Drepturile fundamentale ale omului

Saturday, 04 June, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Citeam o poveste interesanta (chit ca-i in limba engleza) pe un forum al pasionatilor de motociclism. Sunt vreo 50 de pagini acolo, dar pot sa vi le rezum eu :

Un tip la douazeci si ceva se hotaraste sa ia o vacanta si sa mearga pina in Columbia pe motocicleta, dupa care sa se dedice vietii profesionale. Undeva prin Mexic face o gresala : mergea prea repede, drumul prost, confruntat cu o turma de magari incearca sa-i ocoleasca marind viteza (o idee proasta). Un magar ii sare in fata, se trezeste la spital.

Aici nu da nimeni doua parale pe el, e lasat sa zaca cam ca orice mexican sarac, intr-un final mituieste pe cineva cu o suta de dolari sa-l lase sa-si sune mama pe telefon, va dati seama ce mai conversatie, e repatriat intr-un elicopter medical, dar ramine paralizat de la git in jos, urmind sa-si petreaca restul vietii pe roti.

Se apuca sa-si schimbe viata, intra la facultate, dupa care se sinucide.

Povestea merita fara indoiala citita in original, daca aveti timpul necesar, e frumos ilustrata si se pierde mult in rezumatul juridico-administrativ de vi l-am facut eu. In tot cazul, treaba m-a pus pe ginduri.

Mi se pare mie ca singurul drept al omului este de fapt moartea. E fundamental in sensul propriu al acestui termen, asa cum accesul la hrana sau apa potabila, respectiv "fericirea" sau "bunastarea" nu sunt, nici intr-un caz.

Ca atare, cam singura chestie rationala pe care-o poate face statul, iara daca nu singura atunci fara indoiala ori disputa posibila prima chestie pe care trebuie s-o faca statul e sa asigure acest drept fundamental, acest unic drept fundamental al omului.

Ar trebui, ma gindesc eu, sa existe o institutie speciala, careia oricare cetatean sa-i poata adresa o petitie, cum ca nu mai doreste sa traiasca. Dupa un termen fix de asteptare, sa zicem o saptamina, dar nu mai mult cu o ora, cu un minut, ci la ora fixa dupa o saptamina se prezinta la adresa indicata o comisie formata dintr-un doctor, sora medicala, ce-o fi, si-un notar sau ma rog, fost judecator, persoana de incredere cum ar veni. Daca saturatul de viata confirma ca in continuare doreste sa moara, i se face o injectie, e luat si dus la morga si cu asta gata.

Sunt convins ca daca ar sti sigur, indubitabil ca oricind doresc pot pleca in treaba lor, oamenii s-ar sinucide mult mai putin. Cel putin in cazurile pe care le cunosc eu, determinanta a fost teama ca situatia se poate degrada si pe mai departe, si decit sa riste a ramine prizonier intr-o inchisoare de tacere si neputinta, cetateanul ori cetateanca a preferat sa actioneze cit inca se mai putea.

A, si in trecere, la problematica "sanatatii mentale" : sinucigasii nu sunt bolnavi de nervi. In orice disputa intre sinucigas si cei ce nu doresc ca el sa se sinucida, suspiciunea defectiunii mentale apasa mai degraba pe cei din urma, daca e sa fim oameni cinstiti.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

  1. pai ori ne dai link la forum, ori ?

    eu zic ca mai degraba singurul tau drept e competenta sau competitia.

    fight or die. parca era asa regula la arene si gladiatori. da' tot crapai.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 4 June 2011

    Noa ca uitasem linku' lol. Is invadat de blonde, de-acolo mi se trage!

  3. Mda, cam asa. Ar putea fi implementat si sub forma unei legi cum ca poti sa-l omori legal pe cineva daca ai o hartie semnata de el si niste martori, dar exista niste potential pentru abuz in cazul asta.

    @Critic ai citit prea mult Darwin.

  4. nici n-am citit.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Saturday, 4 June 2011

    @gheorghe Neah, sa fie calai specializati, nu ca vine oricine i se scoala si citizen calaury pe-aici. E o meserie, in CAEN cu ea.

    @Critic In general, asa.

  6. Dar de ce zici c-ar trebui sa faca statul serviciul asta cetateanului? Dreptul de a te sinucide nu inseamna ca trebuie statul sa-ti ofere calai.

    Mie altminteri imi pare ca fix efortul necesar pentru sinucidere e testul mai bun decat aia cu "zic alora si apoi astept o saptamana" - n-am prea inteles in fapt rostul, zici ca "e sinuciderea prea complicata fapta, peste putina cetateanului mediu", sau cum?

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Sunday, 5 June 2011

    Nu ziceam neaparat ca tre' sa-l faca, ziceam doar ca daca se apuca sa faca servicii, ar trebui sa inceapa cu asta, dat fiind ca asta-i cel mai important.

    Depinde cine se sinucide. Daca esti paralizat cum te omori ?

  1. [...] Drepturile fundamentale ale omului [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.