Cocalarii si Romania

Monday, 04 April, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Vad ca nu mi-a raspuns nimeni la curiozitatea mea apropo de manele. Nu-i asa grav, nici n-au trecut decit vreo doi ani si ceva, este vreme. Si-n plus, avind in vedere ca nici la curiozitatea apropo de "rezistenta" prin cultura nu mi-au raspuns intelectualii patriei (probabil din cauza ca-mi rezista prin cultura), ce pretentii sa mai ai de la publicul larg ?

Nu-mi ramine decit sa ma apuc eu atunci sa explic de ce nu ca mi-s neaparat simpatici, ca nu mi-s simpatici, dar de ce mi-s mai simpatici cocalarii decit diverse alte clase culturale ale Romaniei contemporane. Decit de-un exemplu piaristii, sau antreprenorii, sau intelectualii (n-am mai pus ghilimele tot din doua-n doua cuvinte, da' ma gindesc ca le subintelegeti dvs.).

Nu-i dificil de explicat : intr-o societate mai inclinata sa invidieze decit sa admire (mult, mult mai inclinata), este mai rational sa te adresezi invidiei decit admiratiei semenilor. Ca n-o fi elegant, probabil ca nu-i. Ca n-o fi "frumos", probabil ca n-o fi. Dar este eficient. Si este inteligent.

Asumarea realitatii asa cum este ea, si onestitatea de-a opera in spatiul celor ce cu adevarat sunt, si-a masuratorilor masurate de-adevaratelea, faptic, vorbeste in favoarea inteligentei cocalarilor mult mai mult decit inclinatia de-a urma un foarte imaginar "ar trebui sa fie" vorbeste-n favoarea inteligentei "intelectualilor", sa le zicem, sau in fine, "paturii cu nasul pe sus" din lipsa de termen mai bun. Intre piti de Mall si domnisorica cu pretentii si aferatii intelectuale prima-i indiscutabil si demonstrabil mai inteligenta decit ultima. Care ultima o fi fiind ea mai "la locul ei" sau mai "eleganta" sau mai ce premii de consolare aveti chef si inclinatie sa-i acordati, dar inteligenta e adaptare la mediu, nu alte minuni si cai verzi pe pereti. Piti e inteligenta, si vintagewhore e proasta, si cu asta am terminat discutia pe fapte.

Cred cu toata sinceritatea ca daca exista sanse pentru imbunatatirea situatiei actuale in Romania, nu doar pe plan economic, ci mai ales si in special pe plan moral, aceasta speranta vine mai degraba si mai apasat de la imbunatatirea elegantei cocalarilor decit de la imbunatatirea inteligentei "intelectualilor". E oricind mai simplu, mai usor, mai comod si mai eficient sa educi un copil inteligent dar prost crescut decit e sa educi un copil binecrescut dar prost gramada.

Si e cel mai dificil dintre toate sa impui primatul realitatii unei minti obisnuite sa-si secrete ea singura pseudo-realitati alternative. Chestia aia necesita moarte de om, prin razatoare.

Cam asta-i toata povestea. Congrats to the winners.

A, da, ca era sa uit : Pi-Es.

lauda-ma gura

In caz ca va intrebati de ce nu ma manifest mai cu modestie, si de ce nu ii las pe altii sa observe ei diversele calitati si reusite, am a va atrage atentia ca nu traiesc intr-un vacuum, ci in Romania, asa cum este ea. Ca atare, imi este si mie mai convenabil sa ma adresez invidiei decit admiratiei semenilor. Si ca atare prefer, indiferent pe cine jeneaza asta, sa ma laud eu.

Nu se pune problema vre-unui "defect" in chestia asta, modestia e o pricepere ca oricare alta, se invata, am invatat-o, pot fi oricit de modest doresc. Nu doresc. E un calcul rece, stiu ca asa-i mai productiv si procedez in consecinta. Daca va deranjeaza, solutia corecta (admitind ca nu sunteti intelectuali, ci oameni inteligenti) este sa schimbati mediul, asa fel incit a te adresa admiratiei semenilor sa fie mai productiv decit a te adresa invidiei lor. Voi reactiona de indata.

Sigur, daca pe de cealalta parte sunteti intelectuali, puteti incerca sa dati o lege prin care gravitatia sa traga invers, si apa sa curga atunci si ea la deal. In ambele situatii va doresc succes, doar pentru mine lucrati. Da' numa' zic : parca prima alternativa-i mai promitatoare decit a doua, care-i cam stupizica ea asa. Mbon ?

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

35 Responses

  1. Ciolanus`s avatar
    1
    Ciolanus 
    Tuesday, 5 April 2011

    "E oricind mai simplu, mai usor, mai comod si mai eficient sa educi un copil inteligent dar prost crescut decit e sa educi un copil binecrescut dar prost gramada. " - De acord, dar cine sa-i educe pe primii? Daca esti prost, esti prost si gata. O alta problema e ca astia prostii si cu multe aere ne conduc.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 5 April 2011

    Apai io ziceam asa, in general.

  3. mitzaabiciclista`s avatar
    3
    mitzaabiciclista 
    Wednesday, 6 April 2011

    Hihihihihi! Ca de obicei. râd pe înfundate. Am scris cum râd findcă aşa râd eu, mai coţcăit, cu hihihihi, nu ce hehehe nu cu hăhăhăhăhă :D

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 6 April 2011

    Sa fie primit!

  5. Interesant articol, a meritat să-l citesc. Poate l-oi și comenta cândva.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 20 September 2011

    Este vreme.

  7. Într-adevăr onestitatea maneliștilor, cocalarilor șamd este mai de apreciat decât falsitatea unora care încearcă să fie într-un fel sau altul doar de dragul de-a face asta; excludem actorii totuși. Chestia asta îmi și aduce aminte de o emisiune de pe ProTV - „România te iubesc” cred - în care se vorbea despre felul în care se îmbracă românii. Printre altele ei ziceau că hainele trebuie să exprime ceva, felul nostru de a fi. Nimic rău în asta, chit că eu n-am nicio tangență cu moda. Dar de aici și până la a da drept exemplu negativ un nene care se îmbracase cu un maiou tip plasă, pantaloni scurți și papuci în picioare e cale lungă. Dintre toate exemplele data, cred că individul respectiv era cel mai sincer și se îmbrăca cel mai adecvat felului său de a fi.

    E lăudabil din nou că tu încerci să fii cât mai eficient, dar nu sunt așa de convins că invidia e atât de bună. Sigur că atragi atenția cu ea, dar oare reușești să faci mai mult de atât? Asta e întrebarea. Pot să fiu invidios pe banii lui Bill Gates până poimarți că asta n-o să-i facă să-mi cadă din ceruri. În schimb îl admir pe Paul Graham. A făcut un soft pentru magazine online pe care l-a vândut fără a avea super pilele lui Bill, iar acum îi sprijină și încurajează pe alții să facă același lucru. E posibil și ca eu să fiu excepția de la regulă, dar dacă ai vreun exemplu de om care s-a ridicat de pe urma invidiei cauzate de tine îl primesc cu mare plăcere.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 September 2011

    Intrebarea asa cum e formulata nu admite un raspuns, dar de fapt nici nu are nevoie de unul : tu de ce esti aici ?

  9. Din curiozitate și ca să mai învăț una-alta, de exemplu cum se bate femeia sau cum se joacă spânzurătoarea. Plus holbatul la buci și țâțe că-s om și eu.
    Recunosc că mi-ar plăcea să am banii tăi, inteligența sau capacitatea ta intelectuală și că povestirile de aici mă mai stimulează și mă fac să-mi doresc mai mult, dar cam atâta tot. Poate o fi de vină și lenea.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 September 2011

    Deci admiratie au invidie ?

  11. "Si e cel mai dificil dintre toate sa impui primatul realitatii unei minti obisnuite sa-si secrete ea singura pseudo-realitati alternative. "

    Combinata cu ideea ca inteligenta e data de adaptarea la mediu, imi pare ca duce la urmatoarele concluzii: singurii oameni inteligenti (si vii) inainte de '89 au fost comunistii; in plus, considerand ca in comunism daca nu deveneai comunist (macar in scripte si mijloace de manifestare pana la un punct) nu aveai mari optiuni decat sa iti secreti pana la urma intr-o oarecare masura o pseudo-realitate alternativa, dupa '89 existau doar doua tipuri de romani: comunisti si candidati la razatoare.

    In sfarsit, adaptarea la mediu e dovada de inteligenta doar in masura in care iti serveste mai bine pentru atingerea scopurilor. Si alegerea scopurilor e pana la urma esentiala a propos de inteligenta.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 September 2011

    Tocmai de-aia sunt asa de pornit pe vitele din perioada comunismului : pentru ca la orice analiza rationala, singurii oameni vii din Romania comunista au fost comunistii. Spre deosebire de Solidarnosc de ex.

    Cu alte cuvinte, incerci sa reduci la absurd dar nu iese, ca rezultatele nu-s absurde ci corecte.

  13. @Mircea Popescu: să știi că e greu să dau un răspuns clar, deși m-am mai gândit la asta de mai demult, ba chiar am avut discuții pe tema asta. E un amestec. Am sperat că o să pot oferi un răspuns în după-amiaza asta, dar uite că s-a întunecat și tot n-am apucat să-l dau.

    @Diana Coman: apropo de comunism, sunt curios dacă părinții lui Mircea, care erau cercetători dacă-mi aduc eu bine aminte, au fost obligați să devină membri de partid.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 September 2011

    @Cristian Pai atunci pina nu-i limpezesti proportiile amestecului respectiv nu poti discuta eficacitatea (ca de eficienta nu-i vorba) metodei, zic eu.

    Tata o fost, nu l-o obligat nimeni, asa era el mai dobitoc. Inca este. Dobitoc, vreau sa zic. Mama o fo' profesoara, nu s-o lipit cercetarea de ea.

  15. Dar stai un pic, ca n-am incercat nicio reducere la absurd (daca incercam, o ziceam). Doar am dus rationamentul mai departe spre concluziile care-mi par inevitabile. Inca nu mi-e clar daca sunt si "corecte" cum zici tu. Ca aplicatie concreta pe exemplul tau ar rezulta deci ca mama ta e in categoria cu razatoarea? Intreb.

    Adaptarea la mediu nu-mi pare ca o definesti suficient de clar in fapt. Ca mimarea mediului de-l vezi e o forma de adaptare, dar nu vad cu ce-i superioara inteligenta acolo fata de cazul in care iti faci in schimb arme suficient de bune incat sa nu ai nevoie de mimetism ca forma de aparare. De exemplu doar.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 September 2011

    @Diana Coman Apai daca iti mai amintesti furiile cetateanului dadatroll etc, ai mei parinti is cam prea tineri sa conteze in discutia asta. La Revolutie aveau pe la 30, putem zice ca-s dintre cei care-au adaptat mediul la ei.

    Cre' ca exemplul e prea eteric, ceva mai concret ?

  17. Auzi, da cristijan facea misto sau a invatat vechea arta a pupincurismului?
    quote:,,Recunosc că mi-ar plăcea să am banii tăi, inteligența sau capacitatea ta intelectuală.''

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 September 2011

    Io stiu ? Poate ca facea misto, poate ca vorbea serios, poate ca facea sluj, who knows these things ?

  19. Pai da tu cum ai luat-o? Pe post de adevar sau mistocareala? Sa stiu si io cum s-o iau

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 September 2011

    Io ma bucur sa vad ca iti fixezi ceasu' inimii dupa mine, mi se pare si just si productiv si laudabil, da' sincer sa fiu n-am luat-o nicicum.

  21. Uof, acum nu mai stiu in ce parte sa o iau.. nu-mi esti de folos, mircea, ce-i asta?

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 September 2011

    Asa-s barbatii-n lumea asta, cind te bazezi mai abitir pe ei atunci te lasa-n cur.

  23. Imi ramane sa-mi pun baza-n femei.. aide capul meu!

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 September 2011

    In femei mai bine-ai pune buza. Parerea mea.

  25. Sa fac pe ventuza pe urma sa ma trezesc ca-i Meduza?!

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 September 2011

    Nu-i meduza stai tu linistita.

  27. Sa ma încrez.. sa nu ma încrez. Pu ca nu stiu ce sa fac!

  28. @Lilly: trust no one.

  1. 29
    De ce nu merita sa organizezi conferinte de online in Romania ? pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu. (via Pingback)
    Tuesday, 20 September 2011

    [...] nu au cum sa evalueze utilitatea respectivului eveniment sau cistigul pe care-l pot trage de pe urma lui. In parte pentru ca nu pot trage nici un fel de cistiguri prin insasi alcatuirea lor mentala cit si circumstantele economice in care-si duc viata (ca nu te intere sa inveti despre ecologie cind tu n-ai mai mincat de ieri), si in parte pentru ca oricum nu ar fi capabili sa recunoasca. [...]

  2. [...] poate invata ceva din ea. Chit ca eu cred in continuare ca problema Romaniei nu-i lipsa modelelor, cit lipsa inclinatiei cetatenilor de-a urma modele bine alese. Category: 3 ani experienta Comments feed : RSS 2.0. Leave your [...]

  3. [...] nu au cum sa evalueze utilitatea respectivului eveniment sau cistigul pe care-l pot trage de pe urma lui. In parte pentru ca nu pot trage nici un fel de cistiguri prin insasi alcatuirea lor mentala cit si circumstantele economice in care-si duc viata (ca nu te intere sa inveti despre ecologie cind tu n-ai mai mincat de ieri), si in parte pentru ca oricum nu ar fi capabili sa recunoasca. [...]

  4. [...] la articolu' mai vechi despre cocalari si Romania. [...]

  5. [...] sa scrie in limba romana. Este vina voastra, in general vorbind. Pentru ca nu aveti bani, si altele. [↩]Ma rog, eu as cam fi exceptia care distruge regula asta, dar eu sunt atit de divergent [...]

  6. [...] care caz nu poti beneficia de toate marile inlesniri pe care admiratia semenilor ti le ofera intr-o tara de cocalari sinistri da' nu ai nici un cirlig de care orice prost sa-si poata agata lunga sfoara impletita din [...]

  7. [...] what it's worth, I believe the gypsies got it pretty much exactly right (and before them, the Babylonians they learned it from) : [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.