Curiozitate monetara

Thursday, 24 February, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cum am avut oarece plati de efectuat am depus niste bani la banca, vreo sase mii si ceva de euro. Intimplarea, dracul sau in fine, George Soros (Traian Basescu ?) au facut sa-i am mai ales in bancnote mici, zece, douazeci, citeva de cincizeci de euro. Per total, minimum trei sute de hirtii. Un pachet destul de consistent, ma intelegeti, umblam pe strada doldora de averi.

Oficianta, o domnita simpatica, care de altfel mi-a si marturisit ca ma citeste (salutari, draga!) si-a pus miinile-n cap cind i-a vazut, pentru ca... pai pentru ca... pai pentru ca asa e regula ca tre' sa treaca fiecare hirtiuta prin detectoru' de hirtiute false. Probabil ca-l stiti, e asa o cutiuta cit o masina de debitat pereti laterali pentru sertare, pui hirtia acolo si ti-o trage inauntru, dupa care piuie satisfacuta.

Operatiunea dureaza cam o secunda-doua, si deci macar zece minute cineva avea de dat din miini in mod regulat. Pentru ca mai aveam si alte trebusoare de facut o domnita de la ghiseul invecinat care n-avea momentan client s-a oferit ea sa ajute, si-asa au lucrat fetele in paralel la satisfacerea simultana atit a mea cit si a regulilor, regulamentelor scl in vigoare.

Eu, minte de statistician cum ma gasesc mi-am zis ca nu este posibil sa nu fie macar o singura bancnota falsa in toata gramada aia. Ca nu-i posibil, statistic vorbind, cine trage trei sute si de lozuri cistigatoare la rind ? Daca opriti trei sute de oameni pe strada si nici unul singur n-a auzit de zoso sau de arhi (cum de altfel nici nu au, si daca opriti trei mii de oameni rezultatele nu variaza cu nimic, dat fiind ca n-a auzit nimeni de ei oricum) veti continua sa credeti in teoria aia ca ei conteaza sau intereseaza pe cineva ?

Ei bine, uite ca nu s-a gasit nici o singura bancnota falsa. Oare cum a fost posibil ? Am fost eu deosebit de norocos ? Hm. Sau nu exista bancnote false, si toata gesticulatia e o conspiratie complexa ca sa-i dea fetei impresia ca ea munceste, sa sustina economia, sa faca vinzare producatorilor de masinute de scarpinat bancnote si asa mai departe ? Poate ca nimeni nu se oboseste sa falsifice bancnote asa mici, ca se cistiga mai bine la alea de 500 (desi, daca ar avea minte cit un pui de gaina s-ar gindi si falsificatoru' sa invete limba latina, si sa observe ca mai bine cistigi 49,5 euro da' plasezi falsul usor decit sa cistigi 499,5 euro da' sa n-aiba nimeni sa-ti schimbe). Poate ca intregul exercitiu e psihologie pura, si se uitau pe furis la pupilele mele, sa vada daca mi se dilata ori ceva.

Pe de cealalta parte, daca se gasea o bancnota falsa ce se intimpla ? Ma arestau ? Cine, mai exact ? Ca domnita oficianta singura a recunoscut ca incape in seif, si daca ma gindesc bine cred ca-mi incape si-n servieta, ca-i subtirica si nu stiu sa traga la cintar cincizeci de kile cu tot cu tocuri si curea. Tipul de la security nustiucum ? Hai serios. Ma tineau de vorba pina chemau politia ? Cum, citindu-mi din Deuteronom doua ore juma' ?

Mai probabil ca nu mi le acceptau. Pai... si io ce faceam cu bancnotele false ? Incercam sa le dau altcuiva ? Sau poate nu mi le mai dadeau inapoi deloc, in care caz de unde sa stiu eu ca nu s-o hotarit banca sa-si rotunjeasca veniturile din taxe, speze, dobinzi si comisioane adaugind un sistem care sa-i aleaga bancnote aleator pe care sa i le aloce uite asa, pur si simplu ?

Si daca ma arestau, si daca nu, ce faceam mai departe, cu banii cei falsi ? Ii luam la cautat pe toti aia de la care am incasat eu bani, care ii luau la cautat pe toti aia de la care or incasat ei, ca intr-un fel de panica epidemiologica nonvenerica desi foarte similara. Pina ajungeam la ce, pina la urma ? La o banca ?

Daca se pricepe cineva in sensul ca ori i s-a intimplat, ori a gestionat asa o situatie ca angajat de banci, ca politist, ca judecator ca ce-o mai fi, povestiti-mi si mie cum functioneaza sistemu', ca se pare ca mintea mea nu-i da de cap de una singura.

Deci cum ?

Category: AICMF
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

21 Responses

  1. se "confisca".
    http://bnr.ro/apage.aspx?pid=404&actId=66951

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 February 2011

    Taci ca-i interesant, mersi!

    Deci, din definitiile lor falsificarea e un caz particular de contrafacere. Foarte interesante definitii.

    Deci le preiau pe proces-verbal. Mbon, ne-am edificat :)

  3. Regulamentul nu vorbeste de "contrafacere," o activitate/acuzatie ce trebuie demonstrata (politie/procuratura). Ei doar dau procedura in cazul in care se detecteaza bani contrafacuti.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 February 2011

    CAPITOLUL II
    Definiţii

    1.3. contrafacerea euro - producerea frauduloasă a unei bancnote sau monede euro, indiferent de mijloacele folosite, cu scopul punerii în circulaţie;
    1.4. falsificarea euro - modificarea valorii nominale a unei bancnote sau monede euro, indiferent de mijloacele folosite, cu scopul punerii în circulaţie.

    Se pare ca au si ei termenul cu un sens propriu, pe linga cel juridic de care zici tu.

  5. Cred ca falsificarea e o activitate care nu prea exista in sensul asta. vezi tu prosti care sa puna un zero la sfarsit sau prosti care sa accepte asa ceva?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 February 2011

    Sincer nu, de-aia si ziceam ca-i interesant.

    Eventual din 5 mai faci un 6, ceva acolo >D

  7. Io-ţi spun ce s-o întâmplat când o casieră d-aia de la bilete la CFR a primit 100 ron falşi: a stat cu ei în gestiune câteva săptămâni până s-a jucat Poliţia TF de-a "ancheta", apoi când s-au lămurit cu nu i-a adus ea de-acasă i-au luat-o şi dracu ştie ce-au făcut cu ea.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 February 2011

    Pai i-au dus la BNR sa fie studiati.

    Cred ca-i o meserie destul de faina asta, sa lucrezi la colegiul studierii arhivelor banilor falsi.

  9. f interesant... da' aparat de-ala de verificat mai a otomatizat nu se exista?

  10. Un alt mod de a privi lucrurile e ca matale ai investigat cat de usor pot fi plasati banii falsi la banca.

    Eh, glumesc.. Ca doar n-oi fi avut tu experienta cu tipografii in State si nu asa ai facut bani, nu? :)))

    Cetateni, fiti vigilenti! Partidul va priveste de sus cand va masturbati!

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 February 2011

    @F Creca-i scump.

    Io in tot cazul apreciez c-au trecut de la lampile de ultraviolete in viziune directa, de-si bronzau cu ele retinele oficiantele pe la case de schimb valutar acu' zece ani.

    @P Diddy Pai am experienta cu tipografii, da' nu-i problema, ca am experienta cu tot soiu' de alte chestii. Cit despre bani, mnoa, aveam deja dastui cind m-am dus in State, da' ma simt flatat ca te preocupa.

  12. Cica "ma preocupa". Tu ce-ai vrea, sa vin aici sa vorbim despre mine, despre vreme sau despre tine si articolele tale?

    Fa si tu un Ghid Trilema, sa stie omu' ce vrei... :P

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 February 2011

    Ehehe just.

    Mnoa, deci, n-am devenit recent nici modest nici bogat. Ci am fost dintotdeauna. Ca sa stit.

  14. asa ma gandeam si eu..
    taticu' ti-a dat bani pentru toate, cu exceptia poker-ului, pentru care i-ai facut tu, in principal tiparind bani si porn cu minore.
    (desigur, a tipari bani se refera la foiletonul publicat, nu?) :)

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 February 2011

    Haha. Dintre toate fictiunile posibile zic ca se putea si mai rau.

  16. Mnoah mah eu stiam ca de obicei se retine/confisca, apoi se face o ancheta de catre departamentul de frauda si apoi se iau masuri, in caz de se mai constata alte alea se blocheaza conturi/ tranzactii bla bla bla. Oricum se merge cam pe sest fata de BNR.

    Uite ca o revenit P Didddy. Ce dor mi-era de el )( :D

  17. @Diddy Vrei sa spui ca nu a omorat pe nimeni? Este posibil?

  18. pletzalcoatl`s avatar
    18
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Friday, 25 February 2011

    Pe Diddy se pare ca-l cheam Inigo Montoya si youhavekilledhisfatherpreparetodie!

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Friday, 25 February 2011

    O hallo. Ce face fetele ?

  20. http://www.youtube.com/watch?v=iMTNT_BzkdA

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Friday, 23 December 2011

    Oare pe unde-o mai fi Diddly ?

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.