De ce se bate femeia ?

Monday, 19 September, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

In continuarea logica a preocuparilor tehnice din articolul precedent pe tema (Cum se bate femeia), sa vedem si partea teleologicai.

Femeia nu se bate pentru a stabili relatii de putere. Dume de-alea cu "sa-i arat cine-i seful/poarta pantalonii/ce oratanie cinta in casa" etc nu-si au locul. Daca femeia nu stie cine-i seful, e foarte putin probabil c-o sa afle prin intermediul unei chelfaneli. Sigur, epifanii se pot intimpla oricind si-n orice context, da' in cazul asta concret e infinit mai probabil ca epifania sa fie ceva in sensul ca realizeaza in sfirsit si-n cele din urma ca va gasiti mult prea aproape de-un copchil cu multe dorinte si putine abilitati pentru gustul ei.

Bataia e un prost substitut de autoritate, si un inca si mai prost substitut de comunicare. Oamenii pot fi fericiti impeuna si cu autoritate si fara, e o problema de gust pina la urma. Daca-s mai tolomaci asa pot fi fericiti impreuna chiar si fara comunicare. Ca sa folosim o metafora, oamenii pot trai si cu acoperis si fara, functie de cit de mult le place sa-i spele ploaiaii. Daca-s deosebit de toleranti pot trai chiar si fara ziduri. Da' nu s-or pomenit inca oameni care sa traiasca fara acoperis si fara ziduri da' cu cruce pe casa, in principal pentru motivul cel evident : daca nu-s ziduri nu-i pe ce sa stea coperisu', si daca nu este coperis n-are pe ce sta crucea.

Femeia nu se bate pentru ca sa va simtiti mai bine. Bataia-i despre cel batut, nu despre bataus. Daca sunteti suparat, deprimat, nemultumit, nedreptatit, injosit, neapreciat la justa valoare (de catre unii, altii, societate in intregul ei scl) nu-i cazul sa bateti femeia, ci chiar dimpotriva, e cazul sa va abtineti de la o bate. Chiar si daca va gasiti stapin cu acte-n regula si bataia-i si obisnuita si corect aplicata intr-o indelunga istorie, tot e o idee buna sa va abtineti in contextul ala, ca inapt psihologic. Nu va aflati in dispozitia cuvenita.

Femeia nu se bate neaparat la cerere. Nu-i interzis, da' nu-i nici garantat o idee buna. Femeile tinere indeobste dupa ce descopera miracolul interactiunii nemijlocite trec adeseori printr-o faza isterica in care literalmente vor bataie zilnic si dur. Motivul este chiar cel evident : oamenii-s dintotdeauna tentati de limite, si-atunci cind descopera un nou ce, prima chestie care-i intereseaza e sa vada pina unde merge. Chestia poate trece lejer intr-un festival al autodistrugerii, "da mai tare", "aia nici nu m-o durut" etc, s-ar putea scrie tomuri despre diversele directii psihologice care pot conduce in practica la feedback pozitiv cu rezultate potential periculoase, da' sa ne multumim a spune doar atit : femeia batuta n-are cu necesitate instrumente cu care sa-si evalueze propria bataie. Asta inseamna si ca nu-i garantat ca stie cind i-ar prinde bine, si ca nu-i garantat ca stie cind e exagerat. Folositi-va propria minte si propriul discernamint, ca de-aia-i unu' stapinu' si alta sclava iara nu invers.

Femeia se bate pentru a-i dezghioca sinele. S-o luam cu metafore freudiene : id-ul este id-ul, ego-ul vine peste el, ca rezultat mediat al interactiunilor cu realitatea (indeobste sociala). Cum aceste interactiuni nu-s neaparat reusite, si cum medierea lor nu-i neaparat corecta, e relativ simplu-n practica sa-ti croiesti un ego strimb. E functional, da' consuma multa energie, arde ulei, scoate fum si asa mai departe.

Persoana insasi are dificultati imense in a-si evalua ego-ul propriu (in special pentru ca n-are cu ce, instantierea e o abilitate rezervata unei foarte subtiri minoritati din populatie) si chiar daca reuseste o evaluare cit de cit realista nu prea are cum sa se motiveze sa treaca la imbunatatiri. Aici intervine bataia, pentru ca batut bine individul id-ul iese mult mai la suprafata decit sta el zi de zi, si o mina sigura si competenta il poate conduce la realizari mai corecte si mai echilibrate, care se reflecta intr-un ego mai comod.

Bataia, prin activarea celei mai fundamentale si implicit celei mai importante retele de comunicare din corp (durerea) are abilitatea de-a sunta complicatele echilibristici sufletesti la care oamenii se vad indeobste siliti sa recurga. Rezultatele pot fi, bineinteles, catastrofale, da' nu-i obligatoriu sa fie asa. Cu rabdare, calm si foarte, foarte multa intelepciune se pot obtine rezultate chiar notabile si niste sclave mult mai echilibrate si mult mai puternice decit variantele initiale.

Bataia este cu alte cuvinte psihoterapeutica, o asertiune fara indoiala infricosatoare.

Femeia se bate pentru a-i intari corpul. Simplu si direct de inteles, puterea femeii e fundamental diferita de puterea barbatului (revedeti grecii), o buna parte din beneficiile nasterii pentru femei rezulta tocmai din durerile facerii, orice femeie trage aceleasi beneficii corporale din experienta durerii pe care le trage barbatul din experienta limitei (spre exemplu, ultimele doua-treizeci de minute din orice maraton). Asta nu inseamna ca cele doua tipuri de experiente sunt rezervate pe genuri sau interzise dupa gen, ci pur si simplu ca exista niste specificitati.

Bataia este cu alte cuvinte educativa, formativa, o alta asertiune fara indoiala inspaimintatoare.

Dincolo de frici si spaime, bataia este si ramine un simplu mijloc. Nu-i neaparat necesara, in sensul in care elicopterul nu-i neaparat necesar, se poate merge si pe jos, absolut oriunde, inclusiv pe Everest. Tot astfel exista variante paleative care pot oferi in anumite conditii si pentru anumiti indivizi beneficii absolut similare unei batai sanatoase.

Pe de cealalta parte, data fiind disponibilitatea ei universala si costul ei in principiu neglijabil (cel putin sub aspectul capitalului fix, ca la capital uman e scumpa al dracului, nu se prea gasesc batausi competenti nici sa te pui in cap), bataia este azi, a fost dintotdeauna si nu ma indoiesc ca va ramine pe veci o unealta importanta-n arsenalul devenirii umane.

Cam ca si scrisul, ceea ce ea de altfel intr-un fel si este.

———
  1. cu felicitari pentru faptu' c-ati reusit sa va abtineti de la discutii deplasate acolo, is mindru ce sa mai []
  2. Spre exemplu prin Egipt zidurile-s de baza, acoperisurile complet optionale []
Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

20 Responses

  1. de ce se razbuna femeia? pentru ca s-a batut... nu?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 19 September 2011

    Zici ?

  3. Ca să facă precum în filmul Reconstituirea, „de ce ai dat mă, de ce ai dat?” :-)

    Dar de legat de ce se leagă?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 19 September 2011

    - de preferinta
    - de un obiect rigid
    - de glezne si incheieturi in general.

    Sper c-am fost clar.

  5. Bine că nu de șireturi. Pe mine mă interesa motivul, nu locul :-)

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 19 September 2011

    Apai aia poate intr-un episod urmator.

  7. Excelent! Cititorii întreabă, Trilema răspunde.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 19 September 2011

    Pe cind ieream pe twitter faceam de-astea chiar des, http://trilema.com/2011/cum-am-devenit-ateu/ gen.

  9. un mic reminder

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 September 2011

    Lmao cita lacomie dom'le.

  11. The point is, ladies and gentleman, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right, greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit. Greed, in all of its forms; greed for life, for money, for love, knowledge has marked the upward surge of mankind. And greed, you mark my words, will not only save Teldar Paper, but that other malfunctioning corporation called the USA. Thank you very much.

    Acum pe bune, chiar nu eram lacom, dar mă gândeam că te-ai luat cu altele, că se mai întâmplă. Unde mai pui că toți (haterii) te credeau (aproape) mort :-)

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 September 2011

    Io nici nu zic ca-i rea, lacomia. Doar atit ca nu avem inca baza teoretica pentru a explica si intelege de ce se leaga femeia. Da' cu timpul.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Thursday, 15 May 2014

    Meanwhile, on Twitter :

    Mircea Popescu @Mircea_Popescu · 5h Dr. Grumpy This is kind-of what I'm thinking about when I say women aren't beaten at home nearly enough these days.

    Josh Walker @FnxTX · 5h @Mircea_Popescu In FNXGRU developmntl psych corpus—corporal punishment efficacy inv. ∝ to child IQ. Probably applies to adults too.

    Mircea Popescu @Mircea_Popescu · 4h @FnxTX Was this fixed qty ? If what's on the table is an infinity of lashes, or "lashes until you perform", high IQ reacts better than low.

    Josh Walker @FnxTX · 5h @Mircea_Popescu Good point, let me clarify—Pavlovian response etc, mediated by procedural mem-forming pathways; declarative a higher… 1/.

    Josh Walker @FnxTX · 5h @Mircea_Popescu …developed function, correlated strongly w/intelligence. Point was less "beat the dumb" (though that was my joke); … 2/.

    Josh Walker @FnxTX · 5h @Mircea_Popescu …point was, there exists an (age-corrected) IQ transition point where efficacy of spanking < logic in children. 3/.

    Josh Walker @FnxTX · 5h @Mircea_Popescu …Thus, inverse also true, for parents opposed to spanking. Study was to quantify and bring reason to anti- v. spanking. 4/4

    Josh Walker @FnxTX · 5h @Mircea_Popescu (Summary: As u said, hi-IQ reacts faster short-term; but, were often acting & furtively resumed once spank threat gone)

    Mircea Popescu @Mircea_Popescu · 7m @FnxTX Spanking and logic in children I easily grant. Hard caning and introspective thought in adult women, I do not.

    So there you go. Science!

  1. De ce se bate femeia - pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Aparent, de drag....

  2. [...] the expression on her face in particular, which might put the whole "do not forget thy whip"/"de ce se bate femeia"/etc. thing in some perspective for you. And if it doesn't, then well, what can I [...]

  3. [...] problema asta cu pizda proasta care sta pe spate si asteapta sa-i sugi titele nu exista, pentru ca de-aia s-a inventat bataia. Cind te apuci s-o futi pe una si ea se lasa molatec pe spate o legi si-i inrosesti curu' pina la [...]

  4. [...] al doilea lucru ce-ti iese pe gura. In caz contrar fie esti ignorata pentru ca esti proasta fie IEI BATAIE, peste fund, cu cureaua sau chiar mai rau. [↩] Category: Politica si Prostie Comments [...]

  5. [...] eu pe ale mele puteti discuta totul in treizeci de secunde, da' aia-i usor altceva, multa munca si multa bataie a intrat in opera. Si inca si mai multa [...]

  6. [...] putea sa nu fie inca prea tirziu. ———Respectul, umilinta si fericirea femeii, De ce se bate femeia ?, Alegerea, educatia si umanismul, Alternative in educatie si referintele lor etc. [↩]Cum se [...]

  7. [...] of course, of course. [↩]Beating women correctly is not merely a technical matter ; but also spiritual. It is a harder task than anything else available, which is to say even harder than owning horses [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.