Edelman e un idiot

Monday, 18 April, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Nu stiu cit va preocupa pe voi miscarile inamicului, nu stiu citi intelegeti cine-i inamicul daca-i pina acolo. Da' Internetul fiind un mediu deschis, hai sa punem cartile pe masa.

Istoric vorbind, au existat doua abordari posibile asupra Internetului, pina la momentul dotcom bubble (2001). In prima abordare Internetul era chestie serioasa (serious biznis, termenul consacrat in limba engleza prin parodie), locul de intilnire al cercetatorilor, profesorilor universitari si studentilor lor, locul unde se discutau chestii inteligente de catre oameni inteligenti. Abordarea alternativa, pe care nimeni n-ar fi luat-o in serios in 1991 de exemplu, vedea Internetul drept un mijloc de comunicare la indemina publicului.

Situatia s-a schimbat brusc, in Septembrie 1993, cind AoL a adus Internetul pe masa oricui dispus sa plateasca douaji' de dolari. Mai bine de cinci ani au fost necesari pentru a normaliza situatia, a linge ranile, si-a trece dincolo de rant-uri suparate ca "uite cum ne-au stricat prostii jucaria waah waah". Dar in 1998 deja atmosfera se schimbase semnificativ, si in 2001 mediul suferea prima criza de crestere.

In deceniul ce-a trecut utilitatea, importanta si centralitatea Internetului pentru viata omeneasca, si individual si-n grup a crescut neintrerupt si accelerat. Am zis mai deunazi ca

[...] in al treilea rind, nu intr-un mod serios, tocmai pentru ca ar pune in dificultate Internetul, ori el nu vrea asta. Cam de-o decada incoace reteaua a preluat guvernarea lumii, ca sunt diversii “factori de decizie” dispusi (si capabili) sau nu sa observe si sa recunoasca faptul.

Am scris si mentin, Internetul e factorul decident care conduce lumea, astazi, sub forma unei entitati difuze dar prezente, echipata cu inteligenta care se manifesta, chiar daca nu-i neaparat (cel putin pina in acest moment) echipata cu constiinta de sine. In comparatie cu acest fapt, in comparatie cu mutarea cvasi completa si accelerata a vietii publice pe Internet, in comparatie cu inevitabilitatea preluarii sistemului electoral (chestiunea cu voturile electronice e de "cind", nu de "daca"), in comparatie cu totala si completa preluare a sistemului financiar, faptul ca industria publicitara din SUA a facut 26 de miliarde de dolari din Internet anul trecut nu conteaza.

Absolut deloc nu conteaza, nu asa, Internetul a produs anul trecut trilioane de dolari, mai mult decit orice alta industrie ori ramura a activitatii umane, si mai important de atit, Internetul a trecut de prin 2003-2004 de punctul in care mai poate fi infrint printr-un efort, oricit de universal, oricit de concertat, al umanitatii. Ca ne place sau nu, ca ne convine sau nu, ca recunoastem cu spaima situatia din lecturile de SF ale tineretii sau nu putin conteaza, planeta Pamint este locuita azi de o fiinta numita Internet, pe linga care mai traiesc si oameni.

Chestie care ne aduce fix la problema : o trupa de idioti, al caror idiot reprezentativ e pentru nevoile acestui articol zisul Edelman Richard si-au format niste idei complet alaturea cu drumul. Ei cred ca Internetul exista pentru prostiile, minciunile si turpitudinile lor.

Cealalta abordare este bineinteles ca "blogul este literatura", si flamurile ei stau larg desfacute pe Trilema, la ora actuala, si-ntr-o puzderie de alte locuri unde nu se vorbeste limba romana.

Oricine are o jumatate de creier din care macar un sfert functioneaza de la o zi pe saptamina in sus poate realiza fara mare efort care dintre cele doua tabere va cistiga orice disputa, necesar si fara alternative, prin firea lucrurilor, tot asa cum e limpede cine va cistiga lupta dintre un bulgare de zapada si focurile nestinse ale Gheenei. Chestia amuzanta (si absolut consonanta cu functionarea normala a naturii, aceasta mare orga de lol) este ca si cei ce n-au nici macar o jumatate de creier din care minim un sfert sa functioneze barem o zi pe saptamina cred ca e evident cine va cistiga aceasta disputa. Doar ca ei cred invers. Sarmanii.

Ideea ca PR-ul "este perceput" nustiucum, dar ca "putem schimba asta", ideea ca se va petrece o fuziune intre creatorii de continut si piarijdi care sa fie altceva decit fuziunea intre cizmele unui regiment de infanterie-n mars si-o rima ratacita-n drum, genul asta de traznai nu pot sa nu ma dea pe spate de ris.

A, ca piarul nu va muri, nu chiar de tot. Sigur ca nu va muri, de-aia exista rime pe lume, ca au capacitatea de-a se tiri mai departe chiar si dupa ce-au fost calcate de citeva mii de cizme la rind, care cizme nici macar n-au observat ce calca. Daca-i pina acolo, nici cercetarea universitara n-a murit in 1993.

Doar ca Internetul s-a dovedit mult mai mare. Decit oricare. Si decit ele impreuna. Si continua sa creasca.

Continua sa creasca pe fundalul unui homeric hohot de ris, iesit din aia care nu-si cred ochilor privind la diversele muste ce incearca cu toata onestitatea sa "supuna" ditamai Tir-ul de-i Internetul*. Muste pe parbriz sunteti, buei.

---------
* Internetul nu e ca o serie de tuburi, ci e un fel camion. Srsly. Iar comparatia mi-a venit in limba engleza, "various flies earnestly trying their bronco-busting skills on the truck of the Internets", chestie cam greu de tradus in romaneste.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

2 Responses

  1. auzi bai, cred ca mi-a intrat o trilema-n ochi

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 19 April 2011

    Pai scoate-o afara.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.