De ce nu merita sa participi la conferinte de online in Romania ?

Tuesday, 20 September, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

I. In Romania nu exista persoane respectabile care sa jurizeze.

At the end there is a “winner.” For example at Disrupt the winner (chosen by a panel of utterly uncorruptable, gazillionaire judges) receives a check for $50,000.i

Problema respectabilitatii se construieste pe doua coordonate. In primul rind, partea morala. Pentru ca o conferinta sa poata avea loc, e nevoie de un numar de oameni care sa nu fie hoti dovediti si mincinosi notorii.

In Romania nu exista asa ceva. Toti participantii (fara absolut nici un fel de exceptii - da, ma refer explicit la fiecare in parte, nu ma obosesc sa-i enumar pentru ca-s anonimi, dar ma refer la fiecare anume, asteptam cu drag actiunile pentru calomnie) cu exceptia mea sunt a) hoti si anume a.1) dovediti si respectiv b) mincinosi, si anume b.1) mincinosi notorii.

Cu exemple :

  • Asesoft, unul dintre jucatorii importanti "pe piata" (ei sustin intre alte mizerii si trupa de escroci numita eMag) e chestia aia care se juca de-a gaia matul in jurul postului tv Realitatea. In alte roluri Sorin Ovidiu Vintu si Elan Schwartzenberg. Put de-atita respectabilitate si fara indoiala vor respect.
  • New Century Holdings, altul dintre jucatorii importanti "pe piata" se remarca prin marea frauda cu Boom Advertising, in urma careia in mod inexplicabil nu se gaseste nimeni la inchisoare. Ca sa nu mai mentionam tot muntele de spam si mizerii cu Netbridge, ca ni-e lene.

Am ales doua exemple la intimplare, dar oricum o luam nu exista exceptii. Toti, fiecare in parte, oricare anumit participant e un hot dovedit si-un mincinos notoriu. De la plevusca si pina la firme care pretind milioane de euro incasari, toti. Toti.

Lasind grava problema a hotiei si minciunii la o parte, ramine problema intelectuala : cetatenii mai curatei (un Marius Ghenea, un Radu Georgescu, inca 3-4 persoane) intimpina problema competentei probate. Oamenii astia nu au cistigat suficienti bani din tehnologie / antreprenoriat / online / ce mai discutam la conferinta ca sa poata fi luati in considerareii.

Pur si simplu, n-ai ce sa-mi vii sa-mi povestesti mie de antreprenoriat si alte asemenea cind tu te cicii pe milioane de euro, in rarisimele cazuri cind nu esti mult sub primul milion. Pina cind nu poti arata ca ai platit impozite pe o suta de milioane ca un minim absolut, nu contezi in discutia asta. Da' pe dovedite, bine ? Impozite platite pe o suta de milioane, ala-i criteriul. Si daca vi se pare mult, sa va reamintesc ca PIB-ul Romaniei este cica 160 de miliarde anual ? Mnoa, daca tu n-ai facut in toata viata ta 1 la mie din cit face Romania pe an n-ai ce sa bolborosesti pe tema, lasa pe altii. Simplu.

Sa incheiem punctul asta cu un citat :

Do you really need the rich people? Wouldn't it work to have the government invest in the nerds? No, it would not. Startup investors are a distinct type of rich people. They tend to have a lot of experience themselves in the technology business. This (a) helps them pick the right startups, and (b) means they can supply advice and connections as well as money. And the fact that they have a personal stake in the outcome makes them really pay attention.iii

Oamenii care n-au bani cit sa-si permita sa nu minta si sa nu fure, si respectiv n-au experienta in industrie cit sa fi cistigat bani grei nu au ce sa caute in jurii. Nu pentru ca mi-ar fi ciuda mie ca is ei acolo si nu-s io sau ceva de-astea, ca nu-s oltean, ci pentru ca nu exista nici un motiv rational sa suspectam ca pot adauga valoare in discutie. Poate sfaturile pe care le dau ei sunt exact contrare realitatii. De unde stiti ca nu vorbesc exact prostii ? Cit se poate baza cineva caruia i se spune ca fa X sau nu fa Y ca intr-adevar, daca face X sau nu face Y la sfirsitul zilei va avea un beneficiu de pe chestia asta ? Cu ciocoflenderi nu se fac afaceri, nu se cladesc industrii, nu se cistiga bani. Maxim se pierde vremea, o chestie vizibila de altfel cu ochiul liber.

II. In Romania nu exista persoane competente care sa organizeze. Revedeti asta. C'est tout.

III. In Romania nu exista persoane capabile sa participe. Problema asta se construieste pe doua coordonate, exact ca si prima : una morala si una intelectuala.

In primul rind, cea morala : copiii de virsta liceului si-a facultatii, care-s in principiu viitorii antreprenori si facatorii chestilor care vor fi miine afacerile de succes sunt niste gunoaie, niste rebuturi demne de Africa iara nu de lumea civilizata. Obisnuiti sa caute confirmarea grupului si incapabili sa steie pe propriile picioare, invatati sa toceasca comentarii si rezolvari de-a gata in loc sa invete si sa inteleaga, incapabili de gindire analitica dar foarte capabili sa o suga de la oricine si sa bage nasucu' adinc la maro, respectuosi cu "traditiile" si obraznici cu ideile, ascultatori dar imbecili copiii sunt o cauza pierduta.

In al doilea rind, problema intelectuala. Revedeti asta. Problemele lor sunt ca nu stiu sa scrie nu mai sau numai dupa cum cere fraza, si ca "la ce-mi serveste mie radicalurile". Pina la a fi creatori de culturaiv mai au sa se ridice. Mai au sa se ridice atit de mult incit nu-i credibil ca vor reusi asa ceva ei personal. Poate copiii copiilor lor.

Ca sa sumarizam : nu-i cu cine, nu-i de catre cine si nu-i pentru cine. In conditiile astea, beneficiile secundare ("networking") sunt si ele cauze pierdute : se poate face networking cu aceleasi rezultate de afaceri cu niste curve intr-un bordel oarecare, aici sau oriunde. Va fi cu siguranta mai placut, si tot efortul va avea macar o finalizare (sau chiar mai multe) daca nu neaparat si-o finalitate.

Eu unul in continuare va doresc socializare placuta. Da' beti odata berea aia, ca se trezeste.

———
  1. Joel Spolsky explicind de ce a participat el la o conferinta - italicele imi apartin. []
  2. Aveti avion ? Nu ? Saracilor! []
  3. Paul Graham propune o teorie despre cum s-ar putea recrea Sillicon Valley aiurea. []
  4. Un antreprenor de succes este in primul rind un creator de cultura. []
Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

35 Responses

  1. In Romania totul e pe blat, chiar si concursul de compus cantecele de la gradinita. Ce sa mai vorbim de coruptibilitate.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 20 September 2011

    Mei, nu e totul pe blat. De exemplu Bacalaureatul de anul asta a fost chiar bine.

    Din pacate initiativa privata e mult in urma fortei publice sub aspectul asta, si asa-zisa societate civila care teoretic exista dar practic nu se vede nici azi e mult in urma statului. Asta e.

  3. mai mircea, acuma nu cred ca e cazul sa vorbesti de altii cu conferintele lor online in romania, din moment ce tu cautai sa tii emisiune la radio pe gratis si nici asa nu te-a primit nimeni. si asta in timisoara. :))

    in orice caz, social media asta ii ceva distractie, nu-i ceva serios. acolo merg loseri care freaca menta intr-un mod placut si coco le cauta buzunarele, dar nu le prea gaseste. asta e, pana la urma, la toti ne e greu. dar sa ii lasam pe baieti sa se distreze. e chiar bine ca se mai fac conferintele acestea, pana la urma e un lucru bun... chit ca eu nu am auzit de ele. dar poate si asta-i la randul lui un lucru bun.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 20 September 2011

    Pune si tu link-uri, ce nu iei exemplul lui Cristian ? Si nu vad legatura intre cele doua. Da' absolut deloc.

    O fi un lucru bun, din partea mea, problema-i ca-i un lucru inutil. Ceea ce se si discuta-n articol.

  5. lucrurile inutile pot sa fie si bune. lucrurile bune nu pot sa fie inutile. :))

    dar amu serios, nu uita ca nu toti mari blogherii stiu sa gateasca, asa ca si tine. decat sa faca implozie la stomac, apoi nu mai bine se duc la conferinta ca o farfurie cu covrigei, un pahar cu apa minerala si daca au noroc poate si alune, li se pune pe masa? :)

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 20 September 2011

    Bine, da' cantina saracilor s-ar putea organiza mai eficient.

    Mai este si considerentu' ca toate proastele tre' scoase cumva-n public ca altfel ramin veci nemaritate, da' si asta se poate rezolva mai eficient (vezi de ex solutia egipteana).

  7. da' pana la urma care ii cel mai breaz social media guy de la noi? era unul, manafu parca, dar cred ca o disparut, ca nu am mai auzit nimic de el. ;)

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 20 September 2011

    Dupa rezultate eu. Dupa figuri si impresii, fiecare pe blogul lui, bineinteles.

  9. Si a facut cineva din tun tractoare?

  10. da' tu nu ai articole despre gadgeturi, buey. ;) linux nu-i gadget => nu esti trendy.

  11. Până la urma e chiar așa de grav că Mariu Ghenea și Radu Georgescu nu lucrează la un nivel așa înalt? Dacă din minunile astea iese o afacere de 100 de mii de euro, eu zic ca e mai bine decât nimic.

    Dar despre o conferință despre șmenuri și furtișaguri ținută de domnii de le Asesoft, Emag, UTI șamd ce ai spune?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 20 September 2011

    @gheorghe Fura fo' 2-3. Destul de subtirel, motiv pentru care oamenii orientati spre rezultate nici nu prea baga-n seama chestiile astea cu SM daca nu-s intr-un context de BD.

    @Mihai B Cine face trendurile nici n-are cum fi trendy, logic vorbind.

    @Cristian Pai nu e "grav", adica de ce-ar fi, e cum este. Problema-i ca nu poti fi luat serios in considerare pentru rolul pe care incearca sa-l joace ei cu asa credentials cum au ei. Sa citam iarasi din clasic, unicul clasic :

    Profesorul (supărat, cu humor amestecat cu dispreț): Pe mine să mă-nvățați corajul, tu și cu mumă-ta, niște loaze! pe mine? care, în cătane, la Zolfărino, unde au fost și cu franțozul și cu talianul, am avut un frache mai mare undrofițir în gavaliri și un unchiu de pe mamă fetfebel la granatiri!... Voi! pe migne! Vezi numa!
    „La Zolfărino ghe vale,
    Mere-un ghenăral călare
    Și tot strigă-n gura mare:
    ―Împărache înălțache!
    Pugne pașe, nu che bache,
    Că-ți perzi cătagnele toake!
    ...und zo waiter ..."
    (Copiii aplaudă și râd.)
    Profesorul: Nu larmă, vitelor, cari n-aveți respect ghe istoria neamului!...

    O conferinta despre furtisaguri si restul ar fi poate interesanta daca s-ar face de catre niste oameni cu umor si simtul lumii. Am vazut citeva, da' din pacate nu tinute de pustani scopiti.

  13. @Mircea Popescu Cred ca as putea sa conving eu un pensionar sa-mi spuna povestea vietii lui in timp ce coboara din autobuz sau tramvai, dar nu o sa fac asta ca ii urasc.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 20 September 2011

    Pina la urma tocmai asta era sensul exercitiului : e stupid sa urasti oameni a caror poveste nu te-ai obosit s-o asculti.

    Da' pe de cealalta parte, evident ca mijloacele necoercitive (gen sexual media asta) nu pot duce oamenii la a-si confrunta propriile defecte. Cel mult la a le amplifica.

  15. Pai nu ziceai tu ca-s niste vite? Eu te-am crezut pe cuvant...

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 20 September 2011

    Foarte rau ca m-ai crezut. Citeste, dar investigheaza.

  17. Eu merg pe principiul "fii increzator in toti, dar taie tu cartile".

  18. @gheorghe: cu bomfaierul?

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 20 September 2011

    @gheorghe Mai bine arde-le. Parerea mea.

    @Cristian Apropo, de unde vine bomfaier ?

  20. Eu spun că de la orele de lucru manual, dar dexonline spune că din engleză de la bonfire.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 20 September 2011

    Bogenfeilen bre.

  22. Arc... de pilire?

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 20 September 2011

    Dap.

  24. Ce ziceai hatere de conferințele de online? Ia uite aici:

    Blogoree pregateste evenimentul de lansare al comunitatii bloggerilor din Romania joi, 22 septembrie, de la ora 19:00, la Clubul Taranului Roman.

    Pe langa socializare, cei cinci speakeri prezenti si-au propus sa-i ajute pe incepatori sa devina mai buni si vor discuta despre blogging, social media, comunitati, campanii si branduri.
    Bobby Voicu, Cristina Popescu (Romtelecom), Cristian China-Birta, Alexandru Negrea si Andrei Crivat isi vor sustine pledoariile despre importanta unei comunitati de unde un blogger nou poate sa invete, iar tu esti invitat sa-i iei la intrebari.

    Ca un hater ce sunt, ăștia încă mai folosesc tag-ul B, dar vorbesc despre web? Să mă leg și de diacritice?

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 September 2011

    Faza amuzanta e ca si eu folosesc <b> in comentarii :D

    Dar amarastenii astia saracii... vaideei, sunt un fel de lolcow. Vezi istoria blogoree etc, ca sa-ti faci o idee, mie deja mi-i mila de ei.

    Ref : http://blog.adrian.mihalcioiu.ro/2010/wtf-ftw.html ; http://trilema.com/2009/ce-este-t5ro/ etc.

  26. Reclamă de pe LinkedIn:

    Heard of Marius Ghenea?

    Maybe? He's a world-wide respected
    investor. Want to taught by him?
    Yes!

    Am dat click și am ajuns pe School for Startups.

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 September 2011

    Bravo tie, baga mare.

  28. 1. Once the applicant has been notified that they are eligible to participate in the courses of School for Startups Romania 2012, then such applicant may pay the tuition fee. 2. The tuition fee is 1400 euro. The sign-up fee will not be deducted from the tuition fee. 3. The applicant may pay the tuition fee either fully or in instalments. 4. The applicant may pay the tuition fee either fully or in instalments. The number of instalments varies depending on the date when the applicant pays the first instalment, as follows: Between July 1st and September 30th – the payment can be paid in three instalments [467 Euro (2000 RON) + 467 Euro (2000 RON) + 467 Euro (2000 RON)]. Between October 1st and December 31st – the fee can be paid in 2 instalments [700 Euros (3000 RON) + 700 Euros (3000 RON)]. After January the 1st – one single instalment [1,400 Euros (6000 RON)]

    Succese!

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 September 2011

    Ce mai is sase mii de lei la banii de azi.

  30. Djaven Berkel`s avatar
    30
    Djaven Berkel 
    Monday, 24 May 2021

    Wre shot fck shot ffffffcccccckkkkk

  1. 31
    De ce nu merita sa organizezi conferinte de online in Romania ? pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu. (via Pingback)
    Tuesday, 20 September 2011

    [...] trei categorii necesare dar lipsa pentru o conferinta reusita evidentiate in articolul precedent (De ce nu merita sa participi la conferinte de online in Romania ?), a doua e cea mai usor de [...]

  2. [...] trei categorii necesare dar lipsa pentru o conferinta reusita evidentiate in articolul precedent (De ce nu merita sa participi la conferinte de online in Romania ?), a doua e cea mai usor de [...]

  3. [...] online, sau ce-o fi dinsa. Intru aprofundarea carei teme as sugera "Ce comemoram miine ?" ; "De ce nu merita sa participi la conferinte de online in Romania ?" si respectiv discutiile de la "Ciocoismele sunt insa [...]

  4. [...] XVIII. Se organizeaza si se tot organizeaza "evenimente", adica adunari de onlineri de-astia. Si degeaba. [...]

  5. [...] nu se limiteaza la asta cu consultanta, de altfel. Toti astia care au impresia ca ei organizeaza conferinte si alte evenimente, toti astia care au impresia ca ei is antreprenori fac de fapt un serviciu [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.