, biserici si chiar ne doare-n pula reciproc. Nu si-au cerut drepturi, sunt recunoscuti de legea cultelor si asta e. Ar fi aici dezastru daca ne-ar veni turci la munca de jos, gen in constructii, si or sa vina daca intra turcia-n UE, atunci or sa fie scandaluri sociale la noi.

  67. Mdeci cu ocazia postului sa lamurim niste chestii.

    1. Dumnezeul crestin e tampit. Deci Yahve li s-a aratat evreilor cu texte in ebraica, Iisus vorbea arameana, apostolii greaca si biblia a ajuns in europa in latina si slavona.

    2. Nu trebuie tinut niciun post si te pisi pe ele de dezlegari, uite si de ce :

    Zona pe care o ocupa evreii e arida. Nu poti cultiva nimic, nu ai porci, nu ai vaci, nimic. Singurul lucru din care mancau aia majoritar erau pestii din rau. Posturile si toate astea le-au inventat dat fiind ca daca pescai in prostie, ramanea raul pentru pesti, ca mergeau toti acolo lol.

    Ei nu manancau porc pentru ca nu-l puteai spala(altii spun ca se trage dintr-o veche credinta in zei-animale, spre exemplu in china porcul e animal magic astrologic)

    Religia lui Isus e in jurul pestelui pentru ca Isus s-a nascut cu nu stiu ce combinatie astrologica de 7 planete clasice aliniate pe cer in acelasi timp, iar jos pe pamant s-ar fi vazut ceva foarte luminos, posibil o eclipsa soare-luna. Steaua lui David e o criptograma astrologica : sunt 2 mari triunghiuri isocele suprapuse, care la randul lor se impart in mai multe mici. Steaua are 6 colturi, care le corespund celor sase planete vizibile pe cer cu ochiul liber, de la luna la saturn iar soarele este in mijlocul stelei, asemenea cum sistemul solar e heliocentric. Legatura dintre 3 planete in astrologie se numeste trigon, de 120 de grade, sau 1/3 dintrun cerc, cel in care se deseneaza o astrograma cu stele. Presupun ca ei considerau ca e magic dat fiind ca e singura figura in 2D cu laturi perfect egale si unghiuri, precum cercul se face dintro singura forma circulara perfect rotunda.

    Isus s-a nascut cand precesia stelor pe cer(da, ele se mai si misca in raport cu coordenatele noastre geografice) intra in constelatia Pesti si ei au zis ca e trimisul zeilor cu puterea pestelui.. pestele in astrologie e legat de emotii, iubire, care intelege sentimentele altora, etc; exact milostivenia lui isus, vindecarile, etc.

    Nu dau surse ca adevarul costa scump :> trol

  68. *pentru pesti -> fara pesti

  69. Mircea Popescu`s avatar
    69
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 November 2011

    Arameana nu exista. Aramaica e posibil s-o fi vorbit, da.

  70. Ahahaha hater.

    Acolo te-ai oprit? Pacat.

  71. Mircea Popescu`s avatar
    71
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 November 2011

    Mnu, am citit integral da' cam asta mi-a parut c-ar merita zis.

  72. Vai meercia powpescu protextez uiti shie zici istoria, citeste tot acilea:

    Contra atacului religiei crestine, dovedit din pasagele citate in critica noastra, vom aduce aminte scoalei Barnutiu ca cel dintai progres adevarat al omenirii europene este datorit crestinismului, care a proclamat ideea egalitatii si iubirii fratesti intre toti oamenii fara exceptie si a rasturnat astfel cu drept cuvant Imperiul roman, a carui religie putea sa "dedice temple virtutii, concordiei si legilor nationale", dar nu putea sa impedice una din petele cele mai negre care stigmatizeaza cultura unui popor, adeca sclavia, sclavie ridicata la romani in sistem legal, admisa si sustinuta de dansii in tot timpul, pusa chiar in fruntea jurisprudentei lor, a carii Institute despre dreptul persoanelor incep cu teribila fraza: Summa divisio de iure personarum haec est, quod omnes homines aut liberi sunt aut servi(Inst., 1, 3 pr.), adica: cea mai inalta impartire a dreptului persoanelor este aceasta, ca toti oamenii sunt sau liberi sau sclavi. -Titu Maiorescu, Contra scoalei barnutiu 1868

  73. Mircea Popescu`s avatar
    73
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 February 2012

    Ete fis. Grecii ce-aveau, nu egalitate si iubire frateasca ? A, au venit niste jegosi de teapa lu' Serafim Pantea ala, au ciordit ei ce era de ciordit si daca-i intreaba cineva de unde vine chestia le-a soptit-o lor un porumbel la ureche. Ce sa-ti povestesc, sunt deosebit de impresionat.

    Doar ca nu.

  74. Lmao. Mie mi se pare mai interesant ce utopie avea asta in capul lui cum ca gata a venit crestinismul si suntem toti liberi, sclavia a tinut pana prin 1900.

  75. http://www.romanialibera.ro/cultura/oameni/amos-oz-arabii-si-evreii-sunt-victimele-aceluiasi-tiran-europa-255248.html

    Liiceanu i-a aruncat mănuşa interlocutorului său, întrebându-l de ce a spus la un moment dat că, în realitate, arabii şi evreii sunt victimele aceluiaşi tiran, care este Europa. „Mă răniţi de două ori", a zis Liiceanu. „În primul rând pentru că anulaţi faptele bune a sute de mii de europeni şi apoi pentru că ignoraţi prin ceea ce spuneţi chiar şi suferinţa europenilor, ca românii, de pildă, care au avut imens de pătimit în timpul comunismului. Nu aţi putea, ca odinioară patriarhul Avraam, să negociaţi cu Dumnezeu pentru a salva Sodoma, fie şi pentru 10 drepţi? Nu există 10 drepţi în Europa?" „Sunt convins că există mult mai mult de 10 drepţi în Europa. Dar eu am o relaţie ambivalentă cu continentul dumneavoastră. Acest continent mic a vărsat de-a lungul istoriei mult mai mult sânge decât au făcut-o celelalte patru la un loc. Când am scris că evreii şi arabii sunt de fapt victimele aceluiaşi tiran, Europa, m-am referit la faptul că în istorie, europenii i-au colonizat pe arabi, călcându-i în picioare, iar pe evrei i-au ucis. Şi nu neg suferinţa europenilor, pentru că adesea acest continent a vărsat chiar şi sângele propriilor locuitori. Mă atrage şi mă fascinează Europa, dar nu pot uita faptul că părinţii mei au fost alungaţi de aici. A fost bine pentru ei că au plecat, căci, dacă ar fi rămas, ar fi fost ucişi. Lor acest continent le-a sfâşiat inima. Ei au iubit Europa, dar Europa nu i-a iubit pe ei. Şi acest lucru nu se poate uita. Aşa că eu experimentez un sentiment amestecat, de love and hate, cu Europa în care evreii au fost victime şi ale nazismului, şi ale comunismului.

    .

    Continuând să-i pună întrebări incomode, Liiceanu i-a cerut părerea interlocutorului său asupra unui lucru extrem de important: „De ce dacă te declari antinazist visceral este un lucru perfect acceptabil, în schimb dacă spui că eşti anticomunist visceral eşti privit în anumite cercuri cu neîncredere? Comunismul nu a fost la fel de rău ca nazismul?". Oz nu a vrut să zăbovească foarte mult la acest punct, dând un răspuns destul de „subţire": „Nu vreau să intru prea adânc în comparaţia nazismului cu comunismul. Ele sunt două lucruri foarte diferite, dar care în esenţă au făcut mult rău. Mulţi oameni au trăit nazismul, dar nu toţi au trăit comunismul şi de aceea încă mai păstrează idealuri despre acest sistem. Oricum, evreii au suferit şi-n nazism, şi-n comunism". Ca o gazdă politicoasă ce se afla, Gabriel Liiceanu nu a dus polemica mai departe, deşi avea la dispoziţie câteva „arme". De exemplu, faptul că în marea lor majoritate cei care au implementat comunismul în România au fost evrei. Nume ca Ana Pauker, Alexandru Nikolski, Leonte Răutu şi - de ce nu? - Silviu Brucan, care a fost acuzator public în procesele unor mari lideri ai partidelor istorice, sunt şi astăzi, la mai bine de jumătate de secol distanţă, dătătoare de fiori reci. Aşa că, cel puţin în ceea ce priveşte România, unii dintre co-religionarii lui Amos Oz nu au fost doar victime, ci şi călăi.

    Trololo.

  76. Mircea Popescu`s avatar
    76
    Mircea Popescu 
    Saturday, 3 March 2012

    N-am idee cine-i imbecilul, da' in general nu ma intereseaza opiniile nespalatilor care au gargara in program pe tema "cit singe a varsat Europa". Curvele din care s-au intrupat ei varsa singe in fiecare luna, daca n-or fi murit. Din pizda. Sa discute intii cu ele.

  77. Un mare scriitor evreu despre cum israel el al evreilor si arabii teroristi vor sa ne distruga patria si sa ne genocideze herp derp, un fel de ne fura ungurii transilvania.

  78. Mircea Popescu`s avatar
    78
    Mircea Popescu 
    Saturday, 3 March 2012

    Mbine. Insallah Muiallah sau cum era.

  1. [...] care rautate se exprima-n termenii adecvati fiecaruia, de exemplu pentru minti formatate de argoul bisericesc in termeni de pacate capitale, aroganta, alea. Sau pentru minti crescute-n spiritul tehnologic al [...]

  2. [...] bine facute mai bine de altii, si are in comun cu crestinismul tocmai distinctia indoielnica de-a incerca sa ascunda sursele si-a trece chestii ciordite de pe la altii drept inovatii [...]

  3. [...] Mel Torme, va dati voi seama. [↩]Cum ar fi de exemplu compilatia aia facuta fara pricepere si fara a cita sursele despre viata si aventurile lu' unu' Gizas. [↩] Category: Trilematograf Comments feed : [...]

  4. [...] da' inca n-am vazut pom otravit cu fructe dulci, si ca atare... (ca stiti c-asa ziceau latinii - iara nu crestinii - ca pomul dupa roade se cunoaste). Si daca tot am zis de crestini, arabii (care-s foarte teozofici [...]

  5. [...] din cea mai kantiana mila cu putinta (daca n-ar fi kantiana am putea zice ca-i "crestineasca", da' nu-i cazul de-asa ceva) - el e "unul pe care fata nu-l poate deosebi de Adam" (literalmente, englejii au [...]

  6. [...] ortodoxa, neortodoxa, verde galbena sau albastra, si-aici ca si-n toate locurile a ridicat aceasta pretentie perfect nefundamentata si absolut ridicola. Comunistii nostri neaosi confiscasera "patria", "patriotismul", romanitatea, progresul, [...]

  7. [...] Cagney e un gangster faustian, sau mai degraba donjuanesc. A masurat onest lumea, i-au iesit niste rezultate, s-a apucat de treaba. E un tip inteligent si muncitor, isi vede de treaba lui si n-are nici timp nici interes pentru suprastructurile "importante" in ochii lor si doar in ochii lor care paraziteaza morala. [...]

  8. [...] Singuru' motiv pentru care exista porcaria de Faust este ca sa introduca-n subsidiar respectu' pentru contracte in discursul public ca si cum ar fi un ce natural si important. Toata agitatia aia cu diavoli si salvari si popi si curve si toate timpeniile e acolo ca sa distraga pulimea in timp ce li se baga pe git hapul deosebit de pedestru ca atita-s de valoroase contractele astea incit pina si dracii le iau in serios, atit de in serios ca-si lasa toate lucrarile imparatiei pe mina lor. Si aia-i imparatie serioasa, ce au ei acolo (sau cel putin era, inainte sa inceapa delapidarile si scandalurile induse peste tot si fara exceptii odata cu introducerea hirtiilor in administratie). Toata povestea-i o incercare de instituire culturala de profundis a institutiilor burgheziei, cu exact mijloacele si pe exact filierele pe care s-a instituit, mincinos, si crestinismul. [...]

  9. [...] si protejati de nesfirsitul lumii (si vietii). Precum fara indoiala cred ca "progresul", sau ca Europa s-a inventat de catre crestinism sau tot soiu' de alte aiureli de-astea capabile sa-ti opreasca ceasu-n [...]

  10. [...] is somehow either important or destined to long endure oozing from this is so much pious fraud. Neither's the case. [↩]Can you imagine this Faberge world wherein a very comfortable son nevertheless can't even [...]

  11. [...] around him that not even Strabo could have dared pass for a description of the Far East. [↩]Christianity is not a civilisation, christianity is merely the fungus on one -- and as it happens any other fungus would have grown [...]

  12. [...] the various orcs & coloreds aren't in any sense people for the purpose of this conversation) at any point in history. Not [...]

  13. [...] have had festivals to mark the occasions anyway they still pretend -- and to this very day -- that they fucking invented Spring or something. Then they re-wrote the dictionary to make catagraphy "for tax purposes", cuz god [...]

  14. [...] That's what "going to church", that's what "never say nigger", that's what your ideology and your culture bought you. Need I explain now why nobody with a clue has any need for either pile of nonsense ? [...]

  15. [...] which circumstance should suffice to illustrate and circumscribe the confused Platonism of "the christian core of European culture" : a lure is definitionally not what it seems, but less. The bait can't possibly be what it seems [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.