Discursul gunoaielor

Sunday, 13 February, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Un gunoi este, de exemplu, Remus Cernea, despre care am scris mai demult, in timpul celor trei luni in care n-a contat intr-un mod vizibil. Pina atunci cit si de-atunci incoace continua neobosit sa nu conteze, dar din fericire intr-un mod absolut invizibil in anodinitatea lui.

Care-i discursul gunoiului Remus Cernea ? Pai, sa vedeti. Ca in Romania exista impostura. Ceea ce-i just, si adevarat, chiar exista. Ca aceasta impostura se manifesta la virf, de exemplu in politica. Ceea ce-i just, si adevarat, chiar se manifesta. Ca el e alternativa.

Stop. Poftim ?!

Cum sa fie Remus Cernea alternativa ? Remus Cernea e mai populist decit populistii, mai incult decit incultii, mai lipsit de morala decit cei mai cinici dintre cinici, ba chiar si decit reprezentantii de frunte ai partidului oranj (care merita pe buna dreptate o categorie speciala aici, intre Anastase, Berceanu si restul de corifei). El nu are un alt program decit a accede la putere, unde "va vedea el ce va face", pentru ca... pai pentru ca... pai pentru ca-i un individ valoros si merituos care ne va salva pe cutotii prin simpla punere a miinilor. Adica exact aceeasi fantasma pe care-o nutresc la piepturile sfrijite si in testele uscate politicienii actuali. Doar ca Remus Cernea, spre deosebire de astia care tin osul puterii in labe nu are abilitatea practica de-a pune mina pe ea. Ni se propune cu seninatate sa ne ridicam de pe scaune si canapele si sa muncim la opera inlocuirii unor hoti si unor mincinosi descurcareti cu un hot si un mincinos incapabil.

Trebuie ca-mi scapa mie ceva.

Un alt gunoi este, de alt exemplu, Dan Puric, despre care am scris mai recent. Care-i discursul gunoiului Dan Puric ? Pai, sa vedeti. Ca in Romania exista impostura. Ceea ce-i just, si adevarat, chiar exista. Ca aceasta impostura se manifesta la virf, de exemplu in arta, discurs public, cultura. Ceea ce-i just, si adevarat, chiar se manifesta. Ca el e alternativa.

Stop! STOOOP!!! POFTIM ?!

Cum sa fie Dan Puric alternativa ?! Dan Puric este ala despre care zicea cineva

Domnule Rădulescu, să ne liniştim puţin! A-l compara pe Iorga cu Puric e ca şi cum l-am compara... pe Iorga cu Puric. Problema domnului Puric e că recurge la citate ca la o ornamentică neasimilată. Am cunoscut un om care avea întotdeauna cu el un carneţel în care nota citate. Îi plăcea să le colecţioneze.

Cum auzea o vorbă, scotea carneţelul şi o scria. Invocai un pasaj din Brecht şi-l auzeai: „Cum aţi spus? Staţi să notez!“ Apoi, cu prima ocazie, zicea: „Cum spunea Bertholt Brecht...“. Dar era un citat care nu trecuse prin el. Domnul Puric recurge frecvent, atât cât l-am urmărit, la nume, probleme şi concepte despre care nu are decât o informaţie de dicţionar, sau din auzite. Nu poţi scoate din pălărie, una-două, pe Toma din Aquino, pe Ambroise Paré, sau pe Platon, dacă nu ai avut cu ei un comerţ cât de cât consistent. Eu unul nu înţeleg de ce face asta domnul Puric. În termeni creştini, i-aş vorbi de „slavă deşartă”: vrea să pară altceva decât este.

Acest Dan Puric, despre el vorbim ? La ce-i el alternativa ? La dildo ? Ca nici intr-un caz nu-i el alternativa la impostura culturala, si nici la impostura din discursul public. El este dimpotriva, tocmai impostura ceea. Exemplu mai bun cu greu am putea gasi.

Un alt gunoi este, de al treilea exemplu, Radu Duda, despre care am scris in treacat si ca subsidiar la o discutie mai larga, pentru ca asta-i blestemul actorasului astuia : de unul singur nu conteaza, si nu constituie o tema. Nu poate fi discutat decit in passant, ca o nota de subsol la alte chestii.

Care-i discursul gunoiului Radu Duda ? Pai, sa vedeti. Ca in Romania exista impostura. Ceea ce-i just, si adevarat, chiar exista. Ca aceasta impostura se manifesta la virf, de exemplu in politica, administratie, viata publica. Ceea ce-i just, si adevarat, chiar se manifesta. Ca el e alternativa.

Stop! Poftim ? Cine ? Duda ?!

Radu Duda este un aventurier in cel mai propriu sens al acestui termen, dupa cum gargara ieftina pe care-a servit-o publicului cu ocazia alegerilor Parlamentare ilustreaza. Sau dupa cum ilustreaza episodul penibil cu transformarea unui stagiu onorific de doua saptamini in "studii universitare", in stilul Prigoana. Sau dupa cum ilustreaza episodul la fel de penibil cu minciunile despre titluri nobiliare, patente si alte discutii, pe care nu-mi mai amintesc daca m-am obosit sa le documentez aici sau nu, da' la cerere se rezolva. Precum ilustreaza o suta si-o mie de alte accidente biografice ale aspirantului.

Ce au in comun gunoaiele de limba romana ? Pai, in primul rind un discurs foarte simplu, si sistematic identic : identificarea problemei reale a defectuoasei alcatuiri a ierarhiei in Romania, eventual cu exemplificare. Ceea ce-i just, si adevarat. Dupa care, propunerea absolut aberanta ca ei, primii si-ntii intre chestiile care n-au ce cauta in virful ierarhiei ar constitui o solutie.

Singurul mod in care Remus Cernea, Dan Puric, Radu Duda (pe nedrept scosi din anonimat de acest articol in conditiile in care exista milioane de anonimi infinit mai merituosi si mai stimabili) si restul de antivalori si contratalente ale Romaniei ar putea servi interesul romanesc ar fi daca si-ar recunoaste locul de la baza piramidei, clar, limpede, lamurit si explicit.

Dar atita timp cit continua cu impresiile, aerele si aferatiile actuale sunt o foarte insemnata parte a problemei si nu au nimic, dar absolut nimic in comun cu solutia.

Si sa le fie rusine.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

21 Responses

  1. Sa-ti fie rusine Remus Puric-Duda! Rusinicaaaaa!1! (intre timp, lasa ca nu castiga ei alegerile daca apare pe 3lema)

  2. de unde pula mea ai luat tu ideea ca Puric s-a dat ca alternativa?
    Ce cacat de comparatie rasuflata faci aici? Pai aia 2 tind sa ia haturile in mana Puric are agenda pur culturala. A candidat Puric? Si-a depus el candidatura la deputati macar? E o marlanie ce faci tu aicisa in articolul asta si nu-ti face cinste.

  3. Vezi ca nai zis de Zamfir (in-locuieste Sfanta Treime).

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 14 February 2011

    @F Mai RPD! Mai RPD!!!

    @cipslim Mei, criteriul nu-i neaparat sa-ti depui candidatura la deputati, sau la presedintie, si nedepunerea aceleiasi nu-i o aparare absoluta, e mai degraba o gaselnita a la "sarac dar cinstit" din anii '90.

    Citeaza-mi tu de unde zice Puric ca el e nimeni pe gheata, n-are nici scoala nici impresiile lui nu trebuie luate prea in serios si reconsider chestiunea, ca vorba ceea, supusi greselii suntem, de citit fiecare rind emis de numitu' n-am citit, poate ca mi-a scapat mie ceva.

    @Dr.A Care Zamfir ? Ca acu' nu-i stiu nici io pe toti.

  5. da citeaza-mi tu unde ai zis tu ca esti un nimeni pe gheata. Puric e un om care face ceea ce crede el ca trebuie sa faca. Are carisma, e placut, a facut cate ceva acte de caritate, si lupta pentru ceea ce crede el de cuviinta. Nu a dat cu cacat in nimeni, nu a zis ca ala e rau si ala e bun, el e cu treaba lui.
    Omul se dedica spiritualitatii, el crede ca renasterea Romaniei este posibila doar prin autoreeducarea homo sovieticus de pe plaiurile mioritice.
    Omul Nou.
    Cernea vrea la Presedentie, sa faca el sa dreaga, sa suceasca gatnitele popilor si sa scape Romania de povara moralei crestine.
    Duda vrea sa faca si sa dreaga pe sistemul ca el are prieteni si o sa-l ajute (gen 30000 de specialisti PNT sau cati dreq erau) .
    Eu cu Duda eram la inceput da de cand cu staful lui de campanie care a refuzat sa prezinte un platforma program... nu competenta, comprehensibila macar, m-am linistit. Eu stiam ca se retrage cu o luna inainte deoarece i-am urmarit campania. Duda nu poate sa faca fata.

    Puric... ce ai tu cu Puric eu asta nu inteleg.Ce a facut omul asta negativ ca sa te enerveze pe tine i sa-l pui in aceeasi troaca cu 2 oameni politici, un abject si un ametit?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 14 February 2011

    @cipslim Mei, argumentatia asta ca ba pe-a ma-tii e usor disfunctionala. Ai senzatia ca demonstrind ca Mircea Popescu ii un bou putem demonstra ca Dan Pulic e mai putin bou, cumva prin comparatie ?! Nu merge asa (si s-o mai incercat, de altfel, tot cu slabe rezultate, cadavrele lor zacind presarate pe-aici).

    Da' pina una-alta, sa vedem cu citate :

    Raportîndu-ne la universul relativ al lui Pleşu, Dan Puric se poate să fie impostor şi semidoct, aşa cum am arătat. Raportîndu-ne, însă, la universul absolut al lui Dan Puric, Pleşu este aproape inexistent. Aici se află rădăcina invidiei lui Pleşu: se simte la concurenţă cu Dan Puric, dar nu-l poate ajunge din urmă cu nici un chip, căci de pe poziţia relativă pe care se află, a pierdut din start.

    http://video.google.com/videoplay?docid=-4211426449342420644#docid=6096787561679807222 Na, poftim. Ce-ti mai trebuie ?! Practic vorbind, am senzatia c-o ascut pe Nedeflorena cheala.

  7. ce faci ba? Ma acuzi de atac la persoana atacandu-ma la persoana?
    Departe de mine gandul asta. ARTICOLUL asta e o marsavie, cum au mai fost si altele da eu nu pun etichete pe om, ma bucur ca ai cada plina de din astia.

    Da tu de ce-l ataci pe Puric la persoana si nu ii ataci propunerile cu care a venit. Ia sa vedem.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 14 February 2011

    Pentru ca nu vine in fapt cu nici o propunere. Vine cu niste banalitati sforaitoare, de exact aceeasi sorginte ca si ale celorlalti doi (increderea in "sine" sa-i zicem) si cu mari pretentii, exact ca si ceilalti doi. Da' nu vine cu ceva util, sau macar comprehensibil, vorba ta de mai sus. Hai ca mai am citate, daca e

    “Taranul roman nu se lasa gandit de gandirea sa, ci se lasa gandit de Dumnezeu. Niciodata romanul, in crunta lui istorie, terorizat de nedreptatile vremurilor pe care le-a trait, nu a strigat: Dumnezeu e mort.”

    ...

    "Umorul romanesc este de cea mai buna calitate. El are o substanta crestina, nu raneste. Nu are nicio legatura cu bascalia, care este copilul ateismului. Cand faci bascalie, razi de tot. In Romania, totul se bascalizeaza. Umorul iti arata inca o realitate paralela, ca in fizica cuantica. Cred ca el are o radacina dacica, acel ras in fata mortii, pe care nu l-am intalnit la alte popoare.”

    ...

    “Am constientizat ca neamul nostru este in primejdie si ca sunt obligat sa trag semnalul de alarma. Un artist trebuie sa fie si o constiinta publica, macar in vremuri de restriste. Pana sa vina doctorul, incerc sa-mi resuscitez neamul cum ma pricep. Nu stiu daca sunt competent in domeniul asta, dar nu am voie sa stau cu mainile in san. A marturisi este darul pe care ni-l face Cristos.”

    Sparlite de-aici.

    Zi-mi concret, pe inteles, ce chestie o zis omu' de o intitulezi tu "propunere cu care a venit", sa nu fie o chestie ca citim in paralel fete diferite, c-avind in vedere ce fintina in plina emisie e cetateanu' imi pare eventualitatea perfect posibila.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Monday, 14 February 2011

    Pi-Es : N-am idee daca tu esti chel sau nu, da' Nedflorena cheala = Dan Puric, pentru posteritate. Sau la ce te referi cind zici de atac la persoana ?

  10. pentru domnul cipslim daca nu stie, domnul puric a semnat un contract publicitar cu banca carpatica si trustul carabulea sa-i fie imagine publica. dar nu s-a mai concretizat. dar sa-ti vinzi imaginea mi se pare mai rau chiar aproape decat sa candidezi.

  11. dao ma'n fras pe aia
    Pai ma, in loc sa raspunzi ai zis ca eu vin sa te atac pe tine la persoana ca sa te discreditez. Deci tu ma ataci pe mine la persoana ca sa i

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 February 2011

    @F Ia uite, interesanta teorie, deci angajamentul comercial e asa, ca un fel de angajament politic mai pentru tarzi, o versiune simplificata ?! E o idee.

    @cipslim Hahaha ce mai rationament, sa moara Jean!

  13. deci ce am vrut sa scriu ca nici eu nu inteleg...
    OK!
    @F, treaba lui ce face cu persoana proprie, atat timp cat nu baga mana in buzunarul public poate sa faca ce vrea. Se cheama viata privata.
    @MP Il aduci pe asta oriunde in Romania sa vorbeasca si se umple sala. Nu zice nimic de politica, nu scuipa, nu are scandaluri in Cancan, nu face sex pe scena, nu are sustinatori politici, nu nimic.
    Nu e vorba aici de ce o sa zica lumea, da nu vad rationamentul, ce treaba ai tu cu Puric? Ca se coboara la nivelul de intelegere a semidoctilor? Ca emana opinii contrare convingerilor tale? \deci cu ce plm te deranjeaza omul?

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 February 2011

    Mei, faptul ca vinde, faptul ca umple sala e indesine un merit, incontestabil si pe care nu-l contest, ci dimpotriva, il apreciez, si cu sinceritate. Sub aspectul asta da, poti zice ca iata, e o diferenta intre el si ceilalti doi : aia-s nimeni, asta vinde un volum de hmm... nu-i clar ce-i acolo, ca oricum deschizi pagina, si de la stinga la dreapta cum se obisnuieste traditional si de la dreapta la stinga, cum pare sa ilustreze el din practica lui proprie, tot nu-i o carte. O colectie de bucatele de text, sa zicem, da' mai putin conteaza, pentru ca el vinde colectia respectiva in o suta de mii de exemplare, adica mai mult decit suma tuturor cartilor "de intelectual" vindute-n anul ala in Romania. Clar e peste ei, sub acest criteriu, si bravo lui pentru asta. Nu-i nimic, e ceva, si da, conteaza.

    Exact la fel cum intr-o vreme zoso facea succese prin blogosfera, exact la fel cum arhi aduna zece sau douazeci sau cincizeci de celenterati care sa-l aplaude ca "se ia de tigani" sau ca "le-o zice la curvele alea de 14 ani" sau ce mai face el pe-acolo. Intre momentul in care calculatorul e un suport de bibelou (pestele de sticla) cu mileul obligatoriu si momentul cu necesitate ulterior in care calculatorul e mediu de informare si agora epocii moderne exista sigur ca da si clipa aia intermediara si trecatoare in care jucam cantar si injuram curvele si tiganii pe bloguri/forumuri, punem poze de pe canapei pe haifaiv si asa mai departe. Sigur ca exista.

    Si sigur ca poti sustine ca e o trecere necesara, si ca atare un lucru bun, ca zosii, arhii si danpuricii lumii asteia fac macar atita chestie ca pun cartea-n mina unor celenterati, ca-i aduna la teatru pe ei care altfel nici macar nu reusesc sa-si reprezinte ce utilitate are teatrul si mai bine sa se faca acolo o biserica, ca macar ala-i un fel de teatru pe care ei il inteleg, dupa puterile lor. La fel de bine poti spune ca pentru un analfabet, un abecedar care contine literele de la A pina la T, cu Я in loc de R si cu + in loc de T (deh, se mai strecoara si erori, nu ?) este totusi o imbunatatire, si o carte utila.

    Dar mi se pare ca ar trebui sa poti intelege si de ce nimeni nu-i dispus sa tipareasca un abecedar din care sa lipseasca U, V, X si Z, si-n care in loc de R si T sa scrie Я si +. Pentru ca daca tot facem efortul de-a strica o suta de pagini, putem la fel de bine sa scriem ceva complet adevarat, si de-a dreptul, decit un fragmentarium, mai ales in conditiile in care stim ca e fragmentarium. Si mi se pare ca ar trebui sa-i poti intelege si pe aia care zic ca decit putin si prost, mai bine lipsa, si facem complet si corect mai tirziu, cind i-a fi vremea.

    Pentru ca altminteri, daca te apuci de relativizari si "dom'le, atita timp cit are o utilitate, oricit de maruntica, se cheama ca-i un lucru util, si deci bun" induci o aplatizare a unor chestii care nu-s, de fapt, plate. Asteptarea alora care vor sa faca complet si corect nu-i o valoare nula, si aia-i adevarata mirlanie, sa propui c-ar fi.

    Pentru ca altminteri, intre a-l astepta o vreme neprecizata pe Cristosu' ala adevaratu', si-al promova la rang de Cristos pe Dan Puric (hei, n-o fi el chiar cristos-cristos, da' macar e acum aici, nu ?) nu-ti ramine decit ultima alternativa. Sau esti dispus sa mergi chiar pina acolo ?

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 February 2011

    Apropo de cealalta discutie cu musiu F, ca m-am intins : se cheama viata privata daca bea Carpatica si se spala cu Cabulea. Daca iese in public si da opinii din el despre bautu' de Carpatica si spalatu' cu Cabulea nu mai este, si nici nu mai poate fi o chestiune de viata privata. Pentru ca n-are nici o treaba cu privatul, reclama, ca si politica, e un act al discursului public, care se cere asumat ca atare.

  16. Ei eu pe astia cu mai degraba complet care nu termina niciodata nimic cum ar fi Plesu par example, nu vreau sa-i inteleg.
    In momentul in care omul isi misca curul de pe scaun sa dea o cana de apa unui caine, nu o sa fiu eu omul care sa-i zic ca de fapt cainele ala trebuie de fapt tratat de purici, spalat, tesalat si ca "ce bulangiu esti ma boule ca nu faci de fapt nimic".
    Consider ca problema ta este ca Puric nu este de fapt elita. Ca Puric nu spune nimic care sa te intereseze pe tine, si din motivele astea Puric e o persoana abjecta. Ca Puric ii da inainte cu misticismul, chestii treburi... Etica! asta ma intereseaza la el. Ai vazut tu la el sa critice pe altii, sa se dea el marele intelectual, sa nus ce? A pretins el asa ceva sa ii explici tu intr-un astfel de mod ce vrei tu sa-i explici? Unde e reciprocitatea unde la mizerie raspundem cu mizerie si la bun simt cu bun simt? Nu ma deranjeaza mai omule ca ai o opinie proasta despre el, opinia e a ta, si uite iti dau dreptate ca nu e un intelectual complet, ca are lacune, ca face reclama si ca e un actoras mic si neinsemnat, nu are talent, e urat, etc. ce vrei tu. Problema mea este in abordarea ta, in felul in care echivalezi tu oamenii astia trei. Ca pana la urma Mircea toti gresesc si nimeni nu-i complet, diferenta e intre aia care nu fac nimic si aia care fac ceva. Si cand cineva face ceva, fara sa se urce pe cadavrele altora, neimpins de la spate de unul singur, venim noi si dam cu cacat in el ca nu ne place despre ce vorbeste.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 February 2011

    De acord cu ce zici.

    Da' in momentu' in care omul isi misca curul de pe scaun sa dea o cana de apa unui ciine, care-o bea, dupa care niste unii din auditoriu se apuca sa explice ce "supercrestin imbisericit" si "salvatoru' natiei" etc scl e asta, c-o dat niste apa unui ciine, nici atunci nu zici nimic ?

    Problema mea e fix ca Puric nu spune nimic care in fapt sa conteze, aia-i chestia. Intelegi tu, este o diferenta intre atunci cind iti spune o curva cumparata pe restul noptii ca "pisi, te iubesc, ce vrei sa-ti fac" si atunci cind o femeie de-i a ta pe tot restul vietii ei, cit ii fi dispus tu sa-l faci sa fie, iti spune aia sau ceva similar. E o diferenta intre atunci cind Bertolt Brecht spune o chestie si atunci cind Idiotu' lui Flaubert spune "aceeasi" chestie. Pentru ca si de suna identic tot nu-i aceeasi. Si nu, nu-i o chestiune de clasa, chiar daca poate fi facuta usor sa sune asa.

    Io n-am nimic sa greseasca, si n-am nimic cu el ca nu-i complet. Pe mine ma deranjeaza ca si el, ca si ceilalti doi, e incapabil sa-si perceapa lipsurile. Chestie care ma deranjeaza la oricine oricind, chestie pentru care Plesu si-a luat palme public si explicit aici, chestie pentru care oricine oricind. Ma-ntelegi tu ?

    Eu nici macar nu dau cu cacat in el, daca-i pina acolo. Eu ii dau dimpotriva, ocazia sa se indrepte. Ca si celorlalti doi, de altfel. Si ca oricui altcuiva. Ce face fiecare cu dinsa... enfin, nu ne priveste.

  18. a, pai ce e vina lui ma ca il ridica altii in slavi pana la ridicol?

    " Ca el e alternativa." nu s-a dat el ca alternativa aici e dare cu cacat in ziua mare.

  19. vasile voios`s avatar
    19
    vasile voios 
    Tuesday, 3 January 2012

    Dan Puric e un impostor. E un actor bun, care mimează rolul de filosof atât de bine încât poate păcăli lejer gospodine şi absolvenţi de postliceală care au citit o carte de Petre Ţuţea şi una de Octavian Paler pe veceu şi se cred intelectuali. Pentru că ce spune Puric e exact ce vrea să audă orice mediocru care nu a realizat absolut nimic interesant în toată viaţa lui, şi nici nu are de gînd să facă ceva relevant vreodată: că e superspecial. Că aici, la curbura Carpaţilor, s-a născut adevăratul spirit uman, că sîn­tem un popor rafinat, de o înţelepciune lungă şi un destin desăvîrşit. Că îşi merită şaorma pe care o mănîncă zilnic pentru că are o istorie bogată. Că e frumos, deştept, poet profund, suflet sensibil şi că a suferit de zeci de generaţii. Deci e complet justificat să fie mîndru de şaorma lui. Oamenii au murit ca să poată el să mănînce acea şaormă cu o lacrimă în ochi. Şi că, deşi nu face absolut nimic cu viaţa lui, e reprezentarea supermă a spiritului uman.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 January 2012

    Dom'le, ca bine zici. Mai pofteste pe-aici.

  1. [...] enough to say in order to be. He muchly reminds me of my blessfully far-removed idiotic cousin, one Radu Mulberry, a physicist-poet-airplanepilot-actor-consort"royal" who can't quite grasp why nobody buys any of [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.