Cine cu cine se uneste ?

Thursday, 23 June, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ana Bulgar (a nu se confunda cu Ana Militaru, fata cu ciorapi rosii de-i place lu' Vali Perfu), una dintre mintile mai rasarite de se ocupa cu partea de comercializare-a weburilor publica un articol mai rasarit decit ce se publica pe la noi pe tema in mod obisnuit. Merita citit, da' pina una alta sa citam.

Adica in loc sa vedeti ca fiind din orase mai mici puteti sa va sustineti reciproc pentru a schimba ceva impreuna - o cauza comuna tot trebuie sa existe pe undeva, va puneti la colt singuri. Daca mai aud vreodata ca nu am venit sa vorbesc cu tine asa.. ca, deh, imi era jena ma sui pe pereti. Cred ca provincia daca si-ar pune in minte ca lumea sa aiba o cauza comuna pentru care sa faca impreuna ceva ar bate tot Bucurestiul la fund de departe. Dar asta inseamna sa gasiti o agenda comuna si sa scapati de rivalitati (majoritatea dintr-o lipsa de comunicare reala offline).

Teza asta s-a tot mestecat, de vreo doi ani incoace, ca adica "une-s multi puterea creste". Asa au rezultat baloseniile regretabile ale trupei din jurul fetei cu tite mici si impresii mari, baloseniile mai recente din jurul lui Cristi China, asa au rezultat in general mari cantitati de imbalosari in reversare-ncrucisata din toate partile.

Teoria este in principiu buna, adica e adevarat ca o matura se rupe mai usor nuia cu nuia decit toata de-odata, si un top de hirtie se taie usor foaie cu foaie da' topu' intreg poate cu drujba. E drept.

Totusi, sunt niste probleme. Niste probleme grave. Si anume :

I. Nulitatile nu se pot asocia. Ca sa te poti asocia cu cineva, tre' sa fii la rindul tau cineva. E falsa impresia ca doi parameci pot face impreuna un paramec mai mare, cumva, magic. Nu merge-asa. De-aia exista citeva zeci de mii de clase de liceu in tara asta fara riscuri majore pentru securitatea publica, oricit de antisociali ar fi in mintiucile lor copchii respectivi, da' un singur grup criminal organizat, treizeci de persoane acolo, poate pune probleme serioase unui continent intreg.

Ce, nu-s uniti pustanii de liceu din toate clasele de liceu din toate liceele din toate orasele din toata lumea ? Ba, sigur ca-s uniti, intrebati-i numa'. Sigur ca sunt uniti. Dar sunt in acelasi timp absolut zero, un adolescent nu valoreaza-n lumea reala nici macar pretul carnii de pe el, daca s-ar abatoriza. Pentru ca oricit de slabanog ar fi, zece-douazeci de kile de carne tot se pot scoate de pe carcasa lui, si chiar socotind la cinci lei kila deja e mult exagerat.

A, ca-i iubeste ma-sa si tac-su, sigur ca da, sa-i iubeasca linistiti, da' problema este ca nu te poti asocia tu cu nimeni in baza iubirii altora. Se asociaza aia intre ei, eventual. A, ca au potential, sigur ca da, au tot potentialu' din lume. Stiti ce mai are potential ? Uite, gradina mea are potential. Are potentialu' sa contina un zacamint de petrol, are potentialu' sa contina sase fete nude-n sezlonguri, zacind la soare, are tot soiu' de potentialuri. Da' afara de cazu' ca le chiar actualizez, ea e o gradina ca oricare alta, cu broaste si greieri. Si-atit.

II. Mizeriile nu se pot asocia. Odata ce-am iesit din stadiul de parameci, complet interschimbabili cu orice alti parameci de-aceeasi virsta, mai conteaza si cel fel de cineva devenim. Daca noi devenim un gunoi dispus s-o suga la rece pe treizeci de euro*, daca ne transformam in pupatori de funduri si urmaritori de turme, daca avem rigoarea morala a unei salcii putrede, daca ne insusim competentele, abilitatile si etica muncii unui functionar rus tot n-avem cum ne asocia.

Pentru ca asocierea nu poate avea loc decit in baza a ceva, a unui fapt concret si exterior asociatilor.

Nu exista asocieri prin conventie, vrem noi sa fim asociati asa ca ne facem asociati - alea-s manelisme, genu' de relatii care evolueaza prin tabloide, intre "mari" iubiri si "groaznice" scandaluri de tinichea. Nu exista asocieri din dorinta, din necesitate, din persuasiune, din plictiseala, de nevoie si asa mai departe. Toate astea-s povesti.

Singurul mod in care niste agenti se pot asocia e pornind de la ceva concret. Unu' are faina, altu' are cuptor. Unu' stie drumu', altu' stie conduce. Unu' stie dansa, altu' stie cinta. Atita timp cit piinea, ceva-ul concret, necesita faina si foc, atita timp cit ajunsul necesita carare si locomotie, atita timp cit spectacolu' necesita muzica si dans se pot asocia astia.

Da' niste tipi care vad ei la televizor ca spectacolul se face cu muzica si dans si-si propun ei sa se asocieze in vederea chestiei asteia zisa spectacol, dupa care isi aloca, ulterior "asocierii", imaginare priceperi in domeniul dansului ori a muzicii, pe criteriul ca "tre' sa fie cineva care sa stie dansa" sau ca "avem nevoie de unu' cu muzica"... alea nu-s asocieri, dragii mei, si nu pot bate la fund absolut nimic. Sunt niste prostioare copilaresti, genu' de chestii care se fac in spatele scolii, intre copii.

Deci, "Timisoara" nu poate bate la fund Bucurestiul, si "Bucurestiul" nu ma poate bate la fund pe mine dintr-un motiv foarte simplu : nu e cine. Nu e cine. Si atita timp cit nu e cine, nu prea conteaza ce nulitate se asociaza cu care alta nulitate.

Iar la cum merge treaba, imi voi mai putea permite arogante de-astea minim zece ani de-acum incolo, pentru ca... pai pentru ca...

Pai pentru ca nu-i cu cine.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

12 Responses

  1. Mircea Popescu`s avatar
    1
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 June 2011

    A, c-am uitat *, da' adaug aici : asta e pretu'.

  2. Si pana la urma care-i rostul asocierii?

    Banii - pai aia 30 de euro de-i castiga unu se impart la 5 si uite asa se scumpeste shaorma.

    Beneficiile unui CAP-u bloggaristic? Pe de o parte castigi niste vizitatori ca noi in CAP ne ajutam sa creasca productia...pe de alta pierzi niste oameni ce te citeau inainte (pt ca acum trebuie sa scri si despre productia de cartofi la Ha - chiar daca tu nu cultivi dar cultiva vecinu' de blog (tarla)).

    Si asa ajungem la vechea dilema a lui Einstein: Totu-i relativ - Pt a castiga ceva trebuie sa pierzi altceva!

  3. * - scri(i) :)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 June 2011

    Multi incepatori nu inteleg cam cit de daunator e sa ajungi captiv intr-o schema de-asta de citit in cerc.

    Exista un motiv pentru care onbux si restu' nu-s tocmai luate in serios ca metode de publicitate. Ce implementeaza pustii e un soi de onbux fara bani.

    Da' ma rog, n-au ei discernamint cit sa inteleaga ce fac de fapt.

  5. Gresit, nulitatile sunt asociate prin definitie, ca de aia le poti aduna, scadea, inmulti si dau acelasi lucru, dar nu si imparti, ca le place la un loc :D

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 June 2011

    Este si ce zici tu.

  7. Multi incepatori nu inteleg cam cit de daunator e sa ajungi captiv intr-o schema de-asta de citit in cerc.

    n-am inteles de ce, asa se creaza si functioneaza grupurile de prieteni. avantajul e trafic constant cel putin si mentalitati alike, blogul "functionand".
    si asa s-au lansat arhi, zoso si etc; partial si tu drept comentator atragand cercul inspre tine.

    si lulz http://www.circulo.es/

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 June 2011

    Pai tu nu-i fi inteles de ce, da' asta n-are neaparat de-a face. Sa-ti inchipui ca ajungi doctor facind pe doctoru' in "cercul de prieteni" nu-i tocmai semn de sanatate mintala.

    E fals ca asa s-a lansat zoso, sau eu. Ambii ne-am lansat folosind faptu' ca eram deja binecunoscuti in anumite cercuri. El printre copchii cu torente, eu printre oamenii cu ceva bani. Cum s-a lansat arhi si restu' de lipitori... ma rog, alta poveste.

  9. a lolo tu erai plecat din tara.

    zoso se ocupa cu torente? labar.

  10. Da, este drept, nulitatile nu se pot asocia. Adica se pot asocia, dar fara vreun rezultat seminicativ. In schimb, nulitatile se pot inchega intr-o structura, condusa de o non-nulitate (ca sa nu-i zic persoana de valoare) pentru un efect mai sesizabil.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 June 2011

    Asa, ca un fel de turma, garda de fier, noua dreapta, BOR, alea. Sigur ca da.

    Da' mi se pare ca aia-i putin altceva.

  1. [...] Cine cu cine se uneste ? [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.