Economia unui joc multiplayer - metaprobleme

Thursday, 21 July, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ca o continuare a problemelor discutate in articolul despre problemele economiei unui joc multiplayer, sa vedem o discutie despre meta-probleme.

Spre deosebire de problemele simple, care rezulta dintr-o interfata defectuoasa intre jocul inteles ca act de reprezentare al realitatii si realitatea insasi, meta-problemele sunt rezultatul defectelor de perceptie ale participantilor in raport cu reprezentarea oferita de joc. Ca sa ne intelegem in cuvinte mai simple : fie doua culori, alb si negru. Daca jocul reprezinta albul drept negru sau negrul drept alb va avea probleme. Daca jocul reprezinta negrul drept negru si albul drept alb, dar din orice motive jucatorii percep reprezentarea albului drept negru ori reprezentarea negrului drept alb, jocul va avea meta-probleme.

Cel mai simplu dar in acelasi timp dureros exemplu de meta-problema il constituie tocmai eficienta economica. E trist, dar e si adevarat. Hai sa pricepem cu un exemplu.

Fie un joc in care exista ingredientele de baza I1 - 12, care se pot obtine prin diverse metode numite-n engleza harvesting, adica cules. Pe baza lor, fie un set P1-100 de produse rezultate din combinatii de cite doua sau trei elemente pe care diversii crafteri le pot produce, in anumite conditii (suficient de priceputi scl). Evident, in baza primei specializari (in care unii jucatori se specializeaza pe cules si altii pe produs) toate ingredientele vor avea un pret, si anume pretul la care crafterii cumpara si harvesterii vind. Acest pret nu va fi fix, ci va fluctua, undeva intre o marja de +-50% (rar am vazut marje mai largi), daca pretul mediu al fierului este 1 atunci veti putea poate gasi fier intre 0.5 si 1.5, chit ca rar veti avea norocul ala, sa prindeti fierul la juma' de pret.

De fapt, motivul pentru care rareori am vazut marje mai mari este probabil foarte profund, nu "psihologic" cum ar spune neavenitii ci pur si simplu economic : cine-i dispus sa vinda pe termen lung la jumatate de pret ? Pentru ca asa ceva sa functioneze cantitatea schimburilor in marfa respectiva tre' sa fie minima, si schimburile extrem de sporadice, oamenii dau "sa se scape". Ca atare, intr-o economie inchegata si functionala marjele se tot ingusteaza. Initial diverse evenimente punctuale au relevanta statistica (cel mai bun harvester din tot jocul, care culege singur 25% din tot fierul cules vinde mereu la ora 18 dupa care merge la somn, si deci pretul fierului scade regulat in jurul orei 18 ca rezultat al supraofertei de moment, dupa care isi revine in cursul zilei), dar pe masura ce tot mai multi jucatori se ocupa de problema ele ies din calcul. In general, cind marja medie pe intervalul I1-I12 se stabilizeaza definitiv sub 20% puteti considera ca jocul chiar exista, si poate iesi din beta. Atunci cind ajunge sub 10% jocul este matur, iar atunci cind se fixeaza sub 5 sau 3% deja incepeti sa aveti meta-probleme.

Cam ce meta-probleme puteti avea ? Pina la urma cu cit preturile sunt mai stabile oamenii sunt mai multumiti, si cu cit piata e mai fluida si capabila sa le absoarba produsele harvesterii sunt tot mai capabili sa-si planifice productia, si devine tot mai improbabil sa ajunga-n situatia aia unde s-au socotit ca au nevoie de 213 fier vindut la 9.6 pentru a cumpara sabia nustiucare sau calutul cu tichiuta si cind colo nu. Situatia aia mizerabila a dezamagirii, chestia pentru a carei evitare s-au inventat si exista jocuri pe calculator.

Ei bine, pe masura ce preturile I-urilor se stabilizeaza, crafterii se pot apuca serios de lucru. Studiat toate retetele, comparat evaluari ale utilitatii relative a diverselor produse (unele sunt consumabile la mare cautare de catre vinatori - potiuni de mana de ex ; altele au mare valoare ca surse de experienta pentru producatorii insisi, ca un fel de produse-scoala daca doriti) cu nivelul costurilor. Deci, P1 costa 9 pentru a fi produs si se vinde cam cu 9, in timp ce P2 costa 8 pentru a fi produs si se vinde fara probleme cu 11 ? Pai atunci sa facem P2 cu toate fortele si deloc P1. Daca P12 costa 8 si se vinde in general cu 12, in timp ce P13 costa 17 dar se vinde in general cu 22, atunci P12 e alegerea preferabila in conditiile in care capitalul e insuficient, dar P13 devine alegerea preferabila pe masura ce se acumuleaza capital.

Evident, toate produsele P1-P100 vor avea o marja a profitului (care nu poate fi rational calculata pina cind marjele I-urilor nu intra in zona 10% sau sub). In prima faza, actele de alegere ale crafterilor vor duce la uniformizarea marjelor, in sensul ca per aceeasi actiune/dificultate/efort sa rezulte acelasi profit. Asa ca o mie vor face potiuni si cinci cirlige de pescuit, daca necesarul de cirlige de pescuit versus potiuni se afla in aceasta situatie pe piata.

Ei, deja aici prima meta-problema : poate ca omul nu doreste sa faca potiuni. Poate ca asta-i visul vietii lui, se vrea producator de cirlige de pescuit. Macar in viata virtuala, daca in realitate o insistat mami si tati sa fie doctor sau inginer sau ce. Ce ne facem cu el ? Sigur ca omul poate face cirlige de pescuit indiferent de orice, daca asta doreste, dar jocul il va pedepsi. Adica, el se va chinui mai mult pentru mai putin, spre deosebire de ceilalti crafteri, mai pliabili. Sigur, s-ar putea sa nu-l intereseze deloc problema, dar faptul ca nu-l intereseaza pe unu' suficient de psihotic, sau faptul ca inca zece sau o suta nu realizeaza ca-i deranjeaza, sau nu stiu exprima ce-i deranjeaza nu inseamna ca problema nu-i acolo.

Situatia insa continua, pe masura ce tot mai multi crafteri intra in goana dupa profit... marginile scad. E o necesitate economica asta, urmata cu precizie de ceasornic. Pe masura ce marginile scad, justificarea actiunii se duce dinspre "imi face bani" inspre "imi face experienta", adica dinspre real inspre imaginar (pentru ca le face si celorlalti tot atita experienta, si deci avantajul de-a cistiga experienta e de fapt "avantajul" mult mai indoielnic de-a te mentine la acelasi nivel). In momentul in care marginile medii pe intervalul P se stabilizeaza sub 10%, jocul a intrat in faza de uzura. De-aici incolo eficienta economica va elimina complet marginile, prin aparitia clasei trader-ului, vinzatorul specializat, care ofera preturi fixe producatorilor pentru produsele lor (si le obtine, pentru ca poate garanta volum), si ii alimenteaza cu I-uri la preturi fixe (pe care iarasi le obtine, pentru ca poate oferi volum, si crafterii au nevoie de volum ca nu se poate prepara supa tot cite o lingura odata). Din acest moment toata acumularea de valoare economica se concentreaza in mina lui (si da, recunosc, am facut mii de dolari in X jocuri pina acum fix din pozitia asta) si jocul mai are poate un an pina la prabusire.

Sigur, frustrarea se va manifesta pe forumuri in cele mai bizare directii, pentru ca jucatorii sunt prosti si nu-si inteleg problemele, plus ca nu-s capabili sa se exprime (da' nu-i suparare, ca toti oamenii sunt in situatia asta, pina la urma), ba ca nustiuce clasa-i avantajata, ba ca x lucru tre' schimbat sau x schimbare tre' eliminata, in fine, mult scandal si multa drama.

In realitate jocul tocmai a fost rapus de insasi eficienta economica, care-i o meta-problema serioasa intr-un joc : cei ce doresc un job isi vor gasi un job in loc sa joace un joc, si cei ramasi nu-s genul de om cu care sa doresti sa imparti o bucatica de pamint, fie el si virtual.

Cam asta-i povestea.

Category: Trolloludens
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

33 Responses

  1. uite, eu cu asta nu-s de acord la un joc de genul, sa iti dea prea multa libertate. marea parte a celor care se joaca nu cred ca vor ca in timpul lor liber sa culeaga materii prime pentru formarea produselor finite de consum. si daca tot le-ai cules, apoi sa mai ai si drum cu ele pana la un crafter?! pentru o portiune?! mi se pare absurd.

    de aia imi place diablo. bagam un stat dom'le in toate centrele si ala vindea preturi fixe portiuni, pansamente, antidoturi si raw materiale. parca e mai eficient decat sa meri tu in nush ce munti si sa culegi lumpu' de ore. pe urma la nush ce rau si sa culegi scoici. iar dupaia sa cauti un crafter care sa ti le cumpere si cu banii aia sa iei tu mai putine portiuni decat realizai de erai crafter.

    eu nu zic ca varianta ta nu-i mai realista, dar pana la urma, consuma mai mult timp decat daca scoti aur de la monstrii prin actiunea de a-i nimici si apoi te duci cu el la piata si cumperi portiunile de-a gata. ca pentru itemurile rare, oricand o sa fie piete de schimb intre jucatori si aia face farmecul, imho. eu ca om, daca vreau sa ma joc, apoi vreau sa lichidez monstrii, nu sa pescuiesc ori sa sap prin munti cu tarnacopul. nu zic ca nu as face si alea, dar maxim 10% din timpul alocat jocului. pe urma cand mai pui ca dupa ce le-ai cules iti trebuie nu stiu cati intermediari pana la avea acces la produsul finit si asta pentru ceva portiune, iti cam piere cheful. e un fel de treaba pentru hiene, vorba vine... :d

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 July 2011

    Ce te face pe tine sa cunosti ce doreste "mare parte" ? Si de cind are vre-o importanta ce doreste marea parte ? Ceva gen, mare parte dintre cetateni nu vor sa o arda homosexual, sa interzicem homosexualii ?

    Io nu neg ca pentru un mare numa de cetateni simplu = bun. Eu doar atita vreau sa-ti atrag atentia ca un sistem construit in totalitate din acesti cetateni este de fapt Africa. Bucurestiul de exemplu, mindra capitala a Africii in buza Occidentului e o ilustratie perfecta : construit pe ideea ca ce sa mai atita complexitate, fiecare cu bormasina proprie-si face siesi viitor de aur. In mod ciudat toata lumea-i nemultumita de rezultatul net, si-asa cum te-ai astepta nimeni nu-i capabil sa schimbe nimic (da' daca toti ceilalti vor schimba, absolut toti, atunci poate ca da).

    E amuzant, mnoa.

  3. Majoritatea MMORPG-urilor actuale permit jocul ''pe orbeste''. Slash => Get Item => Get Money => Get More Items => Slash More => Get Money => Get...

    Totusi, pentru minoritatea care stie ''cum se fac banii'', e bine sa existe sistemul asta.

    Altfel, cred ca si articolul asta putea servi drept inspiratie:
    http://www.cracked.com/blog/the-7-biggest-dick-moves-in-history-online-gaming_p2/

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 July 2011

    Da' pina la urma e foarte bine ca permit, eu m-as ingrijora daca n-ar permite.

    Orice joc rational constituit satisface cerinta lui Mihai dinsus : mergi, bati monstri, vii in oras cu banii, intri pe auction, cumperi potiuni si ce-ti mai tre', pleci. Nema problem. Ce stringi piei, oase, alea cind se aduna cantitati, o suta, o mie de bucati pac pe auction, iteme mai deosebite idem si la fel.

    Nu-i obligatoriu ca functionarea economiei sa fie transparenta pentru toti participantii, si mai ales daca ei nu vor s-o vada. Da' asta nu inseamna ca-i ok sa nu functioneze.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 July 2011

    A, si @link : ma oboseste cit se tot vaita sarmanii "naive programmers", ce-au mai muncit ei si ce rea e lumea si jucatorii. Muie cu cacat, faceti-le bine sau mergeti acasa, culmea!

  6. Citind asta imi imaginez un joc care include o implementare de excel in gameplay si se numeste world of workcraft.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 July 2011

    Ahaha buna asta.

  8. Dar chiar exista http://www.youtube.com/watch?v=msmRwlg23Qc

  9. Hipsterilor`s avatar
    9
    Hipsterilor 
    Thursday, 21 July 2011

    ma tu esti hater ca nu faci bani din online gaming, mirshea? go poker.

    baga si tu articole ceva gen probleme cu valoarea CTR(credite trilema) si metaprobleme asupra valorii CTR sau ctr = eur, etc etc, curs, actiuni, piata etc etc.

  10. Mihai B`s avatar
    10
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 21 July 2011

    hahahaha bitcoin=x*ctr. :))

  11. n-am inteles formula. potrivit logicii tale, 15 bitcoin = 1 usd x ? x ctr; 1 usd = 1 ctc, wtf. nenea mirshea nu vinde si nici nu o ofera o "mina" de credite, nu exista profit si nici afacere.

    asta imi aduce aminte de o moneda speciala pe care cubanezii o ofera turistilor pentru orasul dedicat lor, care costa vreo 15 dolari o bancnota daia. o poti folosi numai in acel loc, si nu are valabilitate pe plan international.

    cam asa e si aici. dai bani reali pe ctr care nu folosesc decat aici, nu pot fi reschimbati si nici nu au valoare in alta parte.

  12. meh, mi-am tras teapa singur, nu stiu de ce aveam impresia ca, in fine.
    en.wikipedia.org/wiki/Cuban_convertible_peso

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    Products or services illegal in US or Japan are not fit to be listed here - such links will be removed immediately.

    Rindul patru. E si asta o performanta, s-o iei la muie direct din rindul patru. Tre' sa marturisesc cit sunt de impresionat de aceasta valuta care, intr-adevar, cum sublinia si un antevorbitor, "singura diferenta fiind ca nu mai sunt controlati de o banca centrala ci de niste reguli prestabilite pe care nu le poate modifica nimeni dupa cum are chef".

    Pina la lacrimi sunt de impresionat. Zau.

    Meanwhile back at the ranch : less claiming, more delivering plzkthx.

  14. unde ce? link.

  15. mda, linkul pe care vroiam sa-l pun eu de nu-l vad aici.

    pai daca ar vinde ilegale, intervine politia si papa anonymous retards basement dwellers.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    Aia o fi, da' n-am inteles atunci de ce sa folosesc eu sistemul unor anonimi. Ce avantaje aduce concret ?

  17. Hipsterilor`s avatar
    17
    Hipsterilor 
    Friday, 22 July 2011

    intreaba-i pe ei, oricum sistemul mi se pare amuzant, gen am 30 de ani, stau la subsol, lucrez cu ora, stau in casa mamei si pe interneti sunt cel mai tare, am overclock la PC, nivel 125 la WoW, omfg omfg omfg, 52 like la poza de profil, etc etc.

    asta e viziunea mea despre marii anonimi. de unde naiba scot astia valuta reala per ceva care nu are garantii nici de la o banca, nici guvern, nu pot sa inteleg.

    in rest pe aia 0.001% tipi care se ocupa cu furt de date pe bani, spionaj, programatori seriosi si alte chestii e cu totul altceva si banuiesc ca nu se baga in magarii dinastea.

    eu vad asta folositor doar ca studiu sociologic, dar nu se colecteaza nici un fel de date, nici macar varsta, etnie, etc.

    ah si transferurile de bitcoin nu sunt chiar private. cati ai tu in portofel da, dar pe site-ul unde schimbi valuta apare "user99" a schimbat 1 bitcoin per 6 dolari, gen.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    Pai uite de exemplu karma n-are garantii de la nici o banca, guvern, etc.

  19. Hipsterilor`s avatar
    19
    Hipsterilor 
    Friday, 22 July 2011

    dar are o rata fixa de schimb si este folosit exclusiv aici.

    bitcoin functioneaza altfel. un gigel face monteaza o mina de bitcoini la el pe server in franta, setata la vreo 30 bitcoini lunar.

    toti aia 30 se impart fix intre cei 120.000 mineri din europa, sua, japonia etc, care vor "sapa" pe serverul ala, fiecare castigand 0.00025 bitcoini lunar, vreo 0.0000xxxx zilnic.

    la randul lui, gigi din italia face server, si din finlandia, unii monteaza acasa mai multe CPU-GPU pe placi pentru lucru multinationali, etc etc.

    si gigi din argentina schimba bitcoini pentru dolari in suedia, ionel din sua schimba in africa de sub, orez mult din japonia schimba in olanda, etc etc.

    lipsa de centralizare duce la valorizari absurde, nu exista un organism perfect regulator care sa spuna cati se pot per tara, pe luna, cati dolari reali se poti oferi pe virtualii astia, etc.

    parca era o estimare, sunt vreo 5 m de bitcoini la ora actuala generati pe internet. de unde naiba scoti 60 m usd reali sa-i imparti uniform pe glob la cine stie cati useri, ajungand sa imparti chiar monezi de 5 centi.

  20. Hipsterilor`s avatar
    20
    Hipsterilor 
    Friday, 22 July 2011

    *defapt valoarea aia e o amageala gen 1 bit = 15 usd. defapt valoarea tot scade de ceva timp incoace, pentru ca tot mai multi tampiti cer valuta reala pe ceva fara nici un fel de acoperire.

    daca ar scoate toti acum bani per bitcoin, rata ar scadea la ceva gen 1 bitcoin = 0.00000000[...]0000000000000001 usd. cum erau monezile alea prin africa acum ani, pana li s-a mai facut mila astora din banca mondiala, vanzari si etc, sa le mai creasca valoarea.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    Stai mei. Deci si karma e folosita doar aici, si bitcoin e folosit doar acolo. Ca logic pina la urma, un sistem e folosit in cadrul acelui sistem. Care-i marea diferenta ? Un Gigel face nushce in Franta, un Jean-Jaques baga niste voturi la el in Sibiu pe ceva articol al unuia din Tirgoviste introdus de ceva tip din Iasi. Logic, doara-i interneti.

    Io am impresia ca tu ai o intelegere fragmentara a bitcoinului, ca din ce descrii tu nu pricep cum adica s-ar putea sau de ce ar face cineva asa ceva.

  22. Hipsterilor`s avatar
    22
    Hipsterilor 
    Friday, 22 July 2011

    da, inscriete tu pe un site dinasta cu server privat si instaleaza un soft de sapat.

    in vreo cateva ore sau zile scoti. 0.0000003597 bitcoin. peste cateva saptamani, rata scade la 0.0000002854 bitcoin, peste cateva saptamani iar scade si tot asa, putin cate putin.

    bani aduni, dar din ce in ce mai putin. ca sa accelerezi procesul, ai putea da banii pe asa ceva, consumi curent in prostie http://img41.imageshack.us/img41/9505/1310949380001.jpg

    si in cateva luni faci cativa dolarei, care nu acopera nici factura de curent, total inutil.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Bitcoin#Monetary_differences

    chestia functioneaza cam asa, software-ul central limiteaza totalitatea de bitcoini in circulatie. si cumva niste baieti fac un server pe care se pot sapa din monezile in circulatie. se inscriu mai multi la server care tot sapa si tot sapa, ei i-au o parte din ce e sapat si cel cu serverul un fel de taxa pe profit cand retragi monezile de la el.

    nu inteleg nici eu in totalitate cum functioneaza.

    ------

    karma al tau functioneaza complet diferit. nu exista o limita finala de karma, deci platesti 5 euro, ai scos 5000 karma. bitcoinul e ceva in genul tu ai 5000 de karma in total, unii ofera 2, 3, 4 euro si imparti dupa caz. daca cererea e de milioane, karma se imparte la milioane unitati.

  23. Hipsterilor`s avatar
    23
    Hipsterilor 
    Friday, 22 July 2011

    si mda http://en.wikipedia.org/wiki/Bitcoin#Generation

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    Apai atunci bitcoinul e naspa.

  25. Hipsterilor`s avatar
    25
    Hipsterilor 
    Friday, 22 July 2011

    mda, e ceva in gen azi scoti 0.01 bitcoini pe ora, maine e 0.0001 ca s-au mai bagat useri in plus pe server si tot asa.

    e ca si cum eu muncesc 8 ore pe zii la fabrica pe 10 dolari ora, maine primesc doar 9.85 pe ora ca a mai angajat patronul inca 2 tipi si nu vrea sa dea bani din profit, necum sa creasca consumul, marfa fabricata fiind aceasi, doar ca se imparte lucrul intre mai multi si mai lent.

    sper ca acum m-am exprimat coerent.

  26. Mey hipster evreu, ideea nu e sa fabrici bitcoin, asta fac copiii retargi, stii cum e, goana dupa aur. Cand aude lumea ca domle poti sa faci bani din nimic, se baga toti, desi minatul nu o sa fie profitabil decat daca stai langa o centrala nucleara si lucrezi acolo si-ti dau aia curent pe moca sau ceva. Probabil ca are perioade cand devine profitabil, vad unii ca nu fac nimic si se lasa de minat si cei care raman scot mai multi banuti, pana cand se uita altii si-si fac niste socoteli ca omg ia uite ca teoretic as putea sa scot bani si iar se infunda.

    De-asta spilul este sa CUMPERI bitcoini cu bani adevarati. Multa din valoarea aia "speculativa" e data si de faptul ca unii mai tampiti au trecut de la dolari la bitcoini ca le e frica ca se duce dracu. Le inspira prea multa incredere valuta aia "garantata" de statul american.

    Deci ca avantaje ar fi:
    - nu-ti poate dilua statul masa monetara.
    - nu mai platesti comision de tranzactie la terte parti, decat eventual 0.01 BTC sa ti se proceseze tranzactia mai repede in sistem.
    - e mai simplu de implementat sistemul de plata, fara batai de cap cu conturi si alte bullshituri, pui adresa pe site si asta e.

    Mie mi se pare surprinzator ca a ajuns pana in stadiul asta, iar daca functioneaza acum, nu vad de ce n-ar functiona in continuare. Odata ce devine mai usor si intuitiv de folosit pentru plati online si va creste lichiditatea o sa fie la fel de stabil ca o valuta "adevarata".

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    Mda, m-am documentat putin si eu, ca asta-i dracia cu blogu', nu poti sta tu in ignoranta sa te priveasca superior cititorii de pe inaltimea movilei cunoasterii lor. Chestia cu mining-ul e o metafora, poti adica sa cistigi niste bani indeplinind sarcini administrative, in prima faza alocati pe un sistem fiat, mai apoi cel putin teoretic incasind costurile de tranzactionare.

    @gheorghe Din ce-am vazut comisionul maximal e 0,0005 sau asa ceva. Si eu sunt persuadat de teoria ca va functiona in viitor, daca nu sistemul asta, atunci un sistem similar. Ofera pur si simplu prea multe avantaje si nu ma prind pe moment care i-ar fi dezavantajele.

    Asa ca e-n studiu posibilitatea sa ofer plati in bitcoin pe marele imperiu polimedic.

  28. @Mircea Popescu

    O diferenţă fundamentală între joc şi viaţa reală este că lumea evadează din viaţa reală în joc. Cu alte cuvinte sistemul economic din real life te obligă să lucrezi 8-10 ore / zi, şi, chiar dacă nu-ţi place, eşti dispus s-o faci, eşti dispus să renunţi la concedii sau să faci şi alte compromisuri uneori. Ca să faci aşa ceva într-un joc ar trebui să fii masochist. Nu văd cum o să se poate plia vreodată sistemul economic dintr-un joc peste cel real. Deci îi dau dreptate lui Mihai în primul comentariu, cine ar vrea să joace o copie fidelă a realităţii?

    Deci nu cred că sistemul economic real şi cel virtual pot fi aidoma. Dar dacă sistemul economic real este şi el prost sau deficitar?

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    Punctul tau de vedere sufera de naivitate, si dintr-o perspectiva istorica a muncii - oamenii se joaca la lucru in zilele noastre, chiar daca pentru parintii lor work=serious biznis, asta fiind si motivul pentru care profesiunile "creative", ie, cele in care te joci, au mare cautare pe piata muncii, iar celelalte ba - si dintr-o perspectiva comparativa real-virtual. Omul isi poate amina vacanta pentru un raid in WoW la fel de bine cum si-o poate amina ca sa livreze un proiect. Ba chiar, dupa toate aparentele, mai bine, nu doar la fel de bine.

    Problema nu-i ca daca vrei tu sa joci o copie fidela a realitatii, sau daca esti de acord, sau daca intelegi ca asta faci. Problema este ca tu, cu dorintele, aspiratiile si intelegerile tale esti irelevant in discutie. Vei juca o copie fidela a realitatii pur si simplu pentru ca... alta nu exista.

  30. @Mircea Popescu

    Să nu exagerăm cu plăcerea de-a merge la servici şi cu timpul liber de-acolo.

    Sunt de acord că targetul jocurilor o reprezintă copiii şi că ar fi o idee bună să facă jocuri pentru adulţi. Dar dacă ei greşesc în ce priveşte publicul ţintă, nu greşesc în faptul că ţin cont de aspiraţiile şi părerile acestuia. Din contră, eventual opinia ta este irelevantă la ora actuală, nu pentru cititorii trilemei ci pentru autorii de jocuri, că nu tie vor să ţi le vândă.

    Mai cred că supraevaluezi inteligenţa omului adult, care doreşte jocuri cu un înalt nivel de AI, dar rămâne de văzut, poate or să apară şi jocuri mai rărăsite...

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 July 2011

    Pai tocmai asta-i problema pe care incercam (mai mult eu, se pare) s-o rezolvam : faptu' ca ei is irelevanti pentru mine si io-s irelevant pentru ei.

    Sa nu confundam AI-ul cu ce discutam noi aici, cele doua n-au nici un fel de legatura. Sa subliniem si ca un profesor de istorie la un grup scolar nu-i intr-o ocupatie de natura celor creative, asa ca n-are de unde sti despre ce avioane vorbesc eu dinsus.

  32. Da' fireşte, cineva creativ, cu o profundă înţelegere şi cu bani suficienţi, ar putea face el un joc, măcar pentru amuzamentul lui personal, dacă nu ca să rupă gura târgului. Cu un sistem economic foarte asemănător cu cel din realitate (adică prost, dar mno). Şi dacă nu pentru bani, măcar ca să aibă ulterior dreptul de a critica celelalte jocuri de cacao. Dar mă gândesc că dacă jocul ar aproxima prea mult realitatea, jucându-l, autorul lui n-ar putea niciodată s-ajungă cunoscut sau să-l termine...

  1. [...] Economia unui joc multiplayer - metaprobleme [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.