Diagnoza pe Internet

Monday, 05 December, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cehoaica : am off to cardiologist, should be back by 8.

3 ore mai tirziu ...

Cehoaica : hey. i am really unhappy with this country. i really am.
Romanul : hello.

Cehoaica : hi. would you like me to report about everything right now or may i take some relaxing time? i am very pissed off.
Romanul : i wanna hear it.

Cehoaica : alright. doctor did ecg and eco, i have printouts for both, he says my heart is normal, and that he thinks i am anemic and should go get a blood test at x place and "if i want" go back to him then.
Romanul : right.

Cehoaica : i asked him if he had any idea why i'm in pain if things are normal. he said well no, it's a basal exam, so is normal. and was basically about as helpful as my shit.
Romanul : who are you to evaluate this ?

Cehoaica : a patient.
Romanul : not qualified. go on ?

Cehoaica : so that's all.
Romanul : you stress out too much.

Cehoaica : im mostly stressed because i couldnt get the doctor to talk to me and i feel like i went in there like a john q doe with no real interest in what might be wrong. anyway. i went. i'm back. i stress too much. i'm going to destress.

Frustrarea tipei rezulta dintr-un model inadecvat, o reprezentare mentala care n-are legatura cu realitatea. Ea merge la doctor ca si cum doctorul este cel care iti spune daca esti bolnav sau sanatos, si-n primul caz de ce anume suferi si, cu putin noroc, ce ai de facut ca sa nu mai suferi, deloc. In realitate insa, doctorul este un specialist antrenat sa urmeze niste proceduri si sa foloseasca niste instrumente de masura pentru a gasi sau nu gasi insemne specifice. Notiunea de "boala" este de fapt complet straina medicinei, o inventie a pacientilor individuali si-a nevoii societatii-n care incearca sa se integreze ei de-a le acorda o identitate.

Pentru doctori insa nu exista identitatea de "bolnav", nu doar din motivul practic ca atributele universale sunt inutile si-atunci daca in spital se gasesc bolnavii si doctorii lucreaza-n spital e cam superfluu sa vorbesti de "bolnav" ci si pentru ca nu are in fapt pe ce sa se intemeieze. Toti oamenii-s bolnavi in sensul ca se abat de la normele homeostaziei medii tot asa cum toti oamenii-s devianti pentru ca se abat de la "genul mediu" al umanitatii, fiind ori barbati ori femei si nu heterocliti. Iar mai departe, impartirea abaterilor in "mici" si "mari" e un exercitiu mai degraba pitoresc decit productiv.

Si-atunci, daca doctorul (care-i intimplatori un specialist de frunte al Timisorii-n domeniul lui de activitate) nu face comentarii de natura categoriala ("esti X") ci se limiteaza la a isi intemeia discursul pe realitati constatate experimental, in masura in care constatarile exista si-s relevante (care-i intimplator si atitudinea rational corecta), cum se face ca specialistii de pe Internet nu se obosesc sa isi intemeieze discursul pe realitati constatate experimental, ci se cantoneaza-n comentarii categoriale ?

Si aici am sa va citez, dintr-un ilustru anonim care s-a produs la un moment dat pe fain :

Logica este o parte din filosofie, dar de unde să ştii tu asta, tu te ocupi de freza personală în oglindă şi te admiri cât eşti de frumos şi deştept...

Nu sunt jurnalist dar asta nu înseamnă că nu mă pricep ... am studii în domeniu si ceva experienţă .Dar asta nu e treaba ta, tu du-te şi invaţă despre ce ţi-am spus aici.

Eu sunt începător doar pentru că am un blog nou şi am intrat aici să-ţi văd zoaiele de pe trilema...?

[...]

Şi acum să vorbim despre o altă latură a ta. Că tot te iei tu de oameni...

Că nu te pricepi la femei se vede de departe, dar să nu ştii tu cum să vorbeşti cu o femeie?

Descalificant pentru un bărbat, dar nu pentru cel care se consideră "Dumnezeu" pe pământ!

Paragrafele scurte sunt o idee buna, dar in rest discursul sufera amplu de faptul ca... nu-i ca al unui doctor. Cutare e X, cutarica e Y, asta chestie-i Z si asa mai departe. Modul discursiv specific televiziunii, canal ilustrativ pentru modul in care se vorbeste proletariatului (sau cum alegeti si doriti dumneavoastra sa numiti morlocii) sufera de o acuta lipsa de ancorare-n real, e pur si simplu o secretie a facultatii oniricului din fiecare.

Si-atunci, iata ca-i foarte simplu sa distingem intre cei care au o calificare profesionala si cei a caror singura utilitate-i contravaloarea trupului lor pe-o piata de carne oarecare. Distinctia survine dupa modul discuriv abordat : empiricii sunt profesionistii, si respectabilii, si virfurile ierarhiei sociale ; idealistii (sau cum doriti dumneavoastra sa numiti idiotii, ai' de procedeaza deductiv dinspre adevaruri revelate lor) sunt proletarii, nefrecventabilii, baza ierarhiei sociale.

In incheiere, am sa precizez ca citind acest articol ati cistigat o marire medie de 5% la salar pentru tot restul vietii. Sa-i cheltuiti linistiti.

———
 1. Sau poate nu chiar asa de intimplator. []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

 1. Cieska pizdage : a patient.
  Jew hater : not qualified. go on ?

  Lolo, ai ramas cu sechele de cand ti-am zis de centrala? :> lmgtfy strikes back.

 2. btw http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:GMgwJ9Q8BX0J:zocalopublicsquare.org/thepublicsquare/2011/11/30/how-doctors-die/read/nexus/+&cd=1&hl=en&ct=clnk

 3. de ce am ramas fara credite?
  am citit doar doua articolate...de ce don MP?vreau sa stiu 'ce inseamna "influencer"'
  urgent si momentan!

 4. Foloseste un proxy, ceva, orice...poti sa incerci si cu google cache
  Chestia aia cu influencer e o teapa. E un articol in care se ia de arhi ca a pus chestia aia cu site hackuit si vezi doamne ca arhi sa luat dupa mp. Nimic altceva

 5. Simona Mihalcea`s avatar
  5
  Simona Mihalcea 
  Monday, 5 December 2011

  oricum la noi in tara doctorii sunt de tot cacatul! nu le dai banu nici macar nu se uita la tine, chiar daca esti pe moarte

 6. Cristi, tks....dar treba cu 'influencer' era doar un fel de-a zice, nu-s chiar asa curios.Ma astet oricind la 'tepe' de la mp. Sint atitea!
  Asa multe de s-ar putea chiar sa-si administreze una siesi. Cu "continutul platit" a reusit sa-si injumatateasca cititorii, dar am incredere in el...Va nascoci 'ceva' si va injumatati jumatatea ramasa..si tot asa.

 7. Ba ce sunteti hateri, de fapt astfel selecteaza doar oamenii relevanti.

 8. Mircea Popescu`s avatar
  8
  Mircea Popescu 
  Monday, 5 December 2011

  @Freud N-am prins-o pe asta.

  @gheorghe

  Warning: main(http://zocalopublicsquare.org/google_track.php) [function.main]: failed to open stream: Connection timed out in /home/zocal0/public_html/thepublicsquare/wp-content/themes/zocalo/header.php on line 44

  Warning: main() [function.include]: Failed opening 'http://zocalopublicsquare.org/google_track.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/zocal0/public_html/thepublicsquare/wp-content/themes/zocalo/header.php on line 44

  @calmogen Ai o adresa de paypal acolo, ca de fain nu te vad capabil.

  @Simona Mihalcea Da un exemplu concret.

  @calmogen Da un exemplu concret.

  Si in general pentru diversii irelevanti/spammeri/anonimi si ce mai sunt ei : porniti de la un exemplu concret, dat fiind ca persoana voastra nu prezinta nici un interes pe puterea ei.

  @gheorghe Iegzact.

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.